Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL 65EC785

Tuore haastaja TCL:ltä

TCL 65EC785 on hyvin varustettu 4K HDR -televisio, joka tarjoaa Androidin äly-tv:n ja Onkyon soundbarin samaan hintaan. Riittääkö se hakkaamaan kilpailijat?

Julkaistu 15.01.2020 - 10:35
TCL 65EC785
Audun Hage

TCL ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun kysytään televisiovalmistajaa.

Kiinalainen TCL on kuitenkin nopeasti kohonnut yhdeksi maailman suurimmista tv-merkeistä, ja sen kilpailuvalttina ovat hyvin varustellut televisiot huokeaan hintaan.

65EC785 on aiemmin menestyksekkäästi testaamamme EP685-mallin parempi versio.

Mainos

Pikkuveljensä tapaan siinä on Android Smart TV, 4K-resoluutio ja HDR-laatuinen kuva sekä Dolby Vision -tuki.

Kuvanlaadullisten parannusten lisäksi tähän malliin on tuotu myös sisäänrakennettu soundbar, joka on kehitetty yhteistyössä Onkyon kanssa.

Design

 

TCL 65EC785 3
TCL 65EC785:n pyöristetyt kulmat ja kapea jalka näyttävät tyylikkäiltä. Äänestä huolehtii sisäänrakennettu Onkyo-soundbar. Kuva: TCL

Ulkonäöltään EC785 on kuin pikkuveljensä. Kuvapaneelia ympäröivä pyöristetty kehys on moderni. Takapuolen alaosasta tv on hieman paksumpi, sillä sinne on jemmattu virtalähde ja liitännät. Myös integroitu soundbar löytyy sieltä, harmaaseen kankaaseen verhoiltuna. Edessä keskellä on neljä LED-valoa, jotka menevät päälle samalla kuin tv:kin. TCL näyttää kaikkiaan uudenlaiselta ja persoonalliselta. Kuvapaneeli on melko himmeä, joten häiritseviä heijastuksia ei juuri pääse syntymään.

Käyttö ja ominaisuudet

 

TCL 65EC785 Android
TCL 65EC785 pyörii uusimmalla Android-käyttöjärjestelmällä (9.0 Pie), joka on merkittävä parannus edellisen sukupolven laitteisiin verrattuna. Kuva: TCL

TCL 65EC785 pyörii uusimmalla Android-käyttöjärjestelmällä (9.0 Pie), joka on merkittävä parannus edellisen sukupolven laitteisiin verrattuna. Sovellukset ja televisiokanavat löytyvät helposti valikosta. Google Play Storen kautta valtava valikoima sovelluksia on käden ulottuvilla, esimerkiksi Netflix, HBO Nordic ja Amazon Prime. EC785:n mukana tulee kaksi kaukosäädintä: kapea mutta pitkä kaikki napit sisältävä versio ja pienempi ”pikakake”, jossa on vain tärkeimmät napit. Molemmissa on myös mikrofoni, joten puheohjauskin onnistuu (Google Assistant).

Kuvanlaatu

Pikkuveli EP685-mallia testatessamme olimme hyvin vaikuttuneita kuvanlaadusta. Kontrasti, syvä musta ja hyvä kirkkaus olivat kohdillaan jopa moneen kalliimpaan televisioon verrattuna. Myös EC785 näyttää onnistuvan monessa suhteessa.

Kun vertaa toiseen viime aikoina testaamaamme televisioon (LG 65SM8600) on TCL:n kontrasti ja musta paljon paremmat. Musta ei haalistu harmaaksi kuten LG:n IPS-paneelissa. Niinpä kuvien syvyysvaikutelma on parempi tummissa kohtauksissa. The Irishman – Martin Scorsesen tuorein elokuva tähtenään Robert De Niro – näyttää todella herkulliselta TCL-ruudulta katsottuna, ja vivahteet ja terävyys ovat mainiot.

Riisutumman mallin kohdalla moitimme kuvantoistoa. Suurin heikkous oli liikkeiden ajoittainen epätasaisuus ja epätarkkuus liikkuvissa kuvissa. Onkin ilo huomata, että TCL on onnistunut paremmin näissä EC785-mallin osalta. Kuvankäsittely on parempaa, liikkeet toistuvat sulavammin ja urheilulähetysten nopeat panoraamakuvat ovat tarkempia. Selkeä parannus entiseen!

Suurimmaksi osaksi TCL suoriutuu hyvin, vaikkakin se jokin jää puuttumaan – jokin, joka erottaisi kuvan muiden joukosta. Esimerkiksi Philipsin The One erottuu massasta Ambilight-taustavalaistuksellaan, ja Samsung 65RU7475 puolestaan on kuvanlaadultaan upean tarkka ja sulava, ja käyttöliittymä ja kaukosäädin mielestämme luokkansa parasta laatua.

Äänenlaatu

TCL eroaakin näistä parhaalla äänenlaadullaan. 65EC785 on varustettu sisäänrakennetulla soundbarilla, joka on japanilaisen Onkyon valmistama – aiemman sukupolven DC760-mallissa äänestä vastasi JBL.

On tosin huomioitava, että TCL on ostanut oikeudet Onkyon nimeen Japanin ulkopuolella. Niinpä on hieman epäselvää, kuinka paljon tunnettu hifivalmistaja on oikeasti osallistunut äänijärjestelmän kehittämiseen. Joka tapauksessa se toimii: eteenpäin suunnatut kaiuttimet ja 2 x 15 watin teho huolehtivat siitä, että soundi on selkeä ja keskirekisteri täyteläinen. Sekä musiikki että tehosteet saavat hyvää potkua.

Kaiutinratkaisu on melko yksinkertainen eikä sitä voikaan verrata erilliseen soundbariin, jonka kaverina on subwoofer. Silti se on paljon parempi kuin suurimmalla osalla tämän hintaluokan televisioista! Dolby Atmokselle löytyy tuki, mutta omia, ylös suunnattuja kaiuttimia ei ole. Lopputulos onkin jonkinlainen Atmos-kevytversio erillisen soundbarin tarjoaman upean 3D-äänen sijaan.

Johtopäätökset

65EC785 on jälleen onnistunut televisio TCL:ltä. Olemme tyytyväisiä kuvanlaatuun, joka on paljon parempi kuin pikkuveli 65EP685-mallilla, etenkin liikkeiden toiston osalta. Hinta on toki hieman kalliimpi ja niinpä TCL 65EC785 kilpailee kovemmassa sarjassa esimerkiksi suosikkejamme Philips The Onea ja testivoittaja Samsung UE65RU7475:ä vastaan. Niihin verrattuna TCL ei erotu niin vahvana, vaikka ääni onkin parempi. Niinpä malli ei ole hinta-laatusuhteeltaan yhtä hyvä ostos kuin pikkuveljensä, mutta ansaitsee silti tyydyttävän.

 

Karakter
TCL 65EC785
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL 65EC785:n kuvanlaatu on hyvä ja kontrasti, terävyys ja liikkeiden sulavuus mainiot. Tuki monille formaateille tekee mallista kaikkiruokaisen videomateriaalin suhteen. Tässä hintaluokassa kisa on kovaa, eikä TCL yllä parhaimmistoon kaikilla osa-alueilla.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top