Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips 65OLED984

Kun paras kuva ei riitä

Philips tarjoille parhaan OLED-kuvansa ehkäpä maailman parhaan televisioäänen kera.

Julkaistu 06.03.2020 - 00:00
Philips 65OLED984
Geir Gråbein Nordby

Maailmassa, missä ”kaikki televisiot ovat ihan samanlaisia” on Philips onnistunut erottautumaan Ambilight-taustavalaistuksellaan RGB-valoilla, jotka valaisevat television taustaseinän ruudun sisällön mukaan vaihtuvilla väreillä. Käytännössä efekti saa kuvan tuntumaan kokoaan suuremmalta. Lisäksi pimeässä tv:n katselu ei ole silmille yhtä väsyttävää, kun kontrasti on pienempi ympäristöön. Vaikutuksen huomaa etenkin kirkkaita HDR-sisältöjä katsoessa.

Gråbein esittelee testaamaansa Philips 65OLED984 -televisiota (ruotsinkielinen tekstitys).

Pidimme kovasti Philipsin vuoden 2019 edullisimmasta televisiosta, OLED804-mallista, josta testasimme 65-tuumaisen version. Tällä kertaa testissä oleva huippumalli OLED984 on myös viime vuoden mallistoa, ja kuvanlaatu on identtinen edullisempien mallien kanssa. Hinta on kuitenkin lähes kaksinkertainen, 5 000 euroa. Mitä siis saa sijoittamalla ylimääräiset 2 000 euroa televisioon?

Mainos

No, ainakin kaksi asiaa: ensinnäkin OLED984-mallissa on Ambilight neljällä sivulla, kun tavallisesti valaistus on vain kolmella sivulla. Huippumalli valaisee siis myös alaspäin, mikä on seinäasennuksessa vaikuttava näky. Tätäkin tärkeämpää on ääni. 984:ssa on Bowers & Wilkinsin sisäänrakennettu soundbar, ja tavoitteena ”maailman paras televisioääni”.

Philips 65OLED984 soundbar front
Bowers & Wilkinsin integroitu soundbar vie tv-elämyksen uusiin sfääreihin. Kuva: Philips

Passiivikaiutin

Bowers & Wilkins ei tosin pidä laitettaan soundbarina, vaan kaiuttimena. Soundbarissa on nimittäin yleensä sisäänrakennettu vahvistin ja digitaaliprosessori, jotka vievät arvokasta tilaa kaiutinkaapilta. Tässä tapauksessa nämä välttämättömyydet on sijoitettu televisioon itseensä, joten koko kaappi toimii akustoivana elementtinä. B&W:n mukaan se parantaa huomattavasti bassontoistoa.

Minusta kyseessä on silti soundbar. Se on jaettu kolmeen kammioon: oikeaan, vasempaan ja keskikanavaan. Erottamalla eri kanavat toisistaan ne eivät pääse sotkemaan toistensa soundia, jolloin ääni on puhtaampi ja erottelevampi. Kullakin kammiolla on golfpallokuvioitu refleksiportti, jonka läpi ilma virtaa pehmeästi aiheuttaen vähemmän resonanssia.

Kammioilla on myös omat täysrekisterielementtinsä, joka periytyy suoraan B&W:n M1-satelliittikaiuttimelta. Se on kallis värkki, joka osaltaan on syyllinen television muhkeaan hintaan. Oikea ja vasen diskanttielementti on sijoitettu aivan reunoille, jotta äänikuva olisi mahdollisimman laaja. Keskikanavan diskantti on erillisessä lokerossaan kaapin yläosassa, ja se tarjoilee puheeseen kirkkautta.

Philips 65OLED984 tweeter
Yläreunaan sijoitettu diskanttielementti tarjoaa ilmavuutta ja kirkkautta puheeseen. Kuva: Philips

Subwoofer-ulostulo

Jos soundbarin oma basso ei tyydytä, voi kokonaisuuteen liittää ulkoisen subwooferin oman liitäntänsä kautta – sillä saa taatusti lisää painetta ja muhevuutta bassoääniin.

Tyylikäs design

Kun television on saanut asennettua mukana tulevaan lattiajalustaan (myös seinäkiinnike tulee pakkauksessa), on myönnettävä, että kyseessä on todella tyylikäs laite. Televisio asettuu sohvalta katsoen täydelliselle korkeudelle, ja minimalistisen muotoilunsa ansiosta se herättää vähemmän huomiota kuin useimmat 65-tuumaiset. Vaikka alaosan kaiutin kerää kyllä katseet.

Kokoaminen käy helposti kunhan noudattaa helppoja asennusohjeita. Asennukseen tarvitaan ehdottomasti kaksi ihmistä, sillä 65-tuumaisen tv:n käsittely on melko työlästä.

Philips 65OLED984 soundbar2
B&W:n soundbar on lähes yhtä linjakas kuin televisioruutukin. Kuva: Philips

Ensimmäinen asennus

Kun television laittaa ensimmäistä kertaa päälle, valitaan haluttu kieli. Käyttöjärjestelmänä on Android, joten kirjautuminen Google-tilille vaaditaan, jotta saa telkkarista eniten irti. Sen jälkeen yksinkertaiset toiminnot onnistuvat puhekomennoilla Google Nest -kaiuttimen kautta. Sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta musiikki- ja videosovellusten käyttö onnistuu suoraan kännykästä.

Käyttöliittymä on intuitiivinen ja käyttäjäystävällinen. Kaukosäätimessä oleva QWERTY-näppäimistö helpottaa salasanojen syöttämistä. Muuten kaukosäädin olisi saanut olla litteämpi, ja taustavalaistuskin olisi kätevä ominaisuus.

