Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QN95A (QE55QN95A)

Aiempaa parempi Samsung

Samsungin uuden malliston 4K-huippumalli on saanut kunnon kohennuksen tälle vuodelle: uusi MiniLED-taustavalaistus tarjoaa ilmiömäistä kontrastia!

Julkaistu 13.05.2021 - 20:00
Samsung QN95A (QE55QN95A)
Audun Hage

QN95A on Samsungin tämän vuoden 4K-huippumalleja, ja jännittäviä 8K-televisioita lukuun ottamatta ehdottomasti korealaisvalmistajan hienoin 2021-tv. Hienous heijastuu hintaankin, mutta vastineeksi saa lähes kaikki innovaatiot, joita Samsungin televisioista tänä vuonna löytyy, kuten aivan uusi MiniLED-taustavalaistu kuvapaneeli.

Samsung QN95A on saatavilla 55-tuumaisesta aina 85 tuumaan, ja tässä testissä tutustuimme lähemmin 55-tuumaiseen. Olemme myös katsastaneet 65-tuumaisen ja oletamme mallien olevan koosta huolimatta samanlaisia. Ja suorituskyky vasta vaikuttava onkin!

GQ65QN95AATXZG_011_Front3_Carbon-Silver GQ65QN95AATXZG_012_R-Perspective2_Carbon-Silver
<
>
QN95A on hillityn näköinen tv, jossa mustasta metallista tehty jalka on sijoitettu keskelle. Television sijoittelu on helppoa ja ruudun alla on hyvin tilaa soundbarille.

Tämän vuoden uutuus: Neo QLED

Huhut ovat jo pitkään kuiskineet, että Samsung olisi luopumassa LCD-pohjaisesta QLED-tekniikastaan ja siirtyisi OLED-tekniikkaan muiden valmistajien tapaan.

Mainos

Samsungilla QLED-mallit jatkavat myös vuonna 2021, mutta tänä vuonna ne ovat uudistuneet. Uusissa, Neo QLED -nimiset mallit hyödyntävät nimittäin odotettua MiniLED-tekniikkaa.

MiniLED tarkoittaa tekniikkaa, jossa LCD-paneelin taakse o sijoitettu hurja määrä tavallista pienempiä (kooltaan noin 1/40 normaalista!) ledvaloja. Näin samalle pinta-alalle saadaan huomattavasti enemmän valonlähteitä, mikä tarkoittaa parempaa kirkkautta ja kontrastia!

Quantum Mini LED f9dbbbe771
Samsungin mukaan Quantum Matrix MiniLED on vain 1/40 tavallisten ledien koosta, mikä tuo huomattavasti enemmän valotehoa samalle pinta-alalle.

Samsung QN95A: Design

Tänä vuonna vain tekniikka ei ole uutta. Koska MiniLED vie vähemmän tilaa kuin tavalliset ledit, on ruudusta saatu aiempaa paljon litteämpi.

QN95A on noin puolet edellisvuoden Q95T-mallin paksuudesta (25,3 mm vs. 42 mm). Se ei ole yhtä ohut kuin OLED, mutta sellaisesta poiketen QN95A:n takaosa on kutakuinkin saman paksuinen koko alalta, eli sieltä ei törrötä virtajohtoja tai muuta tekniikkaa. Ilmeeltään tv onkin erittäin linjakas.

Nyt kun televisiosta on tullut näin litteä ei Samsungin perinteinen No Gap -seinäkiinnike enää sovi siihen. Ratkaisuksi tarjotaan uutta Slim Fit Wall-Mount (WMN-A50EB), joka on hieman alle satasen maksava lisävaruste. Seinäkiinnitys onnistuu myös VESA-standardikiinnikkeellä.

Samsung-QN95-remote-front-scaled Samsung-QN95-remote-rear-scaled Samsung-Slim-One-Connect-box-scaled Samsung-Slim-One-Connect-box-inputs-scaled
<
>
Uusi Slim Connect -laatikko tekee johotsotkun piilottamisesta helppoa. Huomaa entistä paksumpi virtajohto. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

QN95A-mallilla on paljon yhteistä edullisemman QN90A:n kanssa, mutta muutama tärkeä tekijä erottaa ne toisistaan. Huippumallissa on erillinen litteä laatikko liitännöille – Slim Connect Box – joka on tämän vuoden uutuus ja kaikin puolin linjakkaamman ja tyylikkäämmän näköinen kuin aiempi tiiliskiven näköinen laatikko.

