Vuoden parhaat 2022-2023

Palkitsimme Vuoden parhaat sarjat ja elokuvat – 2022-2023

Miltä näyttää koronan jälkeinen sarjamaailma?

Elokuva- ja viihdeteollisuuden kahden peräkkäisen kauhuvuoden jälkeen suoratoistopalvelut ja elokuvateatterit tekevät parhaansa sopeutuakseen tämän päivän uuteen markkinatodellisuuteen.

forfatter
Julkaistu 01.11.2022 - 12:12

Sitten vuoden 2021 vuoden parhaiden julkistuksen jälkeen olemme viettäneet yli 733 (!) tuntia ruudun äärellä tarjotaksemme suosituksiamme ja opastusta sarja- ja elokuvaviidakkoon.

Koronasulku isku elokuviin

Kulttuuriala kuului pandemian pahimpiin kärsijöihin, ja etenkin elokuvateollisuudelle kahden vuoden sulkutoimenpiteet olivat kova isku. Korona sulki elokuvateatterit, lykkäsi ensi-iltoja ja keskeytti monen elokuvan ja sarjan kuvaukset. Se näkyi tarjonnassa.

Sen sijaan suoratoistopalveluiden kysyntä kasvoi pandemian aikana, kun koteihinsa pakotetut ihmiset hakivat viihdykettä päiviinsä tilaamalla ja katsomalla useampaa palvelua. Disney+, Netflix, HBO Max, Prime Video, Viaplay, Apple TV+, SkyShowtime saivat yllättävää buustia maailmantilanteesta.

Samaan aikaan elokuvayhtiöt kokeilivat uudenlaisia jakelutapoja ja julkaisivat hittinimikkeitä joko suoraan striimauspalveluihin tai samanaikaisesti sekä muutamaan auki olevaan teatteriin että suoratoistopalveluun.

Warner asetti uuden standardin laittamalla kaikki vuoden 2021 elokuvansa suoraan suoratoistopalveluun. Disney+ kokeili hybridimallia, jossa uutuudet lisättiin Disney+ -palveluun ensi-iltapäivänä, mutta tilaajien oli maksettava Premier Access -lisämaksu näiden nimikkeiden katsomisesta.

Edelläkävijä tällaisesta oli Black Widow, jonka kohdalla päätähti Scarlett Johansson päätyi haastamaan Disneyn oikeuteen, sillä Johansson uskoi suoratoistopalvelunäkyvyyden syövän elokuvan tuloja ja sitä kautta omaa voittoaan. Juttu sovittiin lopulta oikeussalin ulkopuolella ja Johansson sai pienen kipukorvauksen.

Ostoja ja fuusioita

Vuodesta 2021 tuli suoratoistoalalla fuusioitumisen vuosi. Eri palvelut olivat vuosien ajan taistelleet tilaajista ja käyneet kovaa kisaa kuukausihinnoittelun avulla. Sitten moni hoksasi olevansa vahvempia yhdessä.

AT&T:n ja Discoveryn yhdistyessä syntyi Pohjoismaihin uusi suoratoistopalvelu HBO Max. AT&T omisti entuudestaan CNN:n, HBO:n ja Warner Bros.:n, jonka valikoimiin kuuluvat muun muassa Harry Potterit.

Fuusioitumisen jälkeen HBO Max on leikannut sisällöntuotantoaan rajulla kädellä. Viime aikoina on peruttu monia Raised by Wolvesin kaltaisia suosittuja ja kalliita sarjoja. Uusi johto peruutti jopa jo valmistuneen Batgirl-elokuvan, jonka tekeminen oli ehtinyt jo maksaa 90 miljoonaa dollaria.

Leikkausten syy on tietysti tilaajataistossa, joka on vain pahentunut uuden palvelun avaamisen jälkeen. Tilaajamäärät eivät enää kasva, joten sisällöistä säästetään. Paikalliset tuotannot laitettiin katkolle, mikä näkyy tulevaisuudessa pohjoismaisten sarjojen määrässä.

