Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Kör snålt med vattenglas i iPhone

Hade vi ett vattenglas på instrumentbrädan skulle vi köra försiktigt och bränslesnålt. Nu ger Toyota oss ett som en iPhone app.

/ 04.07.2010 - 00:44
Kör snålt med vattenglas i iPhone

vattenapp 1Om vi körde omkring med ett vattenglas utan att spilla det skulle vi minska bränsleförbrukningen med 10 procent. Det innebär mer än 2 miljoner ton mindre utsläpp av CO2.
Eftersom det skulle bli lite opraktiskt har Toyota nu släppt en gratis iPhone app som simulerar vattenglaset. Efter en tur kan man se hur mycket vatten man spillt. För att göra det lite roligare sparas resultaten och man kan tävla med sig själv. Man kan även ladda upp resultatet på sajten nollutsläpp.se och tävla mot vänner och släktingar eller andra. För att förbättra sitt resultat kan man få tips och råd både i mobilen och på sajten.
– Under de senaste åren har vi och flera andra biltillverkare jobbat hårt och framgångsrikt med att sänka bränsleförbrukningen på nya bilmodeller. Men en bortglömd faktor i sammanhanget är förarens möjligheter att påverka bränsleförbrukningen. En mjuk körstil ger betydligt större effekt än att t ex stopp-och-startteknik för motorerna. Ett vattenglas på instrumentbrädan är ett beprövat knep hos en del körskolor för att få eleverna att köra lugnare och med bättre framförhållning. Det har vi tagit fasta på med den här lösningen som kan användas i alla fordon – gamla som nya personbilar, lastbilar och bussar, säger Ulf Winberg som är vd för Toyota i Sverige.
Idén till appen kommer från svenska Toyota och den är också utvecklad i Sverige.
En minskning av bränsleförbrukningen med 10 procent motsvarar:
•för en familj som kör 1 500 mil/år en årlig besparing på ca 1 200 kronor.
•för en taxibil som körs 1 000 mil/månad en årlig besparing på ca 15 000 kronor.vattenapp 2
•för en 40-tons lastbil som körs 20 000 mil/år en årlig besparing på drygt 70 000 kronor
•närmare 36 300 färre tankbilstransporter i Sverige per år

Ladda ner från itunes.apple.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top