Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

24-bits musik i iTunes Store

Enligt CNN jobbar Apple med att kunna erbjuda 24-bitars högupplösta musikfiler i iTunes Store, världens största musikbutik på nätet.

/ 22.02.2011 - 23:35
24-bits musik i iTunes Store

Det låter som en audiofils våta dröm. Kanske är det bara önsketänkande, men CNN rapporterar att Apple och flera andra undersöker möjligheten att erbjuda 24-bitars musikfiler på nätet.

Länge har mycket av musiken som ges ut behandlats som 24-bitars filer i studion eftersom det är mer högupplöst och med mer dynamik. Innan det hamnar på CD konverteras det ned till 16-bitars ljudfiler. När det sedan hamnar i iTunes Store är det komprimerat till en ljudström på 256 kbps i AAC-format. Som en jämförelse är en okomprimerad 16-bitars ljudfil 1411 kbps.

I dag är det få på nätet som erbjuder 24-bitars musikfiler i så kallad studiokvalitet. HDtracks och Linn Records är två av dem. Filerna kan spelas upp på Mac och PC samt många av de nya nätverksspelarna som audiofilerna har omfamnat.

Naim Uniti och Linn Akurate DS är två av spelarna vi testat som klarar 24-bitars filer.

Om Apple lyckas med att kunna erbjuda 24-bitars filer på iTunes Store innebär det att vi alla kan få betydligt bättre ljudkvalitet än det som normalt finns att tillgå på nätet. Till ljudentusiasternas stora glädje.

Jimmy Iovine, som jobbat som studiotekniker för bland andra John Lennon, Bruce Springsteen och U2, jobbar nu för Universal Music Group och ligger tillsammans med Dr. Dre bakom Beats Audio. I samarbete med Monster har de gjort kvalitativa hörlurar och nyligen en iPod-högtalare som återstår att testa.

Iovine säger till CNN:
-Vi jobbar med Apple och andra på att gå över till 24-bitars.
Skulle detta bli verklighet betyder det att Apple måste införa stöd för 24-bitars ljud i kommande versioner av iPod, iPad och iPhone, som idag bara stöder upp till 16-bit 48 kHz.

Bortsett från detta kommer det medföra ett markant förbättrat utbud av välljudande musik, vilket nätbutikerna länge har kritiserats för att nedprioritera till förmån för enkel hantering.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top