Myös Jeff Bezos kävi shoppailemassa, minkä tuloksena perinteinen elokuvayhtiö MGM ja Amazon Prime Video ovat nyt samaa taloa. Amazon osti vuonna 1942 perustetun MGM:n oikeudet 8,45 miljoonalla dollarilla. MGM:n 4 000 nimikkeen valikoimalla Prime Video vahvistaa asemaansa ja kiinnostavuuttaan suoratoistomarkkinoilla.

Ovatko juhlat ohi?

Yhteiskunnan avauduttua moni asia palasi koronaa edeltävään normaaliin, mutta jotkut tavoistamme muuttuivat pysyvästi.

Elokuvateatterit kokivat niin kovan iskun, että on pohdittu, kuolevatko ne pois kokonaan. Teatterit ovat olleet auki puolisen vuotta, mutta kävijämäärät ovat silti 25–30 % pienempiä kuin vuonna 2019.

Ja sitten Netflix pudotti pommin julkistaessaan alkuvuoden tuloksensa. Ensimmäistä kertaa sitten 2011 Netflix menetti tilaajia. Pian sen jälkeen Ted Sarandos otti ohjat ja ilmoitti, että Netflix ryhtyy tarjoamaan myös mainospohjaista tilausta.

Laskusuunta jatkui silti, sillä heinäkuussa Disney+ ohitti Netflixin tilaajamäärissä. Netflixillä oli 1.7.2022 220,67 miljoonaa tilaajaa, kun taas Disneyllä oli samana päivänä 221,1 miljoonaa (huom! Disneyn luvut kattavat Disney+:n lisäksi ESPN:n, Hulun ja Live TV:n tilaajat). Kiinnostavaa on, että tulos on tämä, vaikka Netflix toimii lähes joka maassa (191 maata), mutta Disney+ ei vielä ole valloittanut maailmaa samaa tahtia, vaan toimii tällä hetkellä 61 maassa.

Aiemmin 6–7 suurinta suoratoistopalvelua julkaisi kuukaudessa 250–300 uutta nimikettä. Julkaisuihin kuului aivan uusia elokuvia ja sarjoja, arkistojen helmiä ja vanhojen sarjojen uusia jaksoja. Hintaa näiden katsomisella oli hämmästyttävän vähän elokuvalippuun tai Blu-ray-levyyn verrattuna.

Nyt suuntaus on se, että uusien julkaisujen määrä vähenee ja kuukausihinnat nousevat. Kuluttajat pääsevät siitäkin huolimatta nauttimaan laajemmasta tarjonnasta ja edullisemmin kuin 10 vuotta sitten.

On varmastikin alettava totuttelemaan siihen, ettei kahdeksalla eurolla kuukaudessa saa pääsyä kaikkiin sisältöihin. Samaan aikaan suoratoistopalvelut varmastikin jatkavat yhdistymistään, sillä markkinoilla on edelleen liian monta pelaajaa, jotta kaikille riittäisi peliaikaa.

Varmaa on ainakin se, ettei Amazonin tuottaman, kaikkien aikojen kalleimman sarjan, Taru Somusten Herrasta: Mahtisormukset, menestyksen jälkeen Jeff Bezosin tarvitse heittää ensimmäisenä pyyhettä kehään.

Tässä viime vuoden parhaat elokuvat ja sarjat, jotka kannattaa katsoa, jos ei vielä ole ehtinyt. Mainiota uutta sarja- ja elokuvavuotta!

