Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat kamerat 2020-2021

/ 11.11.2020 - 21:20
Vuoden parhaat kamerat 2020-2021

Kameroiden tarjonta on kutistunut viime vuosina – uusia malleja tulee vähemmän, ja harvat uutuudet säilyvät kauppojen hyllyillä pidempään ennen uuden version lanseeraamista.

Voisi luulla, että valinta olisi näin ollen entistä helpompaa, mutta pienenevä mallimäärä on aiheuttanut tilanteen, jossa vain muutama kameratyyppi dominoi koko markkinaa. Ominaisuudet ovat monissa samanlaiset, vaikka valmistaja olisikin eri.

Kuvanlaatu, joka useimmille ostajille on tärkein kriteeri uuden kameran valinnassa, on parempi kuin hyvä lähes kaikissa myytävissä kameroissa tänä päivänä. Tämä pätee etenkin järjestelmäkameroihin, sekä peilittömiin että peilillisiin, jotka valmistajasta riippumatta tarjoavat niin hyvää kuvanlaatua, että vaaditaan erittäin harjaantunutta silmää huomaamaan laadullisia eroja.

Niinpä kameroiden muut ominaisuudet nousevat tärkeämpään rooliin. Kuinka hyvin autofokus toimii? Pystyykö kamera säilyttämään korkean kuvausnopeuden kahden sekunnin vai kahden minuutin ajan? Kestääkö laite vettä ja pölyä? Onko kameraan saatavilla valovoimainen teleobjektiivi? Toimiiko video hyvin? Ja niin edelleen.

Helpointa on lukea testejä ja selvittää, löytyykö testatuista kameraa, joka sopisi parhaiten juuri omaan käyttöön. Kuvaaja, joka ryömii aluskasvillisuuden joukossa tallentamassa kuolemattomia luontohetkiä, tarvitsee aivan erilaisia ominaisuuksia kuin vanhemmat, jotka haluavat kuvata jälkikasvuaan.

Paras kamera riippuukin kovasti omista tarpeista. Monet tarpeet saa täytettyä kännykän kameralla, mutta niissä on yhä rajoituksensa, joiden vuoksi monet päätyvät ostamaan kunnon kameran. Oikea kamera tarjoaa edelleen laadukkaampaa kuvaa ja enemmän mahdollisuuksia.

Ennen kuin päästään vuoden parhaisiin kameroihin, käydään vielä läpi muutama perusasia sopivan laitteen valinnassa.

Henkilökuvaukseen

Monet hämmästyvät kuullessaan muotokuvaobjektiivista, mutta yleensä silloin tarkoitetaan vain 80-135 mm:n polttoväliä. Muotokuva onnistuu 28- tai 50-milliselläkin, mutta jos haluaa kohteen erottuvan taustastaan paremmin, on 85 mm f2 tai isommalla valovoimaisuudella suositeltava. Henkilökuvaus ei vaadi erityistä kameraa, ja suurin osa polttoväleistä toimii aivan hyvin. Toisin sanoen maailman nopein autofokus, äärimmäinen kuvanopeus, pystykahva tai säänkestävyys eivät ole ominaisuuksista tärkeimpiä.

Suosituksemme henkilökuvaukseen: Nikon D780, Canon EOS 90D tai Fujifilm X-Pro3.

Kaikkeen mahdolliseen

Kun kysymme lukijoiltamme, mitä kameralla aikoo kuvata, saamme yleensä vastaukseksi ”kaikkea mahdollista”. Kaiken kattavaa kameraa ei ole olemassakaan, mutta oikealla laitteella pääsee lähelle. Valinta voi osua kompaktiin malliin, jota on helppo kuljettaa mukana, tai kunnon zoomilla varustettuun malliin – esimerkiksi niin kutsuttuun superzoom-kameraan, jossa on yli 10-kertainen zoom. Järjestelmäkamera kit-normaalizoomilla on myös hyvä vaihtoehto.

Suosituksemme yleiskameraksi: Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V tai Canon EOS 90D.

