Tämän testin tuotteet
Älykodista on puhuttu jo vuosikymmeniä. Yhtä kauan kestänee, että asumme oikeasti kodeissa, jotka ennakoivat tarpeemme ja palvelevat meitä huomaamattamme. Nykyään on kuitenkin tarjolla jo paljon verkkoon kytkettäviä laitteita, jotka helpottavat yksittäisiä asioita. Etsimme tähän testiin mahdollisimman erilaisia älykotilaitteita emmekä halunneet keskittyä vertaamaan samantyyppisiä. Ajattele testiä enemmän oppaana ja inspiraationa siihen, millaiset asiat ovat mahdollisia sen sijaan, että suhtautuisit tähän perinteisenä testinä, jossa yksi julistetaan voittajaksi. Monia tämän testin laitteita saa myös muilta valmistajilta, osin jopa samoilta, jotka edustavat jotakin toista tuotekategoriaa tässä testissä.
Älylaitteen perusajatus on korvata jokin perinteinen laite ja toimia paremmin kuin vanha, tai tuoda siihen jotakin aivan uutta. Se voi olla esimerkiksi puheohjaus, jonka ansiosta voi sanoa lampulle, että sytyttää itsensä. Tai laite, joka valvoo ilmanlaatua, varoittaa epäpuhtauksista ja ehdottaa korjaustoimenpiteitä. Ehkäpä ovikello kertoo, kuka ulkona seisoo ja antaa isäntäväen puhua ulko-ovella odottavalle lähetille, vaikka eivät itse edes olisi kotona. Eikö sellainen palovaroitin olisi kiva, joka ei huutaisi turhaan? Nämä kaikki löydät tästä koosteesta .
Yhteensopivuus ja automatisaatio
Jos älylaitteiden omistaminen tarkoittaa sitä, että on jatkuvasti avattava eri sovelluksia puhelimestaan, on kyse vain vanhan työn korvaamisesta uudenlaisella. Niinpä on tärkeää, että laitteita voi intergoida järjestelmiin, joiden kautta kokonaisuutta on helppo hallita. Hyvä laite tukee useampia standardeja, ja olemmekin ilmoittaneet faktalaatikoissa kunkin laitteen yhteensopivuuden. Tässä tärkeimmät:
Apple Homekit on helppo tapa tarkastella kaikkea yhdeltä ruudulta ja saada jonkinasteista automaatiota aikaiseksi. Puheavustaja Siri ei toisaalta ole järin taitava ohjaamaan laitteita.
Google Assistant tukee jo norjaa, tanskaa ja ruotsia, mutta suomen toimivuudesta ei ole vielä annettu tietoa. Englantia se joka tapauksessa tottelee ja toimii hyvin. Google Home pyrkii Homekitin kaltaisiin toimintoihin mutta ei ole yhtä pitkällä.
Amazon Alexa on puheavustaja, joka ymmärtää englantia ja toimii jo melko monella laitteella.
IFTTT eli ”If this, then that” on kätevä automatisointipalvelu, jonka avulla voi yhdistää laitteita, jotka eivät muuten kommunikoi keskenään: ”Jos kamera havaitsee liikettä emmekä ole kotona, sytytä valot.”
Tämän testin tuotteet
AirThings Wave Plus
Huonon ilman torjuntaa
AirThings Wave Plus havaitsee vaarallisimmatkin aineet ilmasta, mukaan lukien radonin.


Google Home Mini
Muutakin kuin OK, Google!
Mullistaako älykaiutin älykodin?


IKEA Trådfri -liikkeentunnistin
Tulkoon valo
Trådfri-liikkeentunnistin ohjaa sulavasti älyvalaisimia, mutta voisi itse olla älykkäämpi.


Logitech Circle 2 Wireless
Fiksu mutta simppeli
Logitechin valvontakamerassa on hyvät perusominaisuudet ja monta asennusmahdollisuutta, mutta erikoisominaisuudet maksavat ylimääräistä.


Nest Protect
Tulevaisuuden palovaroitin
Vihdoinkin palovaroitin, joka antaa mielenrauhaa eikä ärsytä.


Netatmo Weather station NWS01
Säänörtin unelmalaite
Tyylikäs ja helppokäyttöinen sääasema ilmoista kiinnostuneelle laitefanille.


Philips Hue Lightstrip Plus
Paras älyvalaistus
Philipsin valonauha toimii lähes kaikkien järjestelmien kanssa ja mahdollistaa luovan valaistuksen.


Ring Video Doorbell 2
Oma ovivahti
Katso, kuka on ulko-ovella – olitpa kotona tai et.


Tado Smart Radiator Thermostat V3+
Aina sopivan lämmintä
Helppo tapa säätää kodin lämpötila ympäristön mukaan, jos on valmis maksamaan ekstraa.

