Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Julkaistu 11.10.2018 - 12:02
LG OLED65B8PLA
Audun Hage

Ei epäilystäkään: OLED-televisioiden kehitys on sujunut vaiheikkaasti. Suurelle yleisölle tuntemattomasta high-tech-ihmeestä se on nopeasti siirtynyt high-end-luokassa vallitsevaksi normiksi. Vaikka huipputelevisioissakin käytetään yhä LCD-paneeleja, ovat OLED:n edut lyömättömät: kontrasti, mustan syvyys ja värien loisto ovat omaa luokkaansa.

OLED yleistyy hitaasti mutta varmasti myös edullisemman luokan televisioissa, ja B8 edustaa LG:n OLED-malliston halvinta päätä. Vaikka suositun B7-mallin voisikin saada poistomyynnistä hyvään hintaan, edustaa B8 kuitenkin korealaisvalmistajan viimeistä huutoa. Edeltäjän suosio on ollut sitä luokkaa, että uutuudella on kovat paineet vakuuttaakseen!

OLED B8: Design

Paperilla uusi ja vanha B-malli eivät eroa suuresti, mutta televisio on nyt entistä kauniimpi. B-sarjan mallit ovat olleet tähän asti simppelimpiä kuin kalliimmat, mutta B8 mikään ei näytä halvalta. Edeltäjä oli verhottu hieman tylsään harmaaseen, mutta uutuudessa on linjakas musta metallikehys, joka muistuttaa kovasti viime vuoden C7-mallia. Televisio on herkkä ja taipuisa, joten se pitää asettaa paikoilleen varovasti.

Mainos
LG OLED65B8 detalj 43710
Keskelle sijoitetun jalan ansiosta tv:n saa aseteltua useimpien tasojen päälle helposti. Takaa löytyy kaksi luukkua, joiden taakse on kätketty kaikki liitännät. Johtojen piilottamiseen ei tosin ole erityisemmin kiinnitetty huomiota.

Kaikissa HDMI-liitännät ovat tyyppiä HDMI 2.0b/HDCP 2.2, joten 4K Blu-ray -soittimen, Apple TV:n ja pelikonsoleiden kytkeminen sujuu ongelmitta. LG:llä on myös tuki useimmille HDR-formaateille, kuten Dolby Visionille, joka tarjoaa optimaalista kontrastia. B8 on varustettu lisäksi salamannopealla peliasetuksella: mittasimme viiveeksi 18 millisekuntia.

Käyttö ja ominaisuudet

B8 on tosiaan LG:n tämän vuoden edullisin 4K OLED -malli, ja erot tämän ja LG:n muiden mallien välillä ovat lähinnä kosmeettisia. C8, E8 ja W8 hyödyntävät valmistajan aivan uutta Alpha 9 -prosessoria, kun taas B8 saa tyytyä viime vuoden Alpha 7:ään, jossa on hieman vähemmän suoritustehoa vaativimpiin kuvankäsittelyihin.

LG OLED65B8 fjernkontroll 43709
Kun kerran tottuu käyttämään LG:n kaukosäädintä, voi olla vaikea luopua siitä. Hiiren osoittimella on helppo selata valikoita ja käytetyimmät sovellukset ovat heti käsillä valikon pikavalintojen avulla.

Käyttäjäystävällisyydessä ei ole juurikaan eroa LG:n mallien välillä. B8 on varustettu LG:n WebOS-käyttöjärjestelmän uusimmalla versiolla (4.0), samoin Magic Remote edustaa uusinta mallia. Siinä on tietenkin oma nappinsa Netflixille ja näppärä mikrofoni, jonka avulla voi kommunikoida televisionsa kanssa vaikkapa Google Assistantin avulla, kunhan se saadaan käyttöön Pohjoismaissa.

Kuvanlaatu

Muistamme yhä ihmetyksen, jota tunsimme testatessamme OLED-televisiota ensimmäistä kertaa. Kontrasti ja mustan tason olisivat saaneet Nalle Luppakorvankin näyttämään tajunnanräjäyttävältä! Muutamassa vuodessa suurin ihastus ehti haalistua mutta olemme silti vaikuttuneita joka kerta nähdessämme 4K OLED -television kuvaa. Pikimustassa taustassa ja pikselintarkassa terävyydessä on vain jotain, joka saa tavallisen LCD-telkkarin näyttämään surkean vajavaiselta.