Maisema- ja luontokuvaukseen

Monet tykkäävät ottaa luontokuvia ja monet tykkäävät katsella luontokuvia. Jos haluaa luontokuvien olevan oikeasti hyviä, kannattaa kamerassa olla korkea resoluutio, säänkestävä kuori ja hyvä dynaaminen alue. Puhumme siis järjestelmäkameroista, laajakuvalinsseistä, kohtalaisesta telepolttovälistä ja vankasta jalustasta. Jotkut kamerat ottavat ekstrakorkearesoluutioisia kuvia, jolloin lopputulos on äärimmäisen yksityiskohtaista. ND- eli harmaasuodin, luikuvärisuodin ja polarisaatiosuodin ovat hyödyllisiä lisävarusteita maisemakuvaukseen.

Suosituksemme luonto- ja maisemakuvaukseen: Fujifilm X-T4, Nikon D780, Canon EOS R5 tai Sony a7r IV.

Perheen käyttöön

Perhekäytössä on hyvä olla kamera, jota kaikki osaavat käyttää. Koko, helppous ja autofokus ovat silloin tärkeimpiä ominaisuuksia resoluution ja kuvanopeuden sijaan. Normaalizoomilla varustettu järjestelmäkamera on useimpien käyttöön hyvä, mutta telezoom voi olla tarpeen, jos haluaa kuvata vaikka lasten kilpailuja kaukana kentällä.

Suosituksemme perhekameraksi: Sony a6600, Nikon Z50 tai Canon EOS 90D.

Matkakamerat

Matkakuvaamisessa koko ja paino ovat isossa roolissa. Sama koskee akunkestoa ja helppokäyttöisyyttä. Edistyksellisimmät kamerat ovat useimmille liian hienoja, joten reissuilla hyvä pokkarikamera tai pieni järkkäri on paikallaan. Kuvista tulee paljon parempia kuin kännykällä, ja kuvaamisen ilo säilyy. Kätevä kameralaukku tai -kotelo, lisäakku ja neutraali suodin ovat hyviä lisähankintoja matkoille.

Suosituksemme matkakuvaukseen: Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3, Sony a6600 tai Nikon Z50.

Action-kuvaukseen

Luotettava autofokus on kuvaajan paras ystävä, kun yritetään vangita veteen syöksyvän kotkan ilme tai laskettelijan kurvissa pöllyttämä lumi. Liikkuvien kohteiden kuvaaminen vaatii jo kameralta erityisominaisuuksia, ja tärkeitä ominaisuuksia hyvä akunkesto, säänkestävyys ja pystykahva.

Suosituksemme liikkuvien kohteiden kuvaamiseen: Fujifilm X-T4, Canon EOS R6, Nikon D6, Nikon D780, Sony a9 II tai Canon EOS 1DX III.

Videokuvaukseen

Lähes kaikki kamerat ottavat hyvää 4K-videokuvaa. Ei toki ole pakko kuvata 4K-laadulla, ainakaan jos aikoo ottaa videoita someen. Jos haluaa oikein laadukasta videota, tarvitaan toki hyvät välineet. Tarpeellisia ominaisuuksia ovat sopivat liitännät, Log- ja gamma-asetukset ja ylipäätään omien säätöjen mahdollisuus. Ja teknisen laadun on tietenkin oltava huippua.

Suosituksemme videokuvaukseen: Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H, Fujifilm X-T4 tai Sony a6600.

Voittaja Vuoden parhaat kamerat 2020-2021

Vuoden paras järjestelmäkamera - Highend

Sony a7r IV

Vuoden paras järjestelmäkamera - Highend

Monille kuvaajille Sonyn kallein kamera on täydellinen vaihtoehto, mutta ei kaikille. Hintansa vuoksi a7r IV ei ole kaikkien saatavilla, mutta valokuvaaja, joka haluaa äärimmäistä resoluutiota, hyvän kuvausnopeuden ja mielettömän hyvän autofokuksen, saa rahoilleen vastinetta.

