Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Testasimme Disney+ -palvelua

Disneyn suoratoistopalvelu aukeaa pian, ja tätä kaikkea siltä sopii odottaa.

/ 26.08.2020 - 16:40
Testasimme Disney+ -palvelua

Odotus on miltei ohi! Otimme ensituntumaa Disney+ -palveluun, joka aukeaa 15.9. Palvelu on jo ennakkotilattavissa, ja ennakkotilaaja saa palvelun vuodeksi käyttöönsä hintaan 59,99 €, eli kuukausihinnaksi tulee 4,99 €.

Disneyn palvelun piti tulla kaikkiin Pohjoismaihin kesän aikana, mutta toukokuussa Disney ilmoittikin, että lanseeraus siirtyy syksyyn.

Syynä on mikäpä muukaan kuin koronapandemia, jonka vuoksi monen elokuvan ja sarjan tuotanto on viivästynyt. Disney+ -palvelun aukeamista on siksi monessa maassa lykätty; uusilla ohjelmilla kun oli tarkoitus markkinoida koko palvelua. Tällä hetkellä esimerkiksi Marvel-sarja Falcon and the Winter Soldierin tuotanto sekä Star Wars -sarja The Mandalorianin uusimman kauden kuvaukset ovat jäissä.

Tästä huolimatta (ja siitä, että me yhä odottelemme) Disney+ on jo saatavilla monessa Euroopan maassa, kuten Ranskassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa ja Saksassa.

Ja koskapa allekirjoittanut asuu ja työskentelee tällä hetkellä Berliinissä, oli oiva hetki ottaa kokeilujakso Disney+:sta ja vilkaista, mitä meillä on Pohjolassa odotettavissa.

Disney+:n ensimmäinen ja tunnetuin alkuperäissarja on The Mandalorian. Valitettavasti toisen kauden tuotanto on jäissä koronan vuoksi. Kuva: Disney

Edullinen suoratoistopalvelu

Disney on varsin tietoinen siitä, että Disney+ saapuu markkinoille, jossa on paljon kilpailua: Netflix, HBO Nordic ja Amazon Prime Video ovat kansainvälisten suoratoistopalvelujen suosituinta antia myös meillä Suomessa. Niinpä Disneyn kannattaa kilpailla hinnalla, ja sen se tekeekin.

Kuukausitilauksen hinnaksi on tulossa 6,99 € ja vuositilauksen hinnaksi 69,99 €. Disney tarjoaa kuitenkin ennakkotilaajille ensimmäisen vuoden hintaan 59,90 €.

Lue myös: Näillä katsot Disney+ -palvelua – Disney+ -yhteensopivat laitteet

Hintaan kuuluu peräti seitsemän eri käyttäjäprofiilia, ja sarjaa tai elokuvaa voi katsoa jopa neljältä laitteelta samanaikaisesti. Striimaus onnistuu 4K UHD- ja HDR10-laadulla, ja äänen siirto onnistuu Dolby Atmos -formaatilla. Samaan laatuun pääsee myös Netflix, mutta korkearesoluutioinen tilaus maksaa 15,99 € kuukaudessa eli yli tuplasti Disneyhyn nähden. Netflixin edullisin tilaus (7,99 €/kk) puolestaan tarjoaa vain SD-tasoista kuvaa ja katselu onnistuu yhdellä laitteella kerrallaan.

Netflixin tapaan Disney+ on saatavilla monille alustoille. Suoratoisto onnistuu PC:n tai Macin selaimen kautta, ja monessa älytelevisiossa on Disney+ sisäänrakennettuna. Myös Apple TV, PlayStation 4 ja Xbox One tukevat palvelua, ja toki sovelluksen saa ladattua App Storesta tai Google Playsta.

Disneyplus SamsungTV scaled
Disney+ toimii mainiosti Samsungin älytelevisiossa. Kuva: Peter Gotschalk

Käyttöliittymä ja ominaisuudet

Katsoipa Disney+:aa sitten televisiosta, kännykästä, tabletista tai kannettavan selaimesta, on käyttöliittymä kutakuinkin sama.

Lyhyesti voisi todeta, että käyttöliittymä on kuin riisuttu kopio Netflixistä. Sovelluksen tai selaimen yläreunassa on valikoituja elokuvia ja sarjoja, ja alempaa löytyy riveittäin eri kategorian suositukset.

Netflixillä olemme tottuneet näkemään kategorioita kuten Sci-Fi & Fantasy tai Stand Up, mutta Disney+ -palvelussa törmää esimerkiksi sellaisiin kuin Nostalgic Movies, Musicals ja Disney Junior Series. Uusi sisältö ja omien katselukokemusten perusteella annetut suositukset tulevat tuttuun tapaan ensimmäisenä esiin.

Tärkeä ja uniikki ero Disney+ -palvelussa on mahdollisuus selata sisältöjä viiden pääkategorian mukaan: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars ja National Geographic. Näiltä pääsivuilta pääsee valikoimaan ohjelmia alakategorioittain.

Muuten Disney+ on pitkälti identtinen Netflixin kanssa. Kännykkään tai tablettiin voi ladata sisältöä katsottavaksi offline-tilassa, eikä ladatuilla Disney+-sisällöillä ole vanhentumispäivää, vaan ne ovat aina katsottavissa. Palveluun voi luoda oman katselulistan, johon saa tallennettua sisältöjä myöhemmin katsottavaksi painamalla valitun elokuvan tai sarjan Play-napin vierestä löytyvää plussaa.

Sovelluksesta voi myös valita halutun striimausnopeuden. Automatic käyttää nopeinta mahdollista siirtoa (jopa 4K UHD ja 4,2 GB/h), Moderate tarjoaa HD-laatua (1,2 GB/h) ja Save Data SD-laatua (0,6 GB/h).

