TESTISSÄ: Philips OLED805 (65OLED805)

Kunnon väritykki

Mehukkaan kontrastin ja miellyttävän Ambilight-valaistuksen ansiosta Philips OLED805 on varsin elämyksellinen televisio.
Karakter
Philips OLED805 (65OLED805)
Ääni & Kuva kiteyttää
Hyvän kontrastinsa ansiosta OLED-näyttö tarjoilee erittäin laadukasta kuvaa. Ambilight toistaa elokuvan tunnelmia koko tilaan. Kaukosäädin on entistä parempi.
HDMI 2.1 puuttuu
Faktat
  • Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: Android Pie
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
  • HDR: HDR10+, HLG, Dolby Vision
  • Erityistä: P5 AI Perfect Picture Engine, Ambilight kolmella sivulla
  • Verkkosivusto: philips.fi
Mainos
Mainos
forfatter

Philips OLED805 on Philipsin vuoden 2020 malleista edullisin OLED, ja se on saatavilla 55- ja 65-tuumaisena. Toisin kuin hienommat mallit, siinä on tavalliset kaiuttimet Bowers & Wilkinsin äänijärjestelmän sijaan, mutta sentään sillä on kuvapuolella paljon annettavaa!

Tämän vuoden uutuusominaisuuksiin kuuluu 4. sukupolven Philips P5-videoprosessori, joka tarjoaa entistäkin terävämpää kuvaa ja vähemmän kohinaa. OLED805 tukee tärkeimpiä video- ja audioformaatteja, kuten HDR10+:ä, Dolby Visionia ja Dolby Atmos-ääntä. Ja onhan siinä toki myös Philipsin hieno Ambilight-tunnelmavalaistus…

Ambilight värittää koko huoneen

Philips on luikerrellut monen televisioharrastajan sydämeen juuri Ambilightin avulla. Valmistaja on edelleen ainoa, joka tämäntyyppistä valaistusta tarjoaa. Ambilight koostuu pienistä ledvaloista television kolmella sivulla, ja ne valaiset taustaseinää tv-sisällön värejä mukailevilla sävyillä. Sen ansiosta elokuviin on helpompi uppoutua.

Television takapuolella on Ambilight-valot, jotka hehkuvat samoissa sävyissä katsottavan elokuvan kanssa. Kuva: Audun Hage

Ambilight-tekniikasta on muodostunut Philipsille tärkeä tavaramerkki etenkin sen jälkeen, kun markkinoille tuli valmistajan ensimmäiset Ambilightilla varustetut OLED-televisiot muutama vuosi sitten. OLED-paneelin mahtava kontrasti yhdistettynä reunojen miellyttävään valaistukseen on elämys, joka kannattaa ehdottomasti kokea.

Annons

Design

Philips 65OLED805 on varsin puhdaslinjainen malli, joka muistuttaa kovasti vuoden 2019 edeltäjäänsä, OLED804-mallia. Litteä OLED lepää kahden pienen kromipäällysteisen jalan päällä ja näyttää leijuvan pari milliä televisiotason päällä – vaikutelma on erittäin tyylikäs ja ylellinen.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että matalalle sijoittuva ruutu hankaloittaa soundbarin sijoittelua. Philips on onneksi miettinyt tätäkin, ja pienillä lisäpaloilla näytön saa nostettua noin 7 cm:n korkeudelle tasosta, jolloin kaiutin ei enää peitä television sisältöä – näppärää!

Käyttö ja ominaisuudet

Philips 65OLED805 on varustettu Android 9.0-versiolla, joka on aiempaa nopeampi ja televisioystävällisempi: sekä perinteiset kanavat että Netflixin, Disney+:n ja YouTuben kaltaiset sovellukset löytyvät valikosta helposti. Google Assistantin käyttö onnistuu kaukosäätimeen integroidun mikrofonin avulla.

