Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QE75Q800T

Samsungin 8K-televisio on häikäisevän hyvä!

Samsung Q800T väläyttää näkymän tulevaisuuden tv-teknologiaan uskomattoman terävällä kuvallaan.

Julkaistu 22.05.2020 - 10:44
Samsung QE75Q800T
Audun Hage

8K-televisiot ovat tähän asti olleet lähinnä erittäin vihkiytyneiden ja varakkaiden harrastajien kuriositeetteja. Onko huiman rahallisen panostuksen laittaminen 8K-televisioon kuitenkaan ihan järkevää, kun 8K-sisältöjä ei oikeastaan vielä ole tarjolla?

Meidän kokemuksemme mukaan 8K-kuva voi näyttää uskomattoman upealta, mutta vain silloin, kun sisältökin on 8K-laatua. Katsomalla 4K- tai HDR-materiaalia ei hyöty ole niin suuri. Vaikka televisio käyttää kaikenlaista analytiikkaa, algoritmeja ja suoritustehoa täyttääkseen puuttuvat pikselit, ei tekniikalla saa korvattua aitoa asiaa, eli 8K-laadulla kuvattua, editoitua ja tuotettua materiaalia. Tästä syystä 8K-television hintaa on vaikea perustella erinomaisiin 4K-malleihin verrattuna.

Tilanne oletettavasti jatkuu vielä jonkin aikaa samanlaisena, vaikkakin merkkejä uusista tuulista on jo havaittavissa: hinnat ovat jo hieman halventuneet, ja valikoima laajenee uusilla malleilla ja ruutukokovaihtoehdoilla. Myös sisältöpuolella on lähdetty ottamaan askelia 8K:n suuntaan. Kukapa tietää, ehkä 2020 on se vuosi, kun 8K saa tuulta alleen?

Mainos

Samsung Q800T: edullisempi 8K-televisio

Samsung Q800T
Q800T näyttää aivan vuoden 2019 Q90R-huippumallilta, mutta siinäpä on 8K-resoluutio. Litteä, keskelle sijoitettu jalka jättää hyvin tilaa soundbarille. Kuva: Samsung

 

Samsung on kaikesta huolimatta innolla 8K-kehityksen kärjessä. Korealaisvalmistaja on tähän mennessä varannut 8K:n vain kaikkein kalleimpiin lippulaivamalleihinsa, mutta tänä vuonna luvassa on kolme uutta sarjaa ja edullisemmat hinnat. Halvin mallistoista on Q800T, joka asettuu samaan luokkaan viime vuoden 4K-huippumallin Q90R:n kanssa, mutta kuvapaneeli on päivitetty supertarkaksi 8K:ksi! Malli on saatavilla neljässä koossa (65, 75, 82 ja 98 tuumaa). Kaikkien saatavuudesta Suomessa ei vielä ole tietoa, mutta testiin saimme sekä 65- että 75-tuumaiset mallit!

Design

Samsung Q800T on hienojen huippumallien Q900TS:n ja Q950TS:n pikkuveli, mutta ulkonäöltään ne eivät muistuta toisiaan paljoakaan. Isommat sukulaisensa huokuvat ylellisyyttä lähes kehyksettöminä, kun taas Q800T on huomattavasti tavallisemman näköinen. Kehys on tummaa metallia ja muovia, mistä ei heti arvaisi, että nyt katsellaan kallista highend-televisiota. Tosin onko sillä väliä?

Joillekin Samsungin No Gap -seinätelineen puuttuminen voi kylläkin olla iso miinus. Seinäkiinnitys on siis tehtävä VESA-standardikiinnikkeellä, joka puskee television hieman irti seinästä. Q800T:ssä ei myöskään ole Samsungin kätevää One Connect -liitäntälaatikkoa, vaan HDMI-piuhat on kytkettävä television taakse. Jos vaihtelee laitteistoa usein, on parasta asettaa televisio tason päälle tai valita seinäkiinnike, joka aukeaa sivulle.

Ominaisuudet ja käyttö

Televisio on helppo ottaa käyttöön, ja siinä on monia edistyksellisiä ominaisuuksia. Tizen-käyttöjärjestelmä on kokenut pienen kasvojenkohotuksen tänä vuonna, ja sen grafiikat ovat nyt terävämmät ja valikot fiksummin järjestetty. Television asennus on yksinkertaista kännykän avulla, ja valikoista haluttu sisältö löytyy nopeasti. Eri palvelut voi asettaa haluamaansa järjestykseen.

