Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2023-2024

Vaikka puhelimista onkin nykyään moneksi, ei kunnon tietokonetta voita mikään.

/ 03.11.2023 - 12:00
Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2023-2024

Tietokoneita löytyy joka lähtöön: eri hintaisia, painoisia ja tietenkin suorituskyvyltään erilaisia. Paras tietokone riippuu siis ennen kaikkea käyttäjästään: mitä juuri sinä tarvitset?

Jotkut tarvitsevat tehokoneen, jolla saa editoitua 8K-videota. Toisille riittää laite, jolla voi kirjoitella sähköposteja. Osa arvostaa kompaktia kokoa ja keveyttä, jotta konetta jaksaa kuljettaa mukana koko päivän. Ja pelaajat vaativat tietysti uusimman näytönohjaimen ja tehokkaimman prosessorin.

Viime vuonna julkaistuja koneita voi kuvata ennen kaikkea sanoilla nopeammin, isommin, kevyemmin. Prosessorit ovat joka vuosi nopeampia kuin edellisvuonna, mutta tänä vuonna graafinen suorituskykykin sai uutta potkua Nvidian GeForce RTX 40 -sarjan näytönohjainten myötä. Samaan aikaan on saatu mahdutettua entistä tehokkaampaa rautaa entistä pienempiin kuoriin, joten täysiverinen kannettava mahtuu nykyään ihan oikeasti reppuun.

nvidia geforce rtx 4090 gpu
Näytönohjain on pelikoneen tärkein osa. Tämän hetken huippumalli on GeForce RTX 4090. Kuva: Nvidia

Pelikannettavia lukuun ottamatta akunkestokin on tänä päivänä niin hyvää, että koko päivän työskentely onnistuu ilman laturia. Vahingon sattuessa melkein koneen kuin koneen saa ladattua USB-C-laturilla.

Viimeisen vuoden aikana myös näytöt ovat parantuneet. Halvimpia kannettavia lukuun ottamatta koneissa on korkearesoluutioiset näytöt, jotka tarjoavat hyvää kuvanlaatua. Jos onnistuu vielä löytämään Full HD -näytön (1920 x 1080 pikseliä), on kyseessä todennäköisesti pelikannettava, jossa nopeus on resoluutiota tärkeämpää. Yhä useammassa keskihintaisessakin koneessa on OLED-kosketusnäyttö.

Kannettava voi kuitenkin olla miten laadukas tahansa, mutta jos netti ei toimi, ei millään ole väliä. Jos kotona useampi perheenjäsen yrittää striimata korkearesoluutioista videota, tarvitaan hyvä reititin. Ja jos jossakin päin taloa kaivataan nopeampia yhteyksiä, on aika hankkia mesh-reititin.

Mitä pitää tietää, kun on ostamassa…

 

…kannettavaa

Kun on ostamassa kannettavaa töihin tai opintoihin, ovat pieni koko ja paino (1–1,5 kg) eduksi. Myös akunkesto on tärkeä, jotta päivästä selviää ilman laturia. Tehot harvoin tuottavat ongelmia, kunhan koneessa on Intel Core i7 -prosessori tai AMD Ryzen 8 tai parempi. Koneessa on hyvä olla ainakin 16 GB RAM-muistia ja 512 GB:n SSD.

…pelikonetta

Pelikoneessa näytönohjain on tärkein yksittäinen komponentti. Tämän hetken parhaat ovat GeForce RTX 4080 ja RTX 4090. Huippuluokan näytönohjain maksaa kuitenkin yhtä paljon kuin kannettavan loput osat. Pelatessa myös muistin määrä on tärkeä: sitä kannattaa olla 32 GB tai enemmän. Prosessori saisi olla mielellään vähintään 13. sukupolven Intel Core i7 tai AMD Ryzen 9.

…näyttöä

Jos työskentelee kannettavalla monta tuntia päivässä, on ulkoinen näyttö ehdoton lisä. Vähintään 27-tuumainen QHD-resoluution näyttö mahdollistaa useiden dokumenttien aukipitämisen samanaikaisesti. Valitse näyttö, jota voi säätää korkeussuunnassa ja kallistaa haluttuun asentoon.