Philips OLED805 on vihdoin saanut Bluetoothilla toimivan kaukosäätimen. Halleluja! Kuva: Audun Hage)

Tämän vuoden malliin kaukosäädin on uusittu: Philips on kuullut rukouksemme ja tehnyt vihdoin Bluetoothilla toimivan kaukosäätimen vanhan IR-säätimen sijaan! Uusi säädin tottelee käskyjä paljon nopeammin eikä välitä siitä, miten päin sitä pitelee. Ergonomisesti ajatellen nappeja voisi olla muutama vähemmänkin, mutta mitään isoa ongelmaa säätimessä ei todellakaan ole.

Annons

OLED805 tukee Dolby Vision- ja HDR10+ -formaatteja, jotka molemmat lähettävät parempaa vaihtelua kontrastiin tuovaa dynaamista metadataa. Sopivat HDR-sisällöt esimerkiksi Netflixistä, Amazon Primestä tai Disney+:sta toistuvat siis parhaalla mahdollisella tavalla. Philips sekä Panasonic ja TCL ovat harvoja tv-valmistajia, jotka tarjoavat tuen kaikille HDR-formaateille, kun taas esimerkiksi Samsung ei tue Dolby Visionia.

HDMI 2.1 puuttuu

Televisiossa on neljä 2.0b HDMI -sisääntuloa. ALLM:ää (automaattinen peliasetus Auto Low Latency Mode) lukuun ottamatta liitännät eivät tue uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia. OLED805 ei siis ehkä ole kovimpien pelaajien ykkösvaihtoehto. Toki Xbox Series X ja PlayStation 5 toimivat sen kanssa todennäköisesti aivan mainiosti ihan vaativimpia pelin kohtia lukuun ottamatta.

Philips OLED805:ssä on kuitenkin oma peliasetuksensa, mutta ei ihan nopeimmasta päästä: 30 millisekunnin viive jää kauaksi Sonyn, LG:n ja Panasonicin input lag -luvuista. VRR-tukea (Variable Refresh Rate ei löydy, eikä 4K/120 fps onnistu, joten televisio ei ole yhtä peliystävällinen kuin vaikkapa LG:n vuoden 2020 mallit. Harmi, sillä Ambilightin kanssa pelaaminen tuntuisi huikealta!

Edistyksellistä kuvankäsittelyä

Philipsillä on kaikenhintaisia televisioita, ja myös hyviä LCD-näyttöjä. Huippumalleissa on kuitenkin panostettu OLED-teknologiaan. Kuvapaneeli on LG Displayn käsialaa, mutta kuvankäsittelystä vastaa yksin Philips.

OLED805 käyttää neljännen sukupolven P5-videoprosessoria. Miksi sen nimi ei sitten ole vain P8? Vastaus piilee symboliikassa: P5 edustaa viittä pilaria, jotka muodostavat kuvankäsittelyn perusteet: lähteen analysointi, terävyys, värien parantaminen, kontrasti ja liikkeiden pehmentäminen. Uusin sukupolvi lupailee aiempaa terävämpää kuvaa ja vähemmän kohinaa, ja siinä on jopa ”tekoälyä” AI-piirin muodossa.

Annons

Olemme aiemmin kritisoineet Philipsin hieman liian innokasta otetta kuvankäsittelyyn, mutta tämän vuoden malleissa tarjolla on neutraalimpiakin kuva-asetuksia. Jokaiselle jotakin, siis! Jopa perusasetus näyttää nyt hyvältä: se on vähän viileämpi ja raikkaampi kuin neutraali, mutta kontrasti on hyvä ja kirkkautta riittävästi. Monet varmaankin suosivat tätä asetusta suurimmaksi osaksi.

OLED805 tarjoaa myös neutraalin ja miellyttävän elokuva-asetuksen: uusi Filmmaker Mode jättää kaiken ”tarpeettoman” käsittelyn pois ja toistaa kuvan puhtaana. Täydellinen valinta sarjojen ja elokuvine faneille, jotka haluavat nähdä ohjelman kuten ohjaaja on sen tarkoittanut.

