TESTISSÄ: Sony KD-48A9

Pieni ja pippurinen OLED

Sonyn pienin OLED-televisio tekee vaikutuksen terävällä kuvallaan ja sisäänrakennettujen kaiuttimien selkeällä äänellä. Onko tässä täydellinen kakkostelkkari makuuhuoneeseen?
Karakter
Sony KD-48A9
Ääni & Kuva kiteyttää
Sony KD-48A9 tarjoaa kaunista kuvaa ja ääntä sekä miellyttävän kontrastin, syvän mustan ja pehmeästi toistuvat liikkeet. Sisäänrakennetuista (ja näkymättömistä) kaiuttimista lähtee vahva ja selkeä ääni.
Ruutu on hieman paksumpi kuin useimmat OLEDit. KD-48A9:ssä ei ole peliharrastajien pettymykseksi kaikkia HDMI 2.1 -ominaisuuksia.
Faktat

Koko/tyyppi: 48-tuumainen 4K OLED

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 9.0

Sisääntulot: 4 HDMI (2.0b), 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni

HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG

Erityistä: Acoustic Surface -kaiuttimet

Muut kokovaihtoehdot: 55”, 65”

Verkkosivusto: sony.fi

Mainos
Mainos
forfatter

Sony KD-48A9 on vuoden 2020 Master Series -malliston pienin jäsen. Muitakin kokoja mallista on tulossa. Kuvapaneeli on tuttuun tapaan LG:n valmistama, ja Sonyn insinöörit ovat keskittyneet kuvankäsittelyyn ja ääneen. Jälleen japanilaisvalmistaja luottaa innovatiiviseen Acoustic Surface -kaiutintekniikkaansa, jossa ääni heijastuu suoraan tv-ruudun pinnasta ja saa television näyttämään erittäin minimalistiselta.

Sivusta katsottuna OLED on litteä, mutta siinä on paksunnettu osa, johon on sijoitettu elektroniikka ja kaiutinelementit. Niinpä seinälle kiinnitetty televisio työntyy hiukan ulos seinästä. Kuva: Sony

Design

Sonyn OLEDit ovat pikku hiljaa muotoutuneet tunnistettavan näköisiksi: kaikki on hillittyä ja mustaa. A9 lepää litteän ja pyöreän alumiinijalustan päällä vain milliä tason yläpuolella. Ilme on tyylikäs, mutta voi kääntyä myös haittapuoleksi, sillä sen alle ei mahdu soundbaria.

Sony KD-48A9 OLED front Sony KD-48A9 top sony-a9-4k-2020
<
>
Sony KD-48A9. Kuva: Sony)

Näyttö itsessään on yhtä litteä kuin OLEDit yleensäkin, mutta vain reunoilta: takapuolta peittää lähes kokonaan laatikkomainen osa, joka kätkee liitännät, virtalähteen, kaiuttimet ja muun elektroniikan ja heikentää hieman muutoin niin linjakasta ilmettä.

Käyttö ja ominaisuudet

Muiden Sony-mallien tapaan A9 on varustettu Googlen toimittamalla Android 9.0-käyttöjärjestelmällä. Hyvien tehojen ja muistin kanssa yhdistelmä takaa, että sekä valikot että sovellukset latautuvat alta aikayksikön. Googlen alustan plussia ovat myös laaja sovellus- ja suoratoistopalveluvalikoima, josta löytyvät muun muassa Disney+ ja Netflix esiasennettuina – loput löytyvät kätevästi Google Play Storesta.

A9-sarjan laitteissa on Sonyn uusi premium-kaukosäädin, joka toimii Bluetoothilla. Se on paljon kätevämpi kuin vanhan ajan infrapunasäätimet, sillä sitä ei tarvitse osoitella suoraan televisiota kohti. A9 tukee Google Assistant -puheohjausta ja sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta voi helposti striimata ja jakaa sisältöä Android-puhelimen kautta. Applen käyttäjiä varten on AirPlay ja Homekit, joilla television ohjaaminen ja iPhonen sisältöjen jakaminen käyvät kätevästi.

