Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Tomtoms nya super-GPS

Tomtom rullar ut Live-tjänsterna i Skandinavien. Första modellen att stöda det blir GO Live 1000 som är baserad på en helt ny plattform.

/ 28.04.2010 - 13:17
Tomtoms nya super-GPS

Tomtom GO Live 1000
På ett pressevent i Amsterdam visade Tomtom upp en helt ny plattform för sina framtida GPS:er. De är byggda för att vara uppkopplade och mjukvaran är omskriven från grunden med ett Webkit-baserat användargränssnitt. Det ska därmed vara enkelt att integrera tredjeparts-applikationer och att anpassa funktioner för olika marknader. Bakom kulisserna har servrarna byggts om för att kunna leverera nedladdningsbara applikationer och media. Det ryktas till och med om en motsvarighet till iTunes Store där man ska kunna köpa och ladda ner applikationer. Vad detta kommer innebära i praktiken får vi se, men en sak är säker. GPS:erna kommer inte längre vara enbart navigeringsverktyg och uppkopplade enheter gör möjligheterna oändliga.
Möjligheten att koppla upp GPS:en på nätet har hittills bara funnits i ett fåtal länder, vilket både Tomtom och vi skandinaviska användare har varit missnöjda med. Men man har nu lyckats få en bra deal med Vodafone vilket innebär att man i sommar börjar rulla ut tjänsten i 33 länder, däribland Skandinavien. Därmed kommer tjänster som Tomtom HD Traffic, mobila hastighetskameror och Google Local Search fungera i 16 länder. Priset för detta har hittills varit lite väl högt, men det nya priset kan man inte klaga på. Det kommer vara gratis första året, även om man använder det utomlands! Ingen prenumeration eller aktivering kommer krävas, det är bara att tuta och köra.
Tomtom GO Live 1000
Supersnabb ruttberäkning. Under en sekund även för riktigt långa resor.
 
Den första modellen baserad på den nya plattformen är Tomtom Go Live 1000. Den har försetts med en 500 MHz Arm 11 processor för att hantera mediatjänster och den nya snabba ruttberäkningen. Genom att förkalkylera majoriteten av möjliga rutter så har man kunnat pressa tiden till under en sekund och dessutom få bättre ruttval. Dessutom analyseras alternativa rutter kontinuerligt under körningen. Skärmen är en ljusstark 4,3 tums multitouch-pekskärm. Fästet är också nytt med en smart magnetisk fastsättning.
Tomtom GO Live 1000
Förenklad och personlig startskärm
Den nya startskärmen innehåller bara 6 val eftersom man anpassar innehållet efter situationen. Till exempel göms "radera rutten" innan man planerat en rutt, medan den dyker upp och ersätter "navigera till" när man är ute och kör. Man kan även själv välja vilka ikoner man vill ha eller till och med bygga en egen snabbmeny som är enkel att kalla upp medan man navigerar.
Tomtom GO Live 1000
En orange markering på kartan visar tät trafik på en gata i närheten
Med Live-tjänsterna aktiva kommer vi plötsligt få tillgång till en mängd ny information som gör körandet snabbare och effektivare. HD Traffic rapporterar köbildningar i realtid och på alla gator, till skillnad från dagens TMC. Regelbundet uppdaterade bensinpriser gör att vi kan hitta billigaste macken längs rutten. Man kan till och med få varningar när en mobil fartkontroll pågår.
Livetjänsterna kommer börja rullas ut under sommaren men det finns ännu inget datum sagt för Skandinavien. Gissningsvis kommer de och den nya Go Live 1000 hit under hösten.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top