Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat mobiililaitteet 2021-2022

/ 04.11.2021 - 06:00
Vuoden parhaat mobiililaitteet 2021-2022

Tämä vuosi on ollut mobiililaitemarkkinoilla kiintoisa: yhä useampi kännykkä ja tabletti on varustettu 5G-yhteyksin, ja taittuvat puhelinmallit valtaavat alaa. Kaikki tähän listaukseen valitsemamme ehdokkaat ja tietysti vuoden parhaiksi nimeämämme laitteet saavat meiltä lämpimät suosituksemme – jokainen on huolella testattu ja arvionsa ansainnut.

Kun valitsee uutta mobiililaitetta, on monta huomioitavaa seikkaa. Tärkeintä on ensinnäkin tuntea itsensä ja omat tarpeensa. Opastusta omien tarpeiden selvittämiseksi löydät seuraavaksi oppaastamme, joka kuvaa erilaisia käyttäjätyyppejä. Kuka seuraavista kuvaa sinua parhaiten?

”Olen puhelimellani koko ajan”

Siinä tapauksessa voi unohtaa halvimmat mallit, sillä niiden akut ovat pienimmästä päästä. Jos käyttää puhelinta jatkuvasti, on hyvällä akunkestolla iso merkitys.

Akun kapasiteetti ilmoitetaan milliampeeritunteina (mAh), mikä siis kertoo, kuinka paljon virtaa puhelimessa riittää. Mitä enemmän, sen parempi. Minimivaatimus on 3 000 mAh, mutta isompinäyttöisten (6-tuumaiset ja isommat) puhelinten kohdalla pitää akun olla tehokkaampi – etenkin, jos näyttö on vielä erityisen kirkas.

Myös latausnopeudella on väliä. Yhä useampi kännykkä, etenkin keskihintaisissa ja tietysti kalleimmassa luokassa, tarjoaa pikalatausmahdollisuuden ja langattoman latauksen. Ei ole niin väliä, vaikka akku ei kestäisikään koko päivää, jos sen saa ladattua nollasta puolilleen 30 minuutissa tai nopeamminkin.

”Elän elämääni Instagramissa”

Otatko siis puhelimellasi PALJON kuvia? Silloin kameran pitää pystyä saamaan hyviä kuvia muutenkin kuin täydellisessä valaistuksessa, ja osata mielellään muutakin.

Tämän päivän puhelimissa on usein kaksi tai useampia objektiiveja, ja hyviä kuvia saadakseen kannattaa keskittyä sellaisiin avainsanoihin kuin autofokus, laajakuva/ultralaajakuva, optinen zoom, optinen kuvanvakain, yökuvaus ja niin edelleen. Megapikselien tuijottelun voi unohtaa, sillä niillä ei enää ole juuri merkitystä kuvanlaadun kannalta.

”Elän pilvessä”

Tallennatko kaikki videosi, kuvasi ja muut tiedostot Dropboxin, Google Driven tai iCloudin kaltaisiin pilvipalveluihin? Silloin 32 GB muistia voi riittää. Saat toki paljon enemmänkin tallennustilaa, jos olet valmis maksamaan siitä, mutta ikinä missään tilanteessa ei kannata ostaa puhelinta, jossa on vain 8 tai 16 GB:n RAM (muisti). Pelkkä käyttöjärjestelmä (yleensä Android) vie niin paljon tilaa, ettei sitä jää jäljelle yhtään ellei puhelinta ole varustettu vähintään 32 GB:n muistilla.

Jos puhelimessa on raskaita pelejä, ottaa paljon kuvia tai videoita ja ehkäpä lataa elokuvia tai sarjoja kotiverkon piirissä, huomaa äkkiä tarvitsevansa lisää tilaa.

Monen puhelimen tallennustilaa voi laajentaa hankkimalla esimerkiksi microSD-kortin, mutta kannattaa muistaa, että tällaiset ulkoiset muistipaikat toimivat paljon hitaammin kuin puhelimen oma muisti.

”Minulla on pienet kädet”

Suurinäyttöisiäkin puhelimia on nykyään helpompi käsitellä kuin ennen, sillä kalliimmissa malleissa ei käytännössä ole enää teräviä reunoja. Kun on hankkimassa uutta puhelinta, on kuitenkin järkevää tarkistaa, että sitä voi käyttää yhdellä kädellä.

