Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

Julkaistu 12.07.2020 - 13:06
Sony XH9005 (KD-65XH9005)
Audun Hage

Sony on saanut vankan jalansijan televisiomarkkinoilta viime vuosina. Tämän vuoden mallisto koostuu monesta kiinnostavasta mallista, joissa on kaikkea eksoottisesta OLED-tekniikasta 8K-resoluutioon. Erikoisuuksista huolimatta odotukset ovat ehkä korkeimmalla ihan tavallisen ja melko edullisen 4K LCD -television kohdalla.

XH9005 side
Sony KD-65XH9005. (Kuva: Sony)

Uusi premium-malli XH9005 on lainannut paljon tekniikkaa Sonyn kalliimmilta highend-malleilta, mutta sen hinta on helpommin lähestyttävä. Sony on myös antanut ymmärtää, että tämä malli olisi valmistajan uusi ”PlayStation-televisio”.

XH9005 on nimittäin valmiina pelaamiseen ja uusiin pelikonsoleihin (kuten PS5) HDMI 2.1 -yhteensopivien sisääntulojensa ja matalan viiveen (input lag) ansiosta. XH9005 on saatavilla monessa koossa aina 55-tuumaisesta 85-tuumaiseen. Testissä tutustuimme 65-tuumaiseen KD-65XH9005-malliin.

Mainos

Design

Sony XH9005 frame
Sony XH9005 on tyylikkäästi muotoiltu, mutta harjattua terästä oleva kehys jakanee mielipiteitä. Kuva: Sony

Sonyn television muotoilu on tiukkalinjaista, ja metallikehys näyttää ylelliseltä. Kehys pistää silmään enemmän kuin olisi ehkä toivottavaa – meistä hillitty kehys on aina paras, jotta televisiokuva saa ansaitusti olla vau-efektinä.

Sony XH9005 feet
(Kuva: Sony)

XH9005 pysyy pystyssä kahden V-muotoisen, melko leveälle sijoitettujen jalkojen avulla. Televisio vaatii melko pitkän tv-tason alleen. Jalat ovat hiukan epäkäytännölliset verrattuna vaikkapa Samsung Q80T -malliin, jossa keskellä yksi jalusta. Samoin jalat voivat olla joidenkin soundbar-mallien tiellä. Niinpä seinäkiinnitys VESA-kiinnikkeellä lienee fiksuin ratkaisu. Kaikki liitännät on sijoitettu sivuun, joten nekään eivät vie tilaa seinäkiinnityksessä.

Käyttö ja ominaisuudet

Sony XH90 on varustettu uusimmalla Android 9.0 -käyttöliittymällä ja monilla sovelluksilla. Tuore Android on nopea, helppo ja yksinkertainen käyttää.

Useimpien Android-mallien tapaan XH9005 tukee Google Assistant -puheohjausta, ja sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta sisältöjen suoratoistaminen ja jakaminen on helppoa Android-puhelimella. XH9005 on myös melko Apple-ystävällinen, sillä se tukee AirPlayta ja HomeKitiä, joten tv osaa näyttää sisältöjä iPhonelta tai toimia osana Apple-ohjattua älykotia.

Sony XH9005 remote scaled 1
Uusi kaukosäädin on varustettu Bluetoothilla ja on taivaallisen helppo käyttää vanhaan IR-säätimeen verrattuna. Kuva: Audun Hage

XH9005:n mukana tulee Sonyn aivan uusi kaukosäädin, joka on meidän mielestämme onnistunut loistavasti. Se toimii Bluetoothilla, joten säädintä ei tarvitse osoittaa suoraan tv:tä kohti. Meistä se toimii paljon paremmin kuin vanhanaikaiset infrapunasäätimet.

Pelitelevisio

Sony on lanseerannut XH9005-mallin ikään kuin epävirallisena pleikkaritelkkarinaan, joka on räätälöity uusille pelikonsoleille.

Myöhemmin tänä vuonna on luvassa ohjelmistopäivitys, joka muuttaa kaksi television HDMI-porteista yhteensopiviksi tärkeimpien HDMI 2.1:n ominaisuuksien kanssa. Tulossa on siis 4K/120 Hz, VRR (Variabel Refresh Rate) ja ALLM (Auto Low Latency Mode), jotka ovat tulevan sukupolven pelikonsolien kannalta oleellisia. Tässä suhteessa XH9005:lla on etulyöntiasema jopa moniin Sonyn kalliimpiin televisioihin nähden!