LG OLED B8 toistaa Altered Carbon -scifitrillerin täydessä futuristisessa loistossaan. Netflixin sarja tarjoillaan upealla Dolby Vision HDR-laadulla ja Atmos-äänimaailmalla. Sarjan tekijät ovat ottaneet tekniikasta kaiken ilon irti ja luoneet pelottavan todentuntuisen vaikkakin ilkeän kuvan tulevaisuudesta. LG:n televisio suoriutuu vaativasta kuvamateriaalista esimerkillisesti ja tarjoaa televisiokokemuksen, joka ei ihan heti unohdu. Lähikuvat Joel Kinnamanista (Snabba Cash) eivät ole koskaan näyttäneet näin tarkoilta ja ensimmäisen jakson ammuntakohtauksen alkaessa tekee melkein mieli syöksyä turvaan lattialle. LG B8 sopii täydellisesti sarjojen ja elokuvien nautiskeluun – sen kun himmentää valot olohuoneesta ja antautuu mahtavan kontrastisen kuvan vietäväksi.

Liikkeiden toistamisessa B8 on sulavampia näkemiämme. Urheilu ja pelit näyttävät pehmeän sulavilta ilman kohinaa ja tökkimistä. Vaikka astetta kalliimmassa OLED65C8-mallissa on enemmän tehoja A9-prosessorin muodossa, ei käytännössä ero näy juurikaan. Näiden kahden mallin kuvankäsittely on lähes identtistä, minkä myös mittauksemme todistavat. A7 vaikuttaa enemmän kuin riittävältä tämän päivän materiaalin käsittelyyn.

B8:lla on toki kilpailijoitakin. Samsungin samassa hintaluokassa pyörivä Q8D on LCD-malli suoralla LED-taustavalaistuksella. Siinä on etunsa ja haittansa. OLED on ehdottomasti paras mustan syvyydessä, mikä tekee LG:n tv:stä lyömättömän pimeässä huoneessa katseluun. Valoisammassa tilassa puolestaan Samsungin kirkkaus (joka on lähes kaksinkertainen LG:n malliin verrattuna!) pääsee enemmän edukseen. Samsungilla on myös fiksummat äly-tv:n ominaisuudet ja peliasetus.

DSC01745 DSC01748 43712
(Kuva: LG)

Äänenlaatu

B8 on varustettu samoilla alle kiinnitetyillä stereokaiuttimilla kuin C8, mutta jalustasta puuttuu kisko, jonka avulla C8 suuntaa äänen eteenpäin. Ääni on melko täyteläinen ja selkeä mutta ei tee kuvalle oikeutta. Suosittelemme soundbaria, mielellään Atmos-yhteensopivaa mallia kuten LG SK10Y. B8:ssa on nimittäin valmiiksi Dolby Atmos -äänenkäsittely, jota moni Blu-ray-, Apple TV- ja Netflix-sisältö käyttää.

Johtopäätökset

Paperilla LG:n edullisin 4K OLED on hieman vaatimattomampi kuin merkin huippumallit, mutta todellisuudessa B8 on erinomainen televisio, jossa on vähän puutteita. Kuvanlaadullisesti erot jäävät melko merkityksettömiksi verrattuna kalliimpiin C8- ja E8-malleihin, mutta designissa ja äänenlaadussa erot näkyvät selkeämmin. Niinpä OLED65B8 vaikuttaa olevan hinta-laatusuhteeltaan LG:n paras vaihtoehto, ja se on luultavasti vuoden parhaita televisioita premium-luokassa.

Karakter
LG OLED65B8PLA

Ääni & Kuva kiteyttää

Mahtava kontrasti ja syvä musta tekevät tästä LG:n tv:stä täydellisen nykyaikaisten sarjojen ja elokuvien katseluun. Vaatii soundbarin, jotta äänenlaatu yltää kuvanlaadun tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top