On myös hyvä muistaa, ettei iso näyttö tarkoita automaattisesti sitä, että ruudulla olisi enemmän tilaa sovelluksille ja muulle. Resoluutio on yhtä tärkeä tekijä kuin koko, ja halvimpien mallien HD-resoluutio häviää tilankäytössä selvästi kalliimpien mallien näytöille, jotka yleensä vähintään 2K. Mitä isompi resoluutio, sitä suurempi työskentelyala ruudulla on, samalla kun kuvanlaatu ja terävyys ovat tietysti parempia. Tätä mitataan ppi-luvulla (pikseliä tuumalla, pixels per inch), jonka on hyvä olla mahdollisimman suuri. Alle 200 ppi:n näyttöjä ei kannata katsoakaan.

Kuvanlaadussa myös kirkkaus on tärkeä, ja sitä ilmaistaan niteillä. Kalliimmissa kännyköissä on usein kuvaa parantavia tekniikoita kuten kontrastia tehostava HDR10+. Jos kuvaa paljon videoita tai valokuvia, on kirkkaudesta etua siinäkin.

Näytön koossa merkitystä on tietysti myös kuvasuhteella. Pitkulaiset puhelimet ovat 21:9-formaattia eli perinteistä elokuvateatterien kuvasuhdetta, mutta kännyköitä löytyy myös kuvasuhteella 18:9, 16:10 tai 16:9. 21:9-kuvasuhde (ja vähintään 18:9) on hyvä, jos katsoo paljon videoita (sekä Netflixistä että YouTubesta löytyy tätä tukevia sisältöjä), mutta toisaalta harva sovellus istuu tähän kokoon järkevästi, jolloin kuvan reunoilla on mustat palkit.

”Olen kärsimätön”

Nopeatempoisen ihmisen ei kannata katsoa alle 300 euron puhelimia. Jos pitää usein montaa sovellusta päällä samanaikaisesti – ja joista osa on vieläpä pelejä tai muita tehosyöppöjä, pitää puhelimen jaksaa pyörittää tällaista kuormaa. Niinpä ostoksilla kannattaa tarkentaa prosessorin ja RAM-muistin tietoihin. Ota vähintään 4 GB muistilla varustettu puhelin, jos kännykänkäyttö ei ole aivan satunnaista.

Prosessorin spekseissä on luvattava neljä ydintä tai enemmän, mieluusti kuusi tai kahdeksan. Jos ajattelee prosessoria moottoritienä, niin ytimet ovat kuin kaistoja – mitä enemmän niitä on, sitä enemmän tavaraa voidaan kuljettaa. Toinen tärkeä mittari on GHz, joka kertoo, millä nopeudella data kulkee.

”Olen audiofiili”

Jos äänenlaatu on lähellä sydäntä ja kuuntelee musiikkia kännykän kautta, on tärkeää tutustua puhelimen audio-ominaisuuksiin. Joissakin on Hi-Res Audio, korkearesoluutioinen ääniformaatti, johon etenkin Sony on panostanut. Hi-Res Audio tarjoaa yleisesti ottaen parempaa ääntä, mutta takaa myös sen, että puhelin tukee aptX-koodekkia. Harvassa kännykässä on enää 3,5 mm:n kuulokeliitäntää, joten ääni siirtyy Bluetoothin kautta, jolloin aptX tarjoaa paremman langattoman äänenlaadun.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi mobiililaitteiksi

Voittaja Vuoden parhaat mobiililaitteet 2021-2022

Vuoden paras tabletti

Apple iPad Pro 12,9” (2021)

Tehokas luksustabletti

Aina vuonna 2015 tapahtuneesta ensijulkaisustaan saakka Applen iPad Pro on ollut tablettimaailmassa sama kuin Audi S ja RS ovat henkilöautojen maailmassa: isompia, nopeampia, tehokkaampia ja muutenkin parempia kaikessa kuin muut.

