Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bose QuietComfort 45

Bosen hienosäädetty huippumalli

QuietComfort 45 lähestulkoon sama asia kuin QC35 II -malli, mutta siihen on lisätty ympäristön äänet läpipäästävä toiminto sekä USB-C-lataus.

Julkaistu 25.10.2021 - 11:05
Bose QuietComfort 45
Geir Gråbein Nordby

Kun Bose julkaisi QuietComfort 35 -kuulokkeensa viisi vuotta sitten, oli malli jotakin aivan uutta. Valmistaja oli ikään kuin ottanut parhaat vastamelukuulokkeensa (QC25), poistanut siitä johdon ja tuli samalla mullistaneeksi langattomien kuulokkeiden markkinat. Pian kaikki muut seurasivat esimerkkiä, ja kaupat alkoivat pursuilla langattomia vastamelukuulokkeita. Kukaan ei enää halunnut johtoa kuulokkeisiinsa, ja vastamelusta tuli melkeinpä standardi.

Hiljalleen kilpailijat kuroivat etumatkaa umpeen ja osa meni jopa Bosen QuietComfort 35 -mallista ohi, sekä sen päivitetystä QC35 II -versiosta. Vastaiskuna Bose julkaisi pari vuotta sitten linjakkaasti muotoillun NCH 700 -mallin. Se ei korvannut QC35 II -mallia, vaan asettui pykälää alemmalle laatutasolle.

Bose QC45 vs QC35
Bose QuietComfort 45 (vasemmalla) ja QuietComfort 35 II (oikealla). Kuva: Geir Gråbein Nordby

Korvaaja alkuperäiselle langattomalle vastamelumallille tulee vasta nyt, kun Bose julkaisi loogisesti nimetyn QuietComfort 45 -mallin. Se on lähes sama kuulokemalli kuin QC 35 II fyysisiä nappeja myöten. Muotoilu on hitusen pyöreämpää kuin edeltäjällä, ja pehmusteet ovat entistä pehmeämmät. Kankaan sijaan ne on päällystetty keinonahalla. Eroja löytääkseen on näitä kahta kuulokemallia syynättävä todella tarkkaan.

Mainos

Uusi ominaisuuksia

Tervetullut päivitys vanhaan malliin on QC45:n tarjoama USB-C-liitäntä, joka on vakaampi kuin mikro-USB ja mahdollistaa nopeamman latauksen. 15 minuutin pikalatauksella saa kolme tuntia soittoaikaa.

Bose QC45 app(3)
Sovelluksesta voi valita ”hiljaisuuden” ja ”tarkkaavaisuuden” väliltä, mutta molempia ei saa pois päältä. Kuvakaappaus

Isoin uutinen on ympäristön äänet läpipäästävä toiminto, jota Bose kutsuu nimellä Aware Mode. Toiminto vahvistaa ulkoa tulevia ääniä niiden vaimentamisen sijaan, ja sitä käyttäen voi siis kuulla muiden puhetta ja esimerkiksi liikenteen seassa liikkuminen on turvallisempaa.

Toinen hyödyllinen uutuus on mahdollisuus kytkeä kuulokkeet samanaikaisesti kahteen laitteeseen Bluetooth 5.1:n avulla. Kuulokkeet voivat siis olla yhteydessä vaikkapa tietokoneeseen ja puhelimeen, jolloin voi nousta työpöydän äärestä ja käydä kännykän kanssa jossakin musiikin katkeamatta. Tai vastata puhelimeen kuulokkeita riisumatta.

Bose QC45 lifestyle
Kuva: Bose

Pystyy samaan kuin NCH 700

Edellisen sukupolven QC35 II -mallin jälkeen tulleet uutuudet olivat jo NCH 700 -mallissa. Siinä vastamelua säädettiin 10-portaisella asteikolla, mutta QC45:ssä vaimennus on aina täysillä. Uudessa mallissa voi valita vastamelun ja Aware Moden väliltä, mutta jommankumman on aina oltava päällä. Se on hieman outoa, etenkin kun sammuttamalla toiminnot saisi akunkestoakin pidennettyä.

