Mainos
Mainos
Mainos

LG OLED65C9

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

LG:n television syvyysvaikutelma on parempi kuin lähes millään muulla näkemällämme tv:llä. OLED65C9 tarjoaa upeaa kontrastia, veitsenterävää tarkkuutta ja pehmeitä liikkeitä.
OLED-tekniikan kompastuskivi kirkkaissa ympäristöissä on kontrastin heikkeneminen – tässä suhteessa Samsungin uudet QLED-mallit haastavat LG:n.

LG oli vastuussa joistakin viime vuoden parhaista malleista. LG:n ohella Sony, Panasonic ja Philips ovat tehneet OLED:sta highend-luokan vallitsevan tekniikan ja monen videofiilin suosikin. Ei kuitenkaan auta jäädä laakereille lepäämään; LG:n arkkivihollinen Samsung huohottaa niskaan loistavilla QLED-ruuduillaan, joten on aika nostaa rimaa!

LG on toki kiinnittänyt huomiota tyylikkyyteen tänäkin vuonna. Kuvankäsittelyä on paranneltu, ja etenkin käyttöliittymä on kokenut muodonmuutoksen. Testihuoneessamme OLED65C9 nappaa nopeasti viestikapulan viime vuoden ylistetyltä C8-sarjalta.

Lue myös: LG OLED65C8

Design

OLED65C9 on monella tapaa keskikastin edustaja LG:n OLED-valikoimassa; hyvä yhdistelmä designia ja suorituskykyä. Sekä sisä- että ulkopuolet ovat ylellisemmät kuin B9-sarjassa, mutta hinta on pienempi kuin huippumalli E9:llä.

Testatessamme LG Wallpaper-televisiota (OLED65W8) vaikutuimme ohuenohuesta OLED-paneelista, joka oli kuin liimattu seinään. C9 on lähes yhtä litteä, mutta pysyy pystyssä lyijynraskaan jalustan avulla.

Vankka jalka on edestä hienostunutta metallia, joka heijastaa sisäänrakennettujen kaiutinten äänen sohvalle. Television takaa löytyy pieni syvennys johdoille.

Yleisesti ottaen LG:n ruutu on huipputyylikäs ja ylellisen näköinen. Etulasi on kuitenkin melko kiiltävä, joten etenkin kirkkaasti valaistuissa tiloissa heijastukset voivat olla ikäviä. Tämä voi muodostua ongelmaksi, jos televisio on huoneessa, jossa on paljon ikkunoita.

LG C9 -mallin jykevä jalka, joka antaa televisiolle elegantin ilmeen. Kuva: LG

Käyttö ja ominaisuudet

Tämän mallien vuoden kiinnostavimpia uutuuksia ovat päivitetyt HDMI-sisääntulot. LG on ensimmäisiä valmistajia, jotka tarjoavat uutta HDMI 2.1 -standardia, jonka etuna on huomattavasti nopeampi datansiirto (48 Gbit/s verrattuna HDMI 2.0 -version nopeuteen 18 Gbit/s). Nopeuden kasvaessa on syytä odottaa uudenlaisia mahdollisuuksia, jotka tosin eivät vielä ole arkea. Television käyttöiän aikana HDMI 2.1 tulee kuitenkin olemaan hyödyksi. Yksi odotettavissa oleva ominaisuus on 4K videon siirtomahdollisuus nopeudella 120 kuvaa sekunnissa. Lisäksi äänen palautuskanava (eARC) saa leveämmän kaistan, joten television ja soundbarin välisen äänenlaadun pitäisi parantua.

Televisiossa on tietysti tuki Dolby Visionille ja Dolby Atmokselle, jälkimmäinen toki edellyttää yhteensopivan soundbarin tai muun äänijärjestelmän omistamista. Pelaajia kiinnostanee myös VRR (variable refresh rate) ja Auto Low Latency -asetus, joka synkronoi kuvanopeuden automaattisesti pelikonsolille sopivaksi. Viive on alhainen, jopa 13 millisekuntia.