Ja tokihan myös vuoden 2021 iPad Pro jatkaa samalla linjalla. Suurella 12,9-tuumaisella näytöllä varustettu tabletti on varustettu edeltäjiensä tapaan FaceID:lla, viidellä mikrofonilla, neljällä sisäänrakennetulla kaiuttimella ja Apple Pencil -tuella. Vuoden 2020 mallissa esitellyt uutuudet – kuten Wi-Fi 6 ja LiDAR-skanneri – ovat myös tallella.

Ei silti ole liioiteltua väittää, että iPad Pro 2021 on Applen ammattilaistabletin tärkein päivitys. Etenkin kolme uutta ominaisuutta nostavat tasoa jälleen: 5G-tuki, Applen uusi M1-prosessori ja MiniLED-tekniikkaa hyödyntävä Liquid Retina XDR -näyttö.

Näiden kolmen uutuuden ansiosta tabletti on niin tehokas, tyylikäs ja uskomattoman nopea, että paluuta minkään toisen tabletin käyttäjäksi ei tämän kokeiltuaan ole.

Jos on hankkimassa uutta tablettia – ja jos kuulut heihin, joiden ei tarvitse miettiä laitteiden hintaa – on 12,9-tuumainen iPad Pro itsestään selvä valinta. Sen kalleuskin on omaa luokkaansa: kaikkein parhaiten varusteltu huippuversio 2 TB:n tallennustilalla, Apple Pencil -kosketuskynällä ja Magic Keyboard -näppäimistöllä maksaa noin 3 100 euroa. Tervepä terve! Samalla summalla saa käytetyn auton.

Mutta sillä rahalla saa myös parhaan tabletin, jollainen universumissamme on koskaan nähty.

Vuoden paras älykello

Apple Watch Series 7

Vihdoin kunnon näytöllä

Varsinainen uutuus S7-versiossa on sen uusi ja entistä suurempi näyttö. 45 mm:n kokoisen kellon näyttö on 0,2 tuumaa – 20 prosenttia – suurempi kuin ennen, ja sen luettavuus on parempi. Etenkin tekstiä on helpompi lukea, mutta osa ikoneista ja symboleista voivat yhä näkyä aika pieninä, varsinkin jos on valinnut mutkikkaamman kellotaulun.

Joka tapauksessa kirjainten ja numeroiden koon näytöllä voi valita, ja S7 tarjoaa 70 prosenttia enemmän kirkkautta standby-tilassa kuin S6.

Muotoilu on muuten kuten ennenkin mutta hiukan pyöreämpää. Apple ei ole jäljitellyt kellon kohdalla uuden iPhone-sukupolven tiukkalinjaisempaa designia.

Kellon sykettä ja happitasoa mittaavat sensorit ovat samat kuin S6-mallissa. Ne hälyttävät huomatessaan poikkeavuuksia rytmikäyrässä, ja kello voi tuttuun tapaan soittaa hätänumeroon, jos lentää vaikkapa pyörän ohjaustangon yli eikä enää nouse ylös.

Jos Apple Watch on ennestään tuttu, ei S7 tarjoa yllätyksiä. Näyttö vain on suurempi ja sen kehykset paljon pienemmät kuin S6-mallissa, aiemmista S5- tai SE-malleista puhumattakaan.

Käännettävä ja painetta tunnistava kruunu toimii salamannopeana navigaattorina sovelluksissa ja asetuksissa. Iso näyttö – jossa on vain S7:lle tehdyt kellotaulut – on Apple Watchien paras tähän mennessä, ja viestien sanelu ja kuvien jakaminen sujuvat helposti. Isojen nappien ja näytön ohjausnappien ansiosta Series 7 on myös kaikkien aikojen käyttäjäystävällisin Apple Watch.

Vuoden paras kännykkäkamera

Samsung Galaxy S21 Ultra

Lukijoiden suosikki

Kesällä pyysimme lukijoita äänestämään suosikkinsa parhaista kännykkäkameroista. Valitsimme ehdokkaiksi uusimmat, parhaimmat ja kalleimmat mallit.

Kuvasimme jokaisella ehdokkaana olleella puhelinmallilla 11 kuvaa, jotka kuvastivat tavallisimpia kännyköillä otettavia kuvia. Kuvat otettiin 4:3-kuvasuhteella ja kuhunkin kuvatyyppiin tarkoitetulla perusasetuksella. Sitten laitoimme kuvat jakoon ilman nimitietoja, jotta saisimme selville, millainen kuvanlaatu suurta yleisöä oikeasti miellyttää.

