Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: LG OLED65C8

LG OLED65C8

OLED-voittaja kotikäyttöön

Jos television kuvanlaatu on sydämenasia, on LG:n uusi OLED tämän hetken parhaita tarjokkaita.

LG:n näytössä on uskomaton musta ja kontrasti, veitsenterävät yksityiskohdat ja pehmeät liikkeet. Sekä uudet että vanhat sisällöt näyttävät parhaat puolensa tästä ruudusta katsottuna.
Ääni on ikävän lattea tämäntasoiseen highend-televisioon.

LG:llä ei ole enää monopolia OLED-tekniikkaan. LG jakaa osaamistaan myös muille valmistajille, ja viime vuonna Sony, Philips ja Panasonic toivat omat versionsa markkinoille. Joissain tapauksissa OLED-paneelin ja kilpailijan oman kuvaosaamisen tuotti jopa näyttävämpiä tuloksia kuin mihin LG on yksinään pystynyt. Sonyn häikäisevä KD-65A1 ilmestyi kuin tyhjästä ja nappasi ”Vuoden paras” -pystin eteläkorealaisten nenän edestä.

LG:llä todennäköisesti iloitaan OLED-teknologian voittokulusta markkinoilla. Samalla valmistaja on varmasti kokenut sisäistä painetta saada huippuasemansa takaisin. Tämän vuoden ensimmäinen malli OLED65C8, on nimittäin saanut muutamia loistavia parannuksia.

LG:n C-sarja on ollut helppo ohittaa, sijoittuuhan se edullisen B-sarjan ja E/W-sarjan superlitteiden designmallien välimaastoon. Tänä vuonna LG on tehnyt C-sarjasta kiinnostavamman. Designia on suoraviivaistettu ja kuoren alta löytyy kuvankäsittelyyn tehoja, jotka jättävät viime vuoden mallit varjoonsa! LG lupaa muun muassa huomattavasti parempaa äänenvaimennusta, tarkempia värejä ja pehmeämpiä liikkeitä saaden meidät videonörtit kuolaamaan.

Design

OLED-tekniikka on pitkään ollut synonyymi ohuen ohuille televisioille, ja olemme jo nähneet prototyyppejä, jotka ovat niin litteitä ja joustavia, että ne voi rullata kasaan. Uusi C8 ei ihan ole taitettavaa mallia, mutta ei jää kauas: 3-4 mm:n paksuisena se on ohuimpia testaamiamme. Kantoavuksi kannattaa valita vakaakätinen kaveri, sillä television nostaminen jalustalleen vaatii hieman tarkkuutta. C8 näyttää todella tyylikkäältä ja ylellisemmältä kuin edullisempi B8-malli.

OLED65C8 on litteimpiä näkemiämme televisioita.

Käyttö ja ominaisuudet

Tämän päivän televisiot ovat yhä älykkäämpiä, ja viimeisin villitys äly-TV:iden saralla on puheohjaus. OLED65C8:ssa on tuki Google Assistantille Pohjoismaissa. Televisio perustuu LG:n tutun WebOS-käyttöjärjestelmän uusimmalle 4.0-versiolle. Käyttöjärjestelmää on hiottu vuosi vuodelta paremmaksi, ja se tuntuu vakaalta ja nopealta, joskin paikoin vanhanaikaiselta. Samsungin Tizen on paljon nopeampi ja joissain tapauksissa intuitiivisempi. Kosketusnäytöllä varustettu kaukosäädin Magic Remote on hyvä, vaikka erillisiä Play- ja Pause-nappeja ei olekaan. Käyttäjäkokemus on kuitenkin Android-laitteita parempi.

Formaattivalikoima on jälleen kerran esimerkillistä. LG pitää meteliä siitä, että se tukee käytännössä kaikkia audio- ja videoformaatteja. HDR-videoiden katselu onnistuu OLED65C8:ssa niin Dolby Visionin, Technicolorin kuin HLG:n standardein, tavanomaisesta HDR10:sta puhumattakaan. Jostain syystä LG:ltä ei löydy tukea HDR10+-standardille, jonka Samsung on kehittänyt (miksiköhän…). Audiopuolella tuki löytyy Dolby Atmos -surroundäänelle, josta on viime aikoina muodostunut varsin ajankohtainen standardi, kun Apple toi sen omaan Apple TV 4K -malliinsa.

