Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips Fidelio B97

Ei ihan kuin elokuvissa

Philipsin Fidelio B97 -soundbar on varustettu Atmos-äänellä ja irrotettavilla surround-kaiuttimilla, mutta ääni jää niistä huolimatta hiukan vaisuksi.

Julkaistu 11.08.2021 - 11:10
Philips Fidelio B97
Audun Hage

Philipsin värikkäät Ambilight-tunnelmavalaistuksella varustetut OLED-televisiot ovat muodostuneet monien suosikeiksi, mutta siitä on vierähtänyt jo tovi, kun viimeksi kuulimme Philipsin soundbarista. Nyt perinteinen valmistaja on julkaissut uuden Fidelio-nimisen soundbar-malliston, joka toivottavasti nostaa tv-äänen samalle vaikuttavalle tasolle, josta Philipsin kuvanlaatu jo tunnetaan.

Huippumalli Fidelio B97 on varustettu 16 kaiutinelementillä, hyvillä liitäntävaihtoehdoilla sekä monipuolisilla ääniformaattiominaisuuksilla. Soundbarissa on myös langaton 8-tuumainen aktiivisubwoofer, ja lisäksi vielä aikamoinen yllätysässä hihassaan.

B97 RFT
Philips Fidelio B97/10. Kuva: Philips

Irrotettavat surroundkaiuttimet – “surround on demand”

Soundbarin erikoisuus on sen molemmissa reunoissa olevat surround-kaiuttimet, jotka voi irrottaa elokuvailtoja varten ja sijoittaa huoneeseen takakaiuttimiksi – näin saa luotua aidon surroundin tarvittaessa! Kun kaiuttimet ovat kiinni soundbarissa, ne ovat päällä vain osittain voimistaen vasemman ja oikean stereokanavan diskanttia. Kun ne irrotetaan, aktivoituu täysrekisterielementtikin.

Mainos

Kaiuttimet toimivat akulla ja ne latautuvat itsekseen, kun ne ovat kiinni soundbarissa. Akunkestoksi luvataan 10 tuntia, minkä pitäisi riittää kunnon leffamaratoniinkin vallan mainiosti. Tai pitkäksi venähtävään pelisessioon.

B97_DETACHABLE-WIRELESS-SPEAKERS_16x9_RGB B97_BK_LP_Satellite_man_RGB B97_BK_IS_Satellite_RGB
<
>
Surround on saatavilla aina tarvittaessa, kun irtokaiuttimet voi sijoittaa sohvan taakse vain elokuva- tai peli-iltoina, ja pitää ne muulloin huomaamattomasti kiinni soundbarissa. Kuva: Philips

 

Design

Irrotettavat langattomat takakaiuttimet ovat ideana todella nerokas konsepti, sillä usein takakaiuttimet eivät istu kauniisti olohuoneen sisustukseen. Miinuspuolena ratkaisussa on toki se, että soundbar vie melko paljon tilaa, kun kaiuttimet ovat kiinni siinä: 1,3 metriä leveänä Fidelio B97 on kutakuinkin samankokoinen kuin 65-tuumainen televisio. Kun kaiuttimet irrottaa, jää leveydeksi metrin. Philipsin lippulaivamalli onkin omiaan isompien televisioiden ja tv-tasojen kumppanina. Korkeutta soundbarilla on kohtuulliset 6 cm, joten se ei todennäköisesti peitä kuvaruutua lainkaan, vaikka sen sijoittaisi tv:n eteen tasolle.

Fidelio B97 on varustettu Dolby Atmos -korkeuskanavilla, eli siinä on kaksi yläkaiutinta, jotka heijastavat äänen katon kautta antaen vaikutelman korkealta tulevasta äänestä. Nykyaikaiset elokuvat tukevat usein tätä Dolby-formaattia, eli niiden katseluun ominaisuus antaa hauskan lisän. Soundbarin sijoittelussa kannattaa olla tarkkana, sillä se pitäisi saada riittävän kauas televisiosta ja muista esteistä. Sen voi toki asentaa myös seinälle. Sen sijaan hyllyyn kaiutinta ei kannata laittaa, sillä silloin Atmos-äänen reitti saattaa estyä.

B97_BK_IS_Philips_Logo_RGB Fidelio_B97_BS_Shot1_RGB Fidelio_B97_BS_Shot2_RGB
<
>
Philips Fidelio B97 on tyylikäs ja laadukkaasti tehty soundbar, jossa kaiutinelementit ovat vankan metalliverkon suojassa. Kuva: Philips

Käyttö ja ominaisuudet

Philips Fidelio B97 -soundbarissa on kunnollisen kokoinen näyttö, joka on niin ikään metalliverkon takana. Näytöltä näkee volyymin tason, valitun sisääntulon sekä ääniformaatin ja muuta vastaavaa.

Screenshot 20210730 142444 e1627648629530
PS Fine Tune -sovelluksesta voi hienosäätää äänitasapainoa ja tasoittaa eri kaiuttimien välisiä eroja. Kuvakaappaus.

Kaukosäätimessä on melko vähän suoria asetusvaihtoehtoja. Sen sijaan onkin usein seilattava erilaisten valikoiden läpi, ja vaihtoehdot pyörivät näytöllä. Käyttöliittymä ei ole järin intuitiivinen, ja välillä näyttöä tuntuu olevan hankala lukea verkon läpi.

Kaikeksi onneksi Philipsillä on tarjota myös sovellus – oikeastaan useampikin – tärkeimpien ominaisuuksien hallitsemiseen. Yhdestä voi valita äänilähteen, DTS Play-fi:stä hallita monihuonesoittoa ja PS Fine Tunella säätää taajuuskorjainta ja kanavia. Yksi konkreettinen hallintasovellus olisi kyllä voinut olla selkeämpi.