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Vuoden ohjaaja


Guillermo del Toro (Nightmare Alley) Disney+
Julkaistu: 16. maaliskuuta 2022
Ohjaus: Guillermo del Toro

Meksikolaisen mestariohjaaja Guillermo del Toron visuaalinen tyyli on ylistys rumuudelle, ja Nightmare Alley -elokuvassa tyyli on hioutunut huippuunsa. Mikäpä sopisikaan paremmin Toron visuaaliseen maailmaan kuin unelias ja likainen kiertävä sirkusryhmä, joka kulki amerikkalaisesta pikkukaupungista toiseen 1930- ja 1940-luvuilla. Lämmin valo, karmiva noir-tyyli, herkulliset yksityiskohdat ja Dan Laustsenin intiimi kuvaus tekevät Nightmare Alleysta upean elokuvaelämyksen. Toron maailma on autenttinen ja vaikuttava aina sirkuksen hämäryydestä kaupungin sametti- ja kultasisustuksiin ja rikkaiden perheiden lumen peittämiin puutarhoihin. Tämä kiehtova sadun ja painajaisen sekoitus paljastaa kerros kerrokselta ihmisluonnon turhamaisuuden, ahneuden ja pahuuden. Nightmare Alley on varmastikin Guillermo del Toron rumankaunein elokuva, joka hypnotisoi katsojan silmät, korvat ja mielen.

Les anmeldelsen her

Vuoden paras naisnäyttelijä


Ana de Armas (Blonde) Netflix
Julkaistu: 28. syyskuuta 2022
Ohjaus: Andrew Dominik

Tuottaja Brad Pitt ja ohjaaja Andrew Dominik tuovat valkokankaalle filmitähti Marilyn Monroen kaunistelemattoman tarinan. Vaikka Marilyn Monroe (Ana de Armas) ei ollutkaan ensimmäinen kuulu pinup-malli, on blondi varmasti jäänyt historiaan kaikkein suurimpana. Väkevä Ana de Armas (No Time to Die, Knives Out) on todellinen löytö epävarman, naiivin ja hieman kokettimaisen Monroen rooliin. Hän heittäytyy managereista, tuottajista, ”ystävistä”, mediasta ja faneista muodostuvan vuoristoradan vietäväksi. Kaikki haluavat osansa viettelevästä blondista ja päästä paistattelemaan hänen loistoonsa, tähden hyvinvoinnista välittämättä. De Armas tuo esiin hahmon kompleksisuuden jäljitellen ikonin eleitä ja ilmeitä mutta samalla paljastaen tämän haavoittuvuuden ja häpeän uskottavalla tavalla. Usein de Armasin näyttelijänsuorituksen katsominen on epämukavaa ja joskus satuttavaakin, mutta aina koukuttavaa. Monroen elämä oli lähes jakomielistä tähden tehdessä eroa yksityisen Norma Jeanin ja julkisen Marilyn Monroen välillä. Traagisessa avainkohtauksessa de Armas näyttää raskaasti masentuneen Norma Jeanin, josta kuoriutuu meikin jälkeen tekohymyä tiristävä Marilyn. Upea suoritus!

Les anmeldelsen her

Vuoden paras miesnäyttelijä


Matt Smith (House of the Dragon, 1. kausi) HBO Max
Julkaistu: 22. elokuuta 2022
Ohjaus: Miguel Sapochnik

House of the Dragon ei voi välttyä vertailulta kuuluisaan esikuvaansa, sillä sarjahan on tehty Game of Thronesin esiaikoja selittäväksi itsenäiseksi teokseksi, jossa vilahtelevat samat paikat ja samat klaanit, vaikka vuosisadat ja henkilöt ovatkin vaihtuneet. Siinä missä Game of Thrones keskittyi etenkin Daenerys Targaryenin valtaannousuun, päästään House of the Dragonissa todistamaan Targaryenin sukusaagan lopun alkua. Koska kuninkaalta puuttuu miespuolinen perijä, pidetään itsestään selvänä, että kuninkaan vallanhimoinen ja kyyninen veli Daemon (Matt Smith) tulee jonain päivänä perimään kruunun. Mutta kuningas Viserysillä on kuitenkin tytär… Kuten tavallista, on tässäkin mehukkaimmat roolit varattu pahiksille. Lähes tunnistamaton Rhys Ifan on inhottavan hyvä kuninkaan uskottuna miehenä, mutta upein suoritus nähdään silti Matt Smithiltä (The Crown). Smith on pirullisen hyvä perheen mustana lampaana ja hän lausuu repliikkejään uskottavan psykopaattis-narsistisella tavalla. On ilo katsoa Deamonin hienostunutta manipulointia, kun pienen pienistä eleistä voi aistia hahmon todelliset tarkoitusperät.

