Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

Julkaistu 19.09.2020 - 10:56
Samsung Q950TS (QE75Q950TS)
Audun Hage

Todellisen lippulaivamallin kuuluu aina olla mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän: muotoilu, ominaisuudet ja suorituskyky ovat huippuunsa hiottuja – ja kaikki tämä näkyy tietysti hinnassakin. Samsung ei ole säästellyt paukkuja Q950TS:n luomisessa, ja se onkin valmistajan vuoden 2020 huippumalli.

Lippulaivamalli Q950TS on varustettu kuvapuolen viimeisimmillä villityksillä, kuten 8K-paneelilla ja mahtavalla videoprosessilla. Lisäksi kuoren alle on onnistuttu kätkemään oikeat kaiuttimet – vaikka muotoilultaan televisio on huippulitteä. Ja tietysti erittäin tyylikäs.

Onko siis Samsungin 8K-huippumalli kuvanlaadun huipentuma, vai onko muillakin tarjota yhtä hyvää kuvaa – se selviää kohta!

Mainos
Samsung Q950TS
Samsung Q950TS. Kuva: Samsung

Design

Q950TS edustaa uutta muotoilusuuntaa, jota Samsung kutsuu nimellä Infinity Screen. Nimi on lainattu luksuslomakohteiden infinity pooleilta, joissa altaan vesi näyttää jatkuvan horisonttiin. Television kohdalla äärettömyys viittaa lähes kehyksettömään ulkonäköön.

Vaikka televisiot ovatkin viime vuosina ohentuneet ohentumistaan, ovat kehykset yleensä olleet sentin parin luokkaa leveydeltään. Kehys auttaa suojaamaan paneelia ja kyllähän se myös visuaalisesti kehystää televisiokuvan. Mutta nyt Samsung haluaa päästä kehyksistä kokonaan eroon.

Samsung Q950TS Infinity
Ohuen ohutta designia: Samsung Q950TS:n kuva jatkuu reunasta reunaan – tyyli, jota valmistaja kutsuu nimellä Infinity Screen. Kuva: Audun Hage

Q950TS:n kehys on onnistuttu kutistamaan minimiin: kuvapaneelia kiertää ainoastaan millinpaksuinen metallinauha, joka sivulta katsottunakin on vain 1,5 cm leveä. Todella vaikuttavan näköinen ilmestys, etenkin kun huomioi, että tähän tilaan on mahdutettu LCD-paneeli, QLED-värisuodin ja suora ledtaustavalaistus. Ja kahdeksan kaiutinta!

Samsung Q950TS side angle
Ruutu nojaa hiukan taaksepäin, kun sen asettaa tasolle. Kuva: Audun Hage

Litteä ja kehyksetön ilme on kaunis katsella, mutta siitä on sekin ilo, että televisio vie vähemmän tilaa. Q950TS on saatavana 65-, 75- ja 85-tuumaisena, jotka kaikki ovat selkeästi pienikokoisempia kuin perustelkkarit samoissa kuvatuumakoissa.

Suunniteltu seinälle

Q950TS-mallissa on pari mainiota ominaisuutta, joiden vuoksi se kannattaa ehdottomasti kiinnittää seinälle, jos mahdollisuus siihen on. Toinen on nimeltään No Gap Wall Mount eli seinäkiinnike, joka tulee television mukana. Kiinnikkeen ansiosta television saa melkein täysin kiinni seinään – seinäkiinnitetty ruutu tulee vain 2 cm ulos seinästä ja vie itse asiassa vähemmän tilaa kuin LG:n Gallery OLED!

SS Q950T header
Q950TS:n kehys on harjattua metallia eikä näy juuri lainkaan sohvalle asti. Erityisen tyylikkäältä televisio näyttää, kun sen ripustaa seinälle. Kuva: Samsung

Toinen hienous on Samsungin One Connect -liitäntälaatikko, joka kätkee HDMI- ja signaalipiuhat nätisti mutta pitää ne kuitenkin sen verran helposti saatavilla, että uusien laitteiden lisääminen käy näppärästi. Laatikosta itsestään lähtee vain ohut virtajohto töpseliin ja toinen johto televisioon – erittäin hillitty asennustapa!

