Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Bose VideoWave-TV med surroundljud

Nej, detta är inte ännu en TV, det är ett Bose-system! VideoWave är en nästan komplett hemmabio, allt som saknas är en Blu-ray-spelare och en kabel-TV-mottagare.

/ 30.09.2010 - 07:46
Bose VideoWave-TV med surroundljud

bose+visionwave+demo
VideoWave ser ut som en 46-tums TV men är i själva verket ett komplett underhållningssystem med inbyggda Bose-surroundhögtalare. Boxen till höger på bilden är kontrollcentralen och innehåller radio och kontakter för alla anslutningar. iPod-dockan ingår också, och fjärrkontrollen styr hela härligheten med hjälp av radiosignaler – plus kabel-TV-mottagaren, Blu-ray-spelaren och andra apparater som tar emot vanliga IR-signaler, så länge de står i närheten av Bose-modulens IR-sändare.

bose+clikpad+pres
Fjärrkontrollen har sex stora knappar du aldrig missar samt ett rörelsekänsligt klickhjul à la iPod som används för att navigera runt i menyerna. Även inkopplade enheter styrs på samma sätt, så du behöver inte leta fram fjärrkontrollen till BD-spelaren för att snurra igång filmen.
bose+clickpad
Själva TV:n är en 46-tums LCD-panel med lysrörsbelysning, alltså inte LED-teknik. Lysdioder kan komma i en senare produkt, säger Boses ingenjörer som har arbetat hårt med att göra TV-bilden så bra som möjligt.

För att förenkla för användaren så går det i första hand bara att ställa in bilden genom att tala om för TV:n om det är dag eller natt. I menysystemet finns dock mer avancerade parametrar och entusiaster kan aktivera en avancerad meny där det går att ställa in gamma och kalibrera varje enskild färg.
bose+visionwave+ingeni%25c3%25b8r

Ljudet kan man inte göra mycket åt. Men det är inte säkert att man behöver, för Bose har lyckats klämma in ett helt surroundhögtalarpaket. Med subbas och allt.

Fem små mellanregister sitt på toppen av kabinettets baksida, där det också finns ett slags diskanthorn på varje sida som sprider diskantljudet genom ett finmaskigt nät och reflekterar det mot bakväggen.

Subbasen består av sex små bashögtalare som parvis spelar åt olika håll för att utjämna vibrationer – vilket annars orsakar problem för LCD-skärmar med lysrör – ungefär som en boxermotor med liggande kolvar.
bose+visionwave+h%25c3%25b8yttalere
Basljudet leds ut genom en 190 cm lång ”waveguide” av samma typ som Bose har i sina wave-radioapparater, fast större, och leds till slut ut under TV:n. Hela ljudsystemet innebär naturligtvis att skärmen är en hel del tjockare än vanliga LCD-modeller.

Ljudet återges som ett 5.1-kanalssystem, med en hel del avancerad processning för att skapa en övertygande surroundkänsla från högtalarna. Anläggningen har Boses ADAPTiQ-system, en automatisk installation och kalibrering som utförs med hjälp av en mikrofon när anläggningen installeras av en Bose-specialist.
bose+visionwave+side
I slutändan har man alla högtalarna dolda bakom TV:n, som kan hängas upp på väggen med ett vanligt VESA-väggfäste. Ett avtagbart bordsstativ ingår också.

Bilden och ljudet tänker vi testa så snart vi kan, och Boses demonstration under lanseringen i Paris var tillräckligt övertygande för att många nog ska tycka att VideoWave är lockande. Det finns åtminstone inga andra TV-apparater som kommer i närheten av ljudkvaliteten i surround, så Bose kan ha prickat rätt.

VideoWave kommer till butikerna i slutet av oktober. Priset är oblyga 75 000 kronor – men då får man osynligt hemmabioljud på köpet.

www.bose.se

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top