Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Ricoh GXR har utbytbar bildsensor och optik

Rocoh har tagit steget in i det växande segmentet med systemkameror utan speglar. Men vad som gör Ricohs kamera unik är att bildsensorn sitter integrerad i det utbytbara objektivet.

/ 10.11.2009 - 10:04
Ricoh GXR har utbytbar bildsensor och optik


 
Kameran är milt sagt både unik och speciell. I stället för utbytbar framför en fast bildsensor, som i systemkamerorna Olympus PEN E-P1 och Panasonic Lumix GF1, har Ricoh valt en mycket finurligare lösning.

Bildsensorn sitter inbyggd i själva objektivet och är fullständigt inkapslad, vilket också betyder att det inte kan komma in damm. Och när man byter objektiv så byter man även bildsensor. Det är en lösning som är intressant eftersom bildsensorn kan anpassas bättre till objektivets egenskaper.
 

 
Ricoh passar naturligtvis också på att lansera två objektiv: ett 50 mm makroobjektiv (bilden överst) med ljusstyrka f2,5 samt en zoom med brännvidd 24–70 mm (35 mm-format) och ljusstyrka f2,5–4,4.

Bildsensorn i makroobjektivet är en 12-megapixlars CMOS-sensor i APS-C-format (23,6 x 15,7 mm). Bakom zoomobjektivet sitter en 1/1,75-tums CCD-sensor med 10 megapixlar, inte helt olik vad man hittar i många kompaktkameror.

Objektiven skjuts på plats i kamerahuset, som har alla knappar och reglage. Bildprocessning, bildstabilisering, fokusdrift, slutarmekanism och bländare sitter däremot i objektiven.
 

 
Själva kamerahuset är väldigt likt Ricoh GR Digital och GX-serien, vilket innebär överskådlig och fin ergonomi. Kameran är ungefär lika stor som Olympus PEN E-P1 och Panasonic Lumix GF1, men ett par millimeter mindre här och där.

Vikten är 348 gram och måtten 114 x 70 x 29 mm plus optik, vilket gör GXR till den minsta och lättaste digitalkameran med utbytbar optik hittills.

 Skärmen på baksidan är 3 tum stor och har 920 000 punkters upplösning och det finns en separat elektronisk LCD-sökare med samma upplösning.

Båda objektiv/sensor/processorerna lagrar bilder i råformat och JEP-filer, men medan zoomobjektivet bara spelar in video i VGA-format kan man filma HD-video i 720/24-format om man sätter på makroobjektivet.

Ricoh GXR ska släppas redan i december. Svenska priser är inte klara men huset kostar 450 euro, zoomobjektivet 370 euro och makroobjektivet 670 euro, så det handlar om samma totalpris som en spegelreflexkamera.

www.ricoh.se

 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top