Huom! Tässä vaiheessa on paikallaan todeta, että Samsung QN95A:sta on olemassa muillakin nimillä myytäviä versioita, eli Powerissa myytävä QN92A ja Gigantin mallistoon kuuluva QN93A. Kuvanlaadullisesti nämä ovat aivan sama asia kuin QN95A, mutta näissä malleissa EI ole Slim Connect -laatikkoa.

Liitäntälaatikko kätkee television ja Blu-ray-soittimen johdot näkyvistä, mutta tarjoaa myös paremmat liitäntävaihtoehdot kuin pienemmissä malleissa. Laatikossa on neljä HDMI 2.1-sisääntuloa, joten tuloja riittää hyvin korkearesoluutioisille videolähteille kuten PS5:lle ja Xbox Series X:lle.

QN95A pyörii Samsungin omalla Tizen-käyttöliittymällä, josta olemme aiempien sukupolvien malleissa pitäneet kovasti. Käyttö on sujuvaa ja intuitiivista, ja kaukosäädinkin on mukavan simppeli ja linjakas. Kaukosäädin on täysin uusi tänä vuonna, ja siinä on aurinkokennot ja ladattava akku – fiksua!

Suoratoistopalveluissa löytyy: Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video, HBO, Rakuten, Disney+ ja nyt myös Paramount+ pitävät varmasti huolen siitä, ettei katsottava lopu kesken.

Jos ei ole voimassa olevia suoratoistopalvelutilauksia käytössä, voi toki katsella Samsung TV Plussaa, joka on valmistajan uusi ilmainen ”suoratoistopalvelu”. Lainausmerkeissä, koska käytännössä kyse on vain lineaarisista televisiokanavista. Tarjonta ei ehkä ole järin jännittävää, mutta käytännöllinen ominaisuus kuitenkin, jos muutakaan katsottavaa ei ole.

Ainoa pieni pettymys Samsungin ominaisuuksien suhteen (vaikka sekä me että muut testaajat olemme huokailleet asiaa jo pitkään), on se, ettei tukea Dolby Visionille edelleenkään ole. Myöskään Dolby Atmos -äänelle ei ole sisäistä dekoodausta, mutta sen voi kiertää käyttämällä ulkoista soundbaria.

Pelioptimoitu televisio

Television käyttö pelaamiseen on yhä suositumpaa. Samsung onkin panostanut pelattavuuteen, ja 2021-mallistossa on uusi Game Bar -niminen pelikäyttöliittymä. Kaikki peliasetukset löytyvät kätevästi siis yhdestä paikasta. Toinen kiintoisa uutuus on Super Ultrawide GameView, joka mahdollistaa pelaamisen 21:9- tai 32:9-laajakuvaformaatissa, mikäli käytettävä PC-peli sallii sen.

QN95A:n peliasetus on salamannopea: mittasimme viiveeksi ennätysalhaisen 5 millisekuntia. Silloin tosin joutuu pärjäämään ilman joitain kuvaa parantavia ominaisuuksia, kuten liikkeiden pehmennystä. Mutta kuva on nopea!

Samsung-QN95A-input-lag-scaled Samsung-2021-Game-Bar-scaled
<
>
Samsungin Game Bar tarjoaa kaikki peliominaisuudet yhdessä paikassa. Kuva: Audun Hage

Samsung QE55QN95A: kuvanlaatu

LCD-tekniikka nojaa taustavalaistukseen, ja niin se tekee vieläkin – tosin sillä erotuksella, että MiniLEDin ansiosta kirkkaus ja kontrasti ovat entistä tarkemmat. Siinä missä edeltäjässä Q95T:ssä oli noin sata paikallisesti himmennettävää aluetta, on QN95A:ssa melkein 800, kuvan koosta riippuen. Niinpä valo jakautuu tarkemmin ja valovuotoa ja epätasaisuuksia on vähemmän.

Näin runsas määrä ledvaloja tosin vaatii myös valtavasti tehoa koneelta. Siksi Samsung on joutunut päivittämään uuteen tekoälyn avulla skaalaavaan Neo Quantum -videoprosessoriin.

Kuulostaa siis hienolta, mutta miltä kaikki tämä näyttää käytännössä? Testimielessä laitoimme QN95A:n viereen LG OLED55CX -television, joka oli viime vuoden parhaita ja suosituimpia OLED-malleja. Tulos oli melko yllättävä.

