LG OLED 55B6V

 itemprop
LG OLED 55B6V

OLED järkihintaan

OLED-tv 4K-resoluutiolla alle kahden tonnin? Kyllä kiitos!

Kaikki OLED-television hyvät ominaisuudet, kuten erinomainen kontrasti ja hyvin tummat mustat, veitsenterävä tarkkuus ja laaja katselukulma erittäin kohtuulliseen hintaan.
Maksaa silti enemmän kuin LCD-televisiot. 55B6:n kirkkaus ei yllä LCD-mallien tasolle. Äänenlaatu ei ihastuta.

Useimmat televisioharrastajat myöntävät, että OLED on kuvanlaadun puolesta ihan omassa luokassaan. Tapa, jolla OLED-näyttö rakentaa kuvan sytyttämällä ja sammuttamalla jokaista pikseliä erikseen, tarjoaa tiettyjä etuja LCD-näyttöihin verrattuna: parempi kontrasti ja syvempi musta erottuvat heti edukseen, erityisesti, kun keittoon heittää sekaan myös 4K-resoluution.

OLED-tekniikan parempi kuvanlaatu on näkynyt myös hinnoissa: 4 000-5 000 euroa 55- tai 65-tuumaisesta televisiosta on reilusti enemmän kuin mitä tavallinen tv:n töllöttäjä on valmis maksamaan uudesta vastaanottimesta. Investointi OLED-tv:seen on vaatinut poikkeuksellista harrastuneisuutta tai poikkeuksellisen paksua lompakkoa.

Niinpä LG:n uusi ja ”halpa” OLED 55B6V on erityisen kiinnostava. Se on eteläkorealaisen valmistajan tähän mennessä edullisin OLED-televisio 4K-resoluutiolla. Juuri nyt sen saa kaupasta alle kahdella tuhannella eurolla. Edustaako malli tuttua LG-laatua, vai onko sen suhteen tehty myönnytyksiä?

Litteä ja nätti – OLED 55B6 on luksussarja E6:n malleja edullisempi, mutta silti kaunista katsottavaa.

 

Design

Muiden OLED-mallien tapaan B6 on erittäin litteä ja minimalistinen, mutta se tuntuu muotoilunsa puolesta vähemmän ylelliseltä kuin huippumallit E6 ja G6. E6 on miltei kehyksetön, sillä OLED-näyttö lepää lasin päällä. B6 luottaa tavalliseen muovikehykseen, eikä sokkelissa ole tyyristä sisäänrakennettua soundbaria. Televisio on silti varsin hyvännäköinen ja ohuttakin ohuempi. Takaosa ja sokkelijalka ovat harjattua tummanharmaata muovia – ihan tyylikäs mutta ei mitenkään vau.

OLED-näytöt ovat todella ohuemman ja herkemmän näköisiä kuin tavalliset taulutelevisiot. OLED ei vaadi niin monta kerrosta, minkä vuoksi se on sekä ohuempi että kirkkaampi kuin LCD-näyttö. Siksi asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä. Se pitää ensin asettaa tasaiselle alustalle ennen kuin jalan voi kiinnittää, ja vasta sitten se voidaan nostaa tasolle. Testikappaleemme saapui erityisen kestävään lentokoteloon pakattuna – LG ei selvästikään ota riskejä testilaitteidensa toimituksessa!

Helppo käytää: Kosketuksella ohjattava kaukosäädin on kätevä, ja tärkeimmät applikaatiot löytyvät loogisesti, mutta sovellusten tarjonta olisi voinut olla parempikin.

 

mainos

Käyttö ja ominaisuudet

OLED 55B6V käyttää LG:n omaa graafista käyttöliittymää WebOS 3.0:aa. Se näyttää hyvältä ja helppo käyttä. Kaukosäätimessä on sisäänrakennettu osoitin, jota käyttämällä ohjataan näytöllä liikkuvaa hiirtä.

mainos

Lanseerauksestaan lähtien WebOS-järjestelmä on kuulunut suosikkeihimme, ja vaikuttaa siltä, että kolmannen sukupolven versio on entistäkin nopeampi. Toisaalta sovellustarjonta ei ole kummoinen, vaan Samsungilla ja muilla kilpailijoilla on selvästi enemmän valikoimaa. LG:llä on tärkeimmät, kuten Netflix (4K ja HD) ja YouTube, mutta tällä hetkellä se ei tue esimerkiksi HBO:ta ja Canal Digitalia.

