Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat sarjat ja elokuvat – 2022-2023

Elokuva- ja viihdeteollisuuden kahden peräkkäisen kauhuvuoden jälkeen suoratoistopalvelut ja elokuvateatterit tekevät parhaansa sopeutuakseen tämän päivän uuteen markkinatodellisuuteen.

/ 01.11.2022 - 12:12
Vuoden parhaat sarjat ja elokuvat – 2022-2023

Sitten vuoden 2021 vuoden parhaiden julkistuksen jälkeen olemme viettäneet yli 733 (!) tuntia ruudun äärellä tarjotaksemme suosituksiamme ja opastusta sarja- ja elokuvaviidakkoon.

Koronasulku isku elokuviin

Kulttuuriala kuului pandemian pahimpiin kärsijöihin, ja etenkin elokuvateollisuudelle kahden vuoden sulkutoimenpiteet olivat kova isku. Korona sulki elokuvateatterit, lykkäsi ensi-iltoja ja keskeytti monen elokuvan ja sarjan kuvaukset. Se näkyi tarjonnassa.

Sen sijaan suoratoistopalveluiden kysyntä kasvoi pandemian aikana, kun koteihinsa pakotetut ihmiset hakivat viihdykettä päiviinsä tilaamalla ja katsomalla useampaa palvelua. Disney+, Netflix, HBO Max, Prime Video, Viaplay, Apple TV+, SkyShowtime saivat yllättävää buustia maailmantilanteesta.

Samaan aikaan elokuvayhtiöt kokeilivat uudenlaisia jakelutapoja ja julkaisivat hittinimikkeitä joko suoraan striimauspalveluihin tai samanaikaisesti sekä muutamaan auki olevaan teatteriin että suoratoistopalveluun.

Warner asetti uuden standardin laittamalla kaikki vuoden 2021 elokuvansa suoraan suoratoistopalveluun. Disney+ kokeili hybridimallia, jossa uutuudet lisättiin Disney+ -palveluun ensi-iltapäivänä, mutta tilaajien oli maksettava Premier Access -lisämaksu näiden nimikkeiden katsomisesta.

Edelläkävijä tällaisesta oli Black Widow, jonka kohdalla päätähti Scarlett Johansson päätyi haastamaan Disneyn oikeuteen, sillä Johansson uskoi suoratoistopalvelunäkyvyyden syövän elokuvan tuloja ja sitä kautta omaa voittoaan. Juttu sovittiin lopulta oikeussalin ulkopuolella ja Johansson sai pienen kipukorvauksen.

Ostoja ja fuusioita

Vuodesta 2021 tuli suoratoistoalalla fuusioitumisen vuosi. Eri palvelut olivat vuosien ajan taistelleet tilaajista ja käyneet kovaa kisaa kuukausihinnoittelun avulla. Sitten moni hoksasi olevansa vahvempia yhdessä.

AT&T:n ja Discoveryn yhdistyessä syntyi Pohjoismaihin uusi suoratoistopalvelu HBO Max. AT&T omisti entuudestaan CNN:n, HBO:n ja Warner Bros.:n, jonka valikoimiin kuuluvat muun muassa Harry Potterit.

Fuusioitumisen jälkeen HBO Max on leikannut sisällöntuotantoaan rajulla kädellä. Viime aikoina on peruttu monia Raised by Wolvesin kaltaisia suosittuja ja kalliita sarjoja. Uusi johto peruutti jopa jo valmistuneen Batgirl-elokuvan, jonka tekeminen oli ehtinyt jo maksaa 90 miljoonaa dollaria.

Leikkausten syy on tietysti tilaajataistossa, joka on vain pahentunut uuden palvelun avaamisen jälkeen. Tilaajamäärät eivät enää kasva, joten sisällöistä säästetään. Paikalliset tuotannot laitettiin katkolle, mikä näkyy tulevaisuudessa pohjoismaisten sarjojen määrässä.