LG on luonnollisestikin panostanut uusien malliensa käyttäjäystävällisyyteen ja näppäryyteen. Uusi WebOS 4.5 -käyttöliittymä tekee käytöstä nopeampaa ja sisältöjen löytämisestä helpompaa. Uusi ”Home Dashboard” -valikko näyttää kaikki lähettyvillä olevat laitteet, kuten kännykät, Bluetooth-laitteet ja älykotilaitteet.

Ääniohjattava ThinQ AI -ohjausjärjestelmä ymmärtää toistaiseksi vain englantia. LG:n uutuustelevision on tarkoitus ottaa myös Google Assistant valikoimiin, mutta suomen kielen toimivuudesta sen kanssa ei vieläkään ole tietoa.

Sovellusvalikoima paranee asteittain. Tämän vuoden paras uutinen on, että LG tarjoaa vihdoin myös HBO Nordicin, joten Game of Thronesin, Billionsin ja Ballersin kaltaiset hittisarjat ovat helposti nähtävissä.

Kuvanlaatu

LG:n vuoden 2019 malleissa ei ole tehty isoja muutoksia itse OLED-paneeliin. Tärkein päivitys on suoritustehossa ja älykkäämmässä kuvankäsittelyssä. C9 on varustettu uudella Alpha 9 Gen 2 -prosessorilla, joka analysoi videomateriaalia ja käyttää suurta tietokantaa (LG:n oma ”Neural Network”) löytääkseen parhaat algoritmit tärkeisiin prosesseihin kuten kuvan parannukseen ja kohinan vaimentamiseen.

Kuvanlaatu onkin mielettömän hyvä! Olipa sitten kyseessä tekoälyn aikaansaannos tai ihan vaan tehojen määrä – emme tiedä – mutta kuva näyttää hyvältä tilanteessa kuin tilanteessa.

Jopa melko vähäresoluutioiset YouTube-pätkät näyttävät teräviltä ja kontrastiltaan kylläisiltä, ja kohinaa on vain vähän. Samaa voi sanoa pakatuista tv-sisällöistä, joita katsoimme Canal Digital OnePlace-satelliittivastaanottimen kautta. Erityyppisten sisältöjen käsittely tasalaatuiseksi on nykyään yhä tärkeämpää, kun me katsojat vaihtelemme televisiokanavien, HDMI-lähteiden ja suoratoistopalveluiden välillä, joissa kaikilla sisällöillä on erilaiset kuvanlaadut ja resoluutiot.

LG:n näyttö tarjoaa saumattoman kokemuksen katsottavan materiaalin laadusta huolimatta, vaikka tietenkin 4K HDR -sisällöt näyttävät erityisen hienoilta. Tutut testikohtauksemme Stranger Thingsin toisen kauden jaksosta viisi näyttävät Dolby Vision -formaatissaan ilmiömäisen dynaamisilta. Kun seriffi Hopper ryömii luolaan, on näkymä mahtava: kohtaus ei huku mustaan (niin kutsuttu black crush -ilmiö), vaan pimeäistäkin nurkista LG kaivaa lukuisia yksityiskohtia.

LG C9 saa myös tavallisen HD/SDR-materiaalin näyttämään upealta. Netflix-versio The Last Jedi -elokuvasta näyttää vähintään yhtä hiilenmustalta, kontrastikylläiseltä ja värikkäältä kuin millaisena muistamme sen elokuvateatterista. Kohtaus, jossa Kylo Ren nousee Snokea vastaan on kuin tv-ilotulitusta valomiekkojen ottaessa yhteen.

Yleisen kuvanlaadun suhteen on sanottava, ettei C9 tarjoa suuria yllätyksiä, hyviä tai huonoja. Musta, kontrasti ja syvyysvaikutelma ovat jälleen vau-tasoa. Tummistakin kohtauksista erottuvat yksityiskohdat ja laaja katselukulma antavat OLEDille selkeän etulyöntiaseman LCD-paneeleja vastaan, ja kun sellaiseen tottuu, alkavat muut televisiot näyttää jotenkin rikkinäisiltä. Mitään vallankumouksellista tässä ei kuitenkaan ole: kontrastin, kirkkauden ja värintoiston suhteen OLED65C9 muistuttaa hyvin paljon edeltäjäänsä OLED65C8:aa.

