Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Ny Utopia-högtalare från Focal

Ett nytt tillskott till Focals High End-serie har sett dagens ljus. Viva Utopia är en smart högtalare som kan användas på egen hand eller som center- eller bakhögtalare.

/ 11.10.2010 - 07:34
Ny Utopia-högtalare från Focal

Franska Focal är verkligen seriösa! Ambitionen har varit att skapa den ultimata komponenten till flerkanalsanläggningar, samtidigt som den ska matcha de övriga modellerna i Utopia-serien rent klangmässigt. Det handlar alltså om High End av högsta klass, vilket också syns på prislappen.

Kraven har varit samma tonala balans som en fullregisterhögtalare värdig Utopia-namnet. Dynamiken måste vara extrem för att Viva ska orka hänga med de övriga modellerna, och alla egenskaper ska få plats i ett kabinett som är tillräckligt litet för att kunna användas som fristående centerhögtalare.

8 tum
Viva har två 8-tums baselement. Focal har beslutat sig för att mindre element än så inte skulle orka ge en tillräckligt djup bas, och större skulle ha gjort kabinettet för stort. Storleken var ändå ett bekymmer eftersom Utopia-tekniken bygger på att varje element ska sitta i en egen kammare för att de inte ska påverka varandra. Att ge två 8-tumsbasar, ett 6,5-tums mellanregister och en 1,25-tums berylliumdiskant var sitt kabinett skulle dock ha gjort Viva alldeles för stor (ungefär samma storlek som Scala Utopia). Lösningen blev att låta de två baselementen utnyttja en del av mellanregistrets volym via en ”Flared Midrange Load” som har två ventiler för tryckutjämning. Trots detta är Viva ingen liten pjäs, vikten är svindlande 57 kilo.

Front, center och bak
Viva Utopia är gjord för att kunna fungera som front-, center- och bakhögtalare. Spridningen är optimal om högtalaren står på högkant, så just till centerkanalen finns en särskild version som heter Viva Center Utopia.

Priset är 99 000 kronor. Per styck.

www.plaudio.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top