Kannattaa huomioida, että Q950TS:ssä on hieman isompi liitäntälaatikko ja paksumpi piuha kuin Samsungin 4K-televisioilla johtuen isommasta virrankulutuksesta.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsungin televisiota on helppo käyttää ja siinä on monia hyviä ominaisuuksia. Tizen-käyttöliittymän grafiikat ovat entistä terävämmät ja valikot fiksummin järjestetty, ja television asennus sujuu näppärästi puhelimen avulla. Bluetoothilla toimiva kaukosäädin tottelee käskyjä nopeasti.

Sovelluksia on hyvä määrä: Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ ja Disney+ muiden muassa. Lisäksi Samsungissa on AirPlay2-tuki mahdollistaa iPhonen sisältöjen striimaamisen kätevästi televisioruudulle.

8K-sisältöjen nauttimista ajatellen Q950TS on varustettu myös uudella YouTube-sovelluksella, joka mahdollistaa 8K-resoluution toiston.

Samsung Q950TS -mallissa on Ambient Mode -niminen Samsungin näytönsäästäjä. Kun televisio on standby-tilassa, voi ruudulla pyöriä kuvia, grafiikkaa, säätiedotteita tai vaikka omia perhekuvia.

Ei vieläkään Dolby Visionia

Q950TS tukee HDR-videota, mukaan lukien HDR10+ -formaattia, jota Samsung on ollut mukana kehittämässä. Kilpaileva formaatti Dolby Vision hyödyntää dynaamista metadataa, joka tuo kuvaan tavallista HDR:ää paremman kontrastin – mutta Dolby Visionia ei Samsung edelleenkään tarjoa.

Netflix on jo pitkään esittänyt elokuvia ja sarjoja Dolby Vision -laadulla, ja Apple TV+:n ja Disney+:n myötä vastaavaa sisältöä on yhä enemmän tarjolla. Q950TS:n kanssa on kuitenkin tyydyttävä katsomaan näitä ohjelmia perus-HDR:llä. Samsung saisi ottaa mallia Panasonicilta ja Philipsiltä, jotka tarjoavat tuen sekä HDR10+:lle että Dolby Visionille.

Samsung Q950TS:ssä on sentään mainio kuvankäsittely, joka analysoi kuva, sovittaa sävyt ja toivon mukaan tasoittaa eri HDR-formaattien välisiä eroja.

Samsung varmaankin vetoaa siihen, että moni palvelu käyttää avointa HDR10+ -formaattia, kuten Rakuten ja Amazon, mutta haluaisimme kuitenkin itse mahdollisuuden valita!

HDMI 2.1 -tuki

Samsung Q950TS:ssä on yhden HDMI-liitännän kohdalla HDMI 2.1. Se on 8K-sisältöjen kannalta oleellista, sillä se mahdollistaa videosignaalin lähetyksen 8K/60p-formaatissa. Se myös tukee 4K/120p-nopeutta (High Frame Rate/HFR), vaihtelevaa virkistystaajuutta (Variable Refresh Rate, VRR) ja automaattista matalaa latenssia (Auto Low Latency Mode, ALLM). HDMI 2.1:n käyttö varmistaa yhteensopivuuden etenkin tulevan sukupolven pelikonsoleiden kanssa.

Pelaamisesta puheen ollen, Q950TS:ssä on monia pelaamista tehostavia ominaisuuksia. Real Game Enhancer+ erottelee yksityiskohtia tummista kohdista, jolloin vihollisten bongaaminen varjoista onnistuu nopeammin.  Erityinen peliasetus antaa mittauksessa viiveeksi vaivaiset 5 millisekuntia.

QLED-televisio?

Q950TS on Samsungin QLED-malliston timantti. QLEDit ovat käytännössä LCD-televisioita, mutta niitä on hienosäädetty modernimmaksi. Kvanttipisteitä (quantum dots) sisältävä värisuodatin tekee värikirjosta laajan, ja suora ledtaustavalaistus alueellisella himmennyksellä tuo voimaa kontrastiin ja kirkkauteen.

no feature precision contrast for stunning depth and detail 226736089
Samsung Q950TS on varustettu QLED-värisuodattimella ja suoralla ledtaustavalaistuksella, jotka tekevät värikirjosta laajan ja kontrastista tarkan. Kuva: Samsung

Samsungin huippumallissa on tavallista enemmän ledvaloja, jotka on jaettu 480 alueeseen. Valot vaativat melkoisesti virtaa, mikä näkyy myös television virrankulutuksessa. On toki luultavaa, että tämän hintaluokan television ostamista harkitsevalla pari ylimääräistä kilowattituntia ei enää paina vaakakupissa…

Samsung on huomioinut senkin, että moni sijoittaa television tilaan, jossa on ikkunoita ja valoja. Q950TS:ssä on heijastamaton kalvo, joka estää ympäristöä peilautumasta ruudulle.

