Philipsille on kehittynyt uskollinen fanikunta, joka ei enää voisi kuvitella ostavansa televisiota ilman Ambilight-valoja. Värivalot ovat olleet menestys jo yli 20 vuoden ajan. Menestys näyttää vain jatkuvan, ja nyt Philips on esitellyt ensimmäisen OLED-televisionsa Ambilight-valaistuksella.
OLED804 on Philipsin edullisin vuoden 2019 OLED-malli. Siinä ei ole tyyristä B&W-äänijärjestelmää, jollainen löytyy 934- ja 984-malleista. Vastineeksi saa kuitenkin edullisemman ja tyylikään television, jonka kuvan dynamiikka on todella väkevä!
Design
Ulkonäöltään Philips 65OLED804 muistuttaa edeltäjäänsä OLED803-mallia vuodelta 2018. Voisi sitä huonompiakin esikuvia olla! Tv on linjakas ja elegantti, eikä mikään tökkää silmään. Jotkut valmistajat suosivat näyttäviä logoja, mutta Philips on sijoittanut logonsa hienostuneesti television toiseen jalustaan.
Useimpien OLED-näyttöjen tapaan OLED804 on erittäin litteä reunoiltaan ja takaa hieman paksumpi siitä kohtaa, missä tekniikka piilee. Ohut metalli kehystää näyttöä, joka lepää kahden pienen tassun päällä. Philips on Sonyn tapaan asentanut näytön hyvin alas: se leijuu vain noin senttimetrin korkeudella tasosta, joten soundbarin sijoittaminen tasolle on hankalaa; se kun peittää television alareunan. Televisio kannattaakin ehkä mieluiten kiinnittää seinälle.
Käyttö ja ominaisuudet
Philips 65OLED804 toimii Android 9.0 -käyttöliittymällä. Googlen uusin järjestelmäversio on aiempaa fiksumpi: sekä perinteiset tv-kanavat että sovellukset kuten YouTube ja Netflix löytyvät helposti aloitusvalikosta. Sisältöjen välillä on helppo vaihdella ja jatkaa katselua siitä, mihin viime kerralla jäi. Google Assistantin puheohjaus onnistuu kaukosäätimen mikrofonin ansiosta.
OLED804:ssa on laaja tuki eri formaateille: Panasonicin lisäksi Philips on niitä harvoja valmistajia, jotka tarjoavat OLED-television sekä HDR10+:n ja Dolby Visionin kanssa, ne kun ovat tärkeimmät HDR-formaatit. Kumpikin tarjoaa dynaamisen metadatan avulla parempaa kontrastia. Näin voi olla varma, että yhteensopiva sisältö, tulipa se Netflixistä, Amazon Primesta tai UHD Blu-rayltä, toistuu mahdollisimman laadukkaana.
Philipsillä on peliasetus, joka ei kuitenkaan kuulu nopeimpiin: hiukan yli 30 millisekunnin viive jää jälkeen Sonyn, LG:n ja Panasonicin OLED-malleista. Philipsillä ei ole VRR:ää (Variable Refresh Rate), joten tv on vähemmän konsoliystävällinen kuin vaikkapa LG:n vuoden 2019 OLED-mallit.
Kuvanlaatu
Sonyn ja Panasonicin tapaan myös Philips luottaa LG Displayn valmistamaan OLED-tekniikkaan. Monen valmistajan päätyessä samaan kuvapaneeliin on erottautuminen vaikeaa. Philipsillä on kuitenkin pari ässää hihassaan, joilla se poikkeaa kilpailijoistaan.
Kuvun alla on Philipsin tehokkain kuvaprosessori P5 Pro eli aivan sama kone, joka pyörittää myös tuplasti kalliimpia OLED984-huippumalleja. Jo vuosia Philips on tunnettu edistyksellisestä kuvankäsittelystään, ja P5-prosessorin uusin versio kykenee moniin hienoihin parannuksiin skaalauksen, kohinanvaimennuksen ja liikkeiden siloituksen suhteen. Philips on tehnyt paljon työtä myös niin sanotun HDR-materiaalin ”tone mapping”-ilmiön kanssa, mikä auttaa säilyttämään yksityiskohdat myös hyvin tummissa ja hyvin vaaleissa kohdissa.
LG:n, Sonyn ja Panasonicin kilpaileviin malleihin verrattuna Philips käsittelee kuvaa hieman rankemmalla kädellä. Useimmat valmistajat pyrkivät varovaisuuteen ja siihen, että sisältö säilyy alkuperäisessä muodossaan, mutta Philips ottaa ilon irti! Lopputulos on viihdyttävä ja hitusen överi kuva.