Les anmeldelsen her

Vuoden draama


The White Lotus, 1. kausi, ohjaus: Mike White HBO Max
Julkaistu: 16. elokuuta 2021
Ohjaus: Mike White

Mike Whiten kirjoittama sarja sijoittuu elämäänsä, perheisiinsä ja itseensä kyllästyneille superrikkaille suunnattuun havaijilaiseen lomaparatiisiin. Päähahmot uskovat kaikki enemmän tai vähemmän olevansa maailman napoja, joita kaikkien muiden kuuluu palvella. Kaikesta voi ja kuuluukin valittaa. White on luonut upean hahmogallerian, jossa henkilöt sekä täydentävät että haastavat toisiaan. Tunnelmat vaihtuvat komediasta draamaan, ja näyttelijät tekevät loistotyötä: pääosissa nähdään Murray Bartlett, Steve Zahn (jonka koomikon kyvyt ja ajoitus ovat huippuluokkaa!) ja Sydney Sweeney. Käsikirjoitus on nokkela, älykäs, ajankohtainen ja vapauttavan samastuttava (olenko minäkin joskus tuollainen...?). The White Lotus on kehittynyt vahvaksi sarjaksi, joka ulkoa näyttää unelmahötöltä, mutta sisuksista kuoriutuu inhimillistä epävarmuutta, synkkyyttä ja itseriittoista polleutta. Lähes täydellinen yhdistelmä draamaa ja kitkerää satiiria!

Les anmeldelsen her

Vuoden komedia


Clark, ohjaus: Jonas Åkerlund Netflix+
Julkaistu: 5. toukokuuta 2022
Ohjaus: Jonas Åkerlund

Huhujen mukaan Clark Oderth Olofsson oli vihainen jo syntyessään eikä rauhoittunut myöhemminkään puolustaessaan mielipiteitään tai saavuttaessaan sellaisen itseriittoisuuden asteen, jolle vain Trumpin typeryys vetää vertoja. Ruotsalaisesta Clarkista tuli ”maailmankuulu” 60-luvulla pahamaineisena "Tukholman syndrooman" aiheuttaneena pankkiryöstäjänä, huumediilerinä ja huijarina, jonka charmantti hymy ei hälvennyt hetkeksikään. Bill Skarsgård esittää Olofssonin sellaisena legendana tai myyttinä, jollaiseksi hänet on julkisuudessa maalattu. Hänet on kuin luotu rooliin keski-ikäinen miehenä, joka on jokseenkin yksinkertainen, mutta haluaa vain olla kaikkien rakastama. Sarjan sivuhahmot ovat hillittömiä aina hipeistä, Kurre Rävenistä ja Kaj-Robertista rikkaan miehen äitiin ja vähän tyhmään poliisiin. Åkerlund ja Skarsgård ovat luoneet todella viihdyttävän sarjan erikoisesta miehestä, joka eli elämäänsä kuin huomista ei olisi. Viisi tähteä!

Les anmeldelsen her

Vuoden erikoisjulkaisu


Kummisetä-trilogia, ohjaus: Francis Ford Coppola 4K UHD BD
Julkaistu: 21. maaliskuuta 2022
Ohjaus: Francis Ford Coppola

