Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED88Z9

LG:n hormoni-OLED

LG on kehittänyt parhaasta OLED-mallistaan 88-tuumaisen jättiläisen 8K-resoluutiolla. Tulos on kuten odottaa saattaa: uskomaton!

Julkaistu 09.01.2020 - 10:00
LG OLED88Z9
Audun Hage

Tämän päivän tv-markkinoilla vaaditaan isoa rumpua, jotta saa oman viestinsä kuuluviin. Tavallisissa ”suosituissa” televisiomalleissa on jo erinomainen kuvanlaatu, ja jopa isoäidillä on varaa 75-tuumaiseen 4K-ruutuun niin halutessaan.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Ensinnäkin, valmistajien on mietittävä tarkkaan, millä herättää yleisön kiinnostus uuden tuotteen kohdalla. Toiseksi, myös uusrikas jääkiekkoilija, e-urheilija tai bitcoin-miljonääri (hah!) joutuu kaivamaan kuvetta halutessaan tavallisesta poikkeavan television.

Jos raha ei ole este, voisimme ehkä suositella LG:n uutta OLED88Z9-lippulaivamallia. Se on jo saatavilla, ja hintaa sillä on 30 000 euroa. Jep, kolmekymmentä tonnia televisiosta! Rahalla tosin saa ainutlaatuisen katseluelämyksen.

Mainos

88-tuumainen OLED 8K-resoluutiolla

 

LG Signature OLED88Z9
LG Signature OLED88Z9. (Kuva: LG)

LG:n OLED-televisioista on nopeasti kehittynyt kuvaharrastajien suosikkeja. Vaikka LG:n arkkivihollinen Samsung hätyyttelee ykköspallia QLED-näytöillään, ei ole epäilystäkään siitä, että LG-mallit kuten C9 ja E9 ovat asettaneet alan uudet standardit kuvanlaadulle etenkin mustuuden, kontrastin ja katselukulman laajuuden suhteen.

OLED88Z9-huippumallillaan LG ottaa nykyteknologioista kaiken irti. 88-tuumainen kuvapaneeli on suurin LG:n valmistama, ja se on varustettu 8K-resoluutiolla – ensimmäinen laatuaan LG:llä. Kaksi maailman ensi-iltaa samassa, siis!

8K OLED-paneeleita on näkynyt messuilla, mutta lähinnä tehotyöasemiin kytkettyinä prototyyppeinä. Vasta nyt teknologia mahdollistaa kaupallisen sovellutuksen 8K:sta.

Tässä välissä on ehkä hyvä mainita, että saimme testata LG:n jättinäyttöä tavallista lyhyemmän ajan juuri ennen joulua Tukholmassa. Lehdistö- ja bloggariesittelyn jälkeen ja muiden poistuttua saimme kokeilla televisiota rauhassa oman testimateriaalimme kanssa. Yleensä testaamme televisiot omassa testihuoneessamme, mutta nyt teimme poikkeuksen jo laitteen koon vuoksi: Z9 painaa yli 100 kiloa ja on lähes kaksi metriä leveä!

Design

LG OLED88Z9
Järjettömän kokoinen 88-tuumainen televisio onnistuu olemaan kaunis ja se sulautuu sisustukseen tyylikkäästi.

OLED88Z9 on ISO. Silti, muiden OLEDien tapaan, se on moderni ja elegantti, ei siis mikään romuluinen rumilus. Paneeli itsessään on hieman paksumpi kuin pienemmissä malleissa, mikä varmaankin auttaa tukevoittamaan rakennetta ja estää paneelia vääntymästä. Ainoa pienesti häiritsevä seikka on ruudun kiiltävä pinta – se on herkkä sormien jäljille ja heijastelemaan ympäristöä.

LG OLED88Z9 2
Elektroniikka, liitännät ja kaiuttimet on kätketty tyylikkääseen jalustaan.

Ikävä kyllä LG Z9 ei sovi seinälle kiinnitettäväksi, mutta harjattua metallia oleva suorakulmainen jalusta on varsin tyylikäs. Jalustaan piilotettuihin liitäntöihin pääsee käsiksi keskeltä, joten voi olla houkutus sijoittaa videolähteet suoraan tv:n eteen, vaikka se rikkoisikin kokonaisuuden estetiikkaa.

Käyttö ja ominaisuudet

Käytön suhteen OLED88Z9 on kuten muutkin uudet LG:n televisiot. Siinä on WebOS-käyttöjärjestelmä (4.0), josta meillä on jo erittäin hyviä kokemuksia. LG on kuitenkin päivittänyt kaukosäätimen tyylikkäämpään versioon, joka on harjattua metallia. Ominaisuudet ovat samat kuin tavallisessakin Magic Remotessa hiiriosoittimineen, mutta tämä tuntuu ylellisemmältä. Odotamme innolla tämän version tuloa tuleviin LG:n premium-malleihin!