LG on varustanut C8:n salamannopealla peliasetuksella: mittasimme viiveeksi 18 millisekuntia.

Kuvanlaatu

Ei ole merkitystä, lukeeko laitteen kyljessä LG, Panasonic, Sony tai jotain muuta: kaikki OLED-paneelit tulevat nimittäin edelleen LG:n tehtaalta ja ovat käytännössä teknisesti identtisiä. Paras tapa erottautua onkin valmistajan käyttämä kuvankäsittely ja suoritustehon määrä.

C8:n kohdalla puhutaan todellisesta tehohirmusta. Alpha 9 huolehtii videoiden käsittelystä kuten skaalauksesta, liikkeiden tasapainottamisesta, äänenvaimennuksesta sekä HDR:n ”tone mappingistä”. LG:n näytössä on myös merkittävästi parempi väridekooderi, joka laskee sävyt tarkemmin kuin aiemmin.

Kaikki tämä on kuitenkin vain teoriaa. Miltä LG:n ruutu oikeasti näyttää? Lyhyt vastaus: mielettömältä. Odotetusti OLED65C8 saa pisteitä kaikista OLED-näyttöihin yhdistetyistä positiivisista puolista: mustasta, kontrastista, tasaisesta valoisuudesta ja laajasta katselukulmasta. Kiintoisaa kyllä LG on onnistunut selättämään monia viime vuoden heikkouksiaan – etenkin tummia kohtia vaivanneen puuroutumisen, ”black crushin”, sekä kirkkauden ja tökkivät liikkeet.

Aloitimme testin viime aikojen suosikkisarjallamme: Stranger Thingsin kakkoskaudella (4K HDR). Suosittu Netflix-sarja on täynnä tummia kohtauksia ja kontrastisia HDR-efektejä – se on kuin tehty OLED-televisiolla katsottavaksi! Toisen kauden viitosjaksossa on etenkin kohtaus, joka laittaa kuvankäsittelyn koville, kun poliisipäällikkö Joe Hopper sukeltaa savun, kaasun ja pölyn täyttämään pimeään luolaan soihdun kanssa. Monet heikommat ruudut luovuttavat näin vaativan kuvamateriaalin edessä, mutta LG näyttää koko luolan selvästi: mustasta pimeydestä erottuu yksityiskohtia ja sävyt liukuvat saumattomasti todistaen poikkeuksellisen laadukkaasta kuvankäsittelystä.

Vertasimme LG:n televisiota Sony KD-65AF8:aan, joka hiljattain sai odotetun Dolby Vision -päivityksensä. Sonyn malli perustuu vuoden 2017 teknologiaan kun taas LG edustaa aivan uutta 2018-mallia. Ero on suurempi kuin luulisi! LG C8 tarjoaa kirkkaisiin kohtiin enemmän painetta ja tummiin kohtiin enemmän vivahteita ja huomattavasti vähemmän kohinaa. Luokan mittainen ero selkeästi!

Sonyn ongelmat voivat liittyä tuoreeseen ja ohjelmistopohjaiseen Dolby Vision -versioon, mutta heikkoudet ovat silti nähtävissä. LG opastaa meidät luolan halki ilman kohinaa, kun taas Sony (samalla verkon nopeudella) toistaa saman kohtauksen selvästi näkyvin harmain epäsäännöllisyyksin ja kohinoin. Ja nyt puhutaan viime vuoden upeimmasta kuvaprosessorista, X1 Extremestä.

Liikkeet eivät ole olleet LG OLED-näyttöjen vahvuus aiempien sukupolvien laitteissa. Nopeat panoraamaukset aiheuttavat liikkeiden nykimistä, epätasaisuutta ja epätarkkuutta. Tämän vuoden C8 on selkeästi paranneltu malli. Testasimme televisiota kaikella mahdollisella jalkapallosta elokuviin ja totesimme liikkeiden olevan silkkisiä LG:n TruMotion-interpolaation ansiosta. Joissain tapauksissa (esimerkiksi elokuvissa) monet laittavat ominaisuuden mieluummin pois päältä välttääkseen ”saippuaoopperailmiötä”, mutta muuten se on hyvä pitää päällä tai säätää asetusta mieleisekseen User-valikosta.

