Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG NANO 90 (65NANO906)

Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

Julkaistu 08.07.2020 - 14:52
LG NANO 90 (65NANO906)
Audun Hage

LG on surffannut OLED-teknologian aallonharjalla jo muutamia vuosia, joten joskus sitä unohtaa, että korealaisvalmistajalla on yhä valikoimissaan myös LCD-televisioita. Ne vain jäävät helposti lehdenohuiden designmallien varjoon, ja sitä paitsi LG itse jaksaa jatkuvasti rummuttaa OLEDin ylivoimaisuudesta esimerkiksi kontrastin, terävyyden ja värien suhteen.

Tämä jokseenkin nihkeä asenne LCD:tä kohtaan saattaa nyt muuttua, sillä tämän vuoden premium-LCD-mallisto – NANOCELL nimeltään –  on pitkästä aikaa saanut päivityksen kuvarintamalla. Nyt testaamassamme NANO 90 -huippumallissa on 4K-näyttö. Mallia on saatavilla 55-tuumaisesta aina 86-tuumaiseen!

LG Nano 90 front side
LG NANO90 on viimeistelty pienillä V-muotoisilla jaloilla. Taustavalaistuksen vuoksi ruutu on paksumpi kuin esimerkiksi LG:n omat OLED-mallit. Kuva: LG

Design

LG NANO 90 kuuluu hintansa ja suorituskykynsä puolesta premium-luokkaan, mutta ensisilmäyksellä NANO 90 ei vaikuta erityisen ylelliseltä. Edessämme seisoo melko tavanomaisen näköinen televisio, jonka kehys on kiiltävää harjattua metallia ja kuori muuten harmaata muovia ja metallia. Muotoilunsa puolesta NANO 90 on todella hillitty ja toki paljon paksumpi kuin superlitteät OLEDit. Tv:n takaosa on sileä, joten television sijoittelu huoneeseen on helppoa. Muoviset jalat ovat melko leveällä, varmaankin, jotta niiden väliin mahtuisi soundbar. Samalla se asettaa melkoisia vaatimuksia televisiotason pituudelle

Mainos

Huom! Tästä LG:n NanoCell-mallista löytyy myös toinen variantti, NANO 91. Giganteissa myytävä NANO 90 on varustettu kahdella V-muotoisella jalalla, kun taas Powerissa myytävä NANO 91 tulee keskelle sijoitetun jalustan (”Crescent Stand”) kanssa. LG:n mukaan näiden kahden mallin suorituskyvyssä ei ole mitään eroja. 

LG NANO916
Vaihtoehtoinen malli: LG NANO 91 on teknisesti sama televisio kuin NANO 90, mutta siinä on takaosaan sijoitettu Crescent Stand -jalusta. (Kuva: LG)

Käyttö ja ominaisuudet

NANO 90 pyörii LG:n WebOS-käyttöjärjestelmän uusimmalla versiolla (5.0), jollainen löytyy myös OLED-malleista. Tämän vuoden päivityksessä graafinen käyttöliittymä on modernin näköinen ja erittäin helppokäyttöinen – meidän mielestämme markkinoiden parhaita tv-käyttöjärjestelmiä. Kaukosäädin on tuttu ja loistava Magic Remote, jonka gyro-ohjaus ja hiiriosoitin tekevät valikoiden selaamisesta helppoa.

DSC 3333 scaled 1
LG:n WebOS-käyttöjärjestelmän ulkoasua on raikastettu. Kosketusohjauksella on helppo käskeä NANO 90:tä. Kuva: Audun Hage

Sovellusvalikoima on oikein hyvä: tarjolla ovat muun muassa Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ ja Disney+, kunhan se syksyllä saadaan Suomeen.

Televisiossa on myös AirPlay- ja Homekit-tuki, joten ruudulta voi katsoa Applen iOS-laitteiden sisältöjä ja käyttää sitä osana Homekit-älykotia.

NANO 90:n neljästä sisääntulosta kahdessa on HDMI 2.1-tuki, joten myös seuraavan sukupolven videolähteet ja etenkin pelikonsolit pääsevät hyödyntämään 4K-videota nopeudella 120 kuvaa sekunnissa. Peliasetuksella viive on pieni; mittaustemme mukaan 15 millisekuntia. Vuosi sitten se olisi ollut ennätystulos, mutta tänä vuonna olemme nähneet muutaman millisekunnin nopeampiakin televisioita, kuten Samsung Q80T.

Kuvanlaatu

Jos olet seurannut testejämme pidempään, voit ehkä muistaa, että LG:n LCD-televisiot eivät ole ihastuttaneet meitä kuvanlaadullaan viime vuosina. LG:n käyttämät IPS-paneelit (In-Plane Switching) erottautuvat laajan katselukulmansa ansiosta, mutta niiden kontrasti ei säväytä. Etenkin HDR-sisällöissä heikkous tulee esiin, sillä VA-paneelityypin kilpailijat, kuten Samsung ja Sony, pärjäävät niissä huomattavasti paremmin.