Veitsenterävä kuva

Samsungin uusi huippumalli on täynnä huipputekniikkaa, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa katselun kannalta? Aloitetaan 8K-resoluutiosta, joka on ehkä tämän television isoin vetonaula.

Tällä hetkellä YouTube on ehkä hieman yllättävästi 8K-videoiden pääasiallinen lähde. Uuden AV1-videokoodauksen myötä niin amatöörit kuin ammattilaisetkin voivat ladata ja toistaa 8K-sisältöjä YouTubesta – mutta tietysti vain, jos omistaa sopivat laitteet.

Erityisen vaikutuksen meihin ovat tehneet esimerkiksi Jacob & Katie Schwarzin ja Phil Hollandin tekemät videot, joilla eläimet, luonto, maisemat ja urbaanit ympäristöt heräävät henkiin käsinkosketeltavan todentuntuisina. 8K-kuva on veitsenterävää ja kuitenkin miellyttävää silmille. Kaikki yksityiskohdat erottuvat samanarvoisina, eivätkä terävyys tai hahmojen ja muotojen rajat tunnu aggressiivisilta tai keinotekoisilta.

Samsung Q950TS Above NYC
Samsung Q950TS näyttää todella upealta aitoa 8K-sisältöä katsellessa. Yksityiskohtien rikkaus tasolla, johon parhainkaan 4K-televisio ei yllä. Kuva: Audun Hage

Pian kuitenkin YouTuben häikäisevät 8K-videot on katsottu läpi, ja on tyydyttävä Netflixin, HBO:n ja 4K Blu-ray-soittimen tarjontaan. 8K-ruudun edut ovat vähemmän ilmeisiä, kun katselee tavallisempia 4K- ja HD-sisältöjä. Television on turvauduttava skaalaukseen ja muuhun videonkäsittelyn taikuuteen täyttääkseen puuttuvien pikselien paikat kuvassa. Ja vaikka Samsungin tekoälypohjainen prosessori suoriutuu tehtävästään hienosti, ei kuva tietenkään ole yhtä upea kuin aidolla 8K-sisällöllä.

Samsung Q950TS Cobra KaiKuvanlaatu on todella hyvä myös tavallisella 4K-laadulla, mutta ei poikkea erityisesti muista hyvistä televisioista. Tässä Netflixin Cobra Kai. Kuva: Audun Hage

Mikä kuva-asetus pitäisi valita?

Samsungin valikoiden syövereihin voi uppoutua pitkäksi aikaa säätämään kaikkea mahdollista. Useimpien lienee helpointa ja mukavinta valita jokin valmiista kuva-asetuksista ja olla miettimättä asiaa sen enempää.

Jos pitää luonnollisista väreistä, joita ei ole maustettu mihinkään suuntaan, on Samsungin tämän vuoden uutuus, Filmmaker Mode, varmasti mieleen. Tällä asetuksella televisio itsessään näpelöi kuvaa mahdollisimman vähän, eli kontrastia ei vahvisteta, värisiirtymiä ei korjailla eikä liikkeitä pehmennellä.

Samsung Q950TS Filmmaker Mode
Samsung Q950TS:ssa on neutraali Filmmaker-asetus. Kuva: Audun Hage

Samsung Q950TS näyttää todella kauniilta Filmmaker Modella: värit ovat luonnolliset ja liikkeet sulavia. Samalla tulee kuitenkin vähän sellainen olo kuin ajaisi urheiluautoa käsijarru päällä. Samsungin kuoren alla sykkii sellainen määrä ominaisuuksia, että houkutus käyttää niitä kasvaa liian suureksi. Intelligent Mode analysoi ja optimoi tv-kuvaa, ja vaikka se onkin vastoin puritaanisia periaatteitamme, on myönnettävä, että kuva näyttää hienolta. Värit saavat lisähehkua ja syvempiä varjoja, kontrasti vahvuutta ja kirkkaus loistoa, mutta kuva ei silti kallistu liioittelevan sarjakuvaestetiikan puoleen.

