Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Nytt operativsystem för iPhone

iPhone OS 4 innehåller över 100 förbättringar och kommer i sommar. Med det nya operativsystemet möter Apple kritiken och gör det möjligt att köra flera applikationer samtidigt.

/ 09.04.2010 - 07:55
Nytt operativsystem för iPhone

iphoneos4
Överst på kritikernas lista över svagheter med iPhone har avsaknaden av multitasking stått, det vill säga att man inte har kunnat köra flera program samtidigt. Men när OS 4 släpps för iPhone 3GS (nej 3G får inte multitasking) och senaste generationen iPod Touch 32 och 64GB kan vi kryssa av det på önskelistan. Man kommer till exempel kunna låta GPS-navigeringen fortsätta köra i bakgrunden medan man letar efter adressen på nätet eller i mejlen. Det gäller även VoIP, röstsamtal över internet, så att man kan ringa med exempelvis Skype medan man gör annat.
Tidigare har det i stort sett bara varit möjligt att använda Apples musikspelare medan man gjort annat på iPhone. iPad kommer också att få samma möjlighet men den uppdateringen kommer av någon anledning inte förrän i höst.
Det blir också möjligt att sortera in sina applikationer i mappar så att de blir lättare att hitta. Mapparna döps automatiskt efter typ av program men man kan även döpa dem själv. Som en följd av detta kan man nu ha 2160 applikationer istället för de 180 som tidigare rymdes.
Spelandet kommer bli mer socialt med det kommande Game Center där man kan hålla reda på sin kompisar, spela tillsammans och skryta om sina poängrekord. 
E-böcker kommer bli lättare att hantera med OS 4 eftersom iBooks nu blir tillgängligt även på mindre skärmar. Böckerna synkas dessutom så att man till exempel kan börja läsa på en iPad och sedan plocka upp bokmärket på sin iPhone.
Mail-appen får äntligen en inkorg för alla e-postkonton man har. Ett nytt gränssnitt ska göra det enklare att bläddra bland och organisera diskussioner. Möjligheten att öppna direkt öppna bilagor, som exempelvis Word-dokument i QuickOffice, kommer göra livet lättare för professionella användare.
Apple har också ökat säkerheten för företagsanvändare som nu får möjligheten att använda flera Exchange ActiveSync konton från Exchange Server 2010. Mobile Device Management är välkommet av administratörer som kommer att kunna administrera företagets iPhones och distribuera applikationer till flera användare över nätverket. Det kommer även lösenordsskydd av e-post och bilagor, samt stöd för SSL VPN för säkra uppkopplingar.
Det blir lättare för utvecklarna att lägga in annonser i sina applikationer med iAd. Med hjälp av HTML5 kan man göra animerad reklam med avancerade funktioner utan att behöva slängas ut till en webbläsare om man klickar på den. Och nej, Apple har inte ändrat sig om Flash.
På fotosidan hittar vi 5x digital zoom för kameran. Det kanske inte är så användbart nu, men om ryktena om en bättre kamera i årets kommande iPhone stämmer så kan det möjligen vara praktiskt. Places tar hjälp av GPS och låter dig lägga in platsinformation i bilderna. Man kommer även kunna fokusera när man filmar genom att klicka på skärmen.
Bland de många andra förbättringarna märks utökade sökmöjligheter (exempelvis i SMS), lagring av senaste sökningarna, stavningskontroll och större teckensnitt. Stöd för Bluetooth-tangentbord är också välkommet, kanske främst för iPad-användare.
 
 
Läs mer om OS 4 för iPhone och iPod Touch här.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top