61 megapikselin resoluutio, 4K-video, kuvanvakain, salamannopea autofokus ja hyvä säänkestävyys tekevät a7r IV:stä loistavan kameran luontokuvaukseen.

Eikä siinä vielä kaikki! Kamera sopii myös studio-, henkilö-, hää- ja muotikuvaukseen ja kaikkeen, missä tarvitaan korkeaa resoluutiota, lähes täydellistä tarkennusta silmiin ja korkeaa kuvanopeutta. Ekstrakorkea resoluutio – 4 tai 16-kertainen hires-asetus jopa 240 megapikselillä – mahdollistaa monenlaista.

4K/25p-videota 100 Mbps:llä voi kuvata joko APS-C-formaatissa, joka rajaa kuva-alan (Super35), tai koko alalta, jolloin kaikki pikselit sidotaan videofeedissä. Videon voi tallentaa 8-bittisenä sisäisesti, mikä on sama tulos kuin jos käyttäisi HDMI-ulostuloa.

Kamera tukee S-Log- ja HLG-profiileja, fokus-peakingia ja seeprakuvioita paremman jälkikäsittelyn, terävyyden ja valotuksen hallintaan. Laitteessa on mikrofonisisääntulo, HDMI-ulostulo ja USB 3.1 USB-latauksella.

Jos haluaa video-ominaisuuksiltaan vieläkin paremman kameran, voi harkita vaihtoehtoina Nikon Z7:ää, Sony a7s II:ta tai Panasonic Lumix S1H:ta.

Sony a7r IV on Sonyn paras kamera kuvaajille, jotka haluavat äärimmäistä terävyyttä, täydellistä värintoistoa – myös JPEG-kuvissa – ja luokkansa parasta silmien seurantaa. Henkilö- ja hääkuvaajille kamera joka pennin väärti, ja studiokuvaajat pääsevät nauttimaan 240 Mp:n tarkkuudesta. Luontokuvaajille, urheilukuvaajille tai videokuvaajille tämä ei ehkä ole paras vaihtoehto. Mutta jos haluaa yhdistää parhaan kuvanlaadun hyvään kuvausnopeuteen ja virheettömään fokukseen, on Sony a7r IV paras kamera.

Vuoden paras kamera

Canon EOS R5

Vuoden paras kamera

EOS R5 on se mullistava kamera, jota EOS R:stä toivottiin, kun se lanseerattiin Canonin ensimmäisenä peilittömien järjestelmäkameroiden lippulaivamallina.

Kyseessä on peilitön versio peilillisestä EOS 5D Mark II -kamerasta (2008), joka oli aikanaan mullistava 1080p:n HD-videon kanssa, ja josta muodostuikin videokuvaajien suosikki ympäri maailmaan.

Samaa voi odottaa EOS R5:ltä, joka on Canonin edistyksellisin kamera ilman, että sitä olisi suunnattu vain ammattilaisten videokäyttöön. Siinä on muitakin ominaisuuksia, kuten nopeus 20 kuvaa sekunnissa, korkearesoluutioinen 45 megapikselin CMOS-kenno, sisäänrakennettu kuvanvakain, erittäin nopea autofokus ja tietenkin 4K-video. Tässä hintaluokassa se ei ole ihmeellistä, ja Panasonic Lumix S1R, Nikon Z7 ja Sony a7r IV omaavat monia näistä ominaisuuksista – mutta yksikään niistä ei tarjoa 8K-videotallennusta.

Sisäänrakennettu kuvanvakain toimii kaikkien linssien kanssa, mutta parhaiten Canonin linssien kanssa, jolloin kahdeksan valotustasoa kompensoivat epävakautta, jota syntyy, kun kameraa pitää kädessä ja kuvaa pitkällä suljinajalla, tai muuten liikuttaa kameraa kuvauksen aikana.