Myös Jeff Bezos kävi shoppailemassa, minkä tuloksena perinteinen elokuvayhtiö MGM ja Amazon Prime Video ovat nyt samaa taloa. Amazon osti vuonna 1942 perustetun MGM:n oikeudet 8,45 miljoonalla dollarilla. MGM:n 4 000 nimikkeen valikoimalla Prime Video vahvistaa asemaansa ja kiinnostavuuttaan suoratoistomarkkinoilla.

Ovatko juhlat ohi?

Yhteiskunnan avauduttua moni asia palasi koronaa edeltävään normaaliin, mutta jotkut tavoistamme muuttuivat pysyvästi.

Elokuvateatterit kokivat niin kovan iskun, että on pohdittu, kuolevatko ne pois kokonaan. Teatterit ovat olleet auki puolisen vuotta, mutta kävijämäärät ovat silti 25–30 % pienempiä kuin vuonna 2019.

Ja sitten Netflix pudotti pommin julkistaessaan alkuvuoden tuloksensa. Ensimmäistä kertaa sitten 2011 Netflix menetti tilaajia. Pian sen jälkeen Ted Sarandos otti ohjat ja ilmoitti, että Netflix ryhtyy tarjoamaan myös mainospohjaista tilausta.

Laskusuunta jatkui silti, sillä heinäkuussa Disney+ ohitti Netflixin tilaajamäärissä. Netflixillä oli 1.7.2022 220,67 miljoonaa tilaajaa, kun taas Disneyllä oli samana päivänä 221,1 miljoonaa (huom! Disneyn luvut kattavat Disney+:n lisäksi ESPN:n, Hulun ja Live TV:n tilaajat). Kiinnostavaa on, että tulos on tämä, vaikka Netflix toimii lähes joka maassa (191 maata), mutta Disney+ ei vielä ole valloittanut maailmaa samaa tahtia, vaan toimii tällä hetkellä 61 maassa.

Aiemmin 6–7 suurinta suoratoistopalvelua julkaisi kuukaudessa 250–300 uutta nimikettä. Julkaisuihin kuului aivan uusia elokuvia ja sarjoja, arkistojen helmiä ja vanhojen sarjojen uusia jaksoja. Hintaa näiden katsomisella oli hämmästyttävän vähän elokuvalippuun tai Blu-ray-levyyn verrattuna.

Nyt suuntaus on se, että uusien julkaisujen määrä vähenee ja kuukausihinnat nousevat. Kuluttajat pääsevät siitäkin huolimatta nauttimaan laajemmasta tarjonnasta ja edullisemmin kuin 10 vuotta sitten.

On varmastikin alettava totuttelemaan siihen, ettei kahdeksalla eurolla kuukaudessa saa pääsyä kaikkiin sisältöihin. Samaan aikaan suoratoistopalvelut varmastikin jatkavat yhdistymistään, sillä markkinoilla on edelleen liian monta pelaajaa, jotta kaikille riittäisi peliaikaa.

Varmaa on ainakin se, ettei Amazonin tuottaman, kaikkien aikojen kalleimman sarjan, Taru Somusten Herrasta: Mahtisormukset, menestyksen jälkeen Jeff Bezosin tarvitse heittää ensimmäisenä pyyhettä kehään.

Tässä viime vuoden parhaat elokuvat ja sarjat, jotka kannattaa katsoa, jos ei vielä ole ehtinyt. Mainiota uutta sarja- ja elokuvavuotta!

Voittaja Vuoden parhaat sarjat ja elokuvat – 2022-2023

Vuoden paras elokuva 2022-2023

The Power of the Dog

Maskuliinisuuden absurdia teatteria

Loistava Benedict Cumberbatch tekee tiukan roolin purevan inhimillisessä Campion-draamassa.

Jane Campion tunnetaan syvällisistä, humaaneista pukudraamoistaan, jotka usein sijoittuvat 1800-luvulle (esimerkiksi Piano ja Naisen muotokuva). Uusiseelantilaisohjaaja kuitenkin laajensi repertuaariaan tehdessään The Power of the Dog -elokuvan.