Myös liitännöissä mennään tyylillä: kyseessä on harvoja televisioita, joissa on neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa. Niinpä jokainen videosisääntulo pystyy vastaanottamaan 8K-signaalia kuvanopeudella 60 fps tai 4K-videota 120 fps:n nopeudella! Tällä hetkellä mikään formaatti ei tarjoa tällaista herkkua, mutta Z9 on ainakin hyvin varusteltu tulevaisuuden varalle.

Myös HDMI 2.1 tarjoaa herkkuja, kuten eARC:n korkearesoluutioisen äänen toistamiseen eikä vähäisimpänä Auto Low Latency Moden (ALLM) ja Variable Refresh Raten (VRR), jotka mahdollistavat lyhyimmän viiveen ja sujuvat suoritustehot pelaamiseen.

88Z9 on varustettu myös ulkoisella ”päivitysboksilla”, jonka voi vaihtaa mikäli Z9 saa fyysisiä päivityksiä tulevaisuudessa.

Kuvanlaatu

LG OLED88Z9 PQ

Ja sitten villakoiran ytimeen: miltä OLED88Z9 oikeasti näyttää? Noh, kuvittele kaikki OLEDin hyvät puolet, nelinkertaista resoluutio ja pumauta kuva kahden metrin levyiseksi – onhan se hieno. Kaikkien vaikutelmien sulattelu ottaa kyllä aikansa.

Ensisilmäyksellä Z9 näyttää ”vain” XXL-kokoiselta OLEDilta. Kaikki tutut elementit ovat kohdillaan: superterävä kontrasti, pohjaton mustuus ja laaja katselukulma tasaisen värintoiston saattelemana. Kaikki tämä on tietysti mahtavaa, mutta ei kuitenkaan mullistavaa.

Z9 rikkoo rajoja ennen kaikkea kuvan terävyydellä. Olen testannut useita 8K-näyttöjä, mukaan lukien Samsungin ja Sonyn lippulaivamallit, jotka on toteutettu LCD-teknologialla. Ne ovat kieltämättä loistavia. Mutta 8K ja OLED – huhhuh!

Resoluutiolla on tietenkin vaikutusta asiaan, mutta myös tarpeettomien filttereiden uupuminen ja se, että joka ikinen 33 MILJOONASTA pikkupikselistä loistaa itsenäisesti, tekevät kuvasta todella taianomaisen. Kuva on täysin tasainen, homogeeninen ja sulava.

8K-nytön katseleminen tavallisen katsomisetäisyyden päästä, noin kolmen metrin etäisyydeltä, muistuttaa itse asiassa hätkähdyttävästi sitä tunnetta, kun katsoo oikeaa maisemaa ikkunan läpi. Kuvassa ei toki ole 3D-efektiä, mutta vaikutelma on silti melko kolmiulotteinen, sillä kuva on niin käsittämättömän tarkka. Kun katsetta liikuttaa, voi ikään kuin nähdä kuvan sisään, aivan kuin se olisi osa oikeaa maailmaa. Näkyvän pikselirakenteen puuttuminen tekee tunteesta vielä uskottavamman.

Testisessiomme LG:n kanssa koostui lähinnä tavallisten 8K-demoklippien katselusta, jotka lähetettiin USB-muistin kautta. Tällaiset sisällöt on tekemällä tehty niin, että kaikki 8K:n hienoudet tulisivat esille – hitaita panoraamakuvauksia ja huikeita lähikuvia luonnosta. Tietenkin kuva on upea, mutta kuka jaksaa katsella hypertarkkoja kuvia orangeista kaiken päivää. Haluamme nähdä oikeaa sisältöä!

The Irishman
The Irishman -elokuva näyttää mahtavalta LG:n jättiruudulla. Robert de Niro näyttää korskealta maistettuaan digitaalisesta nuoruuden lähteestä.

Napinpainallus vie meidät Netflixiin ja The Irishman -elokuvan pariin. Se tarjoillaan 4K HDR -laadulla (Dolby Vision) ja edustaa hyvin sisältöä, joihin useimmilla on pääsy. Tässä LG:n tekoäly joutuu kunnon testiin skaalatessaan 4K-kuvaa 8K-ruudulle – kuvankäsittely on niin hyvää, että olisimme hyvinkin voineet kuvitella elokuvan olevan 8K-resoluutiolla, ellemme olisi tienneet totuutta.