OLED vs. QLED

Tämän vuoden kuumin kysymys on, pystyykö OLED pysymään Samsungin häikäisevän QLEDin rinnalla. Testatessamme Q90R-huippumallia, oli selvää, että Samsung on saavuttanut mustan ja katselukulman suhteen merkittäviä virstanpylväitä. Itse asiassa QLED oli välillä jo hämmentävän samanlainen kuin OLED! Katsotaanpa, miten Samsung on onnistunut ottamaan LG:tä kiinni alueella, joka on yleensä ollut OLED-näyttöjen suurin etu.

Kun laitetaan LG OLED C9 ja Samsung Q90R vierekkäin, on yhtäläisyyksiä enemmän kuin eroavaisuuksia. Molemmilla ruuduilla musta näyttäytyy erittäin mustana, mutta hyvin tarkasti katsoessa Samsungilla näkyy taipumusta kirkkaiden kohteiden ympärillä olevaan halo-efektiin. Vaikka suora LED-taustavalaistus onkin kehittynyt roimasti, häviää se silti hitusen tarkkuudessa OLEDille. LG on yhä voittaja, kun puhutaan mustasta, mutta ero on kaventunut selvästi edellisiin sukupolviin nähden.

Tumman ja vaalean välinen kontrasti on Samsungilla jymäkämpi. Vahvan LED-taustavalaistuksen ansiosta kirkkaat kohtaukset ovat kirkkaita jopa päivänvalossa katseltuna. Eikä vähiten HDR-sisällöissä, joissa ajovalot, räjähdykset ja muut kirkkaat kohdat toistuvat kauniin loiston ja intensiteetin saattelemana.

Jos katselee hämärässä huoneessa synkkiä sisältöjä, on OLED edelleen johtaja, mutta kirkkauden rajoitukset voivat käydä ikäväksi etenkin HDR-sisältöjen parissa. LB Ääni ja Kuva vieraili jokin aika sitten Lontoossa Dolbyn HDR Mastering -studiossa, näimme käytössä erityisiä taustavalaistuja LED-näyttöjä, joiden kirkkaus oli jopa 4000 nitiä! OLEd-näytöt yltävät kirkkailla alueilla 800-900 nitiin.

Äänenlaatu

OLED65C9-luokan televisio ansaitsee luonnollisestikin hyvän soundbarin kumppanikseen. Televisiossa on otettu tämä huomioon suoraan HDMI-ulostuloon liitettävän eARC- ja Dolby Atmos -tuen muodossa. Liittämällä televisioon yhteensopivan soundbarin (esimerkiksi LG:n oman Atmos-mallin) pääsee nauttimaan 3D-äänestä.

Tämän sanottuani on kuitenkin pakko vielä todeta, että television oma ääni on yllättävän hyvä. Se on vahva ja kirkas, ja volyymiä riittää korkeallekin ilman rikkoutumista. Puhe ja ääniefektit erottuvat selkeästi ja voimakkaasti.

Johtopäätökset

LG on onnistunut tekemään suosituimmasta televisiostaan vieläkin paremman. Älytelevisiona malli on nopea ja sopii myös pelaamiseen, ja sovelluksia on hyvä valikoima. OLED65C9 on kuitenkin pikemminkin OLEDin hyvien ominaisuuksien evoluutio kuin revoluutio, eli mitään yllättävää uutta tv ei tarjoa. OLEDin parhaat puolet ovat yhä ylivoimainen musta, vahva kontrasti, luonnolliset värit ja laaja katselukulma. Rajallinen kirkkaus voi muodostua haasteeksi, kun vertaa kirkkaampiin kilpailijoihin kuten Samsungin QLED-malleihin. On makuasia, kumpaa suosii, mutta jos nimenomaan OLED-televisiota kaipaat, on OLED65C9 epäilemättä yksi parhaista!

Bästa pris på LG OLED65C9

Koko/tyyppi: 65-tuumainen OLED

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.5

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Erityistä: Dolby Atmos -yhteensopiva

Verkkosivusto: lg.fi

LG OLED65C9 produktside
Pris: 3 500,-

Lisää

Keskustelu
Sony PS-LX310BT

Langaton levysoitin järkihintaan

Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.

LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Sony KD-85ZG9

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Mainos
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.