Vuoden 2020 LG NANO 90 on varustettu 4K IPS LCD -kuvapaneelilla. Sen NanoCell-tekniikka poistaa valon epätoivottuja aallonpituuksia värisuodattimen pienten nanopartikkeleiden avulla. Näin television värit ovat puhtaampia ja luonnollisempia. Tämän vuoden uutuuksiin kuuluu myös suora ledtaustavalaistus, jonka Pixel Compensation -ominaisuuden ansiosta kirkkaus pysyy paremmin kontrollissa kuin viime vuosien malleissa. Kuvankäsittelystä vastaa LG:n Alpha 7 gen3 -videoprosessori, joka löytyy myös LG:n halvimmasta OLEDista, BX-mallista.

Miltä uudistukset sitten näyttävät? Lyhyesti sanottuna, erittäin hyviltä! LG:n tämän vuoden LCD on aivan eri sarjassa kuin viime vuoden SM8600: kontrasti ja musta vakuuttavat heti, kun laitamme Netflixistä päälle elokuvan Extraction. Toimintaleffa vie katsojat seuraamaan pelastusoperaatiota Bangladeshin pääkaupunkiin Dhakaan. Kun Chris Hemsworth suunnistaa pimeässä viemäritunnelissa taskulampun kera, näkee selvästä, mikä NANO 90 on televisioitaan. Taskulampun valo on häikäisevän kirkas, ja samalla tummien kohtien pimeys säilyy uskottavan mustana. Tässä edeltäjät olisivat vain väljähtäneet ikävänä harmaiksi!

DSC 3334 scaled 1
Kontrasti on erinomainen. Kuvassa Netflixin elokuva Extraction. Kuva: Audun Hage

NANO 90:ssa ei ole yhtä paljon itsenäisiä led-alueita kuin highend-näytöissä, mutta kirkkaus pysyy silti hyvin hallinnassa. Hyvä esimerkki on valkoiset tekstitykset mustalla taustalla – tekstin ympärille ei synny merkittävää valovuotoa. Kuva ei ole tietystikään yhtä hyvä kuin highend-LCD-malleissa tai QLED- ja OLED-malleissa, mutta hintaansa nähden kuitenkin erittäin vaikuttava.

Värit puolestaan eivät ole ihan sillä tasolla kuin toivoisimme. Jopa Cinema Home -asetuksella, jonka pitäisi olla melko neutraali, värit kallistuvat keltaiseen. Esimerkiksi Sony XH90 on tehdasasetuksillaan paljon neutraalimpi, ja niin myös Samsung Q80T. Paras ja neutraalein asetus vaikuttaisi olevan Filmmaker Mode, mutta se aktivoidu kaiken sisällön kanssa. Niinpä on ehkä parasta hankkia ammattilainen avuksi kalibroimaan televisio, mikäli haluaa parasta mahdollista kuvaa.

Lue myös: LG OLED Gallery – Televisio kuin gallerian kaunein teos

Äänenlaatu

LG NANO 90 on varustettu melko tavanomaisella äänijärjestelmällä: stereokaiuttimet, ei bassokaiutinta. Kaiuttimissa on kuitenkin AI-prosessori, sekä omat ääniasetuksensa elokuville, urheilulle ja musiikille. Meistä elokuva-asetus kuulosti selkeältä ja vahvalta, ja puhe toistui ymmärrettävästi ja bassossa oli mukavaa täyteläisyyttä. Ääniefektit saivat enemmän hyvää painetta kuin monilla muilla samanhintaisilla televisioille. Hyvä ääni meidän mielestämme!

Useimmat halunnevat kuitenkin liittää televisioonsa soundbarin. Sitä ajatellen on plussaa, että tv:ssä on HDMI eARC eli se siirtää korkearesoluutioista ääntä (kuten Dolby Atmosta TrueHD-formaatilla).

Johtopäätökset

LG on onnistunut nostamaan rimaa tämän vuoden LCD-mallistollaan: NANO 90 on saanut isoja parannuksia kontrastiin ja mustaan, eli alueille, joissa edellisten sukupolvien LCD-televisiot ovat tyytyneet harmauteen.

NANO 90 ei ole täydellinen: värintoisto saisi olla tehdasasetuksillaan neutraalimpi. LG:n uutuus haastaa kuitenkin markkinoiden vakiintuneemmat kilpailijat. Jos LG:n käyttäjäystävällisyys ja laaja tuki formaateille miellyttävät, on tämä NanoCell-ruutu oiva vaihtoehto LG:n omille OLED-televisiolle!

Karakter
LG NANO 90 (65NANO906)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin käyttäjäystävällinen. Laaja tuki eri formaateille ja erinomainen kontrasti LCD-televisioksi. Värintoistossa on epätasaisuuksia ja kontrasti ei edelleenkään yllä parhaiden televisioiden tasolle.

Parhaista parhaimmat

Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Värikylläinen viihdepläjäys

Samsung TQ98Q80C: megajätti-iso tv!

Edullinen MiniLED-tv

Samsungin ja LG:n OLED-kaksintaistelu

Ääni & Kuva
Scroll to Top