Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Billigare Martin Logan

Theos är Martin Logans billigaste elektrostathögtalare. Den tar inte för mycket plats, men låter ändå som de större och dyrare modellerna.

/ 04.10.2010 - 17:53
Billigare Martin Logan

martin+logan+theos
150 cm höga Theos är inte bredare än 27 cm och under halvmetern djup. Det gör den till Martin Logans minsta hybridhögtalare. Theos är bestyckad med ett 8-tums baselement med membran av aluminium som återger basfrekvenserna (från 43 till 425 Hz), samt ett 112 cm högt XStat-elektrostatelement som tar hand om resten av frekvensregistret.

Det speciella elektrostatelementet består av ett tunt och lätt membran av Mylar som sitter uppspänt i ett elektrostatiskt fält och som rör sig när det tillförs ström. Teknikens stora fördel är blixtsnabb och exakt respons, nackdelen är låg effektivitet. Elektrostathögtalare brukar därför trivas bäst med strömstarka förstärkare.
martin+logan+theos+terminaler
Theos är förhållandevis effektiva, känsligheten ligger på 90 dB, men impedansen sjunker vid höga frekvenser och det är inte alla förstärkare som klarar av låga 0,8 ohm.

Högtalaren har lånat teknik från dyrare modeller, och utöver det ovan nämnda XStat-elementet har Theos ett Vojtko-delningsfilter (som fått namn av sin uppfinnare) och kan bi-wiras. Så det går utmärkt att välja en kraftigare kabel till baselementet om man vill det.
martin+logan+theos+bassport
Eftersom basreflexporten sitter på undersidan av kabinettet kan Theos ställas förhållandevis nära bakväggen, så länge man tänker på att båda högtalarna har samma avstånd till väggen. Elektrostaterna spelar nämligen bakåt också, och för stora skillnader i avstånd kan påverka stereoperspektivet.

I USA kostar Theos 5 000 dollar.

www.interceptor.dk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top