Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Kriget om ljudstyrkan

25 mars är det slut på överkomprimerad musik. Åtminstone om Production Advice får som de vill.

/ 24.02.2011 - 11:24
Kriget om ljudstyrkan

”The Loudness War” är ett krig där artister och skivbolag försöker få musiken att bli alltmer högljudd. Eftersom den maximala ljudstyrkan på en digital inspelning är omöjlig att öka innebär det att man måste trycka ihop de högljudda partierna för att få upp ljudnivån på de svagare partierna. Detta ger ett totalintryck av högre volym. Det gör att du kan spela högt med en pytteliten anläggning, en dålig bilstereo eller TV:ns inbyggda högtalare. Vilket alla som reagerat på TV-reklamens ljudnivåer märkt. Nackdelen är att det blir mycket sämre ljud.

Skivbolagen är rädda för att inte hänga med konkurrenterna och därför mosar de dynamiken i inspelningarna. Det betyder också att kontrasterna i musiken – högdagrarna och skuggorna – försvinner, och därmed också all spänning. När alla partier i musiken är lika höga är det som om någon skriker dig rakt i öronen.
Productionadvice.co.uk anser att det är en ren myt att låtar måste vara extremt högljudda. De hävdar följande:

– Forskning visar att det inte finns något samband mellan “loudness” och musikförsäljning.
– Folk tar inte hänsyn till volymen när de jämför låtar
– Dynamisk musik låter bättre på radio
– Moderna musikspelare reglerar volymskillnader med exempelvis Replay Gain eller Sound Check
– De flesta lyssnare skruvar ner högt ljud

Deras sajt utropar 25 mars till Dynamic Range Day, dagen då vi protesterar mot dåligt ljud och kräver dynamisk och livfull musik. De kommer ha en tävling där man bland annat kan vinna ett 16-kanalers analogt mixerbord från Solid State Logic.

Gå in på Production Advice hemsida och se hur du kan hjälpa till att sprida budskapet och ha en chans att vinna en SSL X-Desk, ett par B&W CM-1 högtalare eller masteringtid hos Fluid Mastering.
Lär dig mer om kompression: Dynamic_range_compression
productionadvice.co.uk
Turn Me Up

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top