Jos haluaa kaiken mahdollisen irti OLED-paneelista, voi laittaa AI-asetuksen päälle. Silloin P5 pyörii täydellä teholla analysoiden ja optimoiden kuvaa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Se tekee kuvasta hieman ”yliluonnollisen” näköisen, jossa värikylläisyyttä, terävyyttä ja kontrastia on liioiteltu – mutta ei niin paljon kuin Philipsin aiemmista malleista tutussa Vivid-asetuksessa. Vaikuttaa siltä, että Philips on kuunnellut palautetta ja rukannut säätöjään hillitympään suuntaan.

(Kuva: Audun Hage)

Annons

Tyylikästä kuvaa

Valitsipa sitten minkä kuva-asetuksen tahansa, näyttää OLED805 tyrmäävän hyvältä. OLEDin hyvät puolet – syvä musta, vahva kontrasti ja hehkeät värit – ovat kohdillaan, ja vähän enemmänkin.

Philipsin kuvankäsittely vie katselun uudelle tasolle, ja kaikki testimateriaalimme pakatuista televisiolähetyksistä supertarkkaan 4K Blu-ray -elokuvaan näytti todella hyvältä. Uuden P5-prosessorin ansiosta terävä kuva toistuu pehmein liikkein ja vain vähäisen kohinan saattelemana ilman, että kuva näyttäisi muhjuiselta tai luonnottomalta. Ero edeltäjiin on huima.

Etenkin pehmeästi tosituvat liikkeet tekevät vaikutuksen: olipa kyseessä nopea panoraamakuvaus tai liikkuvien kohteiden seuraaminen, pysyy fokus terävänä. OLED805:n Pure Cinema -asetus vähentää kuvan vilkkumista aiheuttamatta hassua saippuaoopperaefektiä.

OLED805 on omiaan HDR-sisältöjen parissa. Hyvän formaattivalikoiman ansiosta Netflixin, Applen, Amazonin ja Disney+:n uusimmat sisällöt näyttävät parhaimmalta mahdolliselta. Kontrasti on mehukas ja kirkkaus tuo loistavasti esiin valoisimpien kohtien intensiteetin. Harmaaskaala on tarkka ja toistaa sävyt tummistakin alueista hyvin. Kaiken kaikkiaan olemme hyvin tyytyväisiä kuvanlaatuun.

Äänenlaatu

Philips OLED805:ssä ei ole Bowers & Wilkinsin kaiutinjärjestelmää, mutta sen 2.1-kaiuttimet ovat aivan hyvät. Ne on suunnattu alaspäin, ja takaa löytyy bassoyksikkö (yksi aktiivi- ja kaksi passiivielementtiä). Ääni on melko avoin, täyteläinen ja kirkas – etenkin kun huomioi, ettei kaiuttimia näe käytännössä ollenkaan!

Annons

Jos haluaa erillisen soundbarin, on hyvä tietää, että televisio tukee Dolby Atmos -ääntä myös eARC-ulostulon kautta. Uusimman sukupolven eARCista tosin puuttuu korkeampi resoluutio.

Johtopäätökset

Jos kaipaa joukosta erottuvaa OLEDia, on Philips OLED805 ehdottomasti harkitsemisen arvoinen. Tämä Android-televisio tarjoaa tyylikkään ulkonäön, terävää ja vahvakontrastista kuvaa sekä hyvän äänen yhdessä paketissa. Viihdyttävä Ambilight-valaistus värittää olohuoneen elokuvan mukaan ja tuo katselukokemukseen uuden tason. Tämän vuoden mallin uutuuksia ovat neljännen sukupolven P5-prosessori, joka tarjoaa terävämpää kuvaa ja vähemmän kohinaa. HDR-tuki Dolby Visionille ja HDR10+:lle sekä äänen puolesta Dolby Atmokselle ovat hyvä lisä, ja Bluetooth-malliin päivitetty kaukosäädin tekee käytöstä helpompaa. Philips OLED805 ansaitsee suosituksemme!

[ratemypost]

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.
Haaveiletko televisiosta, joka ei näyttäisi televisiolta? Samsungin tyylikäs The Serif on raikas vaihtoehto.