Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG QNED99 (75QNED996PB)

Haukan katse 8K-laadulla

LG QNED99 tempaa katsojan 8K-kuvallaan suoraan toiminnan syövereihin!

Julkaistu 26.11.2021 - 11:25
LG QNED99 (75QNED996PB)
Audun Hage

8K-televisiot ovat olleet tähän saakka melko eksoottisia kapistuksia. Niiden neljä kertaa tavallista 4K-televisiota terävämpi kuva on niin veitsenterävää, että monella tapaa teknologian voi ajatella kuuluvan tulevaisuuteen. 8K-sisältöjä on nimittäin tarjolla vasta vähänlaisesti, vaikka YouTubessa niiden määrä onkin kasvussa. 8K-resoluutio ei automaattisesti takaa hyvää kuvanlaatua, mutta yhdistettynä hyvään kontrastiin ja värintoistoon voi lopputulos olla todellista taikaa!

LG tunnetaan parhaiten OLED-televisioistaan, mutta tänä vuonna valmistaja on esitellyt QNED-tekniikan. Yksinkertaistettuna QNED on parhailta LCD-paneeleilta lainattua tekniikkaa, joihin on lisätty tuoreehkon MiniLED-tekniikan vahvistama kontrasti. LCD-malliston uutta huippua edustaa QNED99, joka on saatavilla 65-, 75- ja 86-tuumaisena. Tässä testissä tutustumme keskimmäiseen eli 75-tuumaiseen.QNED99 large01 e1636493513109

QNED99 on LG:n LCD/MiniLED-lippulaiva mallivuoteen 2021. Kuva: LG

Mainos

LG QNED99: lippulaivamalli 8K:lla ja MiniLEDillä

Lempinimi QNEDin voi ajatella mukailevan kilpailijan, Samsungin QLED-nimeä, mutta joka tapauksessa molemmat ovat LCD-paneeleita, joita on hienosäädetty kvanttipisteillä (Quantum Dots) ja LG:n NanoCell-tekniikalla. Suurin uutinen on kuitenkin MiniLED-taustavalaistus.

MiniLED on uusi, nimensä mukaisesti todella pienistä ledvaloista koostuva paneelin taustavalaistustekniikka, jonka ansiosta LCD-paneelin taakse saa entistä enemmän ledvaloja. Näin valo jakautuu ruudulla tasaisemmin, mikä tarkoittaa myös tarkempaa kontrastia ja syvempää mustaa. Olemme aiemmin tutustuneet MiniLED-tekniikkaan Samsungin ja TCL:n mallien kohdalla, mutta nyt näemme ensimmäistä kertaa, miten LG:n MiniLED toimii.

Design

Ulkonäöltään LG QNED99 ei näytä erityisen highendiltä, vaan muistuttaa muita LG:n televisiosta puolikuun muotoisine jalkoineen ja harjattuine metallikehyksineen. Ruutu on melko paksu verrattuna LG:n superlitteisiin OLED-näyttöihin, sillä MiniLED vie enemmän tilaa.

LG QNED99
LG QNED99 on melko tavanomaisen näköinen tv, jolla on kaareva jalka ja metalliset kehykset. Kuvanlaatu sen sijaan on kaukana tavallisesta! Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

QNED99 toimii samalla käyttöjärjestelmällä kuin muutkin LG:n televisiot, eli WebOS:lla, tarkemmin sanottuna versiolla 6.0. Tv:n mukana toimitetaan uusi Magic Remote -kaukosäädin, jonka osoittimen avulla on helppo klikkailla menemään valikoissa. Graafinen käyttöliittymä on hyvännäköinen ja helppo käyttää.

LG:n järjestelmä tarjoaa valmiiksi asennettuna erinomaisen sovellusvalikoiman, esimerkiksi Netflixin, Apple TV:n, Disney+:n ja uuden HBO Maxin. Televisiossa on AirPlay- ja Homekit-tuki, joten sillä voi näyttää sisältöjä iOS-laitteilta ja liittää tv:n osaksi Homekit-älykotijärjestelmää.