Suositusasetus on nimeltään Vivid, ja se hyödyntää kuvaprosessorin kikat erinomaisesti. Asetuksen nimi voisi yhtä hyvin olla Loudness, sillä se vaikuttaa siltä kuin kaikki säädöt olisi vedetty tappiin. Katsomme uutta Baywatchia (rooleissa muun muassa Zac Efron ja Dwayne ”The Rock” Johnson), jonka lihaksikkaat hengenpelastajat näyttävät saaneen ylimääräisen testosteronituiskeen. Hiki kimmeltelee kasvoilla ja ruskettuneet kropat hohtavat melkein oransseina. Kaikki yksityiskohdat, niin lähellä kuin kaukana, näyttävät liioitellun teräviltä. Monia katsojia tämä piristäviä nauttinut kuva viihdyttää, mutta meille kuvapuritaaneille se on vähän liikaa.
Onneksi neutraalimpiakin kuva-asetuksia löytyy, mukaan luettuna yksi elokuville omistettu. Siinä kuvavitamiineja on nautittu kohtuullisemmin, ja kuva toimiikin useimpien sisältöjen kanssa erinomaisesti. Philipsillä on erityiskyky saada lähes kaikki sille syöttämämme sisältö näyttämään tenhoavalta ja eläväiseltä. Varsinkin tavallinen televisio uutisine ja urheilulähetyksineen hyötyy pienestä ekstrabuustista.
Ambilight
Tunnelmaa luova Ambilight-taustavalaistus on uniikki Philipsin ominaisuus. OLED804 on varustettu ruudun yläreunaa ja sivuja kiertävillä pienillä värillisillä ledeillä, jotka heijastavat näytöllä näkyvät värit tv:n taustaseinälle.
Värit voi säätää seuraamaan ruudun tapahtumia nopeasti (esimerkiksi toimintaelokuvissa ja peleissä) tai valita hitaamman ja tunnelmallisemman taustavalaistuksen. Jos omistaa Philips Hue -valoja, voi Ambilightin ja Hue-valot synkronoida yhteen, jolloin koko olohuone välkehtii elokuvan sävyissä.
Ambilight on todella vangitseva lisä ja OLED-kuvan kanssa todellista herkkua. OLEDin värikäs ja kontrastirikas kuva voi olla väsyttävää silmille, etenkin jos katselee leffoja mielellään pimeässä. Ambilight pehmentää pimeyden rajoja tuomalla värit televisioruudun ulkopuolelle, jolloin silmät eivät rasitu samalla tavalla.
Äänenlaatu
Viimeiset kaksi vuotta Philips on tehnyt yhteistyötä Bowers & Wilkinsin kanssa televisioiden äänijärjestelmien kehittämiseksi, mutta yhteistyön tulos on varattu vain kalliimpiin 934- ja 984-malleihin. OLED804:ssa on kuitenkin aivan hyvä 2.1-kaiutinjärjestelmä, johon sisältyy tv:n takapuolella oleva bassokaiutin. Yllätyimme iloisesti äänen suhteen, sillä se on selkeä, vahva ja täyteläinen – paljon parempi kuin vaikkapa Panasonic GZ960:ssa. Vaikka Bowers & Wilkinsin ”hifiääni” jääkin tässä saamatta, on Philips selvästi panostanut ääneen.
Johtopäätökset
Jos etsit OLED-televisiota, joka tarjoaisi vielä sitä jotakin kaupan päälle, on Philips OLED804 ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kaunis design, veitsenterävä ja kontrastiltaan hyvä kuva, täyteläinen ääni ja viihdyttävät Ambilight-valot muodostavat loistavan kokonaisuuden. Edeltäjänsä OLED803:n tapaan tässä on televisio, joka panostaa mieluummin dynamiikkaan ja viihteeseen kuin 100-prosenttisen tarkkoihin ja neutraaleihin väreihin, mutta on myös mukava huomata OLED804:n tehneen pieniä parannuksia kaikilla osa-alueilla!
Ääni & Kuva kiteyttää
OLEDin huippuominaisuudet ja Ambilight-taustavalaistuksen viihdyttävyys ovat lyömätön kombo. Myös ääni on yllättävän hyvä. Suuri ja kömpelö kaukosäädin.
Hinta: 2400 €
Faktat
- Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED
- Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
- Käyttöjärjestelmä: Android Pie (9.0)
- Sisääntulot: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
- Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
- HDR: HDR10+, Dolby Vision
- Erityistä: Ambilight-valaistus
- Verkkosivusto: philips.fi