Palveluvalikoima on todella hyvä: Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ ja kohta puoliin myös Disney+. Uusi YouTube-sovellus käyttää AV1-videopakkausta, jonka ansiosta YouTube-videoita voi katsella 8K-resoluutiolla!

Samsung Smart View scaled 1

Samsung Smart View tuo kännykän näytön televisiokuvan viereen.AirPlay 2:n avulla on helppo striimata iPhonesta sisältöjä suoraan televisioruudulle. Toinen uutuus vuoden 2020 malleissa on Smart View -sivupalkki, joka näyttää kännykän näytön tv-kuvan vieressä (toistaiseksi toimii vain Android-puhelimilla). Joissain tilanteissa ominaisuus voi olla kätevä, esimerkiksi jos haluaa katsella walkthrough-opastusta pelatessaan tai seurata chattia telkkariohjelmaa katsoessa. Tai jos kaksi ihmistä haluaa katsoa eri asioita samaan aikaan! Hauskaa on nimittäin se, että toista ”näyttöä” voi kuunnella kuulokeliitännän kautta.

Q800T on varustettu Ambient Mode -nimisellä Samsungin ”näytönsäästäjällä”. Kun ruutu on standby-tilassa, siihen voi valita vaikka omia perhekuvia, grafiikoita, säätiedotteita ja muuta vastaavaa. Suljettu televisio ei siis ole musta ruutu, vaan voi toimia vaikka kellona.

Q800T tukee HDR-videota Samsungin itse kehittämää avointa HDR10+ -formaattia mukaan lukien. Dolby Visionille (HDR dynaamisella metadatalla) ei kuitenkaan ole tukea, joten monia Netflixin ja Applen sisältöjä ei voi katsoa parhaalla laadullaan. Samsung on nyt ainoa isoa televisiovalmistaja, joka ei Dolbyn formaattia tue, ehkä säästääkseen lisenssimaksuissa.

HDMI 2.1

Samsungin 2020-malleissa on HDMI 2.1 -liitäntäversiot, mikä on erityisesti 8K-sisältöjä ajatellen tärkeää. HDMI 2.1 nimittäin pystyy siirtämään 8K/60p-videosigaanlia, josta mahdollisesti kehittyy tulevaisuudessa tavallisin formaatti. Se tukee myös 4K-videosiirtoa 120 fps:n nopeudella (High Frame Rate/HFR), vaihtelevaa virkistystaajuutta (Variable Refresh Rate, VRR) ja automaattista latenssiasetusta (Auto Low Latency Mode, ALLM). Liitäntä lupailee myös tulevaisuusvarmaa yhteensopivuutta pelikonsolien seuraavalle sukupolvelle: sekä PlayStation 5:n että Xbox Series X:n odotetaan omaavan ominaisuuksia, jotka vaativat HDMI 2.1-liitännän. Mainittakoon, että Q800T:ssä on vain yksi HDMI-sisääntulo, joka tukee täyttä kaistanleveyttä ja kolme muuta on rajoitettu tavalliseen HDMI 2.0:aan.

Televisiossa on myös monia pelikokemusta parantavia ominaisuuksia. Real Game Enhancer+ voi nostaa tummista kohdista esiin enemmän yksityiskohtia, jolloin varjoissa lymyilevät viholliset havaitsee helpommin. Q800T:n peliasetuksella viive (input lag) on ennätyksellinen 5 millisekuntia!

Samsung Q800T on älykotivalmis: Digital Butler -niminen ”hovimestari” kokoaa kaikki kodin älyliatteet yhteen, toimivatpa ne sitten infrapunalla, Bluetoothilla tai wifillä. Näin voi luoda omia makroja: esimerkiksi että valaistus himmenee tai kaihtimet menevät alas, kun tv:n laittaa päälle. Tämä ominaisuus ei ollut ihan valmis testatessamme Q800T:a, joten täytynee palata asiaan myöhemmin.

Kuvanlaatu 

Samsung Q800T
Veitsenterävä kuva: Samsung Q800T on superterävä, ja värintoisto, kontrasti ja kirkkaus ovat huippuluokkaa. Kuvassa YouTubesta löytyvä Forge-elokuva.