Äänestys toteutettiin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, ja siihen osallistui 17 665 lukijaa. Selkeä voittaja 6 718 äänellä on Samsung Galaxy S21 Ultra, joka ansaitsee Lukijoiden suosikki -palkinnon sekä nimeämisen vuoden parhaaksi kännykkäkameraksi 2021-2022.

Samsung Galaxy S21 Ultran kamera onkin aivan omaa luokkaansa. Kamerassa on laserautofokuksella varustettu kenno ja kaksi 10 megapikselin teleobjektiivia, joista toisessa on 3x ja toisessa 10x optinen zoom.

Laajakuvalinssissä on hurjat 108 Mp (f/1,8 optisella kuvanvakaimella), 12-bittinen HDR ja 12 Mp:n (f/2,2) ultralaajakuva.

Kuvanlaatu vakuuttaa. Ku jaksaa zoomata 10x zoomilla saa kohinattomia ja teräviä kuvia. Samsung on onnistunut luomaan pesunkestävän paparazzi-kännykän, jonka avulla pääsee lähemmäksi kohdetta ja saa siitä tarkkoja kuin millään muulla testaamallamme puhelimella.

Yöllä ja hämärässä otetut kuvatkin ovat entistä parempia tekoälyn nopeuttaman kennon ansiosta.

Vuoden paras älypuhelin, Basic

Xiaomi Mi Lite 5G

Tuntematon mestari

Litteästä ja kevyestä rakenteestaan huolimatta Xiaomi Mi 11 Lite 5G tuntuu vankkarakenteiselta ja kestävältä. Jos siis on mitään epäilyksiä siitä, osaako suhteellisen tuntematon kiinalaisvalmistaja huolehtia puhelintensa laadusta, niin ne voi nyt karistaa.

Näyttö on Samsungin valmistama AMOLED ja käytännössä laadultaan samaa luokkaa kuin kalliimmissa malleissa, ja vähintään yhtä kirkas ja dynaaminen väreiltään. Sisäänrakennetut stereokaiuttimet ovat erinomaiset ja tarjoavat musiikkiin parempaa perustaa ja painetta kuin kilpailijat.

Puhelimen suurin etu on kuitenkin sen suorituskyky, joka on hinnan huomioiden loistava. Kiinalaispuhelin on varustettu uudemmalla ja huomattavasti paremmalla Snapdragon 780G -prosessorilla, joka on sekä käytännössä että benchmark-testeissä Snapdragon 750G:tä parempi.
Tavallisella laajakuvalla ja ultralaajakuvalla otetut kuvat ovat teräviä ja niiden värintoisto on hyvää. Selfieiden tekoälypohjaisen kuvankäsittelyn osalta Xiaomi voisi ottaa rauhallisemmin, sillä kännykkä pyrkii kaikin voimin tehdä käyttäjästään 30 vuotta nuoremman näköisen, mutta lopputulos ei kuitenkaan ihan toimi.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G on varustettu erinomaisella näytöllä, erittäin kevyellä ja tyylikkäällä rakenteella ja hyvillä stereokaiuttimilla. Täysin uuden Snapdragon 780G -prosessorin ansiosta kännykkä on tulevaisuusvarma hankinta, joka lyö suorituskyvyllään kilpailijansa laudalta. Myös kamera toimii hyvin, vaikka käsiteltyihin selfieihin voi olla vaikea tottua.

Vuoden paras älypuhelin, Premium

OnePlus Nord 2 5G

OnePlus Nord 2 upottaa lippulaivan

Edeltäjänsä (ja OnePlus Nord CE 5G:n) tapaan on OnePlus Nord 2:ssa FHD+ -resoluution AMOLED-näyttö, joka tarjoaa sekä HDR10+:n että saman 90 Hz:n virkistystaajuuden kuin viime vuoden huippumallitkin, kuten OnePlus 7 Pro.

