Mainos
Mainos
Mainos

Sony VPL-VW260ES

Tammikuu 2018Sony VPL-VW260ES

Huippuresoluutiota kohtuuhintaan

Vihdoinkin: aito 4K-resoluutio viidellä tonnilla! Sonyn videoprojektori tarjoilee veitsenterävää kuvaa, hyvännäköistä kontrastia ja upeaa syvyysvaikutelmaa.

Kalibroinnin jälkeen projektori toistaa kuvaa taianomaisen upeasti, ja kontrasti ja värien syvyys HDR-asetuksella tekevät ennennäkemättömän vaikutuksen.
Ei dynaamista iiristä. Jos laitetta ei kalibroi, ovat gammakäyrät aivan pielessä ja kuviin syntyy hajanaisia varjostuksia.

Pikseliralli käy kovana televisiomarkkinoilla. 4K Ultra HD -telkkarin saa 65-tuumaisena tuhannella eurolla, ja pienempiä kokoja jaetaan miltei ilmaiseksi. Ensi vuonna odotamme näkevämme 8K-näytöt, joissa resoluutio on nelinkertaistettu – 16-kertaistettu HD-resoluutioon nähden! Eikä se siihen varmastikaan jää.

Videotykkien puolella onkin ollut hiljaisempaa. Ei ole helppoa valmistaa niin korkearesoluutioista pikselipaneelia niin pieneen tilaan, joten sivuoireena projektorin koko kasvaa epäkäytännöllisen suureksi, ja virrankulutus ja jäähdytyksen tarve myös. Tähän mennessä edullisin aito 4K-tykki on ollut 7000 euron hintainen vuoden 2014 Sony VPL-VW300ES, ja viime vuonna esitelty VPL-VW550ES pääsi myös alle 10 000 euron. On edullisempiakin videotykkejä, jotka mainostavat pystyvänsä ”aitoon 4K-laatuun”, ja tavallaan väite on oikea: projektori heijastaa oikean määrän pikseleitä. Se tapahtuu kuitenkin matalammalla resoluutiolla, jolloin pikseleitä täytyy vuorotella hurjalla vauhdilla, jotta aivot tulkitsisivat kuvan 4K:ksi. Tästä seuraa kuitenkin ikäviä sivuvaikutuksia.

Mistä päästäänkin VPL-VW260ES-malliin. Sony on nimittäin onnistunut puolittamaan hinnan 5 000 euroon, ja projektorissa on oikea 4K-paneeli. Skaala on kuten VW550-mallissakin, aivan riittävän kokoinen tässä hintaluokassa. Myös paino, 14 kg, on samaa luokkaa kuin kalliimmassa edeltäjässä. Nämä speksit kasvattavat ennakko-odotuksiamme, etenkin kun saimme esimakua laitteesta jo pari kuukautta ennen lanseerausta.

Paneelia on parannettu sitten viime näkemän, joten uudessa VW260-mallissa on itse asiassa korkeampi kontrastisuhde kuin tuplasti kalliimmassa VW500-mallissa. Sony on joutunut tinkimään jostakin saadakseen hintaa alaspäin, ja se on dynaaminen iiris – niinpä musta ei ole syvän mustaa.

Kuva: Sony

 

Reality Creation

Sonyn parhaissa projektoreissa on Reality Creation -ominaisuus, ja VW260:een sitä on paranneltu. Se nostaa kuvan terävyyttä ja yrittää skaalata tavallisen HD-kuvan 4K-laatuun. Ominaisuuden voimakkuutta voi säätää itse, ja uudessa versiossa terävyyttä voi kasvattaa entistäkin pidemmälle ennen kuin hahmojen ympärille alkaa muodostua valkoisia ääriviivoja.

Liikkeet

Projektori tuottaa uuden kuvan jokaisen aidon kuvaruudun väliin, millä on saatu hahmojen liikkeet pehmeämmiksi. Sony kutsuu ominaisuuttaan nimellä Motion Flow, ja VW260:ssa se toimii kaikilla videoilla HD-laatuun asti. 4K on kuitenkin toistettava alkuperäisessä muodossaan.

