Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Sony GTK-XB5

Disko parvekkeellasi

Strobovaloilla ja kunnon bilesoundilla varustettu kaiutin toimii hyvin esimerkiksi terassilla.

Julkaistu 25.05.2017 - 12:21
Sony GTK-XB5
Jonas Ekelund

Sonyllakin on kattava valikoima bilekaiuttimia aina kotikäyttöisistä DJ-laitteista kannettaviin matkamalleihin. Tätä suurempi malli XB7 on varustettu laajemmalla ominaisuusvalikoimalla, mutta valitsimme testiin XB5:n, joka on hinnaltaan vertailukelpoinen LG:n mallin kanssa.

On päivänselvää, että XB5 on tehty bilekäyttöön. Värivaihtoehdot ovat iloisia, kuten punainen, vihreä, sininen, mutta musta löytyy toki myös. Strobovalot vasta juhlakäytöstä kielivätkin. Kaiuttimessa on kantokahvat, joten sen saa näppärästi kannettua patiolle. Valitettavasti siinä ei ole akkua, joten musiikki on jatkojohdon varassa. Kaiuttimen verkko on tukevaa metallia, mutta muovisen kuoren kanssa kannattanee olla varovainen.

Käyttö

Sonyn kaiuttimessa ei ole yhtä paljon valinnanvaraa soittolähteen valinnassa kuin LG:llä. Käytännössä musiikkia voi soittaa Bluetoothilla puhelimesta. NFC:n avulla laite yhdistää kännykkään nopeasti. Takaa löytyy vielä RCA-sisääntulo, jota voi käyttää jos kännykkään sattuu löytymään oikeanlainen johto. RCA:n pääidea on kuitenkin se, että sen avulla voi yhdistää useampia saman sarjan kaiuttimia keskenään, jolloin sointi onkin jo varsin muhkea.

Mainos

Kaiuttimen lyhyellä sivulla on kaikki tarvittavat napit musiikin ohjaukseen. Tai pitkällä sivulla, jos kaiuttimen asettaa makaamaan, jolloin soundi osaa mukautua uuteen asentoon. Virtanappi ja volyyminappi ovat melko selkeät, mutta valoja, lisäbassoa ja muita ominaisuuksia säätäväiä nappeja on vaikea havaita laitteen pinnasta, sillä ne ovat samanväriset ja samassa tasossa pinnan kanssa. Juhlahumussa säätäminen voi siis mennä säätämiseksi.

GTK XB5 Red Side Large 14615

Sony GTK XB5 Red 695x764
Väreinä ovat musta, punainen, vihreä ja sininen. (Kuva: Sony)

 

Äänenlaatu

Vaikka Sony soittaa klassistakin hyvin, soitimme vertailun nimissä saman soittolistan läpi kuin LG:lläkin. Bassoa kuulosteltiin taas The Knifen ”Silent Shout” -biisillä. Tunnelma ja läsnäolo välittyvät hyvin. Basso on tehokas, mutta samaa fyysistä vaikutusta ei synny kuin LG:llä. James Blaken ”Limit to Your Love” todisti, että Sony sukeltaa syvimpiinkin bassoääniin. Tuntuu kuin basson lisäksi koko huone värähtelisi.

Rokkikukkoja varten testasimme taas AC/DC:n tenhoa, joka valitettavasti jäi luonnollisuudessa LG:tä heikommaksi. Kitarat soivat liian terävästi ja rummuista taas puuttuu iskevyyttä. Sony voittaa ottelun Portisheadin ”All Mine” -kappaleen kohdalla: se kuulostaa siltä kuin pitääkin, basso on muhkea ja sointi vivahteikkaampi. Akustinenkin musiikki toimii, mutta silloin kannattaa laittaa ekstrabasso pois päältä.

GTK XB5 Party2 Black Mid 695x464
Vilkkuvat valot vievät juhlafiiliksen kattoon. (Kuva: Sony)

 

Johtopäätökset

Akun puuttumisen vuoksi Sony on käypä laite lähinnä sisä-, parveke- tai terassikäyttöön. Jykevien kantokahvojen ansiosta sitä on helppo liikutella paikasta toiseen, ja sitä voi käyttää niin pysty- kuin vaaka-asennossakin. Musiikkia soitetaan Bluetoothilla tai tarvittaessa johdon kanssa. RCA-johto on kuitenkin lähinnä tarkoitettu useampien kaiuttimien yhdistämiseen, mikä toimii isoissa juhlissa hyvin. XB5:n basso ei tempaa mukaansa kuten FH2, mutta ulottuu toisaalta syvempiin soundeihin kuin kilpailijansa. Sony toimii myös eri genrejen kanssa tasalaatuisemmin.

Ääni & Kuva kiteyttää

Strobovalot. Moderneja ominaisuuksia. Voidaan yhdistää muihin kaiuttimiin. Vaatii virtajohdon, ei akkua. Vähän liitäntävaihtoehtoja. Heikosti erottuvat napit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top