Mainos
Mainos
Mainos

LG OLED 55B6V

Joulu 2016LG OLED 55B6V

OLED järkihintaan

OLED-tv 4K-resoluutiolla alle kahden tonnin? Kyllä kiitos!

Kaikki OLED-television hyvät ominaisuudet, kuten erinomainen kontrasti ja hyvin tummat mustat, veitsenterävä tarkkuus ja laaja katselukulma erittäin kohtuulliseen hintaan.
Maksaa silti enemmän kuin LCD-televisiot. 55B6:n kirkkaus ei yllä LCD-mallien tasolle. Äänenlaatu ei ihastuta.

Useimmat televisioharrastajat myöntävät, että OLED on kuvanlaadun puolesta ihan omassa luokassaan. Tapa, jolla OLED-näyttö rakentaa kuvan sytyttämällä ja sammuttamalla jokaista pikseliä erikseen, tarjoaa tiettyjä etuja LCD-näyttöihin verrattuna: parempi kontrasti ja syvempi musta erottuvat heti edukseen, erityisesti, kun keittoon heittää sekaan myös 4K-resoluution.

OLED-tekniikan parempi kuvanlaatu on näkynyt myös hinnoissa: 4 000-5 000 euroa 55- tai 65-tuumaisesta televisiosta on reilusti enemmän kuin mitä tavallinen tv:n töllöttäjä on valmis maksamaan uudesta vastaanottimesta. Investointi OLED-tv:seen on vaatinut poikkeuksellista harrastuneisuutta tai poikkeuksellisen paksua lompakkoa.

Niinpä LG:n uusi ja ”halpa” OLED 55B6V on erityisen kiinnostava. Se on eteläkorealaisen valmistajan tähän mennessä edullisin OLED-televisio 4K-resoluutiolla. Juuri nyt sen saa kaupasta alle kahdella tuhannella eurolla. Edustaako malli tuttua LG-laatua, vai onko sen suhteen tehty myönnytyksiä?

Litteä ja nätti – OLED 55B6 on luksussarja E6:n malleja edullisempi, mutta silti kaunista katsottavaa.

 

Design

Muiden OLED-mallien tapaan B6 on erittäin litteä ja minimalistinen, mutta se tuntuu muotoilunsa puolesta vähemmän ylelliseltä kuin huippumallit E6 ja G6. E6 on miltei kehyksetön, sillä OLED-näyttö lepää lasin päällä. B6 luottaa tavalliseen muovikehykseen, eikä sokkelissa ole tyyristä sisäänrakennettua soundbaria. Televisio on silti varsin hyvännäköinen ja ohuttakin ohuempi. Takaosa ja sokkelijalka ovat harjattua tummanharmaata muovia – ihan tyylikäs mutta ei mitenkään vau.

OLED-näytöt ovat todella ohuemman ja herkemmän näköisiä kuin tavalliset taulutelevisiot. OLED ei vaadi niin monta kerrosta, minkä vuoksi se on sekä ohuempi että kirkkaampi kuin LCD-näyttö. Siksi asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä. Se pitää ensin asettaa tasaiselle alustalle ennen kuin jalan voi kiinnittää, ja vasta sitten se voidaan nostaa tasolle. Testikappaleemme saapui erityisen kestävään lentokoteloon pakattuna – LG ei selvästikään ota riskejä testilaitteidensa toimituksessa!

Helppo käytää: Kosketuksella ohjattava kaukosäädin on kätevä, ja tärkeimmät applikaatiot löytyvät loogisesti, mutta sovellusten tarjonta olisi voinut olla parempikin.

 

Käyttö ja ominaisuudet

OLED 55B6V käyttää LG:n omaa graafista käyttöliittymää WebOS 3.0:aa. Se näyttää hyvältä ja helppo käyttä. Kaukosäätimessä on sisäänrakennettu osoitin, jota käyttämällä ohjataan näytöllä liikkuvaa hiirtä.

