TESTISSÄ: Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonic liittyy Android-joukkueeseen

Panasonic tunnetaan hyvästä hinta-kuvanlaatusuhteeseen, ja nyt valmistaja tuo markkinoille myös ensimmäisen Android-televisiomallinsa!

Karakter
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
forfatter
Julkaistu 24.07.2021 - 13:00
Ääni & Kuva kiteyttää
Kuva on terävä ja vivahteikas ja värit luonnolliset. Android-käyttöliittymä tarjoaa hyvän valikoiman sovelluksia.
Kontrasti ja musta ovat keskinkertaisia. Panasonic tarjoaa vain kolme HDMI-sisääntuloa.
Faktat
  • Koko/tyyppi: 65-tuumainen LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10
  • Sisääntulot: 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Erityistä: HCX-videoprosessori
  • Verkkosivusto: panasonic.fi

Yhdistämme Panasonicin usein edistyksellisiin highend-televisioihin, mutta joskus valmistaja yllättää myös edullisemmilla malleillaan, kuten nyt tällä JX800E:llä. Samalla malli edustaa uutta aluevaltausta Panasonicille, sillä se on merkin ensimmäinen Android-käyttöjärjestelmän päälle rakennettu tv-malli.

TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_front_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_left-slant_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_right-side-1
<
>
Muotoilultaan JX800E edustaa yksinkertaista tyylisuuntaa, jossa kehys on mustaa muovia ja pienet jalat on sijoitettu reunoille. Kiinteästi asennetut jalat vaativat melko leveän tason alleen. Kuva: Panasonic

Käyttö ja ominaisuudet

Siirtymä Androidiin tarkoittaa, että Panasonicin sovellusvalikoima on päivittynyt ajan tasalle ja käsittää nyt kaikki suosikit, kuten Apple TV:n, Disney+:n, Paramount+:n ja muut. Eri videoformaateille ovat laajasti tuettuja, esimerkiksi Dolby Vision. Lähtökohdat elokuvien ja sarjojen katselulle ovat siis hyvät.

Myös helppokäyttöisyys on kohdillaan. Kaukosäädin on yhä Panasonicin perinteistä mallia, mutta mikrofoni ja Google-nappi paljastavat, että kyseessä on Android-TV. Kaukosäädin toimii Bluetoothilla infrapunan sijaan, joten sitä ei tarvitse osoitella suoraan televisioon.

Kaukosäätimen napeissa voisi olla parempi vaste eikä se reagoi käskyihin niin nopeasti kuin toivoisimme. Esimerkiksi Sonyn Android-käyttöliittymä vastaa huomattavasti nopeammin.

Panasonic JX800E remote scaled 1
Uusi kaukosäädin näyttää perinteiseltä Panasonicin kaukosäätimeltä, mutta siinä on nyt sekä Bluetooth että mikrofoni. Ja huomaa myös Google-nappi! Kuva: Audun Hage

Säästölinjalla liitännöissä

JX800E:tä ei voi kutsua erityisen hyvin varustelluksi liitäntöjen osalta. Siinä on vain kolme HDMI-sisääntuloa, joista yksikään ei tue uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia. Jos siis suunnittelee käyttävänsä televisiota PS5:n tai Xbox Series X:n näyttönä, kannattaa huomata, ettei tv pysty toistamaan 4K-videota 120 fps:n nopeudella.

Kuvanlaatu

Edistykselliseen OLEDiin tai ledtaustavalaistuun malliin verrattuna Panasonic edustaa varsin tavanomaista reunavalaistua paneelityyppiä. Paneelin virkistystaajuus on vain 60 Hz, kun kalliimmissa malleissa se on 120 Hz. On siis turha odottaa yhtä terävää kontrastia ja pehmeitä liikkeitä. Meistä JX800E suoriutuu silti olosuhteisiin nähden hyvin.

Panasonic JX800E Sport Mode scaled 1
Panasonic JX800E tarjoaa hyvä urheiluasetuksen. Kuva: Audun Hage

Kuva on Panasonicille tuttuun tapaan terävä ja luonnollinen, ja värit toistuvat korrektisti. Mallissa on erillinen urheiluasetus, joka tekee kuvasta kirkkaan ja väreistä vahvat. Myös terävyys tekee vaikutuksen: pieninkin yksityiskohta erottuu yksittäisestä ruohonkorresta Ronaldon parransänkeen.

LCD-näyttö loistaa etenkin tasaisen valonjaon suhteen. Reunoilla näkyy vinjetöitymistä, eli valon teho heikkenee reunoja kohti.

JX800 on kontrastin ja mustan suhteen heikompi kuin kilpailijoiden OLED- ja MiniLED-mallit. Kontrasti on keskinkertaista ja musta selvästi harmaampaa. Tavallisessa televisionkatselussa, urheilulähetysten tai päivällä katsottavan viihteen parissa tämä ei ole ongelma, mutta sen huomaa, jos yrittää nautiskella koti-iltana elokuvasta.

P6073253 scaled 1

Äänenlaatu

JX800E:ssä on tavalliset stereokaiuttimet, jotka tuottavat ihme kyllä ihan hyvää ääntä ja selkeää puhetta. Volyymiäkin riittää, ja musiikki toistuu miellyttävästi. Bassoa saisi olla enemmän: ilman erillistä subwooferia musiikki ja ääniefektit eivät ihan lähde lentoon. Soundbar ratkaisee nämäkin puutteet.

Johtopäätökset

Panasonic on tämän testin edullisin vaihtoehto, eikä sen kuvanlaatu tarjoa niin äärimmäisiä elämyksiä kuin testin kovimmat kisaajat. Etenkin tämän huomaa kontrastin ja mustan kohdalla. Toisaalta terävyys ja värintoisto ovat aivan huippuja: JX800E tuo esiin pienimmätkin vivahteet urheilusta ja muusta viihteestä. Plussaa myös käyttäjäystävällisestä Android-käyttöliittymästä.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

LG OLED C1 (OLED65C1)

Turnauksen paras pelaaja

OLED-televisiot ovat yleensäkin suosikkejamme elokuvien ja sarjojen katseluun, mutta testin maalikuningas LG C1 toimii loistavasti myös urheilun kanssa!

LG OLED C1 toistaa urheilua ja muuta viihdettä loistavan kontrastin ja syvyysvaikutelman saattelemana. Musta on pikimustaa, mikä tekee elokuvien katselusta illalla todella vaikuttavaa.
C1 on kilpailijoitaan kalliimpi. Kirkkautta on vähemmän kuin Samsungin MiniLED-mallissa.

Sony X90J (XR-65X90J)

Luotettava kenttäpelaaja

Sonyn television kuvankäsittely tekee nopeasti liikkuvan kuvan katsomisesta upean kokemuksen.

Terävä ja sulavalinjainen kuva, jonka kirkkaus on mahtava. Plussaa nopeasta ja käyttäjäystävällisestä Android-TV:stä.
Kontrasti ei ole parhaasta päästä. Volyymia saisi riittää enemmänkin.

Samsung QN85A (QE65QN85A)

Maalintekijänä MiniLED

Vahva kirkkaus, loistava kontrasti ja sulavat liikkeet tekevät Samsung QN85A:sta erinomaisen valinnan niin urheilun kuin muunkin viihteen katsomiseen.

Samsung saa loistopisteet kuvanlaadusta, helppokäyttöisyydestä ja äänestä: televisio on erinomainen kaikenlaisen sisällön kanssa.
Samsungilla ei ole tarjota Dolby Visionin HDR-formaattia.
Mainos

Päivän tarjoukset

forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Send this to a friend