Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Grym Sonus faber

Italienska Sonus faber lanserade nyligen sin absoluta toppmodell, Felice. Den är fullproppad med högteknologi och spelar djupbas till 20 Hz, precis som en tvättäkta High End-högtalare ska.

/ 29.06.2010 - 07:38
Grym Sonus faber

sonus+faber+felice+duo
På ett pampigt evenemang i Palazzo Grassi i Venedig presenterade Sonus fabers den nya toppmodellen. Fenice är 171 cm hög och väger massiva 305 kilo.

Italienarna har verkligen inte sparat på krutet när de konstruerat sin Fenice, som är italienska för fågel Fenix. Ovan- och undersidan är gjord av massiv aluminium, som något poetiskt kallas för animata legata och som använder massa för att absorbera kabinettvibrationer vid låga frekvenser.
sonus+faber+felice+alutopp
De två aluminiumstyckena är fastspända i varandra med en lodrät stålaxel, som har ett fundament på samma sätt som vikter i en skyskrapa, genom att den oscillerar i motfas. Motvikten rör sig alltså i takt med vibrationerna, fast åt andra hållet.

Varje högtalare har sju element, den mest iögonfallande är en 15-tums bas som sitter på sidan och som når ända ned till 20 Hz. Seriös djupbas, med andra ord.

På framsidan av den skinnklädda fronten sitter två 10-tums baselement och ovanför dem en modul med ett 6,5-tums mellanregister och en 1-tums ringdiskant som sträcker sig ända upp till 35 000 Hz.
sonus+faber+felice+elementer
Fenice har dessutom två element på baksidan. Sonus faber kallar konstruktionen för Sound Field Shaper och de två elementen – ett 4,5-tums mellanregister och en ringdiskant – är kopplade till kontroller så att man kan reglera effekten.

Det går att fintrimma azimuth, som förskjuter effekten åt höger eller vänster, fem inställningar för scendjup, samt nivå.
sonus+faber+felice+bakelementer
Diskanten på framsidan är en så kallad hybridlösning med ”neodymium/samarium-kobolt Larsen/Goeller-ringradiator” (puh!) som är kopplad till baffeln med något som liknar en viskoskammare och är monterad på en mekanisk antiresonator.

Mellanregistret har membran av olika träfibrer och drivs av en 1,5-tums talspole och en massiv magnet.

De två baselementen har sandwich-membran där en kärna av ett styvt skummaterial är belagt med ett skikt av pappersfiber. Allt drivs av en 3-tums talspole.

Det stora, sidomonterade djupbaselementet är också en Sandwich-konstruktion, där kolfiber av nano-storlek (vad nu det är) ligger på en kärna av skummaterial, och membranet drivs av en 4-tums talspole. Allt är dämpat med kapton och avional för att elementet ska uppföra sig optimalt på hög volym.
sonus+faber+felice+kontroller
Enligt pressmeddelandet är delningsfiltret utrustat med de bästa komponenterna som går att köpa för pengar, till exempel Mundorf-kondensatorer av guld och silver och Jantzen-spolar.

Fenice kostar 140 000 euro och dyker förhoppningsvis upp någon gång i höst. Vi hoppas kunna återkomma med intryck av ljudkvaliteten i en längre artikel.

www.audionord.se
sonus+faber+felice

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top