LG on ollut jo pitkään parhaita tv-valmistajia liitäntöjen suhteen. QNED99:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi HDMI 2.1-tyyppiä, eli televisioon voi kytkeä videolähteen jopa laadulla 8K/60 Hz tai 4K/120 Hz.

QNED99 tarjoaa myös toisen tärkeän ominaisuuden AV1-videokoodekin, joka tarkoittaa, että tv toistaa aitoa 8K-sisältöä suoraan YouTubesta. Sama ei onnistu esimerkiksi aiemmin testaamallamme Sony Z9J – televisiolla.

LG:llä on tuki myös Dolby Visionin kaltaisille HDR-formaateille sekä Dolby Atmos -äänelle, jotta voi nauttia kolmiulotteisesta surroundäänestä sekä liitetyistä videolähteistä että integroiduista sovelluksista.

LG:n tv sopii myös pelaamiseen siinä mielessä, että ruudun viive on eli input lag on maltilliset 14 millisekuntia.

LG-QNED99-Magic-Remote-scaled LG-QNED99-WebOS-user-interface-scaled
<
>
LG:n WebOS-käyttöjärjestelmä edustaa älyalustojen parempaa päätä, joka tarjoaa myös laajan sovellusvalikoiman. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

LG QNED99 näyttää ehkä yksinkertaiselta, kun sen ottaa pakkauksesta. Mutta huomaamaton ensivaikutelma unohtuu, kun tv:n laittaa päälle!

Aloitimme katselun Netflixin uutuuselokuvalla The Harder They Fall, joka teki heti selväksi, että LG:n kuvassa on upeaa syvyyttä. Lähikuvat Idris Elbasta ja hänen roistojoukostaan ovat pelottavan realistisia!

LG-QNED99-PQ-Idris-Elba-scaled LG-QNED99-PQ-2-scaled
<
>
LG QNED99 tarjoaa veitsenterävää kuvaa. Tässä Netflixin länkkäri ”The Harder They Fall”. Kuva: Audun Hage

Vaikka Netflixin elokuva toistuukin ”vain” pakatulla 4K HDR -laadulla, on terävyys aivan ilmiömäistä ja parempaa kuin tavallisilla 4K-televisioilla. On selvää, että LG:n videoprosessori skaalaa todella onnistuneesti 4K-resoluutiota 8K-laadulle, ja kuva tuntuu itse asiassa terävämmältä kuin Sonyn XR-75Z9J-huippumallilla. Molemmissa malleissa on 8K-resoluutio ja tehokkaat videoprosessorit, joten miten on mahdollista, että LG hakkaa kalliimman Sonyn tällä saralla?

LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-1-scaled LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-2-scaled LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-3-scaled
<
>
LG QNED9:n kuva on huomattavasti terävämpi, syvempi ja kontrastiltaan parempi kuin Sonyn Z9J-huippumallissa. Siitä lienee kiittäminen MiniLED-taustavalaistusta. Kuva: Audun Hage

Vastauksen on piiltävä taustavalaistuksessa, sillä Sonyn televisiossa on perinteiset ledit, kun taas LG QNED99 hyödyntää modernia MiniLED-tekniikkaa, jonka ansiosta kuvan voi jakaa useampaan paikallisesti himmennettävään alueeseen. LG:n kontrasti on todella vaikuttava ja valo jakautuu tarkemmin kuin Sonylla. Kohteet erottuvat taustastaan paremmin ja kuvassa on realistisempi syvyysvaikutelma.

Tottahan toki television kanssa piti päästä kokemaan myös aitoa 8K-sisältöä, ja hätiin tulivat YouTuben tutut sisällöt esimeriksi Phil Hollandilta. Videoiden uskomaton terävyys näyttää todella paljon paremmalta kuin 4K-televisioilla. Varjostukset ja tekstuurit ovat huikean tarkkoja ja yksityiskohtaisia! On kiehtovaa, kuinka lähelle ruutua voi mennä ilman, että erottaa pikselin pikseliä. Myös värintoisto on erinomaista. Etenkin punaiset ja vihreät toistuvat vahvoina ja vivahteikkaina kallistumatta ylikylläisyyden puolelle.