QC45 ja NCH 700 eroavat toisistaan ulkonäkönsä puolesta: NCH 700 on minimalistisempi ja pyöreämpi, kun taas QC45 on teollishenkisempi. Moni varmaan suosii QC45-mallia sen fyysisten nappien vuoksi. NCH 700:ssa on hipaisukytkimet volyyminsäätöön ja kappaleiden vaihtoon. QC45 on edeltäjänsä tapaan täysin kokoon taittuva, kun taas NCH 700 taittuu vain osittain pienemmäksi.

 

Bose QC45 microphones Bose QC35 microphones
<
>
Mikrofonit on sijoitettu hieman eri tavalla QC45-mallissa kuin QC35 II -edeltäjässä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Puheluiden laatu

QC45 tuntuu päässä tutulta, kuin vanha kaveri olisi kylässä. 240 gramman painoiset kuulokkeet tuntuvat höyhenenkevyiltä ja istuvuus on todella miellyttävä. Istuvuuden saralla monella olisi opittavaa Boselta, sillä kuulokkeet tuntuvat lähinnä untuvatyynyiltä. Fyysiset napit helpottavat kuulokkeiden käyttöä, ja niillä saa virrat päälle ja pois, säädettyä volyymia, vaihdettua kappaletta ja vastattua puhelimeen.

Puheluiden laatu on erinomainen: QC45 sulkee ulkoisen hälyn tehokkaasti ja tuo puhujan äänen hienosti esiin. QC35 II -mallilla oma ääneni kuulosti terävämmältä ja luonnottomammalta, ja NCH 700 toistaa yläreksiteriä keinotekoisemmin, vaikka siinäkin on todella hyvä puheluiden äänenlaatu. Jos verrataan Bosen arkkiviholliseen, Sony WH-1000XM4 -vastamelukuulokkeisiin, niin oma ääneni on Sonyllä täyteläisempi, mutta ylä-äänet ja sitä myöten konsonantit eivät ole yhtä selkeitä kuin Bosella.

Bose QC45 app(2)
Sovelluksesta voi valita, haluaako puhuessa kuulla oman äänensä, eli käyttää sidetone-toimintoa. Kuvakaappaus

Vastamelu

Bose on aina ollut hyvä vaimentamaan melua, ja myös QuietComfort 45 on vastamelultaan erinomainen. Niissä tosin kuuluu odotettua enemmän vastamelun sivutuotteena syntyvää suhinaa – sitä on selvästi enemmän kuin QC35 II- ja NCH 700-malleilla, joista viimeinen on kolmikon hiljaisin. Myös Sony WH-1000XM4 suhisee, mutta matalammalla taajuudella ja vähemmän huomattavasti kuin QC45.

Bose QC45 QuietComfort 45 SPREAD2
Kuva: Bose

Ulkoa tuleva ääni vaimenee tehokkaasti ja esimerkiksi junan humina sulkeutuu kokonaan pois. Korkeammat äänet pääsevät helpommin läpi kuin NCH 700- ja Sony WH-1000XM4-kuulokkeilla Huomaan sen esimerkiksi käyttämäni näppäimistön kalkatuksesta, mikä kuuluu QC45:llä selvemmin kuin kahdella muulla. Sonyn vastamelu on 3 dB tehokkaampaa kuin QC45, mutta sitä ei juuri huomaa käytännössä.

Myös ympäristön äänten läpipääsy toimii hyvin: ulkopuoliset äänet kuuluvat selkeästi ja luonnollisesti, kun toiminnon laittaa päälle.

Bose QC45 vs QC35 cups
Kuulokekupit ovat linjakkaamman näköiset QC45:llä (oikealla) kuin QC35 II:lla (vasemmalla). Foto: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Miltä musiikki siis kuulostaa Bosen kuulokkeista? Jos on kuullut mallin edeltäjää, voi soinnin tunnistaa. Bose pyrkii mahdollisimman lineaariseen ääneen, eli siihen ettei mikään soitin dominoisi muita. Kaikki erottuvat selkeästi ja seisovat ”yhtä edessä”.

Cat Powerin laulu on selkeää ja erottuvaa erinomaisessa Bad Religion -coverissa, samoin kitara. Virvelirummut ja symbaalit ovat hieman terävät. Aivan korkeimmissa äänissä ei riitä erottelevuutta, mikä saa soinnin kuulostamaan kireältä. Sama pätee Måneskinin uuteen Mammamia-singleen: kappaleessa on paljon energiaa, mikä kuulostaa kovalta, mutta myös hiukan terävältä. NCH ​​700:n sointitasapaino on yleisesti ottaen samanlainen, mutta ylä-äänissä pehmeämpi. Yksinkertaisesti sanottuna, sen ääni on marginaalisesti parempi kuin QC45:n.