Canon EOS R5 on yksi kovimmista kameroista, jonka olemme testanneet, ja ensimmäinen, joka tarjoaa 8K-videokuvausta. Se tekee kamerasta ainutlaatuisen ja avaa valokuvaajille uudenlaisia mahdollisuuksia. Ehkäpä on vielä vähän aikaista 8K-videolle (ammattilais)markkinoilla, mutta tekniikka on valmiina käyttöön otettavaksi. Jos haluaa. Jos ei halua, on EOS R5 silti loistava videokamera 4K-videollakin, puhumattakaan sen kyvyistä still-kamerana, olivatpa kuvaustarpeet lähes mitä tahansa. Urheilu, henkilöt, maisemat, arkkitehtuuri – Canon suoriutuu kaikesta! Kilpailijoiden on syytä olla huolissaan.

Vuoden paras järjestelmäkamera - Basic

Nikon Z50

Vuoden paras järjestelmäkamera - Basic

Täysikokoinen järjestelmäkamera on muuttunut kalliiksi aarteeksi, johon aloittelevilla kuvaajilla tuskin on varaa. Samalla edullisemmat kamerat ovat kaikonneet kaupoista. Nyt Nikon haluaa mukaan kisaan ja tuo ensimmäisen peilittömän APS-C-formaatin kameransa markkinoille.

Yhtäläisyydet Nikon Z50:n ja Nikon Z6 -järkkärin kanssa ei ole sattumaa. Niissä on sama iso objektiivikehys ja Nikon on selvästi käyttänyt Z6:a mallina Z50:lle, joka on vähän kuin kevytversio Z6:sta mutta pienemmällä kennolla.

Kameran 21 Mp:n kenno on sama kuin Nikon D7500 -mallissa, autofokus on lainattu Z6:sta, samoin kuin 55-millinen bajonettikiinnitys. 4K-video on nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus ja tässäkin mukana, ja kameran rakenne on kaikin puolin tukevan ja laadukkaan oloinen.

Z50:n kuvat osoittavat jälleen kerran, että Nikon tietää, mitä tekee. Kuvanlaatu on tämän hintaluokan APS-C-kameralle aivan huippua, ja 4K-videot tallentuvat hyvin kohtalaisen rolling shutterin, erittäin hyvän terävyyden ja yksityiskohtaisen resoluution siivittämänä.

Nikon Z50 on paljon parempi kamera kuin Nikonin saman luokan peilillinen edeltäjä. Se voittaa luokassaan lähes kaikki muut helppokäyttöisyydellään, nopealla autofokuksellaan, korkealla kuvanopeudellaan ja erinomaisella kuvan- ja videolaadullaan. Tarkennuspisteen seuranta ja hipaisuohjaimet voisivat toimia paremminkin, ja videota ajatellen sisäänrakennettu kuvanvakain olisi ollut hyvä lisä. Kompaktin zoomin kanssa Nikon Z50 on paras yleiskamera matkoille ja vapaa-aikaan.

Vuoden paras pokkarikamera

Fujifilm X100V

Harva kamera on näin miellyttävä käyttää. Analoginen ohjaus, iso etsin ja hyväntahtoinen autofokus ja vaste tekevät Fujifilm X100V:stä kameran, jota ei haluaisi laskea käsistään. Lyhyet kuvasarjat laukaistaan vauhdilla 11 kuvaa sekunnissa ja napit ja säätimet saa ohjelmoitua lähes miten vain haluakaan.

Nimensä mukaan Fujifilm X100V on viides versio 2010 lanseeratusta sarjasta, ja on tähän astisista malleista parhaiten varusteltu ja käyttökelpoisin. Kamera on lähes täydellinen matkakamera, loistava katuvalokuvaukseen ja niin hienoilla ominaisuuksilla varustettu, että moni pärjää loistavasti X100V:n kanssa kiinteästä polttovälistä huolimatta.

Viides versio ei ole vain kaikkein ylellisin, siinä on myös entistä parempi 26 Mp:n kenno, terävämpi OLED-etsin, aito 4K-video – ja taittuva kosketusnäyttö.