Näytön resoluutio on Full HD, mutta koska näyttö on jokseenkin harvinaista 20:9-formaattia, saa enemmän pikseleitä euroa kohden. Kokonaisuutena näyttö on tämän hetken parhaita ja miellyttävimpiä käyttää. Kirkkauttakin on peräti 1 110 nitiä.

Puhelimen äänenlaatu on erinomainen. Puheluiden laatu on hyvä ja Nord 2 on ensimmäinen Nord-malli, jossa stereokaiuttimet. Niiden ansiosta ilman kuulokkeita pelaaminen ja videoiden katselu on paljon hauskempaa.

OnePlus Nord 2:n testaamisessa odotimme eniten prosessoriin tutustumista. Qualcommin Snapdragonin sijaan OnePlus on nimittäin ensimmäistä kertaa varustanut puhelimensa MediaTekin prosessorilla, tarkemmin sanottuna Dimensity 1200-AI:lla.

Onneksi MediaTek osoittautuu erinomaiseksi. OnePlus vertaa itse Dimensity 1200-AI-prosessoria Snapdragon 870:een, ja jälkimmäisellä varustettu Motorola Moto G100 suoriutuukin benchmark-testeissämme samalla tasolla kuin OnePlus Nord 2.

OnePlus Nord 2 on edeltäjäänsä parempi puhelin, jonka suorituskyky, stereokaiuttimet, aiempaa suurempi akku ja erittäin nopea latausaika tekevät siitä oivallisen valinnan. Ainoa mieleen tuleva puute on, ettei etupuolella ole kaksoiskameraa, mutta kaikkeahan ei voi saada.

Vuoden paras älypuhelin, Highend

Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro venyttää rajoja

Pinnalta iPhone 13 Pro ei näytä erityisen uudelta edeltäjänsä 12 Prohon verrattuna. Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin eroja, jotka tekevät uutuudesta edeltäjäänsä paremman puhelimen.

Muotoiluun ei ole koskettu. Tunteita herättämätön kulmikas design on ennallaan. Painoa on tullut hieman lisää ja 13 Pro on puolitoista milliä paksumpi kuin 12 Pro.

Monissa uusissa puhelimissa kameroiden resoluutio on 26 Mp tai jopa 40 Mp, mutta Apple luottaa edelleen 12 Mp:n voimaan. Kaikki neljä kameraa ovat 12 Mp-resoluutiolla, mutta kuvasirujen kuva-ala on laajentunut ja samoin pikselien koko.

Innokkaimmat kuvausharrastajat arvostanevat mahdollisuutta kuvata Applen 12-bittisellä ProRAW-raakaformaatilla. Kuvat voi tallentaa myös HEIF/HEVC-formaatissa, joka on lähes häviötön pakkausmuoto ja joka tukee laajempaa värikirjoa jopa 16-bittisinä jpeg-tiedostoina.

Jos makrokuvat ovat juttusi, rakastat 13 Prota. Ultralaajakuva tarjoaa vihdoin makromahdollisuuden, jossa kuvattava kohde voi olla niinkin lähellä kuin 2 cm:n päässä.

En ole tainnut nähdä tämän parempaa 4K-videolaatua missään puhelimessa. Kun kuvaa 4K/60p-laadulla kuvanvakaimen ollessa päällä, näyttää kuva yksinkertaisesti upealta. On pientä juhlaa siirtää video televisioon Apple TV:n kautta.

Edellisen sukupolven iPhone 12 Pro oli niin merkittävä parannus entiseen, että on hämmästyttävää, miten hyvää työtä Apple on onnistunut tekemään taas iPhone 13 Pron kanssa. Erot edelliseen ovat silti pieniä ja jotkut uutuuden ominaisuudet ovat parannusten sijaan huononnuksia, kuten esimerkiksi puhelimen kasvanut paino. Moitimme myös Cinematic Moden yhteensopimattomuutta 4K-kuvauksen kanssa, ja vaikka 1 TB:n tallennusvaihtoehto on tervetullut, on tallennustila turhan kallista. Tärkeimmät puutteet viime kerralta on kuitenkin korjattu: näytön virkistystaajuus on nyt 120 Hz, kamerat ovat laadukkaampia sekä still- että videokuvauksessa, akunkesto on pidentynyt ja käyttäjäystävällisyys on aivan esimerkillistä.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top