Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Den nya supermobilen

Sony Ericsson satsar på att ta tillbaka täten med sin nya supermobil X10. Det är också deras första Android-baserade telefon.

/ 24.02.2010 - 07:00
Den nya supermobilen


X10 är supertelefonen som ska rädda Sony Ericsson ur svackan som företaget befinner sig i för tillfället. Detta är mycket mer omfattande än bara lanseringen av en ny mobiltelefon. Sony Ericsson signalerar också en övergång till en mycket mer cynisk attityd till mobilbranschen. De har varit en av tillverkarna som satsat mest på sina egna operativsystem, samt Symbian i de mest avancerade modellerna. Under det senaste året har vi också sett en satsning på Windows Mobile i Xperia X1 och X2. Det senare kan väl i bästa fall kallas för en mindre lyckad satsning. Att använda Microsofts operativsystem, som det ser ut i dag, är inte en speciellt god idé. Rent användarmässigt är systemet rentav gammaldags och framstår närmast som väldigt oattraktivt. Version 6.5 är sannolikt det sista vi ser av Windows Mobile, och det är lika gott det. Microsoft kodar nu om allting från början, vilket kanske kan vara en bra grogrund för något nytt och bättre än vad som finns i dag.

Google
I väntan på att Microsoft ska komma med något användbart har Sony Ericsson valt att satsa på Googles Android. Det gör de tillsammans med hela mobilbranschen – med Nokia som enda undantag. Android är ett öppet system som bygger på Linux och vi har redan sett ett par modeller från olika tillverkare på marknaden. Med varierande framgång, bör påpekas. X10 tycks däremot vara något helt annat. Vad vi sett av telefonen hittills verkar ytterst lovande. Sony Ericssons tendens att tvinga kunden att välja mellan foto och musik (det vill säga Cybershot eller Walkman) har försvunnit. X10 har absolut allt.
Den nya Xperia-modellen ska enligt planerna finnas på marknaden under första kvartalet 2010 och om vi känner Sony Ericsson rätt så betyder det mot slutet av första kvartalet. Den version vi testade var dock stabil så vitt vi kunde se, så det återstår nog inte särskilt mycket bortsett från att få full fart på produktionen. X10 kommer dock inte att släppas överallt samtidigt. Lyckligtvis är Sverige en av de första marknaderna som den släpps på.
Det som gör att X10 kan bli den första Android-mobilen som verkligen lyckas är främst att Sony Ericsson har släppt alla spärrar. Den här telefonen har verkligen allt. Och det gäller i synnerhet foto- och mediefunktioner. Dessutom har den en väldigt bra skärm som är 4 tum stor och har en upplösning på 854 x 480 punkter i 16:9-format. Det bör också påpekas att skärmen är kapacitiv, vilket betyder att den fungerar på samma sätt som skärmen på iPhone. Du behöver med andra ord inte trycka hårt på den för att den ska reagera. Det räcker med att fingret kommer i kontakt med skärmen. Mycket positivt.

∞-knappen
Sony Ericsson har lagt sitt eget användargränssnitt ovanpå Android och det tycks vara väldigt lyckat. Centralt finns funktionerna Mediascope och Timescope, som på vart sitt sätt bidrar till att göra telefonen enklare, effektivare och mer förnuftig att använda.
Mediascape samlar all information om medierelaterade filer och data. Det inkluderar allt från bilder, video och musik till Google-information, för att bara nämna något. Båda funktionerna fungerar med hjälp av knappen med oändlighetssymbolen (∞) – eller ”infinite-knappen” som den kallas. Det är genom att trycka på denna som alla medieinformation om en person visas – eller i Timescapes fall, all information om en person eller en händelse. Ett bra exempel är samtalslistan som de flesta av oss använder, vilken telefon vi än har. I X10:s fall fungerar den så att om du väljer en person från samtalslistan och sedan trycker på ∞-knappen så visas all information du har om den personen. Det vill säga bilder, videor, Facebook-sidor samt kontaktinformation. Kort sagt: allt. Om den används förnuftigt är den här knappen praktisk i kombination med väldigt många applikationer.
Kameran fungerar i stora drag på samma sätt som i Sony Ericssons Satio, visserligen ”bara” med 8,1 megapixlar men med ett enormt urval av möjligheter. Man kan använda den särskilda knappen för att ta bilder eller trycka på skärmen. Använder man skärmen kan man dessutom välja fokuspunkt genom att trycka där man vill att kameran ska fokusera. Men det stannar inte där. Kameran i den här mobilen har ansiktsigenkänning också. Om du tar en bild och märker den rätt kommer den att följa personen i alla referenser, oavsett om det är i kontaktdatabasen, e-post eller bara bildarkivet.
X10 har naturligtvis GPS också. Den fungerar sömlöst med Google Maps. Vi ska också nämna att X10 är en mycket snabb telefon. Till skillnad från iPhone kan den köra flera program parallellt och du kan växla mellan dem helt sömlöst. Det kommer att dyka upp en rad applikationer till den här plattformen, och även om Google inte har kommit så långt i Sverige ännu så är det nog inte långt borta. I väntan på detta finns det en rad gratisprogram att välja mellan. Sony Ericsson kommer också att ha flera program på sin Play Now-webbplats.