Ei linssimuistia

Sonyn viimeisimmissä kalliissa 4K-projektoreissa on linssimuisti, mikä tarkoittaa sitä, että laite osaa vaihtaa automaattisesti vaikkapa 16:9 ja 2,35:1-kuvasuhteiden välillä. VW260:ssa tämä ei kuitenkaan toimi, vaan sen saadakseen on hankittava noin 7 000 euroa maksava VW360. Samalla saa dynaamisen iiriksen ja paremmat optiset komponentit. Vertailukohtana mainittakoon, että sekä JVC:llä että Epsonilla linssimuisti löytyy alle 5 000 euroa maksavista malleistakin – samoin kuin dynaaminen iiris. VW260:sta löytyy kuitenkin moottoroitu linssi, jonka terävyyttä, zoomia ja asentoa voi säätää kaukosäätimestä.

HDR

VW260 tukee HDR-materiaalia (High Dynamic Range), joka on tavallista valovoimaisempaa ja tarjoaa siten vahvempaa kontrastia. Se näkyy vaikkapa kohtauksissa, jossa nuotio palaa kirkkaasti tummassa yössä, tai autojen valoissa, jotka loistavat tarkasti jo kaukaa pimeässä. Projektoreiden HDR-tuki on epäilyttänyt meitä jo pitkään, sillä toisin kuin televisioissa, ei mitään lisävalovoimaisuutta ole. Siispä efektin onnistuminen vaatii tummien kohtien tummentamista, joten 90 % ajasta katselet tummempaa kuvaa, vain jotta lopuissa 10 %:ssa kuvissa näkyisi kirkkaampia kohtia.

Valon puuttumista voi VW260:ssa korvata valikosta. Silloin menettää osan HDR-efektistä, ja HDR-kirkkauden ollessa maksimissaan ei HDR:ää näytä olevan joitakin tärkeitä poikkeuksia lukuun ottamatta lainkaan. HDR-asetuksella projektori tukee paljon laajempaa väritilaa (DCI-P3) kuin tavallisella videolla (Rec.709). Tämä saa aikaan Deadpool-elokuvassa sen, että nimihahmon punainen puku saa enemmän syvyyttä ja kuva tuntuu lähes kolmiulotteiselta, vaikka HDR-efekti itsessään onkin vaatimaton.

Gammakäyrä on varsin vino ennen kalibrointia. Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

VPL-VW260 tehdasasetuksilla

Kuten aina testatessamme laadukkaampia videolaitteita, pyysimme nytkin asiantuntijamme Gorm Sørensenin kalibroimaan projektorin markkinoiden parhaita mittausvälineitä apuna käyttäen.

– Näkyy heti, että gammakäyrä on pielessä. Tummimmilla harmailla alueilla on liian vähän valoa, joten ne hukkuvat varjoihin. Lopputuloksena on ”black crush”, sanoo Gorm nähdessään projektorin kuvan.

Siihen on oltava syynsä, hän epäilee:

– Sonyn aiemmissa projektorimalleissa paneelit ovat alkaneet heikentymään, kun lamppua on käytetty 500 tuntia. Siinä katoaa kirkkauden lisäksi myös kontrasti, ja tummimmat varjot näkyvät liian kirkkaina. Nyt Sony sanoo työstäneensä ongelmaa, ja vaikuttaisi siltä, että liioiteltu gammakäyrä on oire tästä korjausliikkeestä.

Gorm joutui säätämään laitteen melko perusteellisesti uudelleen. Gammakäyrässä on valtavia poikkeamia. Sininen on kierossa, joten tummissa kohdissa sitä tulee liikaa, keskivaloisissa liian vähän ja kirkkaissa taas liikaa. Tätä ei saa korjattua manuaalikalibroinnilla, vaan tarvitaan Sonyn ohjelmisto, johon vain asentajilla on pääsy.

– Kalibroimattomana tämä projektori on aivan killillään, Gorm toteaa.

Nannaa kalibroinnin jälkeen

Kun Gorm on heilauttanut taikasauvaansa, ovat sekä harmaan sävyt, väritilat että väritasapaino kohdillaan. Asetamme Reality Creationin tasolle 20 pienen lisäterävyyden saamiseksi, mutta sitä ei tule kuitenkaan niin paljoa, että kuva näyttäisi luonnottomalta.

