Mainos
Mainos
Mainos
Vuoden parhaat televisiot 2018-2019

Vuoden televisiot tarjoavat hämmästyttävää kuvanlaatua: isompaa, terävämpää ja parempaa kontrastia kuin koskaan aiemmin. Tästä koosteesta löydät parhaan tv:n omaan kotiisi!

Tänä päivänä näyttöjä on kaikenkokoisia ja -muotoisia, ja pääasia löytyy useimpien mielestä laitteen sisältä. Monelle kännykkä on pääväline viestimiseen ja viihteeseen. Mutta omassa olohuoneessa vaaditaan raskaampia ammuksia!

Kun haluamme katsoa hyvää elokuvaa, sarjaa tai matsia, teemme niin mielellämme ystävien tai perheen kanssa, jolloin televisio on ainoa vaihtoehto. Äänen- ja kuvanlaadulla on kokonaiselämyksen luomisessa iso merkitys, ja mielellään molemmat saisivat olla mahdollisimman suurempia!

Isompi on parempi

Televisiota vaihtaessa on tavallista ostaa aina hieman edellistä suurempi. Tämän hetken suosikit ovat 55- ja 65-tuumaisia, mutta kaikille sekään ei riitä! 75-tuumaiset ja sitä suuremmat yleistyvät, kun hinnatkin on hivuttautuneet alemmas.

4K Ultra-HD -resoluutiosta (3840×2160) on tullut standardi (jotkut valmistajat ovat jo alkaneet siirtyä 8K-resoluutioon!) Kontrastia lisäävä HDR-videoformaatti (High Dynamic Range) on myös tavallinen ominaisuus nykytelkkareissa. Hyvät speksit eivät kuitenkaan takaa hyvää kuvanlaatua. Loistavaan kuvaan tarvitaan kunnollista kontrastia, joka on saavutettavissa OLED-televisiossa tai LCD-televisiossa, jossa on LED-taustavalaistus. Sellaiset maksavat yleensä enemmän, mutta usko pois, se kannattaa!

Käyttäjäkokemus nousee arvoonsa

Televisio ei ole enää kasa antennia, johtoja ja satelliittilautasta. Suoratoistosta on tullut yhä tärkeämpi tapa kuluttaa viihdesisältöjä, ja on tärkeää, että tv tukee nykyaikaisia palveluita. Graafinen käyttöliittymä on näin ollen tärkeässä asemassa.

Monet valmistajat luottavat Googlen Android-käyttöjärjestelmään, jotkut ovat tehneet omansa saadakseen täydellisen hallinnan tv-kokemukseen. Yhdessä kaukosäätimen kanssa käyttöjärjestelmä on käyttäjäkokemuksen kannalta tärkeimmät seikat.

Hinnat on tarkistettu marraskuun lopulla, mutta kannattaa aina seurata hintavertailusivuja hyvien tarjousten löytämiseksi!

VUODEN PARHAAT TELEVISIOT
TELEVISIO - BASIC
Samsung NU7105

Koko lailla hyvä

Samsung NU7105 on hyvä yleis-tv, jonka muotoilu, kuva ja ääni ovat loistavat ja hinta kilpailukykyinen.

| PRIS: ,-
Web:

Hinta: 500 €

Verkkosivusto: samsung.com/fi

 

Samsung tunnetaan laajasta tv-mallistostaan, josta löytyy niin isoa kuin pientä telkkaria joka hintaluokassa. Keskeltä kaikkea bongaamme uuden NU7100-sarjan, josta on saatavilla kokoja 49-tuumaisesta 75-tuumaiseen. Testasimme 55-tuumaista versiota.

Käyttö ja ominaisuudet

NU7105 käyttää Samsungin omaa Tizen-käyttöjärjestelmää, joka on sekä nopea että helppokäyttöinen, ja erittäin helppo asentaa. Lataamalla Samsungin Smartthings-sovelluksen voi perusasetukset, verkon valinnan ja käyttäjätilin jakamisen tehdä kännykästä. Koko homma on valmis muutamassa minuutissa.