Samsung QN95A Snabba Cash scaled 1
Samsung QN95A:n kuva on erittäin kirkas ja kontrastikas myös OLEDiin verrattuna. Kuvassa Netflixin Snabba cash -sarjan S1E5 vasemmalla QE55QN95A:n ja oikealla LG OLED55CX:n ruudulla. Kuva: Audun Hage

Ensivaikutelma on, että MiniLEDin kirkkaus on jotenkin vaivatonta ja miellyttävää. Kuva tulee kohti harvinaisen dynaamisesti ja vie huomion pois OLED-näytöltä. Tässä kirkkaus riittää ihan varmasti katseluun myös päivänvalossa! Voimakkaat HDR-kohtaukset näyttävät intensiivisiltä. Hämmästyttävää kyllä, QN95A:ssa ei ole LCD-tekniikkaan tavallisesti liitettyjä heikkouksia.

Mehukkaasta kirkkaudesta huolimatta värien kylläisyys tai kontrasti eivät tunnu liioitelluilta, eikä valo tunnu myöskään vuotavan takaa. Päinvastoin: valo jakautuu erittäin tasaisesti ja siirtymät tummasta valoisaan sujuvat saumattomasti. Musta näyttää todella mustalta, ilman LDC-näytöille tyypillistä sinistymistä.

Itse asiassa televisio ei muistuta lainkaan LCD-ruutua, vaan OLEDia! Vierekkäin olevat televisiot käyttäytyvät hyvin samankaltaisesti, ja sokkotestissä olisi ollut vaikea erottaa käytettyä tekniikkaa.

Valoista kohteet tummaa taustaa vasten, kuten tekstitykset tai tunnelin päässä näkyvä valo, aiheuttavat usein LCD:llä ärsyttäviä halo-efektejä. Oikein haastavilla testivideoilla saimme houkuteltua esiin pientä haloa MiniLEDillä, mutta häiritsevyys oli aivan minimaalista perinteiseen tekniikkaan verrattuna, eikä millään tavalla haittaa katselua. Ei epäilystäkään: kontrasti on ilmiömäinen eivätkä LCD:n heikkoudet vaivaa tätä mallia.

Samsung QN95A:n terävyys on todella vaikuttava. On vaikea sanoa, johtuuko se enemmän taustavalaistuksen tarjoamasta tarkemmasta ”resoluutiosta” vai kuvankäsittelystä, mutta kasvot ja muut kohteet toistuvat terävästi ja yksityiskohtaisesti ilman teennäisyyttä. QN95:n kuva pysyy terävänä myös nopeiden liikkeiden aikana.

LG:n OLEDin vieressä on myös ilmeistä, että QN95:n kirkkaus on huomattavasti parempi (noin 1 700 nitiä). Kannattaa huomata, että MiniLED-näytöt suoriutuvat erittäin kirkkaista kohtauksista ilman kiinnipalamisen vaaraa. Summa summarum: LCD-tekniikalla on OLEDiin verrattuna omat heikkoutensa ja vahvuutensa, mutta MiniLED tuo pöytään vielä lisää muskelia!

Äänenlaatu

Samsung QN95A on varustettu Object Tracking Soundilla, joka koostuu strategisesti sijoitelluista, televisioruudun takapuolella olevista kaiuttimista. Se analysoi audio- ja videosignaaliaja hyödyntää kaiuttimia isomman ja realistisemman äänikuvan aikaansaamiseksi. Televisio pystyy muun muassa seuraamaan ruudun tapahtumia ja luomaan vaikutelman siitä, että ääni tulisi samasta kohtaa.

Samsungin äänenlaatu on itsessään hyvä: puhe on selkeää ja bassossa mukavaa täyteläisyyttä. Lisäkaiuttimet tekevät äänestä ilmavamman ja jakautuvamman. Ei se silti erillistä soundbaria korvaa!

Parhaasta äänestä nauttiakseen kannattaakin lisätä Atmos-soundbar, joka siirtää television äänisignaalin korkearesoluutioisena HDMI eARC -liitännän kautta.

Samsungin televisiot toimivat erityisen hyvin saman valmistajan soundbarien kanssa: Q Symphony -ominaisuus käyttää television omia kaiuttimia yhdessä soundbarin kanssa, ja Spacefit Sound optimoi äänen tilan akustiikan mukaan.

Samsung HW-Q950T soundbar Q Symphony
Q Symphony hyödyntää television omia kaiuttimia soundbarin lisäksi. Kuva: Samsung

Johtopäätökset

QN95A on Samsungin paras 4K-televisio tälle vuodelle: hiukan kalliimpi kuin muut QLED-mallit 2021, mutta samalla saa paremman kuvan ja paremmat liitännät.

