Mainos
Mainos
Mainos

Sony KD-75XG9505

Sony KD-75XG9505
Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

Laaja katselukulma, kaunis värintoisto ja vakuuttava kontrasti. Tukee monia formaatteja.
Kirkkaus ei ole parhaimpien tasolla. Kiiltävä pinta heijastaa valoa. Ohut ääni vaatii soundbarin.

Sonyn asema tv-markkinoilla on aina ollut erityinen. Japanilaisvalmistajasta on tullut pikkutekijä korealaiskilpailijoihin LG:hen ja Samsungiin verrattuna, mutta Sonyn televisiot, erityisesti tietyt mallit, ovat edelleen parhaiden joukossa.

Viime vuoden lopulla testasimme Sonyn uuden LCD-lippulaivan KD-75ZF9:n, joka kuului uuteen huippumallisarjaan nimeltään ”Master Series”. Meille hieman vanhemmille sarja toi mieleen Sonyn ES-hifi-tuotteet (”Elevated Standards”), jotka edustivat aikansa parasta designia, tekniikkaa ja laatua.

Masters Series voisi siis olla Sonyn kuumimpien televisioiden koti, mutta tänä vuonna nimeä kantaa vain OLED-huippu AG9. Uutuus-LCD XG9505 ei virallisesti kuulu Master Series -sarjaan, mutta ei ole silti epäilystäkään, etteikö kyseessä ole varsin tyylikäs ja hieno tv.

Design

XG9505 muistuttaa jalkoineen ja melko paksuine runkoineen XF90-mallia. Rungon paksuus johtuu LED-taustavalaistuksen vaatimasta tilasta, mutta edestä katsottuna sitä ei huomaa. Kapea, tummaa harjattua metallia oleva kehys tekee ilmeestä solakan ja tyylikkään. Takaosa on sileä ja liitännät löytyvät vasemmalta sivulta. Piuhat voi vetää jalkaa pitkin huomaamattomasti. Jalat ovat melko leveällä – ilmeisesti niiden väliin on tarkoitus mahduttaa soundbar – joten televisio vaatii melko pitkän tason.

Suoran LED-taustavalaistuksen vuoksi Sony XG9505 on hieman paksumpi kuin useimmat LCD-mallit – mutta on se sen arvoinen! Kuva: Sony

Vihdoinkin: uusi kaukosäädin!

Sony on käyttänyt jo vuosien ajan samaa kaukosäädintä, ja sitä moitittu hankalaksi. Kritiikki on vihdoin kantautunut Japaniin, ja tämän vuoden XG9505-mallissa on aivan uusi kaukosäädin. Tyylikkään säätimen pinta on harjattua metallia ja napit tarjoavat parempaa tuntumaa kuin ennen. Toiminta perustuu edelleen IR-tekniikkaan, eli säädintä on muistettava osoittaa suoraan televisiota kohden. Suunta on kuitenkin oikea ja kaukosäätimen premium-fiilis vastaa television hintalapun luomia odotuksia.

XG9505 toimii Androidin uudella 8.0 Oreo -versiolla. Uusi valikko on entistä hallittavampi, käyttäjäystävällisempi ja paremmin nykyajan katseluun sopiva. Nykykatsojaahan kiinnostaa enemmän katsottava sisältö kuin se, mistä lähteestä, kanavalta tai palvelusta se tulee. Aloitusvalikko läväyttää sovellusvalikoiman nopeasti eteen ja omille suosikeille voi luoda oikopolut. Näkymä tarjoaa myös suosituksia katselutottumustesi mukaan. Sony on kehittänyt myös omia televisioasetuksiaan, jotka on helppo löytää pikavalikosta.

Useimpien Android-televisioiden tapaan sovellustarjonta on hyvä. XG9505 tuntuu myös nopealta käyttää. Peliasetuskin löytyy, sen viive on noin 20 millisekuntia.

Kuvanlaatu

Sonylla on mainioita tekniikoita hallussaan. Edeltäjänsä ZF9:n tapaan XG9505:ssa on huippumoderni 4K LCD -paneeli suoralla LED-taustavalaistuksella (FALD). Kuvankäsittely (joka yleensä kuuluu Sonyn vahvuuksiin) hoituu supertehokkaalla X1 Ultimate -videoprosessorilla. 75-tuumaisessa testikappaleessamme on myös X-Wide Angle Technology, jota ei kuitenkaan löydy 55- ja 65-tuumaisista. Sen ansiosta katselukulma on sivusuunnassa laajempi.

LCD ja laaja katselukulma ovat pitkään olleet toisensa poissulkevia ominaisuuksia, etenkin VA-tyypin paneeleilla, kuten tässä. Liian usein kuva näyttää haalealta ja kontrasti kesyltä, kun kuvaa katsoo sivulta. Samsung, ja nyt myös Sony, ovat onnistuneet saavuttamaan huomattavaa kehitystä tällä saralla. Kun laittaa XG9505:n ja Samsung Q90R:n vierekkäin, on Sonyn katselukulma vähintään yhtä hyvä. Niinpä televisio sopii moniin paikkoihin ja toimii myös suuressa, avoimessa olohuoneessa.