Liitäntävaihtoehdot ovat melko hyvät, vaikkakin ne on sijoitettu vähän erikoisesti. Lähellä ulkoreunaa olevat HDMI-tulot tarkoittavat, että johdot jäävät helposti näkyviin, minkä voi toki ratkaista vaikka nippusiteillä.
Jos havittelee LG:n näyttöä pelikäyttöön, on huomattava, että viive on keskinkertainen. Mittasimme piirun päälle 50 millisekuntia Leo Bodnar -testissämme.
OLED 55B6:n kuvanlaatu on korkea. Kuvassa näkyy Netflixin ”Daredevil” 4K-resoluutiolla.

 

Kuvanlaatu

Kuten manittua, on OLED-mallien suurin etu muihin nähden kuvanlaatu. Se kävi selväksi jo testatessamme kalliimpaa 65E6-mallia, joka on LG:n toiseksi paras televisio ja epäilemättä parasta, mitä rahalla saa. Se maksaa 4 500 euroa.

Kuinka lähelle kalliimman kuvanlaatua pääsee sitten tällä edullisemmalla mallilla? Itse asiassa erittäin lähelle. Emme tosin voineet verrata E6- ja B6-malleja vierekkäin (meillä ei ollut molempia yhtä aikaa lainassa), mutta niissä on paljon samoja ominaisuuksia. 55B6:n kuvapaneeli on tietojemme mukaan itse asiassa sama kuin 55E6:ssa. Ero on kuvankäsittelyssä, jonka B6:ssa hoitaa erilainen (epäilemättä halvempi) siru.

mainos

Ensimmäiseksi kiinnitämme huomiota sysimustaan mustan toistumiseen. LG:n näyttö lähes katoaa täysin tummilta kuva-alueiltaan. Monet luottavat LCD-näyttöihin, joiden tummat alueet näyttävät kirkkailta. OLEDissa ne ovat hiilenmustia, sillä pikselit saa kokonaan sammutettua niiden kohdalta.

Musta on edukseen myös toimintakohtauksissa. Esimerkiksi Netflixin ”Marco Polo” -sarjassa suuri osa Kublai Khanin mongoliarmeijasta on kuvattu 4K HDR -laadulla, ja pelkässä luonnonvalossa aidon ajankuvan luomiseksi. Kuva on aivan omassa luokassaan LG:llä; syvä ja realistinen, etenkin hahmojen liikkuessa tummassa yössä ja vain soihtujen valaisemana. Erittäin vaikuttavaa!

Tähtitaivas on mustaakin mustempi. Kuva: LG

 

Pysytään vielä hetki pimeässä.” Star Trekin” tähtitaivas on toinen esimerkki OLEDin erinomaisuudesta, mutta osoitus myös siitä, että musta voi mennä liioitteluksikin. LG:n tehdasasetuksilla jotkut himmeimmistä tähdistä nimittäin katoavat tyystin. Kirkkautta kannattaa hienosäätää korkeammalle. Tässä näkyy B6:n ja E6:n ero. Myös jotkin tummanharmaista yksityiskohdista jää heikommin näkyviin. Vaikka OLED-tekniikka onkin ylivoimainen sysimustan tuottamisessa, saa yksityiskohdista paremmin selvää parhailla LED-taustavalaistuilla LCD-näytöillä (esimerkiksi Panasonic 65DX900 ja Samsung 65KS9505).