LG QNED99 8K PQ scaled 1
Suoraan edestä katsottuna kuva on loistava. Kuva: Audun Hage

Loistavaa mustaa, mutta katselukulma on rajoittunut

Iso kysymys MiniLEDin kohdalla on, kuinka se toimii hämärässä tilassa eli aidoissa leffailtaympäristöissä. LCD on perinteisesti tässä heikompi kuin OLED, sillä LCD on hyvin riippuvainen taustavalaistuksestaan, kun taas OLED sammuttelee ja sytyttelee yksittäisiä ledvaloja saaden mustan näyttämään oikeasti mustalta. MiniLED ei aivan korjaa LCD:n ongelmaa, mutta tekniikka suoriutuu selvästi paremmin valon jakamisessa kuin Sony. LG QNED99 on kontrastiltaan ja mustaltaan erinomainen, ja halo-efektiä eli kirkkaiden kohteiden heijastumaa tummaa taustaa vasten näkyy vain harvoin.

Tämä pätee tosin vain, jos istuu keskelle sohvaa eli aivan suoraan tv:n edessä. Kun LG:tä katsoo sivusta, huomaa, miten kapea katselukulma sillä on. Sohvan reunalla kuva on jo kalpeampi ja varjostukset jyrkempiä kirkkaiden kohteiden ympärillä. LCD-maailmassa tämä on tavallista, mutta ehkä poikkeuksellisen läsnä tässä LG:n käyttämässä IPS-paneelissa. Kuvapaneeli vaikuttaa olevan optimoitu kuvan keskiosan mukaan, jolloin katselukulmaa on pitänyt uhrata kapeammaksi. Tämä ei ole ongelma, jos tv:tä katsoo yleensä sohvalta, mutta jos istuinalue on tavallista leveämpi tai kuvaa katsellaan myös muista kuvakulmista, esimerkiksi keittiön tai ruokailuhuoneen puolelta, voi katselukokemus kärsiä.

LG QNED99 Viewing Angle scaled 1
LG:n kontrasti heikkenee huomattavasti, kun kuvaa katsoo sivusta. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

QNED99 ei tarjoa ekstraa kaiuttimien osalta, vaan siinä on tavalliset pohjaan sijoitetut kaiuttimet. Ääni on silti erinomainen – itse asiassa parhaita television omista kaiuttimista kuulemiamme. Puhe on kirkasta, äänikuva melko laaja ja basso täyteläinen, tuoden ääniefekteihin hyvää painetta.

QNED99 tukee Dolby Atmos -ääntä sisäisesti, ja saimmekin surroundtuntumaa raitoihin, jotka oli äänitetty Dolbyn formaatilla. Useimmiten kuitenkin ihminen, joka päätyy hankkimaan tämän hintaluokan television, on varautunut panostamaan myös soundbariin tai kotiteatterijärjestelmään ennemmin tai myöhemmin. Atmos-soundbarin liittäminen onnistuu HDMI eARC -ulostulon kautta.

Lue myös: Sony Z9J – Huikea 8K-televisio

Yhteenveto: LG QNED99

LG:n parhaat LCD-televisiot jäävät usein valmistajan OLED-mallien varjoon. Lippulaivanmalli QNED99 on kuitenkin todella vakuuttava tv, jonka terävyys häikäisee! Kontrasti, terävyys ja värintoisto ovat loistavia, mikä todistaa LG:n onnistuneen erinomaisesti MiniLED-tekniikan käyttöönotossa. Annamme miinusta vain siitä, että kontrasti kalpenee huomattavasti, kun kuvaa katsoo sivulta.

QNED99-mallia voi rauhassa verrata kalliimpiin 8K-televisioihin, ja se tarjoaa jopa erinomaista ääntä. Toki erillinen soundbar tuo ääneen hyvän lisäulottuvuuden.  Jos suunnittelee 8K-luokkaan siirtymistä, on LG QNED99 loisto-ostos highend-kategoriassa.

Karakter
LG QNED99 (75QNED996PB)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

LG QNED99:n kuva on uskomattoman terävä, ja MiniLED-taustavalaistus tarjoaa loistavaa kontrastia ja mustaa. Katselukulma on rajallinen: kirkkaat kohteet saavat halo-renkaan ympärilleen, kun kuvaa katsoo hieman sivusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top