Kuten mainittua, tiliin saa seitsemän eri profiilia, joten lapsille on helppo räätälöidä omat käyttäjäprofiilinsa, joista väkivaltainen ja muu sopimaton sisältö on rajattu pois. Viekkaudella varustettu jälkikasvu voi tietysti halutessaan vaihtaa aikuisprofiiliin, sillä sovellukseen ei saa asetettua PIN-koodia.

Disneyplus browser
Käyttöliittymä näyttää samalta, olipa käytössä televisio tai kuten tässä, tietokoneen selain. Kuva: Peter Gotschalk

Mitä katsottavaa Disney+ tarjoaa?

Palvelussa on tällä hetkellä noin 500 elokuvaa ja 350 sarjaa Disneyltä, Pixarilta, Marvelilta, Star Warsilta ja National Geographicilta. Lisäksi tarjolla on Foxin sisältöjä, kuten kaikki 30 Simpsons-kautta ja hittielokuvat Avatar ja Yksin kotona.

Pääfokus tuntuu olevan Disneyn elokuvissa (sekä klassikoissa että uudemmissa, kuten Leijonakuningas, Dumbo ja Viidakkokirja), Marvel-elokuvissa (Avengers Endgame, Captain Marvel, Black Panther, jne), Star Wars -saagassa (kaikki Star Wars -elokuvat löytyvät, samoin sarjat The Clone Wars ja aivan uusi The Mandalorian), Pixarin piirretyissä (Toy Story, Monsters Inc., Nemoa etsimässä, jne) sekä National Geographicin dokumenteissa ja luontoelokuvissa.

Disneyplus ipad
Sisältöjen lataus offline-katselua varten onnistuu vain mobiililaitteilla. Kuva: Peter Gotschalk

Huomattava kulttuuriteko on se, että kaikki Disneyn tuottamat ohjelmat aina 1920-luvulta lähtien löytyvät palvelusta, eli katsottavaa löytyy niin Steamboat Williestä (kaikkien aikojen ensimmäinen Mikki Hiiri -seikkailu) High School Musical -nuorisoleffoihin.

Uutta alkuperäissisältöä sen sijaan on melko vähän. Moneen kertaan mainitun Star Wars: The Mandalorian -sarjan lisäksi tarjolla on lähinnä musikaalisarja Encore! ja dokumentaarinen The World According to Jeff Goldblum. Tämän perusteella otollisin kohderyhmä lienee lapsiperheet, joissa perheen pienemmät löytyvät lähes loputtomasti katsottavaa vanhoista Disney-suosikeista.

Disneyplus kidsprofile
Profiilin merkitseminen lapsiystävälliseksi tekee käyttöliittymästä kirkkaamman ja muodoiltaan pyöreämmän sekä rajaa osan sisällöistä pois. Kuva: Peter Gotschalk

Kuvan- ja äänenlaatu

Monien muiden suoratoistopalveluiden tapaan Disney+ madalsi kuvanlaatuaan maaliskuussa koronapandemian seurauksena. Nyt kun pahin näyttää olevan ohi, on suuri osa sisällöistä taas tarjolla korkealla resoluutiolla. Tämä koskee niin uusimpia sisältöjä kuin vanhoja remasteroitujakin elokuvia (esimerkiksi Toy Story, Kaunotar ja Hirviö sekä Leijonakuningas), joita voi katsoa 4K HDR -laadulla (HDR10 tai Dolby Vision). Korkearesoluutioinen kuvanautinto ei rajoitu vain striimaukseen, vaan myös ladatut sisällöt voi katsoa 4K-laadulla, mikäli mahdollista. 4K-resoluutiolla kuva on veitsenterävä ja HDR10:n ansiosta värit ovat vivahteikkaat ja musta syvää.

Äänipuolellakin uusimmat standardit ovat hallussa: Disney+ tukee sekä Dolby Atmos- että Dolby Digital Plus 5.1 -surroundääntä.

Kidsprofile
Käyttäjäprofiilin luominen lapselle on lastenleikkiä, mutta profiileja ei saa lukittua PIN-koodilla. Kuva: Peter Gotschalk

Johtopäätökset

Disney+ saanee Suomessa nopeasti jalansijaa. Jo pelkkä Disneyn vanhojen elokuvien ja sarjojen valikoima on täynnä laatuviihdettä, ja reilusti alle kympillä kuussa pääsee käsiksi myös Marvel-, Pixar- ja Star Wars-elokuviin.

Etenkin lapsiperheille Disney+ on täydellinen kumppani Netflixin pariksi. Uusien sisältöjen puuttuminen tekee sen, ettei monikaan ehkä peruuta nykyistä suoratoistopalveluaan ja siirry ainoastaan Disney+ -palvelun käyttäjäksi.

Jää nähtäväksi, muodostuuko Disney+:sta ajan saatossa kunnollinen vaihtoehto Netflixille, HBO Nordicille tai Amazon Primelle. Se vaatisi tuoreen katseltavan tuomista palveluun nykyistä nopeammalla tahdilla.

Peter Gotschalk
(s. 1973): Kehityspäällikkö ja toimittaja. Peter on työskennellyt tekniikkatoimittajana eri tanskalaismedioissa vuodesta 1998 lähtien ja LB-toimituksessa vuodesta 2012 lähtien. Peter kirjoittaa etenkin mobiililaitteista ja muista kannettavista laitteista sekä innovaatioista esimerkiksi 5G:n, sähköautoilun ja älykotien saralla.
Ääni & Kuva
Scroll to Top