Sammanfattning
Den här telefonen har mycket gemensamt med iPhone. Den är lite större men det gäller även skärmen, vilket är en fördel. Även om den inte har multitouch fungerar skärmhanteringen i stort sett som på iPhone. Det bör också påpekas att även om den här telefonen har ett mycket mindre fast minne än iPhone så har den den enorma fördelen att den kan använda Micro SD-kort för att utöka minnet. Det fasta minnet är på 1 GB och det ingår ett minneskort på 8 GB. Detta kan du dubblera vid ett senare tillfälle. Utbytbart minne anser vi vara en klar fördel.
I dagsläget kör telefonen Android 1.6 med Sony Ericssons eget UX-gränssnitt ovanpå. Det kommer att gå att uppgradera till Android 2.0 längre fram, vilket är en annan fördel.
Efter att ha sett en del andra Android-baserade mobiltelefoner klarar sig Sony Ericsson X10 bra. Även om Samsung kan skryta med OLED-skärm i sin rival kör X10 i cirklar runt den när det gäller funktioner. Den kraftfulla inriktningen mot sociala medier som Facebook och dylikt känns som ett mycket förnuftigt val. Det gör att X10 är mer än bara en telefon. Precis som iPhone är detta en riktigt avancerad dator i fickformat.
X10 framstår som en mycket genomtänkt produkt som säkert kommer att bli ännu bättre i takt med att den utvecklas. Vi vågar däremot påstå att den redan är den bästa Android-mobilen på marknaden, om den bara släpps inom en rimlig tid.
Priset hamnar på strax över 6 000 kronor, fast det naturligtvis lär finnas gott om sponsrade alternativ, så om du är villig att kombinera med ett abonnemang går det nog att komma ned i pris.
Kort sagt är detta en telefon du bör hålla ögonen på. Vi anser att detta är första gången som iPhone fått konkret konkurrens.

Specifikationer

Storlek: 119x63x13 mm, 135 gram
Skärm: Kapacitiv TFT-touchscreen, 854×480 pixlar, 4,0 tum
Anslutningar: 3,5 mm minijack, USB 2.0 miniUSB
Minne: 1 GB, 256 MB RAM, microSD (TransFlash) upp till 16 GB (8 GB ingår)
Nätterk: HSDPA, 10.2 Mbit/s, HSUPA, 2 Mbit/s, Wi-Fi 802.11b/g, DLNA, Bluetooth v2.1 med A2DP
Kamera: 8 Mp, autofokus, LED-blixt, Touch focus, bildstabilisering, geotagging, ansikts- och leendeigenkänning, video
Processor, mm: Android OS 1.6, Qualcomm QSD8250 Snapdragon, 1 GHz
Kommunikation: SMS (samma översiktsfunktion som iPhone), MMS, E-post, Push-e-post, IM, HTML-webbläsare
Diverse: GPS, MP4/H.263/H.264/WMV, MP3/e-AAC+/WMA/RA, Google Search, Maps, Gmail, YouTube, Kalender, Google Talk, Voice memo, standardbatteri, Li-Po 1500 mAh (BST-41)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top