LG OLED88Z9 oppslag

Allekirjoittanut on ehtinyt nähdä Scorsesen ja De Niron mestariteoksen jo pariin kertaan, mutta LG:n suurnäytöllä huomaan yksityiskohtia, jotka ovat jääneet tavallisemmilla televisioilla näkymättä. Ei ihme, sillä tämä tv on todennäköisesti yhtä hyvä tai parempikin kuin se, jonka kanssa elokuvan teknikot ovat työskennelleet! Aggressiiviset leikkaukset ja laiskat CGI-efektit erottuvat hyvin, mutta toisaalta myös tarinan pienet yksityiskohdat pääsevät esiin. Esimerkiksi Frank Sheeranin (De Niro) vaimea vapina hänen muistellessaan sotaa. Tai Joe Pescin nenäryppy, joka syvenee joka kerran hänen todetessaan, että joku pitäisi ”hakea”.

Kiiltävää lasia

Perfektionisteina haluamme aina löytää jotakin moitittavaa. Useimpien OLED-televisioiden tapaan 88OLEDZ9:ssa on melko kiiltävä lasipaneeli, joka heijastelee ympäröivää tilaa. Efekti on erityisen ilmeinen, kun kyseessä on yli kaksi neliöitä näyttöä! Hotellihuone, jossa LG piti demonstraationsa, oli varustettu maisemaikkunoin. Huone pitikin pimentää huolella, etteivät heijastukset häiritsisi katselukokemusta.

Ei siis epäilystäkään, etteikö myös Z9 olisi muiden OLEDien tapaan parhaimmillaan himmennetyssä tilassa. Vaikka kontrasti on loistava, on enimmäiskirkkaus noin 700 nitiä eli noin puolet siitä, mihin Sony KD-85ZG9 tai Samsung QE82Q950R pystyvät. LG toimiikin parhaiten huoneissa, jotka saa hyvin pimennettyä, etenkin jos aikoo katsella elokuvia. Samalla on huomautettava, että kilpailijat eivät yllä samalle tasolle syvän mustan suhteen. On vaikea kuvitella televisiota, joka olisi parempi elokuvien katseluun kuin Z9 oikeissa olosuhteissa.

Äänenlaatu

LG OLED88Z9 sound

Vaikka ulkopäin asiaa ei tahdokaan huomata, on LG OLED88Z9 varustettu todella hyvällä äänijärjestelmällä. Jalustaan jemmatut kaiuttimet suuntaavat äänen katsojaa kohti suorakulmaisesta aukosta. Pohjassa on kaksi bassokaiutinta, jotka antavat soundille hyvän pohjan. Paperilla tv:ssä on myös tuki Dolby Atmos 3D -äänelle, mutta kattoa kohden ampuvalle äänelle ei ole omaa kaiutinta.

Emme halua antaa kuvaa, että ääni olisi samaa luokkaa veitsenterävän kuvan kanssa, mutta se on hieman parempi kuin tavallisilla televisioilla. Kaiuttimien ääni on lämmin ja täyteläinen, ja puhe erottuu selkeästi. Bassoa on riittävästi, jotta erikoistehosteet, kitarat ja bassorummut kuulostavat hyviltä. Katsoimme välillä Boz Scaggsin livekonserttia YouTubesta ja löysimme rytmin heti.

Toisin sanoen, soundbar ei ole aivan välttämätön. Jos haluaa viedä elokuvailtojen äänen paremmalle tasolle, on luonnollisempaa miettiä täysikokoista surround-systeemiä erillisine kaiuttimineen.

Väläys tulevaisuudesta

Tutustuttuani kunnolla LG:n 8K-televisioon on kyllä myönnettävä, että rimaa on nyt korotettu. Suurimman ahaa-elämyksen saavutin palattuani kotiin ”tavallisen” 75-tuumaisen 4K-telkkarini äärelle. Aikoinaan huippuluokan televisioni ei yhtäkkiä näyttänytkään enää hienolta, ja ärsyttävästi aloin huomata kuvassa pikselirakenteen ja pientä sahalaitaa, joita en ollut ennen huomannut! Tähän se siis menee: kun on kerran maistanut 8K:ta, ei takaisin ole paluuta.

Johtopäätökset

Valitettavasti testimme LG ensimmäisen ja suurimman 8K OLED -television kanssa jäi lyhyeksi. Vaikutelma on kuitenkin palanut verkkokalvoille ikiajoiksi. Äärimmäisen terävä ja kontrastinen kuva on elokuvaharrastajien ja muiden kuvahifistelijöiden pakko saada -osastoa.

LG OLED88Z9:n hinta ei ole tavallisen duunarin ulottuvilla. Jos kuitenkin tahtoa ja paksu lompakko löytyy, ei ole epäilystäkään: tässä on yksi upeimmista televisioista, mitä rahalla saa.

Karakter
LG OLED88Z9
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

LG:n lippulaivamalli yhdistää kaikki OLEDiin liittämämme hyveet (syvä musta, mieletön kontrasti, laaja katselukulma) jättimäisen ja veitsenterävän 8K-kuvan! Hinta on luonnollisestikin kova, eikä LG OLED88Z9:n kirkkaus ole aivan yhtä hyvä kuin joillakin LCD-huippumalleilla.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top