…pelinäyttöä

Pelinäytön – oli se sitten erillinen tai kannettavan –  virkistystaajuuden on hyvä olla vähintään 165 Hz ja viiveen 1 ms. Jos ei ole varaa kalliiseen näytönohjaimeen (GeForce RTX 4070 tai parempi) on Full HD -resoluutio hyvä kompromissi. Kovempi resoluutio teettää vain lisätöitä näytönohjaimelle.

…lisävarusteita

Halusipa sitten striimata tekemisiään nettiin tai osallistua videokokouksiin, voi kuvan- ja äänenlaatua parantaa huomattavasti erillisen mikrofonin, webkameran ja videovalon avulla. Lisävarusteet eivät edes ole niin kalliita kuin luulisi, mutta laatuero kannettavan sisäänrakennettuun kameraan ja mikrofoniin on isompi kuin luulisi.

Voittaja Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2023-2024

Vuoden paras kannettava, Premium

Asus Zenbook S13 OLED

Asuksen kannettavin kannettava

Asus Zenbook S13 on kevyimpiä ja kompakteimpia näkemiämme kannettavia. Kompromisseja on tehty ilahduttavan vähän, eikä hinta silti ole älytön.

Asus Zenbook S13 täyttää kaikki ultrabookiin kohdistuvat toiveet: se on aanelosen kokoinen, sentin paksuinen ja painaa kilon. Kokonsa puolesta se kuuluu siis ultrabookien luksuskategoriaan. Olemme testanneet vasta kourallisen koneita, jotka olisivat kevyempiä tai pienempiä kuin Asus – mutta yksikään ei ole merkittävästi kevyempi tai pienempi.

Mainio näyttö

Kun ulkopuolen suhteen on ollut niin kovat vaatimukset, voisi kuvitella, että Asus on joutunut tinkimään raudasta. Näin ei näytä olevan. Näyttö esimerkiksi on 2 880 x 1 800 pikselin resoluutiolla varustettu OLED. Vaikka oikea 4K olisi kivempi, on 2,8K enemmän kuin tarpeeksi 13,3-tuumaiselle näytölle. Kosketusnäyttö se ei ole, mikä on vähän harmi. Ei vain hauskuutensa vuoksi, vaan siitä olisi oikeasti apua kapeiden taulukoiden, etätapaamistilojen ja lentokoneen istuinkarttojen kanssa.

Aiempien Zenbook-mallien tapaan näyttö on saranoitu kuoren pohjaan. Niinpä PC:n takaosa nousee ilmaan, kun kannen avaa. Se on fiksua, sillä sen ansiosta jäähdytys toimii paremmin ja kirjoitusasento on parempi.

Yhteenveto

Jos tavoitteena on mahdollisimman kannettava kannettava, on Asus Zenbook S13 onnistuneimpia testaamiamme ultrabookeja. Harva kone on näin kevyt ja kompakti! Ja useimmissa vastaavissa joko hinta on korkea tai suorituskyky rajallinen – tai molempia. Zenbook S13 ei ole halpa, mutta kuitenkin monen saavutettavissa. Eikä suorituskyvystä tarvitse tinkiä. Näyttö on korkearesoluutoinen ja värikäs kuten vain OLED osaa. Prosessori suoriutuu käden käänteessä toimistotöistä. Asus Zenbook 13 on tyylikäs, mutta ei yhtä designhenkinen kuin Dell XPS 13 Plus. Toisaalta Asus on huomattavasti halvempi eikä hinnan takia ole kuitenkaan tarvinnut tehdä kompromisseja tehoissa.

Vuoden paras kannettava, Highend

Apple MacBook Air 15″ M2

Parhaan hinta-laatusuhteen Mac

15-tuumaisella näytöllä varustettu MacBook Air on täydellinen tehokasta ja suurinäyttöistä Macia kaipaavalle.

MacBook Air 15 on kevyt ja kätevä, vaikka onkin 13-tuumaista isompi. Sen huomaa etenkin painossa, jota on 250 grammaa enemmän. Leveyttä on 4 cm enemmän. Jos siis on tottunut 13-tuumaiseen, voi 15-tuumaisen tunkeminen laukkuun olla siinä ja siinä. Sormenjälkilukijalla varustettu, taustavalaistu näppäimistö on tuttu muista MacBookeista.