Samsungin valikkosysteemi on erittäin selkeä ja nopea, ja sovelluksia löytyy valmiina joka lähtöön. Mikä hienointa, voimme valita sovelluksen, vaikkapa Netflixin, ja hyppiä edestakaisin sovellusten välillä ilman, että tarvitsee kirjautua uudelleen sisään. Tätä kaipaisimme Android-televisioihinkin.

Kuvanlaatu

Yleisesti kuvanlaatu on todella hyvä: Samsungin ruutu on hienostunut ja värit luonnolliset. Erityisesti elokuva-asetus ihastuttaa sulavalla ja neutraalilla väritasapainollaan. Myös terävyys on huippua, ja yksityiskohdat ja varjostukset erottuvat selkeästi. Liikkuvien kohteiden seuraamisessa terävyys pysyy myös hyvänä. YouTuben, Netflixin ja UHD Blu-rayn 4K-sisällöt ovat paljon vaikuttavammat kuin useimmilla kilpailijoilla. Kontrastin, kirkkauden ja mustan suhteen Samsung hakkaa Philipsin ja LG:n IPS-näytöt.

Äänenlaatu

Samsung on onnistunut saamaan käyttökelpoisen äänen simppelistä audiojärjestelmästään. Vain kahden kaiuttimen ja 20 watin teholla on onnistuttu luomaan keskimääräistä selkeämpi ääni. Basso on melko lattea mutta puhe erottuu hyvin ja ääntä voi säätää kovemmalle sen vääristymättä.

Johtopäätökset

Samsung on jälleen tehnyt hyvän yleistelkkarin. NU7105 asettuu hitusen kilpailijoitaan korkeammalle, mitä tulee designiin, helppokäyttöisyyteen ja älyominaisuuksiin. Kuva on huomattavasti terävämpi ja värit tarkempia kuin useimmilla kilpailijoilla. Kontrasti, musta ja kirkkaus ovat myös hyviä tässä hintaluokassa, mikä on muuttunut ostajan kannalta mukavammaksi sitten ensitestaamisen. Kaiken kaikkiaan hyvä ostos! AH

TELEVISIO - PREMIUM
LG OLED B8

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

| PRIS: ,-
Web:

Hinta: 2 400 €

Verkkosivusto: lg.com

Lue koko testi: LG OLED B8

 

B8 on tosiaan LG:n tämän vuoden edullisin 4K OLED -malli, ja erot tämän ja LG:n muiden mallien välillä ovat lähinnä kosmeettisia. C8, E8 ja W8 hyödyntävät valmistajan aivan uutta Alpha 9 -prosessoria, kun taas B8 saa tyytyä viime vuoden Alpha 7:ään, jossa on hieman vähemmän suoritustehoa vaativimpiin kuvankäsittelyihin. Käytännössä eroa ei juurikaan huomaa.

Käyttäjäystävällisyydessä ei ole juurikaan eroa LG:n mallien välillä. B8 on varustettu LG:n WebOS-käyttöjärjestelmän uusimmalla versiolla (4.0), samoin Magic Remote edustaa uusinta mallia. Siinä on tietenkin oma nappinsa Netflixille ja näppärä mikrofoni, jonka avulla voi kommunikoida televisionsa kanssa vaikkapa Google Assistantin avulla, kunhan se saadaan käyttöön Pohjoismaissa.

Kuvanlaatu

LG OLED B8 toistaa Altered Carbon -scifitrillerin täydessä futuristisessa loistossaan. Netflixin sarja tarjoillaan upealla Dolby Vision HDR-laadulla ja Atmos-äänimaailmalla. LG:n televisio suoriutuu vaativasta kuvamateriaalista esimerkillisesti ja tarjoaa televisiokokemuksen, joka ei ihan heti unohdu. LG B8 sopii täydellisesti sarjojen ja elokuvien nautiskeluun – sen kun himmentää valot olohuoneesta ja antautuu mahtavan kontrastisen kuvan vietäväksi.