Samsung Q800T voi näyttää perustelkkarilta, mutta kuoren alla pullistelee todellinen videohirmu Veitsenterävän 8K LCD -paneelin lisäksi siinä on suora ledtaustavalaistus paikallisella himmennyksellä sekä Ultra Black -filtteri, joka tekee näytöstä todella mattapintaisen ilman häiritseviä heijastuksia.

33 miljoonan (!) pikselin hallitsemiseen Samsung on kehittänyt uuden Quantum Processor 8K -videoprosessorin, jollainen löytyy myös Q950TS-lippulaivamallista. Uusi prosessori on melkoinen muskelikimppu, joka käyttää koneoppimista ja tekoälyä kuvan optimoimiseen. Kuva ei tosiaan kärsi tökkimisestä!

Samsung Q800T

Jos viime vuoden 4K-malli Q90R on tuttu, voi Q800T tuntua samankaltaiselta. Silti samalla uutuusmalliin on tehty paljon parannuksia.Ensimmäinen asia, johon kiinnitämme odotetusti huomiota, on kuvan terävyys. 8K-näyttö on eittämättä tarkimpia näkemiämme, mutta ei missään nimessä terävä siinä mielessä, että kuva tuntuisi silmälle jotenkin ikävältä. Päinvastoin: äärimmäisen korkearesoluutioinen 8K tuntuu erittäin miellyttävältä katsella. Tuntuu kuin katsetta voisi tarkentaa ja siirtää kuin oikeassakin maisemassa.

Näin korkean resoluution kuvan kanssa 3D muuttuu turhaksi. Pikselitiheys takaa erittäin tasalaatuisen kuvan, josta puuttuvat tavallisista televisioista usein löytyvät pienet reiät ja epätasaisuudet. Täytyy tuijottaa nenä kiinni ruudussa, jotta näkisi pienintäkään rajaa pikselien välillä!

8K herää eloon

Aloitimme katselun Samsungin USB-tikulla lähettämillä demovideoilla. Täysi kaistanleveys 8K:lla näyttää huikealta. Luontokuvat ja lähikuvat eläimistä paljastavat jokaisen yksityiskohdan aina ohuimpaan karvaan asti. Todella vaikuttavaa! Olemme kuitenkin nähneet näitä ylituotettuja klippejä ennenkin messuilla ja muissa tapahtumissa. Haluamme nähdä jotakin uutta!

Yllättäen YouTube rientää apuun. Hämmästyttävää kyllä, YouTube.com-sivustolla on jo useamman vuoden ajan ollut tarjolla 8K-sisältöä, mutta vasta nyt niiden katselu on teknisesti mahdollista yhteensopivan 8K-television YouTube-sovelluksen kautta. Ja huh, huolimatta tiukemmasta pakkaamisesta ja kapeammasta kaistanleveydestä kuin USB-klipeissä, on kuva mielettömän herkullinen!

Perinteisen Hollywood-viihteen harmiksi tarjolla on todella paljon luonto- ja maisemavideoita 8K-laadulla striimattavaksi. YouTube on itsenäisten elokuvantekijöiden leikkikenttä, josta esimerkkinä Phil Holland. Hän on ladannut palveluun muutaman erittäin siistin videon, jotka on kuvattu 8K- ja 12K-kameroilla (!). Niiden yksityiskohtien taso ja realismi on vain koettava itse. Tässä Samsungin uutuusmallilla on kyllä todella kova etulyöntiasema tavallisiin 4K-televisioihin nähden!

Loistava kontrasti ja värit

Samsung Q800T

Intensiiviset värit: Samsung Q800T:ssa on vahva kirkkaus ja kontrasti, jotka sopivat loistavasti intensiivisimpiin kohtauksiin. Hehkuvan teräksen kuumuuden voi melkein tuntea! Kuva: Audun HageYouTube-valikoiman ansiosta pääsemme testaamaan muitakin ominaisuuksia Samsungin laitteella. Ledtaustavalaistu LCD-näyttö ei voi kontrastiltaan ja mustaltaan yltää OLEDin rinnalle tummissa kohtauksissa. Kun LCD-paneelin takana loistaa ”valotykki”, ei pientä valovuotoa voi välttää. Tämän sukupolven laitteisiin Samsung on kuitenkin onnistunut taas parantamaan asiaa.