Uuden M2-prosessorin ansiosta suorituskyky on kuitenkin huimasti parempaa Intel-pohjaisiin Air-malleihin verrattuna, ja testiemme mukaan M2 on myös reippaasti nopeampi kuin M1-prosessorilla varustetut edellisen sukupolven Apple Silicon -mallit.

Suorituskyky

Tehot ovat toki samaa luokkaa kuin M2-prosessorilla varustetussa 13-tuumaisessa. Geekbench 5 -testistä pisteitä tulee samantasoisesti, joskin 15-tuumaiselle hiukan enemmän. Sama testi kertoo MacBook Air 15 M2:n suoriutuvan paremmin kuin edellisen sukupolven M1-mallit, etenkin moniydinajossa.

Yhteenveto

MacBook Air 15 M2 on täydellinen Mac isoa näyttöä ja kovaa suorituskykyä kaipaavalle, joka ei kuitenkaan halua panostaa kalliimpaan Pro-malliin. Isompi näyttö mahdollistaa useampien ikkunoiden ja tehtävien samanaikaisen aukipidon, ja esimerkiksi Lightroomissa kuvien käsittelyyn on paremmin tilaa. Suorituskyky taas mahdollistaa monenlaiset työt aina 4K-videoiden luomisesta lähtien.

Vuoden paras näyttö

MSI MP341CQ

Näyttö kaikkeen mahdolliseen

Laajakuvanäyttö MSI MP341CQ toimii melkein mihin vain käyttöön – tästä ei voi olla tykkäämättä!

Kaareva MSI MP341CQ on melko iso 34-tuumainen näyttö, mutta suurin osa tuumista on käytetty leveyteen. Kuvasuhde on erityisen leveä 21:9 tavallisen 16:9-formaatin sijaan.

Lisäleveys on kätevä esimerkiksi pelatessa, mutta se tuo uutta virtaa myös toimistokäyttöön. Kun on läväyttänyt Excelinsä kerran ekstraleveälle 21:9-näytölle (tai 32:9), on hirveä pettymys palata 16:9-näyttöön.

100 Hz:n virkistystaajuus on juuri sopiva pelaamiseen, ja se tekee myös toimistotöistä ja kuvankäsittelystä välkkymätöntä.

Riittävän hyvä resoluutio

Resoluutio on 3440 x 1440 pikseliä, mikä ei ole hirvittävästi, mutta juuri tarpeeksi. Korkeussuunnassa 2160 pikseliä olisi tietysti ihanteellinen, mutta silloin päädytään aivan toisenlaiseen hintaluokkaan.

MSI:n näyttö tarjoaa terävää kuvaa ja tasaista värintoistoa. Varjostukset onnistuvat loistavasti ja valo jakautuu tasaisesti koko kuva-alalle reunoja myöten.

Neutraaleinta värintoisto on sRGB-tilassa. Kalibrointikin onnistuu esimerkiksi CalibRitellä tai Datacolorilla, mutta harva ryhtynee siihen tämän hintaluokan näytöllä. Tehdasasetuksillaan näyttö on vallan hyvä.

Kaareva näyttö

Toimistokäytössä kaareva näyttö on mahtava. VA-paneelin kirkkaus on keskinkertaista, mutta musta on syvempää kuin useimmilla IPS-näytöillä. Katselukulma on tämän tekniikan heikkous, mutta kaarevuuden ansiosta kirkkaus ja värintoisto ovat reunoillakin hyviä. Sen sijaan pystysuunnassa on ongelmia, joten alareunan värien haalistumisen estämiseksi näyttöä kannattaa kallistaa hieman ylöspäin (jalustaa ei voi säätää korkeussuunnassa).

Monipuolinen huippuluokan näyttö hintaansa nähden!

Vuoden paras verkkolaite

Google Nest Wifi Pro

Yksinkertainen mesh WiFi 6E -tuella

Google Nest Wifi Pro on halpa ja helppo asentaa – eikä netin nopeudessa ole valittamista!

Googlen mesh-järjestelmän kolmannen sukupolven Google Nest Wifi on saanut lisänimen Pro. Se ei viittaa ammattilaiskäyttöön, vaan korostaa Wi-Fi 6 -yhteensopivuutta.

Googlen reitittimet ovat niin hillityn näköisiä, että ne sujahtavat moderniin sisustukseen tuosta vain. Ja se on hyvä, sillä niitä pitäisi pitää esillä, jotta verkon kantavuus olisi mahdollisimman hyvä.