Samassa vertailussa huomaamme myös, ettei Sonyn kirkkaus yllä Samsungin tasolle. Pinta on hieman kiiltävä, joten siihen tulee helposti peilimäisiä heijastuksia. Lasi ei hajota valoa yhtä hyvin kuin Samsungin erittäin mattapintainen paneeli. Toisin sanoen on syytä panostaa tilan valaistukseen ja hankkia vaikka pimentävät verhot.

Pimeämmissä ympäristöissä Sony pääsee oikeuksiinsa. Nteflix julkaisi hiljattain ”Our Planet” -luontosarjansa kristallinkirkkaalla 4K HDR -resoluutiolla ja Sir David Attenboroughilla (kelläpä muullakaan?). Jaksossa 6 sukelletaan meren pinnan alle jopa 10 kilometrin syvyyteen. Ainut valo on sukellusveneen ajovalo – tämän kovempaa testiä kuvapaneelille ja -prosessorille on hankala keksiä. Sonyn näyttö kuitenkin suoriutuu hienosti haastavista luontokuvista. Intensiivinen kirkkaus yhdistettynä hämärästäkin erottuviin yksityiskohtien runsauteen tekevät kuvasta tasapainoisen, eikä taustavalaistus vuoda sirovaloa kuvaan. Kontrasti ja valonhallinta eivät ole yhtä äärimmäisellä tasolla kuin Samsung Q90R:llä tai Sonyn omilla OLED-malleilla. Sonyn paneelissa on huomattavasti vähemmän dimming-alueita, joten kirkkaiden kohteiden ympärillä on näkyvissä halo-efektiä. XG9505 onnistuu kaivamaan yksityiskohtia pimeistä nurkista, jotka monissa muissa televisioissa kärsisivät ”black crush” -ilmiöstä.

Värintoisto on niin ikään erittäin hyvää. Valoisimmissa luontokohtauksissa, kuten jakson 7 järvimaisemissa, värit näyttävät huikeilta. Sonyn ruutu erottuu vaikuttavan laajalla väripaletillaan, jossa ei näy varjoja tai banding-efektiä.

Vaihdamme sisällön Monaco Grand Prix’n Formula 1 -dokumenttiin (Netflixin tuotantoa tämäkin), ja jälleen Sony vakuuttaa vivahteikkailla ja luonnollisilla väreillään. Dokumentti on itse asiassa SDR-tuotantoa (eli ei HDR), mutta Red Bull -autojen punaiset tarrat näyttävät hienoilta ja intensiivisiltä, ja sinisessä värissä on kaunista syvyyttä. Kuvan kontrasti on vaikuttava: voi melkein tuntea jarrulevyjen kuumuuden ja autojen asvaltilta nostattamat kipinät! Kuvassa on sitä jotakin, joka saa adrenaliinin sykkimään. Sony ei jää Samsungin varjoon vahvojen värien osalta.

Äänenlaatu

Kun testasimme ZF9-highend-mallin, annoimme miinusta ohuesta ja mitäänsanomattomasta äänestä. XG9505 ei vaikuta sen jännittävämmältä äänen suhteen. Puhe toistuu selkeästi ja puhtaasti, joskin melko ohuesti, eikä läsnäolon tuntua synny kuten Sonyn OLED-mallien kohdalla. Basso on vaisu ja musiikista ja ääniefekteistä uupuu painetta. Soundbar on siis välttämätön. On käytännöllistä, että Sonyn ruutu tukee Dolby Atmosta, joten voi hankkia yhteensopivan soundbarin.

Johtopäätökset ja kilpailijat

Sonyn paras LCD-televisio tarjoaa paljon, mutta haastaako XG9505 Samsungin ja sen kuuluista QLED-mallit? Hivenen valjumpaa kirkkautta lukuun ottamatta Sonyn tv vakuuttaa kaikin puolin ja tarjoaa samaa laatua edullisemmin verrattuna 75-tuumaiseen Samsung Q90R:ään. Hieno kontrasti, hyvä musta ja intensiiviset värit kaikista kulmista katsottuna tekevät katselusta todella mukaansa tempaavaa. Äänenlaatu olisi voinut olla vahvempikin, mutta se on helpompi paikata kuin kuvanlaadulliset puutteet. Paperilla XG9505 ei ole yhtä ”highend” kuin edeltäjänsä ZF9, mutta käytännössä se on ainakin yhtä hyvä ja hinta paljon miellyttävämpi. Sony osaa kyllä onnistua halutessaan!

Bästa pris på Sony KD-75XG9505

Koko/tyyppi: 75-tuumainen 4K LED-LCD

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 8.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni

HDR: HDR10, Dolby Vision

Erityistä: X-Wide Angle Technology, X1 Ultimate-prosessori

Verkkosivusto: sony.fi

Sony KD-75XG9505 produktside
Pris: 4 600,-

Lisää

Keskustelu
Sony PS-LX310BT

Langaton levysoitin järkihintaan

Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.

LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Sony KD-85ZG9

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Mainos
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.