Liikkeiden toistamisessa B8 on sulavampia näkemiämme. Urheilu ja pelit näyttävät pehmeän sulavilta ilman kohinaa ja tökkimistä. Vaikka astetta kalliimmassa OLED65C8-mallissa on enemmän tehoja A9-prosessorin muodossa, ei käytännössä ero näy juurikaan. Näiden kahden mallin kuvankäsittely on lähes identtistä, minkä myös mittauksemme todistavat. A7 vaikuttaa enemmän kuin riittävältä tämän päivän materiaalin käsittelyyn.

Johtopäätökset

Paperilla LG:n edullisin 4K OLED on hieman vaatimattomampi kuin merkin huippumallit, mutta todellisuudessa B8 on erinomainen televisio, jossa on vähän puutteita. Kuvanlaadullisesti erot jäävät melko merkityksettömiksi verrattuna kalliimpiin C8- ja E8-malleihin, mutta designissa ja äänenlaadussa erot näkyvät selkeämmin. Niinpä OLED65B8 vaikuttaa olevan hinta-laatusuhteeltaan LG:n paras vaihtoehto, ja se on luultavasti vuoden parhaita televisioita premium-luokassa. (AH)

TELEVISIO - HIGH-END
Samsung Q9FN

Back in black

Samsungin lippulaivamalli on täällä uudessa loistossaan, tällä kertaa kuvanlaatu on todellista huippuluokkaa!

| PRIS: ,-
Web:

Hinta: 3 600 €

Verkkosivusto: samsung.fi

 

Samsungs Q9-sarja on korealaisvalmistajan hienoin highend-mallisto. Nyt puhutaan helmien helmistä, joka on linjassa Audi A8, BMW 7-sarja ja Mercedes S-luokan kanssa edustamassa tekniikan, käyttäjäkokemuksen ja suorituskyvyn huippua.

Samsung siis tietää, että nyt on pärisytettävä rumpuja: uusi QE65Q9F on kokenut parannuksia kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta tärkein on uusi kuvapaneeli LED-taustavalistuksella, paikallisella himmennyksellä, tehostetulla katselukulmalla ja tehokkaalla kuvaprosessorilla.

Kuvanlaatu

Kuvanlaatu on aivan huipussaan. QE65Q9FN:n dynamiikat venyvät tummimmista kohtauksista häikäisevän kirkkaisiin, mikä ylittää laadullaan useimmat näkemämme televisiot, ja minkä pitäisi hädin tuskin olla mahdollista LCD-näytössä. Nautimme elokuvasta vailla häiritsevää valon vuotamista tai kirkkaita reunoja. Syvyysvaikutelma on uskottava. Dynaaminen taustavalaistus toimii tarkasti, eikä kirkkaiden kohteiden ympärillä näy tyypillistä halo-efektiä.

Värintoistossa QLED on lyömätön. Se toistaa punaisen, vihreän ja sinisen sävyt kylläisemmin ja intensiivisemmin kuin edeltäjänsä. Color bandingia (näkyviä rajoja värien välillä) ei ole nimeksikään.

Poikkeuksellisen tarkka himmennys tekee Q9:stä mustan suhteen lähes tasaveroisen OLED:iin verrattuna. Skaalan toisessa päässä on kirkkaus, jota Samsung jaksaa tuutata kunnolla. Mittasimme 1 700 nitiä tummalla elokuva-asetuksella, ja silti lisääkin olisi piisannut. Se on noin tuplasti OLED:in tarjoamaan kirkkauteen verrattuna, ja tuntuu intensiivisimmissä HDR-kohtauksissa, joissa voi melkein tuntea kirkkauden hönkivän lämpöä katsojan naamaan. Pelottavan realistista!