Liitännät ovat hyvät. Kahden HDMI-sisääntulon avulla saa liitettyä esimerkiksi Blu-ray-soittimen tai Apple TV:n. Kolmas eARC HDMI puolestaan vastaanottaa äänisignaalia suoraan televisiosta. Musiikintoisto onnistuu Bluetoothin tai Spotify Connectin kautta.

Myös erilaisille formaateille löytyy kattavasti tuki: tarjolla on Dolby Atmos, DTS:X ja vähemmän tunnettu IMAX Enhanced.

Äänenlaatu

Tähän saakka kaikki on siis mainiosti ja odotuksemme Philipsin äänenlaadun suhteen viritetty korkealle. Meillä on vielä soundbarien ryhmätesti hintakategoriassa 300-700 euroa tuoreena muistissamme. Tällä kertaa puhutaan tuplasti kalliimmasta laitteesta, joten äänen sopisi olla aika täydellinen.

Aloitamme testin katsomalla The Irishman -elokuvan kohtausta, jossa Joe Pescin ja Robert DeNiron esittämät mafiapahikset keskustelevat kantakuppilassaan. Emme vakuutu kuulemastamme. Ikääntyvien herrasmiesten äänet ovat toki selkeitä, mutta toistuvat paljon ahtaammin kuin mihin olemme tottuneet. Minne syvältä kumpuava, uhkaava gangsterimurina oikein katosi?

Philipsin puheentoisto vaikuttaa siis varsin kevyeltä ja kapealta, ja sibilantit (eli s-äänteet) toistuvat terävinä. Ikävä kyllä myöskään taustamusiikki ei tee vaikutusta: äänikuva tuntuu ahtaalta ja ilmavuutta on niukemmin kuin yleensä tämänhintaisissa soundbareissa – Atmos-kanavista huolimatta. Yritämme parhaamme mukaan säätää ääntä taajuuskorjaimella ja ääniasetuksista (yleisesti ottaen Movie-asetus toimii parhaiten), mutta kananlihatesti ei mene läpi millään säädöllä.

Mukana tulevat takakaiuttimet eivät nekään pelasta. Ne tuovat hieman tilantuntua kokonaisuuteen, mutta eivät muodosta ympärillemme sellaista äänikuplaa kuin odotimme.

Kun ääni jää vajavaiseksi, tulee houkutus nostaa volyymia, jotta meininkiin saisi edes vähän eloa. Valitettavasti Fidelio B97 ei vakuuta myöskään kovalla volyymilla, vaan ääntä pitää jotenkin tiristää pakolla, kun annamme Netflixin Snabba Cash -sarjan laukausten paukkua. Jäimme kaipaamaan parempien kaiuttimien raikkaampaa, dynaamisempaa ja vahvempaa ääntä.

Mukana tuleva subwoofer tarjoilee mukavasti bassoa ja hyvää painetta televisiosta tuleviin räjähdyksiin. Se ei kuitenkaan ole tarkimmasta päästä, ja basso jää hieman irralliseksi muusta äänikuvasta. Näin ääni on kokonaisuutena hiukan epätasapainoinen, jossa basso elää omaa elämäänsä ilman tietokaan huomaamattomista siirtymistä eri taajuuksien välillä.

Epätasaisuus on läsnä myös musiikkia kuunnellessa. Dua Lipan Lost in Your Light kuulostaa melko lattelta eikä kovin miellyttävältä. Kitara soi tavallista ohuemmin ja rytmisesti epätarkemmin kuin mihin olemme tottuneet. Testasimme soundbarin musikaalisuutta myös soittamalla esimerkiksi Drakea ja The Weekndiä, joiden kohdalla subwoofer osoitti hyödyllisyytensä: parhaimmillaan se tuottaa hyvin rytmisen ja viihdyttävän basson. Tässäkin ylä- ja alarekisterit jäivät hieman irrallisiksi – Philipsin soundbarilla on melko lailla matkaa siihen, että sitä viitsisi verrata kunnon stereokaiuttimiin.

Yhteenveto

Suositushintansa (1 300 euroa) perusteella Philipsin Fidelio B97 asettautuu varsin vahvaan kategoriaan. Ikävä kyllä fiksu muotoilu ja erinomaiset liitäntävaihtoehdot eivät kuitenkaan riitä saattamaan sitä muiden hintaistensa tasolle, sillä äänenlaatu ei vastaa koviin odotuksiin. Keskirekisterin puhetaajuudet, Atmos-ääni ja surroundefektit jäävät kaikki vajaiksi. Kilpailijoista Samsung HW-Q950T ja Sonos Arc tarjoavat isomman, tarkemman ja vakuuttavamman surround-äänikuvan sekä parempaa äänitasapainoa elokuviin ja musiikkiin. Eikä unohdeta testivoittajaamme Klipsch Cinema 600 -soundbaria, joka Atmos-tuen puutteesta huolimatta suoriutuu monella osa-alueella Philipsiä paremmin ja vieläpä paljon edullisempaan hintaan.

Tulos on melko yllättävä, sillä Philips on jo tehnyt toimivaa ääniyhteystyötä Bowers & WIlkinsin kanssa joissakin televisiomalleissaan (esimerkiksi loistavan kuuloinen OLED935). Pitäisikö heidän inspiroitua hieman enemmän näistä kokemuksistaan?

Karakter
Philips Fidelio B97
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikkään näköinen soundbar, jonka irrotettavat kaiuttimet mahdollistavat täyden surroundin tai hienovaraisemman kokoonpanon. Hyvät liitännät. Ääni on melko kevyt eikä yllä luokkansa parhaiden soundbarien tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top