Lanseerauksestaan lähtien WebOS-järjestelmä on kuulunut suosikkeihimme, ja vaikuttaa siltä, että kolmannen sukupolven versio on entistäkin nopeampi. Toisaalta sovellustarjonta ei ole kummoinen, vaan Samsungilla ja muilla kilpailijoilla on selvästi enemmän valikoimaa. LG:llä on tärkeimmät, kuten Netflix (4K ja HD) ja YouTube, mutta tällä hetkellä se ei tue esimerkiksi HBO:ta ja Canal Digitalia.

Liitäntävaihtoehdot ovat melko hyvät, vaikkakin ne on sijoitettu vähän erikoisesti. Lähellä ulkoreunaa olevat HDMI-tulot tarkoittavat, että johdot jäävät helposti näkyviin, minkä voi toki ratkaista vaikka nippusiteillä.
Jos havittelee LG:n näyttöä pelikäyttöön, on huomattava, että viive on keskinkertainen. Mittasimme piirun päälle 50 millisekuntia Leo Bodnar -testissämme.
OLED 55B6:n kuvanlaatu on korkea. Kuvassa näkyy Netflixin ”Daredevil” 4K-resoluutiolla.

 

Kuvanlaatu

Kuten manittua, on OLED-mallien suurin etu muihin nähden kuvanlaatu. Se kävi selväksi jo testatessamme kalliimpaa 65E6-mallia, joka on LG:n toiseksi paras televisio ja epäilemättä parasta, mitä rahalla saa. Se maksaa 4 500 euroa.

Kuinka lähelle kalliimman kuvanlaatua pääsee sitten tällä edullisemmalla mallilla? Itse asiassa erittäin lähelle. Emme tosin voineet verrata E6- ja B6-malleja vierekkäin (meillä ei ollut molempia yhtä aikaa lainassa), mutta niissä on paljon samoja ominaisuuksia. 55B6:n kuvapaneeli on tietojemme mukaan itse asiassa sama kuin 55E6:ssa. Ero on kuvankäsittelyssä, jonka B6:ssa hoitaa erilainen (epäilemättä halvempi) siru.

Ensimmäiseksi kiinnitämme huomiota sysimustaan mustan toistumiseen. LG:n näyttö lähes katoaa täysin tummilta kuva-alueiltaan. Monet luottavat LCD-näyttöihin, joiden tummat alueet näyttävät kirkkailta. OLEDissa ne ovat hiilenmustia, sillä pikselit saa kokonaan sammutettua niiden kohdalta.

Musta on edukseen myös toimintakohtauksissa. Esimerkiksi Netflixin ”Marco Polo” -sarjassa suuri osa Kublai Khanin mongoliarmeijasta on kuvattu 4K HDR -laadulla, ja pelkässä luonnonvalossa aidon ajankuvan luomiseksi. Kuva on aivan omassa luokassaan LG:llä; syvä ja realistinen, etenkin hahmojen liikkuessa tummassa yössä ja vain soihtujen valaisemana. Erittäin vaikuttavaa!

Tähtitaivas on mustaakin mustempi. Kuva: LG

 

Pysytään vielä hetki pimeässä.” Star Trekin” tähtitaivas on toinen esimerkki OLEDin erinomaisuudesta, mutta osoitus myös siitä, että musta voi mennä liioitteluksikin. LG:n tehdasasetuksilla jotkut himmeimmistä tähdistä nimittäin katoavat tyystin. Kirkkautta kannattaa hienosäätää korkeammalle. Tässä näkyy B6:n ja E6:n ero. Myös jotkin tummanharmaista yksityiskohdista jää heikommin näkyviin. Vaikka OLED-tekniikka onkin ylivoimainen sysimustan tuottamisessa, saa yksityiskohdista paremmin selvää parhailla LED-taustavalaistuilla LCD-näytöillä (esimerkiksi Panasonic 65DX900 ja Samsung 65KS9505).