Harva trilogia on jättänyt jälkensä elokuvahistoriaan kuten Mario Puzon ja Francis Ford Coppolan elokuvasaaga sisilialaisesta Corleonen perheestä. Kummisetä-elokuvat loivat mafia- ja rikoselokuville uuden standardin, samoin kuin tavalle kuvata sukudynastioita. 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi elokuvat julkaistaan 4K-laadulla ja korjatulla ääniraidalla. Myös leikkauksia on hiottu. Tarina seuraa Kummisetää eli Don Corleonea (ikoninen Marlon Brando), hänen kolmea poikaansa ja perheen mafiabisneksiä toisen maailmansodan jälkeisessä New Yorkissa. Nuorin poika Michael (Al Pacino) palaa kotiin sotasankarina vannoen, ettei halua osallistua isänsä liiketoimiin. Mutta kohtalo päättää toisin… Paramount julkaisi elokuvat 10 vuotta sitten Blu-ray-kokoelmana nimeltä The Godfather – The Coppola Restoration, ja uusi 50-vuotisjuhlaversio nostaa trilogian jälleen uudelle tasolle. Kuvan- ja äänenlaatu on parantunut hurjasti. Itse Coppola on ollut mukana restauroimassa elokuvia, ja hän tekee joka elokuvan alussa pienen esittelyn. Yksikään 70-luvun elokuva ei ole koskaan näyttänyt näin hyvältä!

Les anmeldelsen her
Voittajat: Vuoden parhaat sarjat ja elokuvat – 2022-2023
Vuoden paras tv-sarja 2022-2023
1883, 1. kausi
1883 sesong 1

Mahtava western-eepos!

Yellowstonen prequel-sarja on jopa parempi kuin esikuvansa.

Yellowstone sijoittuu nykypäivän Montanaa ja kertoo Duttonin karjatilaperheestä ja perheenjäsenten välisistä suhteista. Sarjan luoja Taylor Sheridan vie katsojat seuraavaksi Duttonin suvun historiaan. Sarja alkaa nimensä mukaisesti vuodesta 1883, kun köyhä Duttonin perhe lähtee etsimään onneaan lännestä monen muun tapaan.

Fakta

  • SkyShowtime
  • Julkaistu: 10. tammikuuta 2022
  • Ohjaus: Taylor Sheridan

Sarjan päähenkilönä on cowboyn arkkityyppi Shea Brennan (Sam Elliott): kovaksi keitetty mies, joka on kohdannut elämässään vaikka mitä. Brennan johdattaa Montanan luvattuun maahan saksalaisista ja itäeurooppalaisista koostuvan ryhmän, jonka joukkoon myös Duttonit ovat lähteneet. Jamesin (Tim McGraw) ja Margaretin (Faith Hill) vanhin tytär Elsa (Isabel May) kohoaa draaman keskeiseen rooliin. Countrylaulajapari Tim McGraw ja Faith Hill sopivat uudisasukkaiden maailmaan kuin olisivat 1800-luvulla syntyneetkin, mutta etenkin Brennanin ja Elsan hahmot varastavat huomion. Elsa toimii linkkinä sarjan vanhan ja uuden maailman välillä.

Sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Taylor Sheridan osoittaa jälleen kykynsä moniulotteisten hahmojen kehittelyssä ja eläväisen dialogin kirjoittajana. Kunkin jakson tekeminen on kuulemma maksanut 10 miljoonaa dollaria, ja se näkyy. Villi länsi herää elää pienimmissäkin yksityiskohdissa, ja dramaturgia, leikkaus, kuvaus ja musiikki täydentävät kokonaisuuden. Sitä paitsi Billy Bob Thorntonin kuuluminen näyttelijäkaartiin on aina plussaa.

Westernien ystävät arvostanevat tätä brutaalin kaunista eeposta. Viisi tähteä vuoden eeppisimpiin kuuluvalle sarjalle.

Arvio on tehty kaikkien kymmenen jakson pohjalta.

Vuoden paras elokuva 2022-2023
The Power of the Dog
The Power of the Dog 1 scaled 1

Maskuliinisuuden absurdia teatteria

Loistava Benedict Cumberbatch tekee tiukan roolin purevan inhimillisessä Campion-draamassa.