Fakta

  • Netflix
  • Julkaistu: 1. joulukuuta 2021
  • Ohjaus: Jane Campion

 

Elokuva sijoittuu 1920-luvun villiin ja aavaan Montanaan. aikaan, jolloin miehet olivat rautaa ja naiset keittiössä. Burbankin veljekset omistavat yhdessä nimeään kantavan karjatilan. Isoveli Phil (Benedict Cumberbatch) on ottanut pomon paikan. Kivikasvoinen, kulmikas ja äkkiväärä Phil hallitsee tilaa ylimaskuliinisuutta tihkuvalla voimalla.

Pikkuveli George (Jesse Plemons) puolestaan on kaunopuheinen ja hyvin pukeutuva herkkis, jota macho-isoveli ei arvosta.

Veljesten suhde ei varsinaisesti parane, kun George alkaa liehitellä leskeksi jäänyttä yhden pojan äiti Rosea (Kirsten Dunst). Phil tekee joka käänteessä selväksi oman erinomaisuutensa. Hänen supervoimansa on saada muut tuntemaan itsensä pieneksi.

Campion maalaa pienen ja hiljaisen draaman, jossa Montanan avarat maisemat asettuvat vastakohdaksi ahtaisiin rooleihinsa vangituille elämille.

Elokuvan arvoitus on Philin vaikea suhde Rosen teini-ikäiseen Peter-poikaan, joka viihtyy parhaiten omissa oloissaan paperikukkia askarrellen. Yhtäkkiä Phil muuttuu kiusaajasta kaveriksi ja haluaakin opettaa Peterille miehekkäitä cowboy-taitoja. Dialogia on vähän ja enimmäkseen hahmojen välit käyvät ilmi vihaisista tai pelokkaista katseista. Tämä elokuva on pakko nähdä – täydet 6 tähteä piinaavasta psykologisesta draamasta.

Vuoden paras tv-sarja 2022-2023

1883, 1. kausi

Mahtava western-eepos!

Yellowstonen prequel-sarja on jopa parempi kuin esikuvansa.

Yellowstone sijoittuu nykypäivän Montanaa ja kertoo Duttonin karjatilaperheestä ja perheenjäsenten välisistä suhteista. Sarjan luoja Taylor Sheridan vie katsojat seuraavaksi Duttonin suvun historiaan. Sarja alkaa nimensä mukaisesti vuodesta 1883, kun köyhä Duttonin perhe lähtee etsimään onneaan lännestä monen muun tapaan.

Fakta

  • SkyShowtime
  • Julkaistu: 10. tammikuuta 2022
  • Ohjaus: Taylor Sheridan

Sarjan päähenkilönä on cowboyn arkkityyppi Shea Brennan (Sam Elliott): kovaksi keitetty mies, joka on kohdannut elämässään vaikka mitä. Brennan johdattaa Montanan luvattuun maahan saksalaisista ja itäeurooppalaisista koostuvan ryhmän, jonka joukkoon myös Duttonit ovat lähteneet. Jamesin (Tim McGraw) ja Margaretin (Faith Hill) vanhin tytär Elsa (Isabel May) kohoaa draaman keskeiseen rooliin. Countrylaulajapari Tim McGraw ja Faith Hill sopivat uudisasukkaiden maailmaan kuin olisivat 1800-luvulla syntyneetkin, mutta etenkin Brennanin ja Elsan hahmot varastavat huomion. Elsa toimii linkkinä sarjan vanhan ja uuden maailman välillä.

Sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Taylor Sheridan osoittaa jälleen kykynsä moniulotteisten hahmojen kehittelyssä ja eläväisen dialogin kirjoittajana. Kunkin jakson tekeminen on kuulemma maksanut 10 miljoonaa dollaria, ja se näkyy. Villi länsi herää elää pienimmissäkin yksityiskohdissa, ja dramaturgia, leikkaus, kuvaus ja musiikki täydentävät kokonaisuuden. Sitä paitsi Billy Bob Thorntonin kuuluminen näyttelijäkaartiin on aina plussaa.

Westernien ystävät arvostanevat tätä brutaalin kaunista eeposta. Viisi tähteä vuoden eeppisimpiin kuuluvalle sarjalle.

Arvio on tehty kaikkien kymmenen jakson pohjalta.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top