Annons

Hyvä tuki eri formaateille – mutta HDMI 2.1 puuttuu

Sony A9:ssä on tuki Dolby Vision HDR:lle ja tavalliselle HDR10:lle ja HLG:lle. Netflix Calibrated Mode -asetuksella saa katsella studiolaatuista Netflix-sisältöä. Kumma kyllä avoin, esimerkiksi Amazon Primen ja Rakutenin käyttämä HDR10+ dynaamisella metadatalla ei ole tuettu. Sonyn kannattaisi tukea molempia, sillä niin tekevät myös muun muassa Panasonic ja Philips!

HDMI-sisääntuloja on neljä, joista yhdessä korkearesoluutioinen eARC-äänenpalautuskanava. HDMI 2.1 kuitenkin puuttuu, mikä tarkoittaa myös tiettyjen peliominaisuuksien puuttumista: VRR (Variabel Refresh Rate), ALLM (Auto Low Latency Mode) ja HFR (High Frame Rate, 4K/120 fps) olisivat uudien pelikonsolien kanssa omiaan.

Sony on julkaissut lukuisia televisiomalleja, jotka ovat ”valmiita Playstation 5:lle”, kuten LCD-mallit ZH8 ja XH90. Siksipä hiukan ihmettelemme, ettei KD-48A9 kuulu tälle listalle – se olisi ollut loistava lisä seuraavan sukupolven pelikonsolin pariksi! Viive (input lag) peliasteuksella oli mittauksissamme noin 15 millisekuntia, eli pari millisekuntia hitaampi kuin LG OLED48CX -mallissa.

Kuvanlaatu

Aiempiin kokemuksiimme Sonyn OLEDien kanssa perustuen odotimme KD-48A9:n kuvanlaadulta paljon. Onneksi ei tarvinnut pettyä!

Testasimme vastikään A85-mallin 65-tuumaisen version hyvin tuloksin, eikä ole syytä epäillä A9:n pärjäävän huonommin: 48-tuumainen on varustettu Sonyn parhaalla videoprosessorilla X1 Ultimatella, joka on täynnä kuvaa parantavia ominaisuuksia.

Annons
Sony KD-48A9:n kuva on terävä ja luonnollinen. Kuvassa Netflixin Musta kuningatar. Kuva: Audun Hage

Koska LG ja Sony käyttävät aivan samaa 48-tuumaista paneelia, ei ole ihme, että molempien kuva on hyvin samanlainen. Elokuva-asetuksella molemmat näyttävät oikeastaan aivan identtisiltä, eikä niitä kuvanlaadun perusteella voinut ensivilkaisulla edes erottaa toisistaan! Tutkittuamme kuvaa tarkemmin huomasimme, että Sony onnistuu joillakin osa-alueilla hippusen paremmin.

Ensinnäkin Sonyn värit on hiukan paremmat ja luonnollisemmat. Värintoisto on täyteläistä ja vivahteikasta mutta ei liioiteltua tai luonnotonta. Sonyn televisiossa myös kohinanvaimennus on kohdillaan ilman, että kuvaan syntyisi sen seurauksena keinotekoista kalvoa.

Liikkeet toistuvat KD-48A9:ssä erittäin sulavasti. Mainittakoon, että myös LG on kehittynyt tällä saralla valtavasti. Molemmissa televisioissa panoraamakuvauksessa pysyy fokus hyvin.

Vaikka molemmissa terävyys on huippuluokkaa, on Sonyllä mielestämme vieläkin terävämpi ja yksityiskohtaisempi kuva. Eron huomaa pienen pienissä ihon sävyeroissa tai valon heijastumissa! Vaikka näiden kahden television väliset erot ovatkin pääosin hyvin pieniä, ne ovat sitä Sonyn eduksi. Vertauskuvaa käyttäen LG:n televisio on putipuhdas, vastapesty ikkuna, kun taas Sonyn ikkuna on avattu kokonaan!