Harmillisesti emme kuitenkaan voi todentaa, lunastaako XH9005 kaikki Sonyn lupaukset, sillä päivitys on vasta tuloillaan eikä PS5 tai uusin Xbox ole vielä saatavilla. Kuten aina julkistusaikojen kanssa, tälläkin kertaa on varmasti syytä pysyä kärsivällisenä ja varautua viivästyksiin luvattujen ominaisuuksien suhteen.

Viiveen kannalta televisio sen sijaan lunastaa lupauksensa heti: mittasimme peliasetuksella viiveeksi 15 millisekuntia. Kyseessä ei ole ennätys, vaan esimerkiksi Samsung Q80T on vielä nopeampi, mutta tulos on aivan riittävä useimpien käyttöön.

DSC 3341 scaled 1
Input lag: Sonyn television viive on vain noin 15 millisekuntia peliasetuksella. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Sony KD-65XH9005 on varustettu 4K LCD -paneelilla, joka edustaa VA-tyyppiä (Vertically Aligned). VA-paneelit tunnetaan hyvästä kontrastistaan ja mustuudestaan. Olemme aiemmin testanneet vuoden 2020 huippumallin, XH95:n, hyvin tuloksin, ja edullisempi XH9005 on monin paikoin samankaltainen. Muutama erokin löytyy.

DSC 3380 scaled 1
(Kuva: Audun Hage)

Ensinnäkin, XH9005:ssä ei ole hyödynnetty Sonyn X-Wide Angle Technology, joten teoriassa katselukulma on kapeampi kuin huippuallissa. Emme kuitenkaan havainneet isoa ongelmaa tässä, sillä pitää istua melko kaukana televisiosta ennen kuin värit alkavat vääristyä.

Tavallisella katselualueella XH9005:ssä on vakuuttavan vahvat ja vivahteikkaat värit, jopa intensiivisemmät kuin   LG Nano90:ssä. Lisäksi väritasapaino on paremmin kohdillaan. Kuva on erittäin viihdyttävää katsottavaa mutta tuntuu kuitenkin luonnolliselta eikä tippaakaan liioitellulta.

Sonyn televisiossa myös kuvankäsittely on onnistunutta: terävyys on huippua ja kaikki matalaresoluutioisista SD-lähetyksistä 4K-elokuviin toistuu parhaimpana versionaan ilman, että terävyys menisi liian pitkälle tai kohinanvaimennus samentaisi kuvaa. Liikkeet toistuvat pehmeästi ja sulavasti ilman hassua saippuaoopperaefektiä. Liikkeiden sulavuudessa XH9005 on itse asiassa televisio paremmasta päästä.

Täydellinen pelaamiseen ja penkkiurheiluun

Edellä mainittujen ominaisuuksiensa ansiosta Sony XH9005 on loistava valinta nopeatahtisten sisältöjen toistamiseen. Champions League -testivideomme näyttää todella hyvältä; kohinanvaimennus on huippua ja värit eläväiset. Pelaajat säilyvät terävinä juostessaan pallon perässä, ja nopeat kameran liikkeet eivät saa kuvaa säröilemään.

Samat ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa, kun kytkemme toimituksen Xboxin televisioon. Sekä first-person shooter -pelit että seikkailupelit näyttävät teräviltä ja vivahteikkailta peliasetuksella, värit ovat vahvat ja liikkeet pehmeitä. Ruutu tarjoaa nopean ja saumattoman elämyksen, emmekä keksi mitään valitettavaa pelikokemuksesta. Tuskin maltamme odottaa, että pääsemme kokeilemaan Sonya seuraavan sukupolven pelikonsoleiden kanssa!

Epätarkka taustavalaistus

Ensivaikutelmamme Sonyn televisiosta on siis varsin positiivinen. Ikävä kyllä ongelmiakin on, jopa siinä määrin, että laitteen kokonaisarvosanaa on laskettava.

LCD-näytöt perustuvat läpivalaisuun; muuten kuva jäisi vain mustaksi. Ikävä kyllä tällä tekniikalla on taipumusta aiheuttaa vuotoa, jolloin tummiksi tarkoitetut alueet muuttuvat helposti liian valoisiksi. Kontrasti kärsii. Tätä haittaa valmistajat pyrkivät torjumaan pienisilmäisellä ja alueisiin jaetulla ledverkolla, joka pystyy himmentämään kirkkauden halutuilta alueilta täysin.

DSC 3372 scaled 1

Sony XH9005:ssä ledalueita on melko vähän, mikä aiheuttaa kirkkaisiin kohteisiin selvää valovuotoa. Kuva: Audun HageHuippumalli XH95:n tapaan Sony XH9005:ssä on suora ledtaustavalaistus paikallisella himmennyksellä, mutta tämä versio ei millään kilpaile huippumallin huikean kontrastin ja valotarkkuuden kanssa.

Ensinnäkin, XH9005:ssä on melko vähän ledalueita (erotimme paljaalla silmällä noin 32). Lisäksi kirkkauden hallinta ei ole kovin tarkkaa, vaan katsoja näkee selvästi, miten joillain alueilla ledit sammuvat ja syttyvät. Vähän ärsyttävää. Etenkin, kun valkoiset tekstitykset ovat tummaa taustaa vasten, näkyy paljon harmahtavaa sirovaloa tekstien ympärillä.

Tällä saralla XH9005 on huomattavasti heikommalla, kun verrataan muihin premium-malleihin. Samsung Q80T on paljon tarkempi ledtaustavalaistuksessaan. OLED-näytöissä tämäntyyppistä valovuotoa ei tapahdu lainkaan.

Kokeilimme eri kuva-asetuksia ja säätöjä, muun muassa säätämällä paikallisen himmennyksen täysille, mutta emme saaneet vikaa katoamaan. Se voi johtua raudan rajoitteista (liian vähän valoalueita) tai softasta (huono valon ohjaus). Joka tapauksessa moni muu valmistaja on onnistunut taustavalaistuksen kanssa paremmin kuin Sony tämän mallin kohdalla.

Äänenlaatu

Sony XH9005:ssä on tavallisten, alareunaan sijoitettujen kaiuttimien lisäksi kaksi pientä diskanttikaiutinta ylhäällä. Niiden pitäisi tehdä äänestä ilmavampi ja luoda parempaa tilavaikutelmaa. (Lisäkaiuttimet löytyvät vain 65-tuumaisesta ja sitä suuremmista, 55-tuumaisessa näitä ei ole).

Sony XH9005 Tweeter

Sony XH9005:ssä on takana kaksi lisädiskanttia. Kuva: SonyKäytännössä ääni on varsin kunnollinen, mutta ei sen ihmeempää. Puhe on selkeää ja erottuvaa, mutta bassoa saisi olla muhkeammin. Ääniefektit jäävät aika kesyiksi ja esimerkiksi kiväärin laukaukset kuulostavat pikemminkin nallipyssyiltä! Soundbar on ehdoton hankinta XH9005:n kaveriksi.

Plussaa siitä, että televisiossa on Dolby Atmos -tuki ja HDMI eARC. Erillisellä soundbarilla on siis helppo saada isoin mahdollinen ilo irti äänestä, ja siihen kannattaakin budjetoida heti kärkeen.

Johtopäätökset

Sonyn uusi premium-LCD täyttää vaativan harrastajan toiveet: 4K LCD -paneeli, ledtaustavalaistus, hieno kaukosäädin ja hyvät liitännät.

Kuvanlaatu on terävyyden, värintoiston ja liikkeiden kannalta aivan erinomainen. Liikkeiden toisto on niin hyvää, että malli sopii mainiosti urheilun katsomiseen ja pelaamiseen.

Ikävä kyllä elokuvien ja sarjojen ystäville XH9005:ssä on melko ärsyttävä vaiva: taustavalaistus ei toimi riittävän tarkasti, vaan kirkkaiden kohteiden ympärillä näkyy valovuotoa. Tätä ongelmaa ei OLED-televisiolla ole. Toivottavasti Sony saa ongelman korjattua jollakin tulevalla ohjelmistopäivityksellä, sillä muutoin XH9005 on kaikin puolin erinomainen televisio.

Karakter
Sony XH9005 (KD-65XH9005)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Kuva on värikäs ja kontrasti hyvä. Hyvät peliasetukset. Valitettavasti suora taustavalaistus jakaa kirkkauden aika epätasaisesti, ja tekstityksissä näkyy valovuotoa.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top