Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Nikon D3s klarar sensationella ISO 102400!

Med nya proffsmodellen D3s flyttar Nikon gränserna för ljuskänslighet så mycket att kameran kan ta bilder i halvmörker.

/ 14.10.2009 - 12:04
Nikon D3s klarar sensationella ISO 102400!

nikond3s ambience
Action- och sportfotografer har nog svårt att tänka sig någon mer användbar och ändå så extrem kamera än Nikon D3s. Den är utrustad med en ny 12,1-megapixlars CMOS-sensor i fullformat (24×36 mm) och automatisk dammrensning. Den har helt nya sensorer och mikrolinser och kan med hjälp av standardkänsligheten ISO 12800 ta bilder i dålig belysning med ytterst få störningar.

Och om det nästan är mörkt kan D3s faktiskt ta bilder ändå, när den är inställd på Hi-3-läget. Då är ljuskänsligheten smått fantastiska ISO 102400! I praktiken betyder det att kameran kan ta bilder med korta slutartider så länge det finns ett ynka stearinljus i rummet. Ljuskänsligheten sträcker sig från ISO 200 till 12800, men kan utökas nedåt till ISO 100 och uppåt till 25600, 51200 och uppseendeväckande 102400.
 
 

nikond3s
Kameran har också fått en förbättrad fokussensor med 51-punkters autofokus, som ska fungera i dåligt ljus, samt har följdfokus med högre precision och hastighet än i den utgående D3-modellen. 

Hastigheten är 9 bilder i sekunden med autofokus och i fullformat, men upp till 11 bilder/s med fokus mellan varje exponering tack vare en dubbelt så stor buffert som föregångaren D3.

nikond3s bak
HD-video
Det går att filma med D3s också, i 720p/24-upplösning eller med 50 eller 60 Hz frekvens och med stereoljud när en extern mikrofon är inkopplad. Och om man ställer in kameran i tripod-läge kan man använda autofokus när man filmar. Videosnuttarna lagras i Motion JPEG-format och man kan plocka ut enskilda bildramar ur filmerna eller ta stillbilder samtidigt. Maximal längd på filmsekvenserna är fem minuter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lasse Petterson från Nikon Sverige provar stereomikrofonen när han filmar i HD.

S-versionen av D3 har även fått andra större och mindre förbättringar. AF-knappen på baksidan reagerar bättre på kommandon och detsamma gäller navigeringsratten på baksidan. Live-View, som också aktiverar autofokus, har flyttats från inställningsratten på ovansidan till baksidan, bredvid den 3 tum stora skärmen med 920 000 bildpunkters upplösning. D300s-modellens Quiet Shutter-funktion finns också på plats i D3s.
nikond3s lcd

Active D-Lighting-läget är förbättrat och har nu fem inställningar och fotografen kan välja 1,2x beskäringsformat som ger extra brännvidd samt 5:4-format.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Yrkesfotografens våra dröm, en hel låda full med D3s-hus.

Nikon D3s kommer att kosta 56 000 kronor (endast kamerahus) och hinner förhoppningsvis fram före jul så att tomten har något att lägga under granen.
 
www.nikon.se

nikond3s topp

Info från Nikons hemsida:

 

CMOS-sensor i FX-format (helskärmsvisning) med 12,1 megapixel med högt signal-till-brus-förhållande, stort dynamiskt omfång och 12-kanalsavläsning.
ISO 200 – 12 800: utökningsbart upp till (motsvarande) 102,400 med Hi-3-inställningen och ned till (motsvarande) 100 ISO med Lo-1-inställningen.
Serietagning med 9 bps (11 bps i beskuret DX-läge)
Med D-film kan du spela in HD-filmklipp med stereoljud (kompatibel stereomikrofon krävs). Redigeringsfunktioner som att starta/stoppa och spara enskilda bilder och stöd för AF i stativläge.
Multi-CAM 3500FX 51-punkters AF-system: individuellt valbar AF-punkt, eller konfigurerbar dynamisk autofokus med 9, 21 eller 51 AF-punkter.
Bildbearbetningsmotorn EXPEED med 14-bitars A/D-omvandling och 16-bitars bildbearbetning ger förstklassiga tonövergångar.
3-tums LCD-monitor med VGA-upplösning, 920 000 punkter och 170 grader bred betraktningsvinkel.
Tre olika beskärningslägen: DX-format, 5:4 och 1.2x. Det beskurna DX-formatet kan väljas automatiskt när ett DX-objektiv används på kameran.
RAW-behandling i kameran sparar tid i efterredigeringen genom att bildinställningarna JPEG-komprimering, Storlek, Vitbalans, Exponeringskompensation, Picture Control, Brusreducering, Färgrymd och Vinjetteringskontroll kan användas på RAW-filer (NEF) i kameran.
Tyst fotograferingsläge: perfekt i känsliga fotograferingssituationer – ljudet från kamerans spegelåtergivningsmekanism minskas märkbart.
Mycket exakt och tålig slutarenhet i kompositmaterial av kevlar och kolfiber: klarar över 300 000 cykler, med en kortaste slutartid på 1/8 000 sek. och blixtsynkronisering ned till 1/250 sek.
HDMI-utgången gör det möjligt att ansluta kameran till högupplösta videosystem.
Tåligt kamerahus i magnesiumlegering: byggt för att klara påfrestningarna i de allra tuffaste miljöer.
Stöd för trådlöst nätverk och Ethernet via den trådlösa sändaren WT-4 (extra tillbehör).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top