Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Få köer i Stockholmstrafiken

Enligt data insamlade av GPS-företaget Tomtom är Stockholm den fjärde bästa staden i Europa när det gäller köbildning.

/ 25.04.2010 - 07:11
Få köer i Stockholmstrafiken

tomtomtrafik
Tomtoms GPS-navigatorer kan samla in anonyma data om hur fort man kör på en viss gata vid en viss tidpunkt. Dessa uppgifter används sedan för deras IQ Routes-teknik som försöker undvika vägar med köer.
Men nu har man även gjort lite statistikövningar med sifforna. Man har helt enkelt tittat på hur stor andel av de större vägarna i storstäderna som det bildas köer på. Köer definieras i det här fallet som att bilarna inte kan hålla mer än 70% av maxhastigheten.
Värst är det i Bryssel och Warszawa, men även de brittiska städerna är igenkorkade. Uppåt 37 procent av vägarna har köbildningar. Värst i Norden är Oslo med uppåt 28 procent.
Bäst är situationen i spanska Zaragoza som knappt har några köer alls. Men även Valencia, Zagreb och som sagt Stockholm ligger bra till. Här är det bara köer på 6,4 procent av vägarna. Så varför står det ändå stilla i rusningstrafiken?
– Att trafikläget i Stockholm ser ut som det gör tror vi beror på att köerna och trängseln är väldigt koncentrerad kring de stora infartslederna under morgon- och eftermiddagsrusningen. Även om andelen långsamma vägar är få, kan man som förare ändå uppleva detta som frustrerande. Ofta tillbringar man ju tidsmässigt den största delen av resan på just de gator och vägar med mest trängsel, säger Anton Västberg, Enhetschef, strategisk planering på Trafikkontoret i Stockholm.

I sommarnumret kommer att du kunna läsa vårt stora GPS-test av de senaste toppmodellerna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top