OLEDin heikkous on myös valo. Yllä mainituilla huippuluokan LCD-näytöillä kirkkaus on ilmiömäinen 1 000 nitiä tai enemmän. Auringon lämmön voi melkein tuntea kasvoillaan! OLED on rajoittunut 50-600 nitiin eikä pääse vastaavankokoisella näytölle samaan kirkkauteen. Kirkkaudesta on tullut yhä tärkeämpää HDR-laadulla mutta myös tavallisissa lähetyksissä (vaikkapa hiihtokisoja katsoessa) heikko kirkkaus saa elämyksen tuntumaan vaisulta. Kuten OLED 65E6 -testissämme, tässäkin jäimme kaipaamaan sitä, että sekä kirkkaus että kontrasti olisivat huippuja.

55B6:n värit ovat kuitenkin hyvin luonnolliset ja miellyttävät. Parasta on ehkä se, että värit säilyttävät luonteensa, katsoipa ruutua mistä kulmasta tahansa. Edellä mainituissa LCD-näytöissä katselukulma on usein hyvin rajoittunut, joten eniten irti saadakseen on istuttava aivan ruudun edessä keskellä. Sama vaiva ei ole ongelma OLEDille.

Väliaikainen kuvan jähmettyminen (”image retention”) on ollut OLEDeille tyypillistä, joten kanavien logot tai muut kirkkaat elementit ovat jääneet ruudulle kummittelemaan. Ilmiö näkyy varsinkin harmaalla taustalla. LG on mennyt eteenpäin ongelman käsittelyssä tuomalla mukaan pixel shift -ominaisuuden ja huoltoasetuksen ennen näytön sammuttamista. Jos seuraa ohjeita, ei vaaraa pysyvistä palamisjäljistä pitäisi syntyä, toisin kuin vanhemmilla plasmanäytöillä.

Äänenlaatu

55B6:ssa ei ole soundbaria kuten E6- ja G6-malleissa, vaan alapuolelta löytyy pienet kaiuttimet, joiden äänenlaatu ei vakuuta. Äänet ovat hieman suljettuja ja basso ohut. Jos et jo omista laadukkaita kaiuttimia, huomaat pian tarvitsevasi sellaisia. Hyvä kuva menee hukkaan, jos ääni ei ole samalla tasolla.

Johtopäätökset

55B6V on LG:n parhaiden OLED-näyttöjen simppelimpi ja halvempi versio. Ulkonäkö ja design ovat vähemmän vau kuin kalliimmissa malleissa, mutta suorituskyky on lähes yhtä hyvä. 55B6V:stä löytyvät kaikki OLEDin tyypilliset edut: syvä musta, hyvä kontrasti, luonnolliset värit ja laaja katselukulma. Kokonaisuudessaan pidämme OLED 55B6V -televisiota vahvana haastajana kalleimmillekin LCD-näytöille. Alle kahden tonnin hintalapulla se on todellinen löytö!

LG tukee Dolby Visionia.

 

HDR ja Dolby Vision

LG:n näytössä on tuki Dolbyn omalle HDR-standardille, Dolby Visionille. Perinteisestä HDR:stä poiketen Dolby Vision on suljetumpi järjestelmä, joka vaatii yhtenäisen kokonaisuuden aina signaalilähteestä alkaen sekä television osalta lisensoidun rautapuolen. Tällä hetkellä LG on ainoa meikäläisillä markkinoilla toimiva laitevalmistaja, joka tarjoaa Dolby Vision -malleja. Samsung ja muut ovat pysytelleet avoimessa HDR10-standardissa.
Dolby Visionin etu on niin kutsuttu dynaaminen metadata, joka kertoo näytölle tarkasti, miten sen pitää vaihdella kirkkautta kohtauksen mukaan. HDR10 määrittelee kontrastisuhteen staattisemmin. Netflix tukee molempia standardeja, ja 4K Blu-ray-elokuviakin on saatavilla Dolby Vision -yhteensopivina. Jos televisio on Dolby Vision -yhteensopiva (eli LG), se osaa automaattisesti valita Dolby Vision -signaalin käyttöön.

Bästa pris på LG OLED 55B6V

55-tuumainen 4K OLED, 3840 x 2160

WebOS 3.0

HDR ja Dolby Vision

Hinta: 1 850 €

Verkkosivusto: lg.com/fi

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.