Kontrasti, tekstuuri ja värisävyt ovat yksinkertaisesti mahtavia. Osin se on X-Trans-suotimen ansiota, jota Fujifilmi käyttää Bayer-suotimen sijaan, sillä se tuo vivahteisiin terävyyttä, jota yleensä näkee vain paljon korkearesoluutioisemmissa kameroissa.

Kamerassa on sama X-Trans CMOS 4 -kenno kuin X-Pro3:ssa, samoin Fujifilmin X-Processor Pro 4. Niinpä kamera tarjoaa luokkansa korkeinta resoluutiota, ja 200 Mbps:n 4K-videon ja F-Login, vaikkakin vain 8-bittisen. 10-bittinen 4:2:2 toimii toki, jos kuvaa ulkoiselle soittimelle.

Fujifilm X100V on vihdoin niin hyvin varusteltu kuin pitääkin. Se ei ole täysin vedenkestävä, mutta tarvittaessa ja maksamalla parikymppiä enemmän siitä saa 100-prosenttisen vesitiiviin. Tärkeimmässä ei kuitenkaan ole mitään moitittavaa: kuvanlaatu on virheetöntä, 4K-video löytyy ja autofokus on sekä nopea että tarkka – ja taittuva kosketusnäyttökin on, mikä tekee kamerasta entistäkin käyttökelpoisemman useammalle käyttäjälle. Kaiken lisäksi kuvaaminen X100V:llä on yksinkertaisesti hauskaa – ja se jos mikä voi inspiroida entistä parempiin kuviin.

Vuoden paras järjestelmäkamera - Premium

Fujifilm X-T4

Vuoden paras järjestelmäkamera - Premium

Fujifilm X-T4 on niin hyvä ja täysin varusteltu kamera, että on vaikea keksiä parannettavaa. Tarkennuksen seuranta videoissa ehkä, mutta kaikki muu kuvanlaadusta käyttäjäystävällisyyteen on täydellistä. Tämä on todellinen yleiskamera, jolla voi yhtä hyvin ottaa videota kuin still-kuviakin. Kenno on hieman pienemmän puoleinen, mutta X-T4 voi olla kova vastus kaksi kertaa kalliimmille järjestelmäkameroille.

Iso uutinen on sisäänrakennettu kuvanvakain, joka tarjoaa 6,5 valotustasoa kompensaatioon useimpien Fujinon-objektiivien kanssa ja noin 5 tasoa muille – ja toimii silti sekä still-kuviin että videoihin.

Ei ole myöskään yllätys, että kuvanlaatu on käytännössä sama kuin X-T3:ssa. Siinäkään ei ollut juuri mitään parannettavaa. Fuji tunnetaan hienostuneesta JPEG-käsittelystään, eikä X-T4 tuota pettymystä tälläkään saralla.

Jokaisen uuden sukupolven kohdalla Fujifilmin insinöörit onnistuvat parantamaan kameroidensa autofokusta. X-T4:ssä on sama hybridifokus kuin X-T3:ssa 0,02 sekunnin vasteajalla, mutta Fuji on pyrkinyt parantamaan tarkennuksen seurantaa – ja meistä siinä on onnistuttu hyvin.

Kamera nauhoittaa PCM-ääntä stereona ja siinä on mikrofoniliitäntä, joka voi toimia myös linjasisääntulona soittimelle, mutta ei kuitenkaan kuulokeliitäntänä. USB-adapteri tulee kuitenkin laitteen mukana 3,5 mm:n minijakilla, joten kuulokkeita voi kuvatessa käyttää monitorina.

Jos ei vielä ole kokeilut kuvaamista, voi Fujifilm X-T4 tarjota juuri sitä, mitä odottaakin. Sillä on vahvoja kilpailijoita, kuten Sony a6600 ja Nikon Z6, mutta tämä on APS-C-kameroista täydellisin.

Ja me olemme sentään testanneet kaikki parhaat.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top