Yksi juttu vielä: kun television laittaa ensi kertaa päälle, se kysyy, onko asennus tehty lattiajalustalle vai seinälle, ja säätää äänen sitten sijoittelunsa mukaan. Itse en huomannut mitään eroa edes pink noisen kohdalla, joka yleensä paljastaa pienet eroavaisuudet.

Philips 65OLED984 wallmount
Philips 65OLED984 tulee seinäkiinnikkeen kanssa. Kuva: Philips

Valikolle käyttöä

Kun kyseessä on kuitenkin televisio, jonka ääneen on panostettu tavallista enemmän, tuntuu hassulta, ettei äänivalintoja voi tehdä suoraan kaukosäätimellä. Jos haluaa vaihtaa ääniasetuksen Originalista vaikka Music-asetukseen, pitää ensin valita asetukset, sitten yleiset asetukset ja äänen tyyppi, ja vasta sitten voi valita asetuksen. Hankalaa.

Sama pätee kuva-asetukseen, jolloin äänen tyypin sijaan valitaan kuvatyyppi.

 

Philips 65OLED984 menu3
Ääniasetuksia ei voi vaihtaa kaukosäätimestä, vaan ensin pitää selata läjä valikoita. Kuva: Geir Gråbein Nordby 
Philips 65OLED984 menu1
Erilaisia kuva-asetuksia riittää. Me välttelisimme eläväistä ”Livlig/Lively”-asetusta, vaikka Philipsin mielestä se on suositeltavin. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Loistava kuva

En sukella kuvanlaatuun sen syvemmin, sillä siitä voi lukea tarkemmin Audunin testaaman 65OLED804:n artikkelista, sillä sen kuva on identtinen 984:n kanssa. Sen johtopäätöksissä todettiin, että Philipsin suosittelemalla Vivid-asetuksella värikylläisyys ja kontrasti menevät yli, joten käytössä parempi on elokuva-asetus. Itse pidin valoisassa katsellessa eniten ISF:n päiväasetusta, ja hämärässä ISF-yöasetusta. Dolby Vision -sisällöillä voi valita ympäristön mukaan valoisan tai tumman asetuksen.

Philipsin kuvanlaatu on aivan loistava, ja Ambilight-valaistus ihastuttaa toistaessaan ruudun värejä olohuoneessa.

Unelmaääni

Tämä malli erottautuu äänellään. Philips ja B&W ovat onnistuneet yhdistämään osaamisensa hienosti. Elokuva-asetuksella puhe erottuu vaikuttavalla selkeydellä muusta äänimaailmasta. Toisen maailmansodan melskeisiin sijoittuva Fury (2014), pääosassa Brad Pitt koviskersantti Don Collierina, kuulostaa erittäin selkeältä.

Selkeän puheen lisäksi kaiutin onnistuu tuottamaan erittäin laajan äänikuvan. Keskellä sohvaa istuessa surround toimii upeasti, sillä diskanttielementit on sijoiteltu riittävän etäälle toisistaan.

Äänikuva on ilmava ja erotteleva. Ääni on huomattavasti odotettua parempi, ja sisäänrakennetulla soundbarilla on jopa joitakin etuja B&W:n omaan Formation Bar -soundbariin verrattuna. Jälkimmäistä voi soittaa vieläkin kovemmin ennen kuin basso alkaa säröillä, ja Formationin dynamiikat ovat myös hieman paremmat. Philipsillä on ilmavampi diskantti ja suurempi ja tenhoavampi äänikuva. Useimmissa tapauksissa Philipsin soundi vie mielestäni voiton.

Ulkoinen subwoofer

Jos volyymia nostaa liikaa, voi kaiutin yskähdellä. Toimintaleffat saattavat tuntua vähän kesyiltä, jos on tottunut hyvän kotiteatterijärjestelmään.

Silloin subwoofer-ulostulo on paikallaan. Subwoofer, kuten Sunfire HRS-8 tuo enemmän syvyyttä ja voimaa elokuvien ääniin. Soundbar vastaa yhä koko taajuusalueesta, joten edelleen kova volyymi saa sen räpsähtämään. Silti soundi on muhkeampi subwooferin kanssa. Tavalliseen televisionkatseluun subwoofer ei oikeastaan ole tarpeen, sillä tv suoriutuu siitä kunnialla itsekin.

Philips 65OLED984 soundbar
Philips 65OLED984 on varustettu B&W:n soundbarilla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Philips OLED984 tarjoaa loistavan kuvan, koukuttavan Ambilight-valaistuksen ja mahtavan äänen. Kysymys kuuluukin, onko televisio hintansa väärti; se kun maksaa pari tonnia enemmän kuin samalla kuvanlaadulla varustettu sarjan edullisin malli OLED804. Vastaus on kaksijakoinen.

Äänenlaatu ei itsessään ole 2 000 euron arvoinen. Tästä näkökulmasta kannattaisi ennemmin hankkia 804-malli ja sen kylkeen vaikka reilun tonnin hintainen erillinen soundbar.

Jos kuitenkin kuulut siihen joukkoon, joka ostaa tonnin designvalaisimen silmääkään räpäyttämättä, voi televisioon suhteutua tyylikysymyksenä. OLED984 vaikuttaa nimittäin sisustukseen vähintään yhtä paljon kuin valaisin, niin tyylikäs se on.

Karakter
Philips 65OLED984
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

B&W:n räätälöimä ääni on ainutlaatuisella tasolla televisioksi. Tyylikäs design. OLEDin loistava kontrasti ja Ambilight-tunnelmavalaistus on lyömätön yhdistelmä. Hyödytön kaukosäädin, valaistu kaukosäädin olisi ollut poikaa. Hieman ylitäyteläiset värit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top