OLEDin heikkous on myös valo. Yllä mainituilla huippuluokan LCD-näytöillä kirkkaus on ilmiömäinen 1 000 nitiä tai enemmän. Auringon lämmön voi melkein tuntea kasvoillaan! OLED on rajoittunut 50-600 nitiin eikä pääse vastaavankokoisella näytölle samaan kirkkauteen. Kirkkaudesta on tullut yhä tärkeämpää HDR-laadulla mutta myös tavallisissa lähetyksissä (vaikkapa hiihtokisoja katsoessa) heikko kirkkaus saa elämyksen tuntumaan vaisulta. Kuten OLED 65E6 -testissämme, tässäkin jäimme kaipaamaan sitä, että sekä kirkkaus että kontrasti olisivat huippuja.

55B6:n värit ovat kuitenkin hyvin luonnolliset ja miellyttävät. Parasta on ehkä se, että värit säilyttävät luonteensa, katsoipa ruutua mistä kulmasta tahansa. Edellä mainituissa LCD-näytöissä katselukulma on usein hyvin rajoittunut, joten eniten irti saadakseen on istuttava aivan ruudun edessä keskellä. Sama vaiva ei ole ongelma OLEDille.

Väliaikainen kuvan jähmettyminen (”image retention”) on ollut OLEDeille tyypillistä, joten kanavien logot tai muut kirkkaat elementit ovat jääneet ruudulle kummittelemaan. Ilmiö näkyy varsinkin harmaalla taustalla. LG on mennyt eteenpäin ongelman käsittelyssä tuomalla mukaan pixel shift -ominaisuuden ja huoltoasetuksen ennen näytön sammuttamista. Jos seuraa ohjeita, ei vaaraa pysyvistä palamisjäljistä pitäisi syntyä, toisin kuin vanhemmilla plasmanäytöillä.

Äänenlaatu

55B6:ssa ei ole soundbaria kuten E6- ja G6-malleissa, vaan alapuolelta löytyy pienet kaiuttimet, joiden äänenlaatu ei vakuuta. Äänet ovat hieman suljettuja ja basso ohut. Jos et jo omista laadukkaita kaiuttimia, huomaat pian tarvitsevasi sellaisia. Hyvä kuva menee hukkaan, jos ääni ei ole samalla tasolla.

Johtopäätökset

55B6V on LG:n parhaiden OLED-näyttöjen simppelimpi ja halvempi versio. Ulkonäkö ja design ovat vähemmän vau kuin kalliimmissa malleissa, mutta suorituskyky on lähes yhtä hyvä. 55B6V:stä löytyvät kaikki OLEDin tyypilliset edut: syvä musta, hyvä kontrasti, luonnolliset värit ja laaja katselukulma. Kokonaisuudessaan pidämme OLED 55B6V -televisiota vahvana haastajana kalleimmillekin LCD-näytöille. Alle kahden tonnin hintalapulla se on todellinen löytö!

LG tukee Dolby Visionia.

 

HDR ja Dolby Vision

LG:n näytössä on tuki Dolbyn omalle HDR-standardille, Dolby Visionille. Perinteisestä HDR:stä poiketen Dolby Vision on suljetumpi järjestelmä, joka vaatii yhtenäisen kokonaisuuden aina signaalilähteestä alkaen sekä television osalta lisensoidun rautapuolen. Tällä hetkellä LG on ainoa meikäläisillä markkinoilla toimiva laitevalmistaja, joka tarjoaa Dolby Vision -malleja. Samsung ja muut ovat pysytelleet avoimessa HDR10-standardissa.
Dolby Visionin etu on niin kutsuttu dynaaminen metadata, joka kertoo näytölle tarkasti, miten sen pitää vaihdella kirkkautta kohtauksen mukaan. HDR10 määrittelee kontrastisuhteen staattisemmin. Netflix tukee molempia standardeja, ja 4K Blu-ray-elokuviakin on saatavilla Dolby Vision -yhteensopivina. Jos televisio on Dolby Vision -yhteensopiva (eli LG), se osaa automaattisesti valita Dolby Vision -signaalin käyttöön.

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin

Faktat

55-tuumainen 4K OLED, 3840 x 2160

WebOS 3.0

HDR ja Dolby Vision

Hinta: 1 850 €

Verkkosivusto: lg.com/fi

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös