Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony XH80 (KD-65XH8096)

Edullinen Android-televisio Sonylta

Houkutteleeko iso kuva, mutta hinnan pitäisi pysyä maltillisena? Hätiin rientää Sony XH8096!

Julkaistu 11.08.2020 - 11:25
Sony XH80 (KD-65XH8096)
Audun Hage

Sonyn tämän vuoden televisiomallisto on laaja ja kattaa kaikkea PlayStation-näytöstä vaativan elokuvaharrastajan ruutuun. Jos budjetti antaa myöten, on tarjolla hienoja OLED-malleja ja jättimäisiä 8K-televisioita. Onneksi myös arkisempia mutta laadukkaita perustelkkareita löytyy – ja huomattavasti huippumalleja huokeammin!

Sony XH8096 left
Sony KD-65XH8096. Kuva: Sony

Uutuusmalli XH8096 kuuluu jälkimmäisiin ja edustaa Sonyn vuoden 2020 edullisempaa premium-sarjaa. Siinä on tyydytty yksinkertaisempaan ledtaustavalaistukseen ilman paikallista himmennystä, jollainen kalliimmasta XH90-mallista löytyy. XH80 ei ole yhtä lailla suunnattu pelaajille kuten tyyriimpi serkkunsa. Siinä on kuitenkin nykyajan perusherkut: 4K, HDR, Dolby Atmos ja uusin Android, jotka on kääräisty mukavan edulliseen pakettiin.

Tässä testissä tutustumme 65-tuumaiseen, joka tunnetaan mallinumerolla KD-65XH8096, mutta on syytä mainita, että samaa mallia on saatavana 43-tuumaisesta aina hurjaan 85-tuumaiseen saakka! Tarjontaa löytyy siis aina pienestä keittiötelkkarista leffailtojen keskipisteeksi, ja hinta per tuuma on jokaisessa varsin maltillinen.

Mainos

Design

Muotoilultaan Sonyn televisio on hyvin tavallinen kulmikkaan linjakas ilmestys. Reilun senttimetrin levyinen kehys näkyy televisiota katsellessa, sillä kuva ei ulotu aivan reunaan asti. Sivusta katsottuna XH80 näyttää hiukan paksummalta kuin moni nykyajan televisio, sillä ledtaustavalaistus vaatii tilaa paneelin takaa.

sony 43 xh80 4k uhd led smart tv
Sony XH8096:ssa on erottuva kehys ja hieman paksumpi sivuprofiili moneen muuhun LCD- tai OLED-malliin verrattuna. Kuva: Sony

Sijoittelussa on syytä ottaa huomioon, että V-muotoiset jalat on sijoitettu melko etäälle television reunoille. Televisio vaatii siis vähintään samanlevyisen tason, mikä kannattaa muistaa ainakin, jos harkitsee isompien, 75- tai 85-tuumaisten mallien hankintaa! Hyvä puoli tässä on se, että ainakin soundbar mahtuu hyvin jalkojen väliin.

sony 43 xh80 4k uhd led smart tv
Televisio vaatii leveän tv-tason, mutta onpahan tilaa soundbarille! Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Sony XH80 on Android-pohjainen tv (testikappaleessamme oli versio 9). Tämän vuoden Android on huomattavasti nopeampi ja intuitiivisempi käyttää ja XH90:n tapaan uutuuden äly-tv-ominaisuudet ovat kohdillaan. Televisio käynnistyy standby-tilasta salamannopeasti, ja valikot ja sovellukset latautuvat heti.

Useimpien Android-televisioiden tapaan XH8096 tukee Google Assistantia, ja sisäänrakennettu Chromecast tekee Android-puhelimen sisältöjen striimaamisesta ja jakamisesta helppoa. Myös Airplay- ja Homekit-tuki löytyvät, eli television saa halutessaan osaksi Apple-ohjattua älykotia, ja sisältöjen katsominen iPhonen kautta onnistuu myös kätevästi.

DSC 3664 scaled 1
Sonyn uusi kaukosäädin toimii kuin unelma, eikä Bluetoothin ansiosta vaadi enää suoraa osoittelua tv:tä kohti. Kuva: Audun Hage L&B

Ei HDMI 2.1 -liitäntää

Sony on ilmoittanut joidenkin 2020-malliensa olevan valmiina toimimaan yhteen tulevan PlayStation 5 -pelikonsolin kanssa. Näihin malleihin lukeutuvat tähän mennessä vain LCD-mallit XH9005 ja ZH8 (8K). Tämänkertainen testilaitteemme ei yllä uuden pleikkarin vaatimuksiin, sillä sitä ei ole varustettu HDMI 2.1 -liitännällä ja 4K/120 fps -videoformaatilla (joka näyttäisi 120 kuvaa sekunnissa). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö XH8096:ta voisi käyttää PS5:n kanssa: se ei vain toimi optimaalisesti kaikkien pelien kanssa.

Lue myös: Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

XH80 on viiveen puolesta erinomainen valinta myös pelaamiseen: mittasimme viiveeksi peliasetuksella noin 10 millisekuntia, mikä on loistava tulos.

Kuvanlaatu

Sony KD-65XH8096 on varustettu 4K LCD -paneelilla, joka edustaa IPS-tyypppiä (In Plane Switching). IPS-paneelit tunnetaan laajasta kuvakulmastaan, jonka vuoksi osa kontrastia ja mustaa on jouduttu uhraamaan. Sony on tässä samaa luokkaa LG:n IPS-tyypin LCD-näyttöjen kanssa.

DSC 3663 scaled 1
Sony XH8096 tarjoaa hyvää kuvanlaatua, jossa kontrasti ja musta ovat hintaan nähden hyvät. Kuvassa Netflixin Breaking Bad -elokuva El Camino. Kuva: Audun Hage

Televisiossa on suora ledtaustavalaistus halvemman reunavalaistuksen sijaan. Kyseessä on kuitenkin pelkkä staattinen taustavalaistus ilman alueittaista himmennystä, jollainen XH9005-mallista löytyy. Kuvan tiettyjen osien kirkkautta ei siis saa lisättyä tai sammutettua kokonaan, mikä heikentää kontrastia.

Ensivaikutelma kuvasta on hyvä; näyttää siltä, että Sony on onnistunut monella saralla. Jo mainittu ledtaustavalaistus jakaa valon tasaisesti, ja kuva kelpaa katsella melko sivustakin ilman, että värit vääristyvät. Etenkin isoilla näytöillä tämä on etu.

Myös terävyys ja luonnollinen väritasapaino vakuuttavat. Luonto-ohjelmien lähikuvat ja urheilulähetysten vauhti välittyvät todentuntuisesti. XH8096 suoriutuu niin matalaresoluutioisista SD-lähetyksistä kuin 4K-elokuvista erinomaisesti, ilman, että terävyys lipsahtaa liioitelluksi tai kohinanvaimennus muuttaisi kuvaa sumeaksi. Liikkeet toistuvat tasaisesti ja pehmeästi ilman huvittavaa saippuaooppera-efekti.

XH80 vs XH90

Testin aikana vieressä seisoi kalliimpi XH9005, ja XH8096 suoriutui vertailussa itse asiassa varsin hyvin monellakin saralla. Sonyn molemmissa malleissa on sama videoprosessori (Sony X1), mutta kuvapaneelit ovat erilaiset: XH8096-mallissa IPS ja XH9005-mallissa VA paikallisella himmennyksellä.

Kirkkaudessa ja kontrastissa XH8096 ei tietenkään yllä kalliimman version tasolle. XH90 on päivänvalossa katseltuna parempi juuri suuremman kirkkautensa ansiosta. HDR-laadun videoita katsoessa näkyy myös selvästi, miten XH90-mallissa on enemmän painetta auringonvalossa, liekeissä ja auton valoissa, jotka loistavat kirkkaammin kuin XH80-mallissa.

Jos olohuoneessa on hämärää, on XH80 kuitenkin loistava. Paikallisen himmennyksen puuttuessa musta on vähän harmaampaa, mutta ainakaan kirkkaiden alueiden ympärille ei synny epätasaisia valosiirtymiä, mihin taas XH90-mallissa on taipumusta. XH8096 on itse asiassa vaikuttavan laadukas etenkin hintaansa nähden. Kontrastia lukuun ottamatta kuva käyttäytyy molemmissa malleissa hyvin samankaltaisesti: kuvankäsittely on hyvää, liikkeet pehmeitä ja kohinanvaimennus erinomaista.

Äänenlaatu

Sony XH8096 -televisiota ei ole varustettu järin kalliilla ja hienolla kaiutinjärjestelmällä, vaan siinä aika perinteiset stereokaiuttimet. Puhe erottuu melko selkeästi, mutta yleisesti ottaen television ääni on melko vaisu ja kaipaa bassoa.

Onneksi televisiossa on tuki Atmos-äänelle, ja HDMI eARC -liitäntäkin löytyy. Niinpä äänen saa helposti nostettua laadukkaammalle tasolle liittämällä ruutuun soundbarin, esimerkiksi Sonos Arcin tai muun Atmos-yhteensopivan mallin.

Johtopäätökset

Sony XH8096 tarjoaa isoa kuvaa tärkeimmillä ominaisuuksilla edulliseen hintaan:  4K-resoluutio, Android-tv sovelluksineen, Dolby Vision HDR- ja Dolby Atmos -tuki – useimpien tarpeisiin sopiva ja monipuolinen laite, siis.

Kuvanlaatu ei toki ole highend-luokkaa. Paikallisen himmennyksen puuttuessa vaativimpien elokuvien kontrasti ei ole niin mehukas kuin toivoisi. Joissakin asioissa taas XH8096 kilpailee paljon kalliimpia televisioita vastaan: terävyys tekee vaikutuksen, värit ovat luonnolliset ja pysyvät sellaisina myös sivusta katsottuna, ja liikkeet toistuvat sulavasti. Kaiken kaikkiaan mainio ja edullinen televisio, jonka vahvuudet peittoavat helposti sen heikkoudet!

Karakter
Sony XH80 (KD-65XH8096)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Paljon vastinetta rahoille: hyvä kuvanlaatu ja entistä parempi kaukosäädin. Ei paikallista himmennystä, eli kontrasti ei yllä Sonyn parhaiden mallien tasolle.

Parhaista parhaimmat

Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Värikylläinen viihdepläjäys

Samsung TQ98Q80C: megajätti-iso tv!

Edullinen MiniLED-tv

Samsungin ja LG:n OLED-kaksintaistelu

Ääni & Kuva
Scroll to Top