Plussia ja miinuksia

Samsungin 8K-huippumallin on kestettävä vertailua moniin muihin laadukkaisiin vuoden 2020 televisioihin, esimerkiksi LG:n CX– ja GX OLED -malleihin, Panasonicin GZ2000-lippulaivaan sekä Samsungin omiin Q800T- ja Q95T-malleihin. Jos unohtaa viimeistellyn designin ja kuvan huipputerävyyden, ei Q950TS ehkä ole niin ylivoimainen kuin voisi hinnasta päätellä. Se on oikeastaan melko samalla tasolla kilpailijoidensa kanssa, kun verrataan esimerkiksi kontrastia ja värintoistoa.

Olipa alueellinen himmennys kuinka tiheäjakoista tahansa, ei Q950TS yllä OLEDin tasolla mustan syvyyden välittämisessä. Erillisiä himmennysalueita on peräti 480, ja silti kirkkaiden hahmojen ympärillä voi erottaa pientä halo-efektiä tummaa taustaa vasten.

Toisaalta Q950TS:n kirkkaus on tasolla, josta OLED voi vain haaveilla, noin 1 600 nitiä. Kun haluaa katsella televisioita päivänvalossa, kirkkaus on paikallaan, sillä se jaksaa tuoda tehoa ja loistoa myös vaativiin HDR-kuviin. Edullisemmat QLED-mallit, kuten Q95T ja Q800T ovat tosin myös erittäin kirkkaita.

Samsung Q950TS backlight

Paneelin valonjakautumisessa on havaittavissa pieniä epätasaisuuksia: vaaleanharmaat testikuvat vinjetöityvät hieman, eli kuva tummenee ulkoreunoja kohden. Lisäksi ruudulla näkyy häivähdyksiä pysty- ja vaakaviivoista. Tämä on LCD-näytöille tyypillinen niin sanottu dirty screen effect (likainen ruutu). Viivat eivät varsinaisesti erotu televisiota katsellessa, mutta ne voivat häiritä nopeatempoisten sisältöjen kohdalla, esimerkiksi jalkapallo-ottelun. Mikään televisio ei ole täydellinen, mutta Q950TS:n tapainen kallis highend-malli oli nostanut odotuksemme korkealle tämän ilmiön suhteen. Ehkä efekti on seurausta erityisen litteästä muotoilusta.

Äänenlaatu

Samsung Q950TS:ssä on OTS+-äänijärjestelmä (Object Tracking Sound), joka koostuu peräti kahdeksasta kaiutinelementistä. Ne on sijoitettu näytön taakse ja sivuille, ja sijoittelun tarkoituksena on luoda surroundin kaltainen vaikutelma.

Kuulostaa siltä, että Samsung on onnistunut todella hyvin Q950TS:n kanssa. Basso on täyteläinen ja diskantti erotteleva, joten puhetta on helppo seurata. Useamman kaiuttimen ansiosta ääni myös istuu kuvaan paremmin. Televisiota ei kuitenkaan voi pitää kovin lujalla, sillä pienet kaiuttimet eivät jaksa oikein jaksa paahtaa, ja bassollakin on rajoituksensa.

Sama pätee Q950TS:ään kuin muihinkin televisioihin: soundbar ja subwoofer kannatta hankkia samasta laatukategoriasta täydentämään erinomaista kuvaa. Jos hankkii Samsungin malliston soundbarin, voi hyödyntää Q Symphony -ominaisuutta, joka yhdistää television kaiuttimet ja soundbarin äänen yhdeksi suureksi äänikuvaksi. Olemme testanneet ominaisuutta aiemmin, ja kokonaisuus tuo hyvää pontta ääneen.

Johtopäätökset

Samsungin lippulaivamalli Q950TS on todellinen tv-herkku. On aikamoinen insinöörityön taidonnäyte saada mahdutettua tällainen määrä tekniikkaa näin litteään ja kauniiseen pakettiin! Kuvanlaatu on erinomainen, mutta etenkin 8K-sisältöjen parissa televisio puhkeaa kukkaan.

Suositushinnaltaan 8 000 euron arvoinen Q950TS on harvoille perusteltavissa olevan hankinta. Jos kuvanlaadultaan haluaa vain parasta mutta vähempikin kelpaa designin saralta, ovat Samsungin edullisemmat 8K-malli Q800T tai 4K-huippumalli Q95T parempia vaihtoehtoja.

Karakter
Samsung Q950TS (QE75Q950TS)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung Q950T:n kehys on lähes näkymättömän kapea. Kuvanlaatu on upea etenkin 8K-laadulla. Kontrasti ei ole niin hyvä kuin olisi odottanut. Ei Dolby Visionia.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top