Uskolliset lukijamme saattavat muistaa, miten tyytyväisiä olimme edellisvuoden Q90R-4K-huippumalliin (nimesimme sen Vuoden parhaaksi highend-luokan televisioksi 2019). Q800T käyttää samantyyppistä taustavalaistusta, jossa virranhallintaa on paranneltu, joten monet ominaisuudet ovat samaa tasoa. Samsungin näytön kontrasti ja musta ovat erinomaiset, ja vain haastamalla kuvaa kohtauksella, jossa on pieni valkoinen piste pimeällä taustalla, saamme aikaiseksi pienen haloefektin. Livevideot esimerkiksi ilotulituksista ja autoista pimeissä tunneleissa näyttävät sen sijaan virheettömiltä – selvä parannus Q90R:ään verrattuna.

Samsungin ruudussa riittää kirkkautta television katseluun aurinkoisena päivänä, ja mattalasi estää ympäristöä heijastumasta kuvaan. Tässä Q800T:llä on selvä etu OLED-näyttöihin nähden, sillä niissä on usein heikompi kirkkaus ja kiiltävä pinta.

Myös värintoisto on mahtavaa: intensiivistä ja värikästä. Q800T:n elokuva-asetus on neutraali ja Intelligent-asetus mukautuu sisältöön. Yhteinen nimittäjä eri asetuksille on, että väreissä on aina hyvää painetta.

Vaikka Samsung Q800T on parhaimmillaan 8K-sisältöjen kanssa, se suoriutuu fantastisesti myös tavallisista HD- ja 4K-sisällöistä. Jalkapallo-ottelujen nopeat panoroinnit toistuvat upeasti, ja kuva säilyy terävänä myös kuumimmassa pelin tuoksinnassa. Jopa melkoisen pakatut uutislähetyksetkin näyttävät eläväisiltä 75-tuumaisella. Ehkei merkittävästi paremmalta kuin hyvästä 4K-televisiosta katsoessa, mutta ehdottomasti ei huonommaltakaan.

Äänenlaatu

Samsung Q800T on varustettu pienellä kaiutinarmeijalla, joka on sijoitettu ruudun taakse. Tämä on ensimmäinen näkemämme malli, jossa on Object Tracking Sound+ (OTS+) eli yksi Samsungin äänipuolen uutuuksista tälle vuodelle. Sen sijaan, että kaiuttimet olisivat ruudun alareunassa kuten yleensä, niitä on ripoteltu pohjaan, reunoille ja ruudun yläosaan, jotta ääni jakautuisi paremmin. Televisio analysoi äänisignaalin ja jakaa ääniefektit eri kaiuttimille luodakseen realistisemman surroundefektin.

Testasimme ääntä musiikilla, puheella ja elokuvilla, ja täytyy sanoa, että äänimaisema todella vakuuttaa. Se vastaa kuvan kokoa paremmin kuin Samsungin aiemmissa malleissa. Puhe toistuu kirkkaana ja vahvana, joskaan ei vallankumouksellisena. Pikkuruiset kaiuttimet joutuvat koville, kun volyymiä säätää kovemmalle, ja television kuoresta kuuluu erottuvan pientä resonanssia. Bassossa ei ole juuri kerskailtavaa.

On selvää, että Q800T:n kaltainen laatutelevisio ansaitsee kunnollisen subwooferilla varustetun soundbarin – joka mieluiten tukee Dolby Atmosta. Toinen ehkäpä kiintoisampi vaihtoehto on mahdollisuus käyttää television omia kaiuttimia soundbarin kanssa. Q Symphony -ominaisuus synkkaa television ja soundbarin äänet siten, että ekstrakaiuttimella saa luotua laajemman äänikuvan. Emme ole vielä testanneet ominaisuutta, mutta sormet jo syyhyävät päästä kokeilemaan sitä jonkin Samsungin uuden soundbarin kanssa.