Johtopäätökset

Samsung tekee näyttävän paluun highendin pariin Q9-sarjan lippulaivamallillaan. QE65Q9FN saa huippupisteet designistaan, helppokäyttöisyydestään ja älykkäistä ominaisuuksistaan, mutta kuvanlaatu erottaa sen todella joukosta. Kontrasti on huikean vahvaa, mustan mustuus hätyyttelee OLED-tasoa ja kirkkaus häikäisee. Kokonaisuutena Samsung on ansaitusti highend-luokan voittaja. AH

VUODEN TELEVISIOINNOVAATIO
Samsung Q900R 8K TV

Terävä tulevaisuudenvisio

Samsungin veitsenterävä 8K-näytöt ovat eittämättä vuoden kovin tv-innovaatio.

| PRIS: ,-
Web:

Hinta: Alkaen 5 000 €

Verkkosivusto: samsung.com

 

Jos luulit uuden 4K-televisiosi olevan viimeistä huutoa, niin voi voi. Ennen kuin suurin osa meistä on siirtynyt edes Full HD -televisioistaan eteenpäin, on Samsung jo siirtynyt sukupolven verran edemmäs kuvaformaateissa.

8K-resoluutio (7680 x 4320) on luonnollista seurausta tämän päivän 4K UHD -standardille (3840 x 2160). 8K:ssa on neljä kertaa enemmän pikseleitä, ja se tarjoaa entistäkin terävämmän ja lasinkirkkaan kuvan.

Skeptikot varmaan inttävät, että 4K on enemmän kuin tarpeeksi, mutta ei ole epäilystäkään siitä, että 8K-televisiot ovat tulossa – eikä kyse ole enää prototyypeistä tai tulevaisuudenvisioista. Samsung kohahdutti tämän vuoden IFA-messuilla lanseeraamalla 8K-mallistonsa, joka luvattiin myyntiin vielä vuoden 2018 puolella. Näin valmistaja pakotti kilpailijansakin ajattelemaan asioita uusiksi.

Veitsenterävää kuvaa

Samsung Q900R on saatavilla 65-, 75- ja 85-tuumaisena, ja kaikissa on 8K-resoluutio, laaja värikirjo ja jopa 4 000 nitin kirkkaus. Se on valtava loikka suorituskyvyssä mitattuna, ja nähtyämme Samsung Q900R omin silmin, on todettava, että 8K on raju näky!

On harmillista, että Apple on varannut Retina-nimen (verkkokalvo) tarkimmille näytöilleen, sillä se sopisi paljon paremmin Samsungin 8K-televisioihin. Televisiota katsoessa tulee välittömästi olo, että sen resoluutio on samantasoinen tai parempi kuin ihmissilmällä. Katselu ei käy missään vaiheessa väsyttäväksi – oikeastaan päinvastoin. Samsungin ruutu antaa ilmiömäisen syvyysvaikutelman. Kuvaa katsoessaan voi tarkentaa ja katsoa oikeasti kuvan ”sisään” ilman 3D-laseja. Todellinen ikkuna todellisuuteen!

Miinuksena on se, että 8K-materiaalia ei juuri ole tarjolla. Uudet televisiot joutuvat siis tyytymään SD, HD ja 4K-sisältöihin toistaiseksi. Se vaatii sisältöjen mukautumista näyttöön, ja tätä tarkoitusta varten Samsung on kehittänyt ”AI Upscaling”-ominaisuuden, joka toimii yllättävän hyvin niin korkea- kuin matalaresoluutioisen materiaalin kanssa. 8K-paneelin resoluution ja hurja kuvankäsittely vievät kuvan aivan uudelle tasolle jopa verrattuna tämän hetken parhaisiin 4K-malleihin.

Yhä vain LCD

Kuvapaneeli itsessään edustaa edelleen LCD-tyyppiä, jossa on ”quantom dots” -värisuodatin laajemman kirjon saamiseksi ja suora LED-taustavalaistus parhaan mahdollisen kontrastin luomiseksi. Tämä on selvästi ollut välttämätöntä laitteiden saamiseksi markkinoille tänä vuonna, ja hintaan, jonka tavalliset kuolevaiset voivat vielä kuvitella. Jos 8K-televisio perustuisi microLED-tekniikkaan tai muihin futuristisiin harvinaisuuksiin, olisi lopputulos varmasti jännittävä mutta ei enää kovin realistinen.

Samsung Q900R 8K-resoluutiollaan ansaitsee Vuoden televisioinnovaation tittelin juuri tästä syystä: se tarjoaa tulevaisuuden television jo tänään.

Kjøp årets vinnere
Velg produkt fra listen
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
RUNNERS UP