Det finns inget som livar upp lika mycket som lite musik i bakgrunden när man arbetar. De här karlarna ser till att man inte glömmer var man är. Lite umpa-pa-musik om morgonen hör liksom till när man är i hjärtat av Bayern.
Precis som vanligt finns det alltid en världspremiär eller tio på mässor som den här. Nordiska tillverkare har fått fotfäste på den tyska marknaden och med undantag av Island finns alla nordiska länder representerade.
Danska Audiovector har nyligen uppdaterat flera av sina högtalarmodeller och till och med släppt vägghögtalare med banddiskanter. Högtalarna finns för övrigt i inbyggnadsversioner också, men den här gången var det något helt annorlunda som fick all uppmärksamhet.
Ole Klifoth och Peter Stenberg visade och demonstrerade Audiovector Reference 11 Arreté. Det nya flaggskeppet är en helt nyutvecklad skapelse men har en omisskännlig, sober stil – fast med ett par radikala grepp som nästan fick oss att tappa andan när vi lyssnade.
R11 har nämligen åtta baselement på baksidan, vilket motsvarar samma yta som en 16-tumsbas och som jag kan garantera känns från hårbottnen ända ner till hälarna när man drar på lite.
Högtalarna har två banddiskanter som tillsammans har 14 gånger större yta än en konventionell 1-tumsdiskant. De två bandelementen spelar i samma frekvensregister – upp till 40 000 Hz för att klangen ska bli luftigare – men den ena är dämpad ett par decibel för att förbättra spridningskaraktären i det vertikala planet.
Två mellanregisterelement med superlätta titanspolar överlappar varandra rent frekvensmässigt. R11 Arreté låter också synnerligen homogent och framför allt kraftfullt. Få andra högtalare på mässan kunde uppvisa maken till detaljrikedom och öppenhet, och med hjälp av Naim-elektronik sparkade högtalarna ifrån sig rejält i basregistret.
Eftersom de åtta basarna är placerade som en linjekälla på baksidan måste de stora högtalarna stå en bit från bakväggen, men jösses en sådan bas de gav ifrån sig!
De vilar naturligtvis på Audiovectors Superstand-sockel, som fjädrar en aning för att dämpa resonanser och dessutom släpper in kablarna på undersidan. På bilden syns terminalerna utan locket som annars täcker kablarna.
Audiovector R11 kan beställas i vilken färg man vill, standardfärgerna är rött, svart lack och det läckra träutförande som syns på bilden ovan. Priset är 158 000 euro, så det handlar om en tvättäkta High End-högtalare på alla sätt och vis.
Men det var inte bara Audiovector som hade med sig nya högtalare. Danska DALI visade upp sin uppgraderade Ikon-serie, som kostar åtskilligt mindre än Audiovectors monster. Ikon mk2 är nämligen gjord för vanligt folk.
Med priser som börjar på ungefär 3 000 kronor per par är de nya högtalarna mer åtkomliga för oss vanliga dödliga som bara vill förbättra ljudet från våra anläggningar.
Lars Worre från DALI berättade att önskemål från kunderna var skälet till att de populära högtalarna har uppgraderats. Baffeln är svart i stället för grå men diskant och superdiskant är desamma. Kabinetten i vinyl eller vit lack innehåller ett nytt delningsfilter samt markant förbättrade bas- och mellanregister.
DALI ville att mk2-högtalarna skulle ha en fylligare ljudbild och behövde därför bättre baselement. Alla modeller, från bakhögtalare och vägghögtalare till den stora Ikon 7 har fått samma förbättringar.
Om man tar klivet till den andra sidan pölen hittar man mycket High End. Rör man sig lite längre norrut hittar man Kanadas kanske mest välkända högtalarmärke.
PSB visade egentligen ingenting nytt, men Image-serien fanns naturligtvis på plats i vit och svart pianolack. Vilket bör falla de flesta i smaken, träslag i olika varianter har ju en tendens att plötsligt se lite malplacerat ut när inredningsarkitekten byter ut salongsbordet i körsbär mot ett nytt i ek.
”White is the new black”, sägs det, och det gäller inte bara bilar – som BMW vart man än vänder sig på gatorna i München – utan också högtalare. Ta en titt på väggfärgerna hemma hos folk så inser du varför vita högtalare blir allt populärare.
Om någon undrar så kommer PSB-högtalarna från Kanada, inte USA.
I avdelningen ”varför har ingen tänkt på det tidigare” presenterar vi härmed Finite Elements smarta iPod-högtalare som också är en vägghylla.
Den har inbyggda högtalare och en liten förstärkare. Hohrizontal 51 (sic) heter den och finns i flera olika färger. Den driver högtalarna med en 25-watts förstärkare.
Hyllan har fjärrkontroll som styr en iPod eller iPhone, och till och med en videoutgång så att man kan titta på bilder från spelaren på en TV i närheten. Siffran 51 anger hyllans höjd i millimeter, djupet är 30 cm och bredden en meter.
Och när vi ändå pratar om små och läckra högtalare så måste vi naturligtvis nämna Sonus faber Toy. Hela serien, faktiskt. För nu kan Toy (se bild ovan), golvmodellen Toy Tower samt centerhögtalaren i samma serie äntligen köpas i tidsenligt vitt utförande.
Om Tannoy säljer den här giganten i vitt är tveksamt. Kingdom Royal är den tuffaste Tannoy-högtalaren på länge från skottarna som nästan uppfann koaxialelementet på egen hand.
Kingdom Royal är minsann ingen leksak. Vikten på 120 kilo gör att den inte lär flytta på sig när någon dammsuger hemma, så den perfekta placeringen är bevarad för all framtid. Högtalarna sägs sträcka sig från seriös djupbas på 24 Hz upp till superhöga 54 000 Hz, vilket bör vara nog för att få med musikens flesta under- och övertoner.
Tannoys demonstration gav verkligen mersmak. Musiken flödade oansträngt och dynamiken var mäktig när Kingdom Royal drevs av Esoteric-elektronik.
På toppen av högtalaren sitter en keramisk superdiskant och i kabinettet sitter ett 12-tums koaxialelement med diskantelement i mitten (Dual Concentric) och längre ned sitter en 15-tums bas med fibermembran och 3-tums kopparspole som motor. Delningsfiltret är kryobehandlat, vilket gör att alla värden håller sig konstanta oavsett effekt och värmeutveckling, ett fenomen vi bevittnat effekten av många gånger.
Denna rapport skulle ju bara handla om högtalare men dit måste man också räkna hörlurar, de är ju faktiskt också högtalare, om än i mindre skala.
Detta är tyska Ultrasones nye Edition 8 Limited, som egentligen är en Edition 8 i brunt läder och med en särskild påse att förvara dem i. Lurarna, som här visas av glada Julia från Ultrasone, är precis likadana som Edition 8 rent ljudmässigt, vilket vi efter en provlyssning kan avslöja betyder helt enkelt fantastiskt. Om lyckan står den djärve bi så ska vi försöka få till ett test av hörlurarna inom kort.