Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Första titten på iPhone4

Köerna har ringlat långa till butikerna i natt för nu är den äntligen här. Det här är vårt intryck av iPhone4 efter de första timmarna.

/ 30.07.2010 - 14:29
Första titten på iPhone4

iPhone4
Den senaste tiden har nog ingen kunnat missa att det är en ny iPhonemodell på gång. Först läckte det ut bilder på en prototyp kvarglömd på en bar. När den väl hade lanserats i USA så kom det larmrapporter om usel mottagning. Men nu är den äntligen här i Sverige och vi kan prova själva vad som är sant eller inte.
Liten men tuff
Det första man slås av är att iPhone4 är mindre och lättare än föregångaren 3GS, men att den ändå känns stadigare och hållbarare. Efter en sekunds tvekan drämmer vi den i bordet med full kraft och det blir inte en repa i aluminiumsilikatet. Inte så konstigt då det är samma typ av glas som används i vindrutor på höghastighetståg. Stålbandet runt kanterna är inte bara en designaspekt utan ger stabilitet och innehåller dessutom de två antennerna.
Det leder oss osökt in på frågan om antennen i iPhone4 är felkonstruerad. Vad som har rapporterats är att om man håller för ett visst ställe i ramen så tappar man flera nivåer i mottagningen. Apples svar är att det inte beror på att mottagningen verkligen går ned så mycket, utan på att mätaren som visar mottagningskvalitet har visat fel. Alltså har man släppt en mjukvaruuppdatering som rättar till mätaren. Efter att ha promenerat runt med mobilen på stan på flera ställen med dålig mottagning kan vi konstatera att man visst kan få mottagningen att gå ned genom att hålla mobilen på ett visst sätt. Men den tappar bara något steg. Den tappar inte täckningen helt och man behåller 3G-uppkopplingen. Vi återkommer med fler rapporter när vi har använt den en längre tid.iPhone4

Skärmen
En av de mest omtalade och mest uppskattade nyheterna är den förbättrade skärmen kallad Retina display. Upplösningen är hela 960×640 bildpunkter, 326 punkter per tum, vilket säga vara det mest högupplösta för någon smartphone. Vid ett enkelt test med en webbsida i Safari kan vi konstatera att texten på 3GS är oläslig gröt medan man faktiskt kan urskilja bokstäverna på iPhone4. Skärmen har dessutom bättre kontrast (800:1) och större betraktningsvinkel. Det är helt enkelt bättre studs i färgerna och ikonerna ser ut att ligga direkt på ytan istället för under en glasskiva.
Trots att upplösningen har ökat är det inga problem med appar gjorda för låg upplösning. Dessa skalas om på ett bra sätt för att passa den nya skärmen. Undan för undan anpassas dessutom appar för iPhone4 och iPad.
web+iphone3gsweb+iphone4
3GS till vänster och iPhone4 till höger

Kameran
Om vi bara tittar på siffrorna så har upplösningen ökat från 3 till blygsamma 5, men det är å andra sidan ett vettigt värde för en mobiltelefon. Mer intressant är den nya bildsensorn som ska ge bättre bilder i dåliga ljusförhållanden. Ett snabbt test i ett dunkelt rum visar att vi får en tydligare bild med mindre brus med iPhone4. Räcker inte det så kan man använda LED-blixten. Den används för övrigt även när man filmar i dålig belysning. Videoupplösningen är nu ökad till 720p och man kan redigera video direkt i mobilen tack vare iMovie.
Dessutom finns nu en framåtvänd kamera som kan användas för att ta självporträtt eller för videosamtal. När man ringer en annan iPhone4 får man upp en fråga om man vill byta till Facetime, vilket är ungefär som att snacka på Skype med webbkamera på datorn. Det krävs dock Wifi-uppkoppling och det är oklart om man i framtiden kommer att kunna använda 3G för Facetime.
bild+iphone3gsbild+iphone4
Bild tagen under usla förhållanden. 3GS till vänster, iPhone4 till höger.
Ny mobil till gamla tillbehör?
Det nya formatet på mobilen kan möjligen ställa till det lite med alla tillbehör som är gjorda för den gamla modellen. Man kan dock köpa nya Universal Dock Adapters för att den ska passa till gamla iPod-högtalare och liknande. Vi har provar med våra testfavoriter Bose SoundDock Portable och Harman Kardon MS100 och det fungerade utmärkt..
När det gäller en annan favorit, Tomtoms GPS-bilhållare så är problemet klämman som håller runt toppen och botten av mobilen. Har man en bumper på sin iPhone4 så måste man avlägsna den, annars är den för stor. Har man väl gjort det så passar mobilen över förväntan och sitter ordentligt fast. Vill man ändå att den ska få stöd i bakkant så funkar det faktiskt utmärkt att sätta dit en helt vanlig möbeltass.
iPhone4 Tomtom

Övrigt
På ovansidan sitter en ny mikrofon som plockar upp bakgrundsljudet och eliminerar det, på samma sätt som noice-cancelling hörlurar gör.
iPhone4 använder A4-processorn, samma som i iPad, vilket gör att telefonen kan hantera flera appar samtidigt utan att bli långsammare. Den är också strömsnålare vilket faktiskt gör att iPhone4 har bättre batteritid än tidigare modeller.
Den innehåller även ett 3-axlars gyro som ska göra rörelsekänsliga spel och andra applikationer bättre känslighet. Exakt hur det skiljer sig från den gamla accelerometern, som funkade bra, är lite oklart.
Man bör även vara medveten om att iPhone4 använder ett mikro-SIM-kort. Att klippa ner sitt gamla stora SIM-kort kan intre rekommenderas. Prata istället med din operatör så kan de skicka ett nytt SIM-kort.
Så klart kör den IOS4 från början, vilket ger alla fördelar med mappar för applikationer och möjlighet att köra flera appar samtidigt.
iPhone4
Sammanfattning
iPhone4 verkar hålla alla löften. Det är mindre, hållbarare och har ändå bättre batteritid. Skärmen är fantastisk och kameran börjar nu kännas riktigt användbar. Så länge man kan uppgradera till ett vettigt pris är den ett givet köp för Apple fanboys, innefolket och prylnördar i allmänhet.

Specifikationer:
Storlek: 115x59x9 mm
Vikt: 137 gram
Skärm: 3,5 tum 960×640 punkter
Kamera: 5 mp, LED-blixt
Video: 720p 30 bps
Samtalstid: 7h (3G), 14h (2G)
Passningstid: 300h

www.apple.se

iPhone säljs bland annat av:
Tele2
Telenor
Telia
Tre

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top