Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Billigare hybridkamera från Olympus

PEN E-PL1 är Olympus tredje kamera i microFourThirds-formatet, som gör det möjligt att bygga mindre och lättare kameror med utbytbar optik eftersom spegelhuset tagits bort. Nu kommer den billigaste hybridkameran hittills.

/ 04.02.2010 - 09:37
Billigare hybridkamera från Olympus

olympus e pl1
E-PL1 kostar 6 700 och dyker upp i butikerna redan i mars. Den har uppfällbar blixt och M.Zuiko 14–42mm-objektiv och precis som på större modellen E-P2 finns det en kontakt för den externa elektroniska LCD-sökaren VF-2, och mikrofonadaptern EMA-1.

Kamerahuset är gjort av lättmetall och lite mindre och lättare än sina syskon (115 x 72 x 42 mm respektive 334 gram med batteri och minneskort). E-PL1 filmar HD-video i 720p/30 och har 12,3 megapixlar och Olympus TruePic-bildprocessor. För att underlätta för nybörjare finns en Live Guide som ger råd och tips i de svensktalande menyerna om hur fotografens inställningar påverkar bilderna.

Kameran kan själv ta hand om alla inställningar och har också ”intelligent automatik” som väljer passande motivprogram.

Precis som alla mFT-kameror från Olympus har PEN E-PL1 inbyggd bildstabilisator som fungerar med alla objektiv. På baksidan finns en 2,7-tums skärm och bland annat knappen som får den inbyggda blixten att hoppa upp. Lägg märke till luckan som sitter under blixtskon. Där pluggar man in VF-2-sökaren eller mikrofonadaptern som tillsammans med en stereomikrofon ger stereoljud på videosnuttarna.
olympus e pl1 bak
På höger sida finns en speciell knapp som startar och stoppas videoinspelningarna, som i HD-upplösning kan vara 7 minuter långa sekvenser i AVI-format.

Kamerna har fokusspårning – AF Tracking – som följer ett visst föremåls rörelser kontinuerligt, vilket är mycket praktiskt att ha när man filmar. PEN E-P2 har också denna funktion och vi har redan provat den på en testkamera och upptäckt att den fungerar riktigt bra så länge det finns gott om ljus.

Olympus har lagt in sex ”konstfilter”, varav ett är nytt. Gentle Sepia ger en färgton som ska påminna om gamla gulnade svartvita fotografier, och de andra är de vanliga Pop Art, Soft Focus, Grainy Film, Pin Hole och Diorama. Filtren kan användas både när man tar stillbilder och när man filmar.

Kameran har också en i-Enhance-funktion som förstärker färgmättnaden, multiexponering i RAW-format, ansiktsigenkänning och skuggjustering, olika bildformat (16:9, 3:2, 4:3 och 6:6) samt e-Portrait som föryngrar ansikten genom att släta ut rynkor.
olympus e pl1 black zd40 150mm mmf2
PEN E-PL1 finns i fyra färger (svart, champagne, vitt och rött) och säljs i kit med 14–42 mm-objektivet och i dubbelzoomkit där även ett Zuiko ED 40–150 mm f4.0–5.6 med objektivadaptern MMF-2 ingår för 9 000 kronor.

olympusepl1farger
www.olympus.se
olympus mzuiko+digital+9 18mm
olympus mzuiko+digital+14 150mm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top