Bose QC45 vs QC35 headband
Sangan pehmuste on päällystetty tekonahalla, kun taas QC35 II -mallissa on käytetty kangasta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sony WH-1000XM4 tarjoaa enemmän painetta painetta keskibassoon kuin Bosen verrokit, mutta sen diskantti on hiljaisempi. Joidenkin musiikkityylien kanssa Sony tempaa paremmin mukaansa, kuten Jadenin rytmisen popin kanssa Summer-kappaleessa, mutta Sony kuulostaa myös helpommin sulkeutuneelta silloin, kun diskantti on energinen. Sony on rytmisen popin kanssa energisempi kuin Bose.

Bose QC45 on riittävän erotteleva ja laadukas ääneltään, mutta jos tavoittelee mahdollisimman uskollista ja musikaalista äänentoistoa, ovat Shure Aonic 50, Beyerdynamic Lagoon ANC ja DALI IO-6 parempia vaihtoehtoja. Bose Music -sovelluksessa ei muuten ole taajuuskorjainta, joten ääntä ei edes voi hienosäätää mieleisekseen.

 

Bose QC45 black & white
Bose QuietComfort 45 on saatavana mustana ja valkoharmaana. Kuva: Bose

Yhteenveto: Bose QuietComfort 45

Jos pidät Bose QuietComfort 35:stä, pidät QuietComfort 45:stä vielä enemmän. Nämä kaksi ovat käytännössä sama malli, mutta uutuus tarjoaa lisäksi USB-C-latauksen, ympäristön äänten läpipääsyn ja kahteen laitteeseen yhdistämisen samanaikaisesti.

Ääni muistuttaa kovasti edeltäjäänsä eli se on neutraali mutta ei ehkä kaikkein tenhoavin. Jäin kaipaamaan lisää painetta bassoon ja enemmän erottelevuutta diskanttiin. Ihmetyttää myös, miksei sovelluksessa ole taajuuskorjainta.

Istuvuus ja vastamelu ovat juuri sellaiset kuin pitääkin, ja puheluiden laatu on parantunut viime kerrasta. Kokonaisuuten QC45 on onnistunut päivitys modernista klassikosta, vaikkakin Bosen oma NCH 700 ja moni kilpailija on joillain osa-alueilla parempi.

 

Bose QC45 vs Bose QC35II vs Bose NCH700 vs Sony WH-1000XM4 freq resonse Bose QC45 vs Bose NCH 700 vs Sony WH-1000XM4 ANC measurements
<
>
Taajuusvaste mitattuna REW-ohjelmistoa ja miniDSP E.A.R.S. -mittamikrofonia käyttäen. Käyrät on erotettu selvyyden vuoksi eikä siis tarkoita, että joku soittaisi kovempaa kuin toiset. Sony WH-1000XM4 (magenta) ei tarjoa syväbassoa, mutta bassossa on pientä korostusta, joka taas Bosen kolmelta kuulokemallilta puuttuu. Bose QC45 (oranssi) on bassoltaan matalin, mutta alle 20 Hz:n sointi ei erotu juuri sen paremmin kuin QC35 II:lla (turkoosi). Muuten nämä kaksi kuuloketta ovat hyvin samanlaiset, joskin QC45 tuo diskanttia enemmän eteen. NCH 700 toistaa bassoa 40 Hz:stä ylöspäin samalla tavalla kuin Sony mutta ei tunnu ohuelta. Diskantti on pehmeämpi kuin QC35 II:lla ja QC45:llä, mikä ei näy taajuuskäyrällä.
Karakter
Bose QuietComfort 45
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Istuvuudeltaan mukavimpia kuulokkeita. Hyvä vastamelu ja ympäristön äänten läpipääsy. Neutraali sointi. Ääni on hieman lattea. Vastamelu suhisee hiukan liikaa eikä sitä saa pois päältä ilman, että ympäristön äänten läpipääsy menee samalla päälle. Kuulokkeet eivät ole vedenkestävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top