(Kuva: LG)

Kalibrointi

Tämän vuoden OLED-näyttöihin LG on tuonut edistykselliset kalibrointimahdollisuudet, jotka tuovat mieleen ammattimaiset studiomonitorit. Jos saatavilla on kunnon mittauslaitteet – ja osaa käyttää niitä – saa kaikille kuva-asetuksille säädettyä omat asetuksensa. Erityisen kiinnostava ominaisuus on se, että OLED65C8 tukee CalMAN AutoCal -ohjelmiston automaattista kalibrointia! Meillä on ohjelmistosta hyvät kokemukset Panasonicin ja Samsungin highend-mallien osalta, mutta LG:n version pitäisi olla vielä edistyksellisempi, sillä siinä on kolmiulotteinen hakutaulukko (3D lookup table). Tällainen ”3D LUT” sijoittaa värit ja valon 3D-tilaan (jota kutsutaan usein kuutioksi), mikä tekee väreistä aidomman näköisiä. Näin saadaan myös korjattua pieniä epäsäännöllisyyksiä ja väripoikkeamia, joita ei voi korjata tavallisella yksiulotteisella värimatriisilla.

Automaattikalibrointi hienosäätää harmaat, gammakäyrän ja väritasapainon ja mahdollistaa tavoitearvon asettamisen väripoikkeamille, jotka PC, televisio ja mittauslaitteet sitten yhdessä korjaavat. SDR-asetuksella tehty kalibrointi antoi erittäin hyvät tulokset ja mittasimme deltapoikkeamaksi hyvin alhaisen 1,5 – hyvä mutta ei ehkä aivan linjassa referenssiluokan kanssa. LG ansaitsee suitsutusta kalibrointimahdollisuuksien järjestämiseen, mutta on huomautettava, että Panasonic (65FZ800) antoi tarkemmat mittaustulokset testissämme.

Kirkkauden suhteen ei ole epäilystäkään siitä, kuka on OLED-luokan kingi. Mittasimme näytön kirkkaudeksi 825 nitiä 10 %:n testi-ikkunoilla ja noin 500 nitiä 18 %:n ja 25 %:n valkoisuudella. Se on huomattavasti enemmän kuin Sonylla ja Panasonicilla, ja näyttää siltä, että LG:llä on enemmän painetta ja todentuntua kirkkaimmilla alueilla.

Äänenlaatu

Ei ole epäilystäkään, etteikö LG OLED65C8 olisi hienoimpia näkemiämme televisioita puhtaasti kuvaa ajatellen. Siihen verrattuna sisäänrakennettujen kaiuttimien ääni on pettymys. Sony KD-65AF8:ssa on innovatiivinen ja hyvänkuuloinen kaiutinjärjestelmä, mutta LG luottaa perinteisempään ratkaisuun, jossa tehotkaan eivät tahdo riittää. Puhe jää latteaksi eikä musiikki tai ääniefektit saa riittävää painoa. Tässä tapauksessa kannattaa budjetoida heti alun pitäen kunnolliseen soundbariin. LG:n oma Dolby Atmos-soundbar SK10 on varteenotettava vaihtoehto.

LG OLED65C8 on modernin näköinen ja lähes kehyksetön ilme saa kuvan leijumaan ilmassa.

Johtopäätökset

LG:n kaikista tämän vuoden OLED-sarjoista (B-C-E-G-W) on C8 jännittävin. Siinä on huippumallien kuvalliset herkut ja silti niitä edullisempi hinta. Suorituskyky on järjestään hyvä: G näyttää kaapin paikan videon- ja kuvankäsittelyssä. Niinpä on pieni pettymys, että ääni jää niin vaisuksi häikäisevän kuvan rinnalla – mutta siihen on onneksi ratkaisu. LG:n ruudussa on Dolby Atmos -äänenkäsittely, joten se sopii täydellisesti samaa standardia hyödyntävän soundbarin tai surroundjärjestemän pariksi. Näin saa unelmakuvan lisäksi myös unelmaäänen.

Bästa pris på LG OLED65C8

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K-OLED

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ulostulo

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Muuta: Dolby Atmos -yhteensopiva

Verkkosivusto: lg.com/fi

Hinta: 3 600 €

Lisää

Keskustelu
Sony PS-LX310BT

Langaton levysoitin järkihintaan

Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.

LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Sony KD-85ZG9

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Mainos
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.