: Sony UBP-X800

Leffafriikin valinta

Elokuvien katsominen kaikkein parhaalla laadulla vaatii 4K Blu-ray-soittimen. Kuten Sony UBP-X800:n.

 itemprop

Ääni & Kuva kiteyttää

Laadukas laite, joka tarjoaa loisteliasta kuvanlaatua hyvään hintaan.
Ei näyttöä. Ajan kuluessa Dolby Visionin puuttuminen voi muodostua ongelmaksi.
HDR10, Dolby Atmos

2 HDMI ulos (2.0)

Optinen digitaaliulostulo

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 300 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Blu-ray-soitinten markkinat eivät käy enää yhtä kuumina kuin aiemmin. Syynä ovat tietysti alaa valtaavat suoratoisto- ja videopalvelut, kuten Netflix, Amazon ja tietysti YouTube. Palvelun saa lähes mihin tahansa nykyaikaiseen älytelevisioon ja mediasoittimeen, ja niiden kautta tuhannet elokuvat ja sarjat ovat vain yhden klikkauksen takana. Viime aikoina niiden kuvanlaatukin on vain parantunut, ja paljon materiaalia on nähtävissä 4K HDR -laadulla.

Niinpä jotkut väittävät, että fyysiset levyasemat, kuten nyt testissä oleva Sony UBP-X800, ovat tulleet tiensä päähän. Voi kuitenkin olla mukavaa pitää joitakin Blu-ray-elokuvia tallessa sen huonon päivän varalta, kun verkko kaatuukin – tai kun palveluntarjoaja päättää korottaa hintoja.

Lue myös: Testissä Apple TV 4

Sony UBP-X800

Sony on 4K-sodan veteraani, joka lanseerasi ensimmäisen 4K-tv:nsä jo 2010. Ensimmäistä 4K-Blu-ray-soitinta piti kuitenkin odottaa vuoden 2017 alkuun, jolloin markkinoille tuotiin UBP-X800.

Sonyn soitin on suunniteltu käytettäväksi japanilaisvalmistajan oman television kanssa. Laitteen tiukan minimalistinen muotoilu sopii saumattomasti yhteen Bravia-televisioiden kanssa. X800:ssa ei ole edes näyttöä (sellainen löytyy huippumallista X1000ES).

Sony UBP-X800:n muotoilu on minimalistista. Edes näyttö ei sotke niukkaa ilmettä. Kuva: Sony

 

Käyttö ja erikoisuudet

Sonyn televisiot toimivat Android-alustalla, mutta Blu-ray-soittimiin valmistaja on valinnut oman ratkaisunsa. Käyttökokemus on yksinkertainen mutta graafisessa mielessä ei kovin vaikuttava. Blu-ray-levyjen lisäksi soittimessa on valmiina pääsy YouTuben ja Netflixin tapaisiin sovelluksiin – 4K HDR -laadulla.

mainos

Testasimme soittimessa useita elokuvia ja huomasimme Sonyn laitteen olevan mekaanisesti nopea. Se ei ole yhtä hurja kuin Samsungin ”öljytty salama”, UBD M9500 standby-asetuksella, mutta melko lähellä. Kun levyn laittaa sisään, ilmestyy elokuvan aloitusnäyttö ruutuun varsin vikkelästi. Lisäksi soitin on hyvin hiljainen.

mainos

Ultraterävää kuvanlaatua

Vaikka suoratoistopalvelujen sisällöt kehittyvät tekniseltä laadultaan jatkuvasti, on suhteellisen uusi 4K Ultra HD Blu-ray edelleen äänen- ja kuvanlaadullisesti mitattuna formaattien kunkku. Blu-ray tarjoaa aitoa 4K-resoluutiota, parempaa kontrastia ja värisyvyyttä (HDR) sekä 3D-ääntä. Jos on investoinut uuteen 4K-televisioon tai -projektoriin sekä hyvään surround-laitteistoon tai Atmos-soundbariin, on Blu-ray-soitin ehdoton lisä kotiteatteriin.