Peliominaisuuksia puuttuu

Moni varmaankin aprikoi, miten hyvin Sony KD-48A9 sopii pelinäytöksi, ja vastaus on että sekä että huonosti. Jos puhutaan tämän päivän pelikonsoleista, tunnetuista peleistä ja tavallisista PC-peleistä, on Sonyn televisio erinomainen pelinäyttö. Tietokoneen näyttönäkin sitä voi käyttää graafiseen työhön kuten kuvankäsittelyyn, sillä värintoisto on neutraalia.

Annons

Samaan aikaan on kuitenkin selvää, ettei KD-48A9 pysty kisaamaan LG OLED48CX:ää vastaan tietyiltä osin: LG:n näyttö tuntuu nopeammalta vaativammillakin peleillä, etenkin 120 Hz:n kuvataajuutta käyttävien kohdalla. Testasimme Forza Horizon 4 -peliä, joka tukee jopa 4K/120fps-kuvanopeutta, ja Sony oli töksähtelevämpi ja epätasaisempi kuin LG.

4K/120fps-omiansiuuden puuttuminen ei ole suuri haitta, mutta voi olla miinus tulevia pelikonsoleita (Xbox Series X ja Playstation 5) ja uusimpia pelejä ajatellen. Suurin osa markkinoilla olevista peleistä toimii tällä hetkellä mainiosti 60 kuvaa sekunnissa -nopeudella, mutta se voi jäädä pian hissutteluksi, kun tekniikka menee eteenpäin.

Äänenlaatu

KD-48A9 hyödyntää Acoustic Surface Audiota, joka on Sonyn ”näkymätön” kaiutinjärjestelmä. Useimmilla kaiuttimet on sijoitettu television alareunaan, mutta Sony on keksinyt innovatiivisen tavan käyttää kuvapaneelia itsessään äänen lähteenä, kun se värähtelee audiosignaalin tahdissa. Ratkaisun ansiosta ääni tuntuu tulevan juuri samasta paikasta, minne sen lähteen kuvassa kulloinkin sijoitamme, mikä helpottaa esimerkiksi puheen ymmärtämistä.

Sonyn Acoustic Surface -tekniikka käyttää OLED-paneelia äänen tuottamiseen. Kuva: Sony

Ääni on selkeä ja erotteleva, ja sekä puhe että efektit toistuvat täyteläisesti – paljon paremmin kuin LG:llä! Ääni on niin hyvä, että useimmat kokevat varmaankin pärjäävänsä ilman soundbaria. Etenkin pienemmissä huoneissa kuten makuuhuoneessa tämä on selkeä etu, kun tarvitaan vähemmän laitteita ja johtoja.

Johtopäätökset

Sony KD-48A9 on kompakti ja tyylikäs televisio, jonka suorituskyky hurmaa: pienen 48-tuumaisen television kuvanlaatu on todella huippuluokkaa! Sonyn sisäänrakennettu ääni on loistava, ja sovellusvalikoima ja älyratkaisut ovat erinomaisia. Ainoa heikompi alue KD-48A9:lle on liitännät: LG:n 48-tuumaisessa on HDMI 2.1 ja peliystävällisemmät ominaisuudet, joita Sony on vailla. Se on vähän kummaa ottaen huomioon, että kyseessä on PlayStationinkin valmistaja! Sony on myös tällä hetkellä kilpailijaansa monta sataa euroa kalliimpi. Jos pelaaminen ei kuitenkaan ole ykkösasia, vaan hakusessa on vain loistava pieni televisio, osuu Sony napakymppiin!

Annons

Myös tässä testissä

LG OLED48CX

Kompakti kontrastitykki

LG:n uusi televisio todistaa, että pienikin OLED-malli voi tarjota isoja elämyksiä!

Loistava kontrasti, erinomainen musta ja erittäin hyvät liitännät tekevät LG:n pikku-OLEDista varman valinnan.
OLEDin kirkkaus jää yhä jälkeen parhaista LCD-malleista. 48-tuumaisen hintaero 55-tuumaiseen ei ole järin iso.
[ratemypost]

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.