Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Kaapeliton robottiruohonleikkuri Husqvarnalta

Husqvarna Nera ei tarvitse rajakaapelia ja pärjää jyrkässäkin rinteessä.

/ 18.02.2023 - 08:07
Kaapeliton robottiruohonleikkuri Husqvarnalta

Husqvarna tuo huhtikuussa kauppoihin Nera-robottiruohonleikkurin, joka toimii satelliittipohjaisella navigoinnilla suunnistaakseen pihalla. Niinpä tontille ei tarvitse enää viritellä rajakaapeleita ruohonleikkurin sallittua leikkuualuetta merkitsemään.

Husqvarna 430X Nera lifestyle 3
Langaton leikkuri: Husqvarna Nera. Kuva: Husqvarna

Leikkuri hyödyntää tiedotteen mukaan eurooppalaista EPOS-järjestelmää. Lehdistötilaisuudessa kuitenkin Husqvarnan tuoteasiantuntija Oddmund Ihle kertoi, että robotit ovat yhteydessä useisiin eri satelliittijärjestelmiin, mukaan lukien amerikkalaisten GPS. Tämän ansiosta leikkurilla pitäisi aina olla jokin satelliitti saatavilla.

Käyttää kolmiomittausta

Itsessään satelliittipaikannuksen tarkkuus toimii metrin–kahden säteellä, mikä ei riitä ruohon leikkaamiseen. Niinpä laitteessa on myös pieni referenssiasema, joka sijoitetaan katolle tai muuhun korkeaan paikkaan. Myös tämä asema on yhteydessä satelliitteihin, ja se välittää sijaintitiedon leikkurille radiosignaalilla. Kun ruohonleikkuri on yhteydessä sekä satelliitteihin että asemaan, se Iaskee kolmiomittauksen avulla oman sijaintinsa parin senttimetrin tarkkuudella.

Husqvarna 430X Nera
Husqvarna 430X Nera. Foto: Geir Gråbein Nordby

Langattomat lisävarusteet

Jotta Nera-ruohonleikkuri toimisi ilman rajakaapeleita, pitää EPOS-yksikkö ostaa erikseen ja kiinnittää leikkurin päälle. Niin ei siis ole pakko tehdä, sillä leikkuri toimii myös tavalliseen tapaan rajakaapelin kanssa, jos haluaa.

Miten Husqvarna Nera toimii satelliittikatveessa?

Ruohonleikkurille on valittava, toimiiko se kaapelin vai satelliitin kanssa, sillä se ei voi käyttää molempia samanaikaisesti. Se on harmi, sillä olisihan se kätevää, jos laittaisi rajakaapelia vain pihan siihen nurkkaan, joka sijaitsee satelliitin katvealueella.

Jos satelliitteja ei ole näkyvillä, voi leikkuria ohjata myös puhelimella. Ajan myötä laite piirtää pihasta kartan eikä tarvitse enää manuaaliohjausta katvealueellakaan.

Husqvarna 430X Nera lifestyle
Husqvarna Nera kiipeää jopa 50 %:n nousua. Kuva: Husqvarna

Suoriutuu rinteestäkin

Husqvarnan robottileikkurit pärjäävät jopa 50-prosenttisen nousun kanssa, mikä tarkoittaa 26,6-asteista mäkeä – se on jyrkkä! Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi useimmat Holmenkollenin mäkihyppymäet ovat 30,8-asteisia.

Tavaraa tiellä

Leikkuri tunnistaa nurmikolla olevat esteet, kuten ämpärit tai lasten pyörät, ja kiertää ne.

Kysyimme, tunnistaako robotti myös eläimiä, kuten siilejä, oli vastaus epämääräinen: ”Se on meille tärkeää, ja teemme töitä sen eteen.”

Joka tapauksessa leikkurin pohjassa oleva terä on saranoitu niin, että se vetäytyy kohdatessaan kovan esteen. Ruohonleikkuri osaa väistää tennispallon kokoisia ja sitä suurempia asioita. ”Mutta koska siilit ovat yöeläimiä, on turvallisinta niiden kannalta leikata nurmikkoa vain päiväsaikaan.”

Husqvarna 430X Nera det scaled 1
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ohjaus sovelluksella

Ruohonleikkuria ohjataan Automower Connect -sovelluksella, johon voi myös merkitä alueet, joilta leikata ja joita välttää. Sovelluksella voi myös luoda leikkuuaikataulun.

Kolme mallia

Husqvarna Nera on saatavana kolmena eri versiona, joista kaikki tukevat EPOS-satelliittijärjestelmää. Husqvarna Automower 430X Nera sopii 3 200 neliön alueelle ja 450X Nera 5 000 neliön. Niissä on myös 4G/5G-yhteyttä tukeva SIM-korttipaikka. Halvin malli 320 Nera toimii vain Wi-Fillä, joten tontin verkkoyhteyden vakaus on hyvä varmistaa etukäteen. Se toimii parhaiten korkeintaan 2 200-neliöisillä pihoilla.

Husqvarna 430X Nera 2
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Husqvarna Nera: hinnat ja saatavuus

Husqvarna Automower Nera tule myyntiin huhtikuussa. 320 Nera maksaa 3 000 €, 430X Nera 4 000 € ja 450X Nera 5 200 €.

Satelliittipaketti EPOS Plug-in kit referenssiaseman kanssa maksaa noin 1 600 euroa.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että vastaavilla ominaisuuksilla varustettu Segway Navimow maksaa mallista riippuen 1 500–2 700 euroa. Toisin sanoen se on noin puolet edullisempi, ja VisionFence-sensori, jolla Segwaysta saa rajakaapelittoman, maksaa vain 300 euroa Husqvarnan 1 600 euron satelliittipakettiin verrattuna. Saamme toivottavasti pian tietää, onko Husqvarna panostuksen väärti.

Lue lisää: husqvarna.com

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pyörivä valvontakamera Ringiltä

Moderni ilme katkaisijoita ja pistorasioita myöten

Hiljainen puutarhatraktori isolle pihalle

Turvaa älykotiin

Entistä edullisempi Arlo Essential

Jälleen piirun verran helpompaa siivousta

Ääni & Kuva
Scroll to Top