Liitimme UBP-X800:n Sonyn jättimäiseen Bravia KD-75XE94 -televisioon. War for the Planet of the Apes -elokuva todistaa täydellisesti, mihin Sonyn soitin kykenee. Leffan 4K-versio on puhdasta nautintoa, pitipä sitten apinasarjasta tai ei. Lähikuvat toistensa arkkivihollisista Ceasarista ja The Colonelista ovat veitsenteräviä! Vesiputous näyttää erityisen kiehtovalta; luonnolliselta ja niin tarkalta, että voi melkein nähdä jokaisen vesipisaran. Pikseleiden pakkaamisesta johtuvaa kohinaa on huomattavasti muita versioita vähemmän.

Sony UBP-X800 tekee loistotyötä myös ”tavallisten” Blu-ray-elokuvien kanssa. Hyllystä löytynyt Christopher Nolanin Batman-klassikko The Dark Knight on täynnä upeita IMAX-kohtauksia, jotka ovat joillekin soittimille haaste. Sonyllä pysyy kuitenkin tiukka ote liikkuvista kohteista. Odotamme todella innolla Batmanin ja Jokerin kohtaamista The Dark Knightin luvatussa 4K HDR -remasteroinnissa!

Ei Dolby Visionia

Suurimmassa osassa 4K Blu-ray-elokuvia (kuten edellä mainitussa Batmanissa) on 4K-resoluutio ja HDR10-standardiformaatti, joita Sonyn soitin luonnollisestikin tukee muiden Blu-ray-soitinten tapaan. Sony UBP-X800:ssa ei kuitenkaan ole tuke Dolby Vision -HDR-formaatille, jonka ennustetaan valtaavan yhä useampia elokuvia vuonna 2018. Dolbyn formaatti pystyy käsittelemään dynaamista metadataa, joka tuottaa suurempaa variaatiota kontrastissa kohtaus kerrallaan. On harmillista, ettei Sonyn soitin tue tätä, etenkin kun ottaa huomioon, että Sonyn parhaissa televisioissa (kuten OLED-mallissa Sony KD-65A1) tuki löytyy. Kilpailijoilla, esimerkiksi Oppolla ja LG:llä on Dolby Visionia tukevat Blu-ray-soittimet (ohjelmistopäivityksen muodossa).

mainos
Sony UBP-X800 on helppo kytkeä, kunhan on high speed -HDMI-johto. Valitse vain oikea sisääntulo 4K-televisiostasi ja ennen kaikkea muista säätää telkkari vastaanottamaan laajennettu väriskaala. Kuva: Sony

 

Ääni

Sony UBP-X800:ssa on tuki Blu-ray/4K Blu-rayn kannalta tärkeimmille audioformaateille, kuten Dolby Atmos 3D-äänelle. Kaksois-HDMI tekee soittimen liittämisen televisioon ja kaiutinjärjestelmään helpoksi erillisillä johdoillaan. Analogisia ulostuloja ei ole, joten kotoa on löydyttävä vahvistin, joka osaa dekoodata analogiset ääniformaatit. Erikoisuutena soittimesta löytyy Bluetooth-lähetin, jonka avulla äänen saa siirrettyä langattomiin kuulokkeisiin. Näppärää, jos ominaisuutta ei televisiosta löydy ja haluaa katsoa leffaa muita häiritsemättä.

Kaukosäädin on kompakti eikä siinä ole ylimääräisiä nappeja. Sillä voi säätää myös Sony Bravia -television volyymia. Kuva: Sony

 

Johtopäätökset

Sonyn ensimmäinen 4K Blu-ray-soitin on vakaa ja hyvin suunniteltu laite. Se on nopea ja käytännöllinen, ja tarjoilee elokuvat loistavalla kuvanlaadulla. Dolby Visionin puuttuminen voi osoittautua tulevaisuuden kannalta ikäväksi puutteeksi, mutta muutoin Sony UBP-X800 on erinomainen vaihtoehto varsinkin Sonyn oman television tai projektorin kumppaniksi.

Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Sonos Arc

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

Vieritä ylös