Jane Campion tunnetaan syvällisistä, humaaneista pukudraamoistaan, jotka usein sijoittuvat 1800-luvulle (esimerkiksi Piano ja Naisen muotokuva). Uusiseelantilaisohjaaja kuitenkin laajensi repertuaariaan tehdessään The Power of the Dog -elokuvan.

Fakta

  • Netflix
  • Julkaistu: 1. joulukuuta 2021
  • Ohjaus: Jane Campion

 

Elokuva sijoittuu 1920-luvun villiin ja aavaan Montanaan. aikaan, jolloin miehet olivat rautaa ja naiset keittiössä. Burbankin veljekset omistavat yhdessä nimeään kantavan karjatilan. Isoveli Phil (Benedict Cumberbatch) on ottanut pomon paikan. Kivikasvoinen, kulmikas ja äkkiväärä Phil hallitsee tilaa ylimaskuliinisuutta tihkuvalla voimalla.

Pikkuveli George (Jesse Plemons) puolestaan on kaunopuheinen ja hyvin pukeutuva herkkis, jota macho-isoveli ei arvosta.

Veljesten suhde ei varsinaisesti parane, kun George alkaa liehitellä leskeksi jäänyttä yhden pojan äiti Rosea (Kirsten Dunst). Phil tekee joka käänteessä selväksi oman erinomaisuutensa. Hänen supervoimansa on saada muut tuntemaan itsensä pieneksi.

Campion maalaa pienen ja hiljaisen draaman, jossa Montanan avarat maisemat asettuvat vastakohdaksi ahtaisiin rooleihinsa vangituille elämille.

Elokuvan arvoitus on Philin vaikea suhde Rosen teini-ikäiseen Peter-poikaan, joka viihtyy parhaiten omissa oloissaan paperikukkia askarrellen. Yhtäkkiä Phil muuttuu kiusaajasta kaveriksi ja haluaakin opettaa Peterille miehekkäitä cowboy-taitoja. Dialogia on vähän ja enimmäkseen hahmojen välit käyvät ilmi vihaisista tai pelokkaista katseista. Tämä elokuva on pakko nähdä – täydet 6 tähteä piinaavasta psykologisesta draamasta.

forfatter

Tor Aavatsmark

(s. 1974): LB:n oma elokuvakriitikko ja toimitusjohtaja. Tor siirtyi LB Ääni ja Kuvaan vuonna 2005 omistamastaan mediayhtiöstä, jonka portfolioon kuului myös elokuvalehti – ja toi elokuvat mukanaan myös LB:n uutistarjontaan. Tor on koulutukseltaan yhteiskuntatieteilijä mutta tuntenut olonsa aina kotoisaksi mediayhtiön johdossa.
Elokuvalegendat kiehtovassa länkkärissä Odotuksemme 1923-sarjasta ovat todella korkealla, kun tarinan luojana on Taylor Sheridan ja tähtinä Harrison Ford ja Helen Mirren.
Iloinen zombi-yllätys! Tietokonepelistä tehty sarja onnistuu yhdistämään näyttävän zombiräiskinnän, uskottavan kehityskertomuksen sekä pohdintaa ihmisyydestä.
Lisää katsottavaa! Suoratoistopalveluiden uusin tulokas tiukentaa otettaan ja lupaa enemmän – ja parempia – sisältöjä.
Vuoden parhaat elokuvat ja sarjat 2022-2023 Elokuva- ja viihdeteollisuuden kahden peräkkäisen kauhuvuoden jälkeen suoratoistopalvelut ja elokuvateatterit tekevät parhaansa sopeutuakseen tämän päivän uuteen markkinatodellisuuteen.
Netflix alkaa veloittaa tunnusten jakamisesta Netflix on jo pitkään taistellut sitä vastaan, ettei samalla tunnuksella jaettaisi katseluoikeuksia – ja näyttää nyt keksineen keinon estää keplottelu.
Dad, please don’t fuck this up! Valmiina maailman kalleimpaan tv-sarjaan? LB Ääni & Kuva kävi Mahtisormusten ensi-illassa Lontoossa.