Johtopäätökset

8K-televisiot ovat tähän mennessä olleet lähinnä intohimoisten harrastajien hupia, sillä merkittäviä etuja laadukkaisiin 4K-malleihin ei ole ollut tarjolla. Kun YouTube nyt tarjoaa 8K-laadun videoita, on jo jonkin verran korkearesoluutioista katseltavaakin tarjolla, jolloin 8K-tv vaikuttaakin paljon järkevämmältä ja kiinnostavammalta ajatukselta! Samsungilta onkin fiksu veto alentaa 8K-malliensa hintaa juuri tällä hetkellä. Q800T tuntuu hiukan riisutulta versiolta joissakin kohdin, etenkin hinnan huomioiden. Kuvanlaadultaan veitsenterävä Q800T kuitenkin häikäisee, joten voimme hyvillä mielin suositella tätä mainiota 8K-televisiota.

Samsung Q800T:n kalibrointi

Tämä Samsung-malli ei tue Calman AutoCal (automaattinen kalibrointi), jollainen kalliimmista QLED-malleista löytyy. Televisio on siis kalibroitava manuaalisia asetuksia käyttämällä. Se vie aikaa, ja Samsungin valikko on hieman sekava jopa kokeneemmalle käyttäjälle. Tarvitaan lähemmäs parikymmentä painallusta, jotta pääsee väritila-asetuksiin ja sieltä pois! On sitä paitsi ärsyttävää, että näytöllä oleva valikko vaikuttaa kirkkauteen, eli kirkkautta ei voi mitata valikon ollessa näkyvillä. Tässä Samsungilla olisi opittavaa LG:ltä, jolla on kaukosäätimessä asetuksia helpottavia pikavalintoja.

Samsung Q800T

Onneksi kovin suuria säätöjä Q800T ei vaadi. Se on tehdasasetuksillaan jo melko hyvä, ja testikappalettamme piti vain hiukan hienosäätää, jotta harmaan sävyt sai neutraaliksi. Elokuva-asetuksella mittaustulokset olivat parhaat, mitä nyt vihreää ja sinistä oli hiukan liikaa tehden kuvasta jokseenkin kylmäsävyisen. EOTF-gammakäyrällä pysytellään HDR:n osalta oikein hyvin, tosin alhaalla näkyy hieman tummempi alue. Tarkoittaen, että näyttö on tummimmissa kohtauksissa vähän mustempi kuin pitäisi. Toisaalta vaaleammissa kohdissa kuvan sävy on virheetön.

Samsungin televisio on erittäin kirkas, kuten mittauksistamme kävi ilmi:

Kirkkaus:

2 % ikkunassa 910 nitiä

5 % ikkunassa 920 nitiä

10 % ikkunassa 1100 nitiä

50 % ikkunassa 660 nitiä

75 % ikkunassa 410 nitiä

100 % ikkunassa 370 nitiä

 

Samsung Q800T

Värit voisivat olla tarkempiakin: Samsung on panostanut siihen, että 100 prosentin väri-intensiteetillä (RGB) mittaustulokset olisivat kohdillaan. Kaikki alle 100 prosentin sävyt ovat sen sijaan ylikylläisiä! Itse suosimme tapaa, jossa skaalan yläpäässä värit ovat hieman liian kylläisiä ja alapäässä taas hieman ali, jotta väritasapaino olisi kohdillaan. On jokseenkin yllättävää, ettei Sasmung ole kehittänyt tarkempaa väridekooderia, joka pysyisi markkinoiden parhaiden tasolla. Esimerkiksi Panasonic on hyvä esimerkki tästä, tosin myös LG on parantunut hurjasti viime vuosina.

Samsung Q800T tarjoaa erinomaiset mittaustulokset, jotka osoittavat, että elokuvien katselu kotioloissa on nautinnollista – mutta mistään referenssimonitorista ei ole värien suhteen kyse.

Kalibroinnin suoritti Gorm Sørensen (ProCal). Gorm on ISF- ja THX-sertifioitu kalibrointiasiantuntija, jolla on monen vuoden kokemus TV/AV-, elokuva- ja lähetyspuolelta.

Karakter
Samsung QE75Q800T
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung Q800T on kuvanlaadultaan todella, todella hyvä, mistä eniten on kiittäminen superterävää 8K-resoluutiota. Myös kontrasti ja musta ovat uskomattoman hyvät. Joissakin kohdissa Samsung on lähtenyt säästölinjalle: on ikävää, ettei tämän luokan televisiossa ole HDR- ja Dolby Vision -tukea. Myös edistyksellinen kalibrointiasetus puuttuu.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top