Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Tekoälypanta – portti selkouniin?

Unia voi mahdollisesti pian ohjailla tekoälypannan avulla.

/ 14.02.2024 - 08:40
Tekoälypanta – portti selkouniin?

Oletko koskaan toivonut, että voisit päättää, mitä unessasi seuraavaksi tapahtuu? Kohta se saattaa olla mahdollista Propheticin valmistaman Halo-pannan ansiosta. Tekoälyä ja ultraääntä hyödyntävä Halo stimuloi aivot nimittäin tilaan, jossa selkounien näkeminen on mahdollista.

Mikä on Halo?

Halo on Propheticin mukaan neurologinen panta, joka antaa pannan käyttäjälle pääsyn alitajuntaansa. Ultraäänen, sykkeenhallinnan ja muiden tekniikoiden avulla Halo saa aikaan luonnollisen selkounitilan (lucid dreaming).

halo 2 md 4x3 topaz scaled 1
Kuva: Prophetic

Mitä ovat selkounet?

Selkounessa ihminen näkee unta, mutta tajuaa sen. Propheticin mukaan tässä tilassa on mahdollista:

  • Ratkoa ongelmia luovalla tavalla. Kun fysiikan lait eivät ole rajoitteena, on mahdollista tutkia vaihtoehtoisia ratkaisuja.
  • Pohtia metafyysisiä kysymyksiä. Unessa ollessaan voi kysyä ja ehkä jopa vastata perimmäisiin kysymyksiin tietoisuudesta ja todellisuudesta.
  • Kokea seikkailuja. Unessa vain mielikuvitus on rajana: voi rakentaa kokonaisia maailmoja, lentää ja keskustella mielikuvitushahmojen kanssa.

Miten Halo toimii?

Halo perustuu tekoälyjärjestelmään, jossa hyödynnytetään erityistä ultraäänen muotoa, generatiivista 3D-tilallista sykkeenhallintaa, MRI-dataa ja EEG-sensoreita, jotka aktivoivat hermostoa. Halo kerää EEG-dataa ja stimuloi aivoja ultraäänellä. Analysoimalla dataa Halo tietää, milloin ihminen on REM-univaiheessa eli valmiina näkemään selkounia. Laite antaa käyttäjälle myös yleistä tietoa unen laadusta.

Kiinnostaisiko kokeilla?

Prophetic etsii tällä hetkellä Halolle betatestaajia, jotka osallistuvat selkounitutkimuksiin. Tutkimuksen tarkoituksena on luoda maailman suurin EEG-tietokanta selkounista.

Halo
Kuva: Prophetic

Mitä Halo maksaa?

Halon arvioitu myyntihinta on noin 2 000 dollaria. Varausmaksu on 100 USD. Julkaisupäivää on suunniteltu vuodelle 2025.

Tulevaisuuden unia?

Halo edustaa kiinnostavaa kehitysaskelta neurotieteiden ja uniteknologioiden saralla. Jää nähtäväksi, voiko pannan avulla oikeasti hallita uniaan, mutta ainakin luova ongelmanratkaisu, tietoisuuden syvempi ymmärrys ja erilaiset unikokemukset kuulostavat houkuttelevilta!

 Lue lisää: propheticai.co

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Moderni ilme katkaisijoita ja pistorasioita myöten

Hiljainen puutarhatraktori isolle pihalle

Turvaa älykotiin

Entistä edullisempi Arlo Essential

Jälleen piirun verran helpompaa siivousta

Ensi kesänä kokataan ulkona!

Ääni & Kuva
Scroll to Top