Googlen mukaan yksi reititin kattaa jopa 120 neliömetrin alueen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jokainen lisäyksikkö kattaa 100 neliömetriä lisää. Nest Wifi Pro -paketti sisältää kolme yksikköä, jotka Googlen mukaan riittävät kattamaan jopa 320-neliöisen talon nopealla verkolla.

Maailman helpoin asennus

Verkon asennus sujuu helpommin kuin mikään aiemmin kokeilemani. Pakkauksesta löytyvät kolme yksikköä ovat identtiset, joten niiden väliltä ei tarvitse arpoa mitään pääyksikköä ja satelliitteja. Otetaan vain mikä tahansa kolmesta reitittimestä, kytketään mukana tuleva verkkokaapeli toiseen laitteen kahdesta Ethernet-porteista ja toinen pää modeemiin. Loppu sujuu Google Home -sovelluksessa.

Google Home -integraatio

Helppo asennus on Google Homen ansiota. Kun Wi-Fistä huolehtii sama sovellus, joka ohjaa älykotia, on integraatio lähtökohtaisesti täydellinen. Jos omistaa Home-yhteensopivia laitteita, ne toimivat samassa verkossa.

Yhteenveto

Google Nest Wifi Pro ei ole markkinoiden nopein Wi-Fi 6E-tuettu mesh-järjestelmä, mutta onpa hintakin per reititin vain kolmanneksen kalleimpaan verrattuna. Verkon saa helposti riittämään 4K-videoiden katseluun kodin joka kolkassa, kunhan oma nettiyhteys mahdollistaa sopivat nopeudet. Asennus oli helpompaa kuin millään muulla kokeilemallamme reitittimellä, ja Nest Wifi Pron integraatio Google Home -järjestelmään on täydellinen – kunhan suostuu luovuttamaan elämänsä Googlen käsiin.

Vuoden paras oheislaite

HyperX Procast

Lähes ammattilaistasoa

HyperX ProCast ei ole mikään helppo plug-and-play-mikrofoni, vaan laadukas puoliammattilaistuote.

HyperX ProCast on puoliammattilaisten XLR-kondensaattorimikrofoni. Se vaatii erillisen esivahvistimen toimiakseen käyttökelpoisella volyymilla, ja koska kyseessä on konkkamikki, pitää esivahvistimen tarjota 48 voltin phantom-jännitettä.

HyperX ProCast muistuttaa studiomikrofonia kultaisine kondensaattorielementteineen, jotka vilkkuvat verkon takaa. Siinä on myös ammattilaiskäyttöön tarvittavia ominaisuuksia, kuten bassosuodin ja nappi, jolla volyymia saa vaimennettua 10 dB. Kuminauhat (HyperX:n tutussa tulipunaisessa sävyssä) eristävät mikrofonin tason ja jalustan aiheuttamilta värähtelyiltä. Irrotettava popfiltteri viimeistelee ammattimaisen vaikutelman.

HyperX ProCast toimitetaan ilman pöytätelinettä, joten on käytettävä mikrofonivartta tai -jalustaa. Lisävarusteet tekevät mikin käytöstä monimutkaisempaa ja kalliimpaa, mutta toisaalta HyperX ProCast on immuuni ympäristön vaikutteille, mikä taas helpottaa elämää striimaus- tai podcast-studiossa. Vaikka naputtaisi jalustaa sormella, ei mikrofoniin välity pihaustakaan!

Äänenlaatu on kaiken vaivan ja hinnan väärti. Puhe välittyy todella puhtaasti. Jos jotain moitittavaa löydän, niin diskantti korostuu hitusen liikaa – mutta mieluummin otan EQ:lla vaimennettavan diskantin kuin turhan suttuiset ylä-äänet. Popfiltteri ei ole välttämätön, mutta se auttaa vaimentamaan turhan kärkkäitä konsonantteja, jos puhujalla on sellaiseen taipumusta.

Yhteenveto

HyperX ProCast on kalliimpi kuin useimmat striimausmikrofonit ja vaatii vielä lisäinvestointia esivahvistimeen tai mikseriin sekä jalustaan. Se on myös laadukkaampi kuin halvemmat kilpailijansa, mikä saa podcastit ja striimit kuulostamaan ammattimaisesti oikeassa studiossa äänitetyiltä.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top