Vihdoin pääsemme riisumaan valkoiset labratakkimme ja lösähtämään sohvalle poppareiden kanssa. VW260 on nimittäin satumaisen hieno.

Otetaan esimerkiksi edellä mainittu Deadpool. Pimennetyssä huoneessa musta on tavanomaista mustempaa, etenkin kun ottaa huomioon dynaamisen iiriksen puuttumisen. Antisankarin puvun mustat yksityiskohdat ovat tummia, mutta eivät puuroudu. Päinvastoin; ne erottuvat loistavasti ja yksityiskohtaisesti. Punainen väri saa syvyyttä ja pilvisenä päivänä kuvatuissa kohtauksissa on pilvissä ja savupiipusta nousevassa savussa hienoa tekstuuria. Negasonic Teenage Warheadin lyhyessä tummassa tukassa erottuu syvyyttä ja kiiltoa, ja hänen palaessaan liekkimeressä erottuvat lieskat eläväisesti. Rajua! Wade Wilsonin eli Deadpoolin kasvot erottuvat kankaalta kaikkine vivahteineen, ja taistelukohtauksissa liikkeet pysyvät erinomaisen tarkkoina.

– Jos kuva ei ala heiketä edeltäjiensä tapaan ajan kuluessa, on kuvanlaatu erittäin vaikuttava, kalibrointiasiantuntijamme Gorm Sørensen sanoo.

Mittasimme kontrastisuhteeksi yli 20 000:1, joka on erinomainen. Tummimmissa kohtauksissa musta on tummanharmaata, esimerkiksi BBC:n Wonders of the Universe -dokumentissa, jossa matkustetaan universumin kaukaisiin kolkkiin. Galaksit eivät toistu yhtä tummina kuin JVC:n projektoreilla, etenkin kun kuva ei peitä täysin 140-tuumaista DreamScreen V6 -kangastamme.

Toisaalta dynaamisen iiriksen puuttuminen ei häiritse meitä kovin usein. Hyvin tummissa kohtauksissa tuntu voi olla hieman lattea sen takia, ja olisi ollut mukava saada se pieni viimeinen lisä. Dynaamista iiristä kaipaavat voivat tutustua 2 000 euroa kalliimpaan VW360-malliin. Tai panostaa JVC DLA-X5900 -videotykkiin, jossa ei ole aitoa 4K:ta, mutta kaikki muut tästä puuttuvat ominaisuudet ja mustakin on mustempaa.

Johtopäätökset

VPL-VW260 on ensimmäinen 5 000 euroa maksava videoprojektori, joka tarjoaa aitoa 4K:ta. Onhan hinta edelleen kova, mutta Sonyn tykki ei tunnukaan kompromissilta. Dynaamisen iiriksen puuttumisesta huolimatta musta on vaikuttavan mustaa. Musta näkyy harvoin muuna kuin hiilenmustana, ja hahmot erottuvat tummasta taustasta lähes kolmiulotteisesti. HDR-materiaalien lisävärit tekevät elokuvaelämyksestä erityisen syvän ja hienon. Jäimme kaipaamaan dynaamisen iiriksen lisäksi vain linssimuistia, johon voisi tallentaa eri kuvaformaatteja ja vaihdella niitä kaukosäätimellä.

Bästa pris på Sony VPL-VW260ES

Tekniikka: SXRD (LCoS)

Resoluutio: 4096 x 2160

Paneelin kontrasti: Ei ilmoitettu

Dynaaminen kontrasti: Ei ole

Valovoimaisuus: 1 500 luumenia

HDR: On (HDR10)

Optinen linssinsäätö: On

Etäisyys 100-tuumaiseen kankaaseen (16:9): 3,05–6,28 m

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 5 000 €

Lisää

Keskustelu
6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taitelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Mainos
Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Mainos
Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.

Testissä
Dynaudio Music 7

Upea monihuonekaiutin

Dynaudio iskee multiroom-trendiin Music-mallistollaan.

Testissä
Sony WH-1000XM3

Hipihiljaa

Vapise, Bose! Sony WH-1000XM3 -kuulokkeet ovat maailman parhaat vastamelukuulokkeet.