Kuvanlaatu onkin loistava: QN95A hyödyntää uutta MiniLED-tekniikkaa, joka tarjoaa uskomattoman hyvän kontrastin ja häikäisevän kirkkauden, ja vieläpä paljon paremman mustan kuin aiemmissa malleissa. QN95A suoriutuu erinomaisesti useimmista sisällöistä myös sellaisissa, joissa OLED on perinteisesti hakannut LCD:n. Odotamme kovasti pääsevämme vertailemaan Samsung QN95A:ta LG C1:n ja muiden tämän vuoden haastajien kanssa, mutta jo nyt on selvää, että tämän vuoden Neo QLED MiniLED-tekniikalla on todellakin askel oikeaan suuntaan!

Huom! Jos pärjää ilman tyylikästä Slim One Connect -liitäntälaatikkoa, voivat QN92A ja QN93A olla edullisempia vaihtoehtoja QN95A:lle.

Samsung QN95A:n kalibrointi

Samsung QN95A:ssa on tuki CalMan AutoCal -kalibrointiohjelmalle. Kun liittää television PC:hen, jossa on mittauslaitteisto, saa mitattua ja tarpeen mukaan korjattua väritasapainoa ja harmaasävyjä nykystandardien mukaiseksi. Tämä on jälleenmyyjien ja erityisosaajien tarjoama lisäpalvelu, joka on tarkoitettu 100-prosenttisesti tarkkoja kuva-asetuksia haluaville. (Huom! Kun liikkeessä tehdään laitteelle esikalibrointi, on tärkeää, että myyjälle kerrotaan, millaiset valaistusolosuhteet omassa katseluhuoneessasi on!)

Samsung QN95A on varustettu myös Expert Calibration -nimisellä ominaisuudella, eli tv on kalibroitu tehtaalla tavallista tarkemmin. Emme tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään, mutta selvästi homma toimii, sillä tehdasasetuksillaan QN95 antoi yllättävän hyvät lukemat.

Samsung-QN95A-Calibration-scaled Samsung-Calman-Autocal-scaled Samsung-QN95A-Color-Volume-scaled
<
>
Samsung QN95A tukee automaattikalibrointia CalMAN AutoCal -ohjelmalla. Kuva: Audun Hage

Harmaasävyjä mitatessa saimme deltapoikkeamaksi alhaisen 1,7. Se mahtuu reilusti toleranssiin, joka on 3, ja on selvästi paras harmaasävyasteikko, jonka olemme Samsungin televisiosta koskaan mitanneet. Yksinkertaisen 2 pisteen (RGB gain ja bias) kalibroinnin jälkeen saimme tulokseksi 0,7.

Samsung on yhä hieman epälineaarinen värintoiston suhteen ja etenkin punainen ja sininen ovat ylikyllästettyjä. Tässä automaattikalibrointi ei vaikuta erityisen tarkalta: vaikka pyysimme Calmanin ohjelmaa säätämään keskipoikkeaman yhteen, oli maksimipoikkeama isompi kuin aloitustilanne. Niinpä päädyimme pitämään tehdasasetukset väreille.

Uuden MiniLED-paneelin kirkkaus on erinomainen: mittasimme 10-prosenttisella ikkunalla 1 720 nitiä.

Television tehdasasetukset kertovat, että Samsung on saamassa kalibrointinsa kuntoon. Vaikka väridekoodaus onkin yhä hiukan epälineaarista, suoriutuu QN95 erittäin hyvin. Kalibroinnin jälkeen sekä väriavaruus ja harmaa-asteikko saavuttivat deltapoikkeamaluvun 1. Emme ole koskaan päässeet yhtä hyvään tulokseen Samsungin televisiolla, tai itse asiassa millään LCD-televisiolla! Todennäköisesti siitä on kiittäminen uutta MiniLED-taustavalaistusta, parempaa tehdaskalibrointia ja sitä, että Samsung on käyttänyt 12-bittistä värigradiaatiota uusissa malleissa.

– Aivan eri sfääreissä kuin aiemmat Samsungin mallit, julistaa kalibroijamme Gorm hymyillen.

 

Kalibroinnin suoritti ProCalin Gorm Sørensen. Gorm on ISF- ja THX-sertifioitu kalibrointiasiantuntija, jolla on vuosien kokemus TV/AV-puolelta, elokuvista ja lähetyksistä.

Karakter
Samsung QN95A (QE55QN95A)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung QN95A vakuuttaa kirkkaalla kuvallaan, jossa on täyteläinen kontrasti ja samalla erinomainen musta ja kirkkauden hallinta. Loistava televisio kaikenlaiseen käyttöön. QN95A:ssa ei ole – aiempienkaan Samsungin televisioiden tapaan – tukea Dolby Vision HDR-formaatille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top