Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat hifi-laitteet 2020-2021

/ 19.12.2020 - 08:00
Vuoden parhaat hifi-laitteet 2020-2021

Pari kertaa vuodessa kohtaamme testihuoneessa laitteen, joka saa meidät kuplimaan ilosta. Niin käy, kun musiikki nousee tekniikan ansiosta jollekin korkeammalle tasolle.

Nyt on aika tehdä katsaus vuoden aikana parhaat säväykset tarjonneisiin hifi-laitteisiin – mitkä jäivät mieleen?

Levysoittimet ja äänirasiat

Yhä useampi löytää LP-levyt jälleen, ja se on mahtavaa! Kunhan pysyy kaukana kaikkein halvimmista, alle parinsadan euron hintaisista levysoittimista ja valitsee mieluummin manuaalisen kuin automaattisen soittimen. Silloin voi odottaa saavansa parasta vastinetta rahoilleen. Ja kannattaa muistaa, että soitin on helppo päivittää paremmaksi vaihtamalla siihen alkuperäistä laadukkaampi äänirasia!

Levysoitinvahvistimet

Joissakin vahvistimissa on levysoitinliitäntä, mutta useimmiten parhaan äänen saa käyttämällä erillistä levysoitinvahvistinta, joka tunnetaan myös nimellä RIAA-korjaimena tai phono-esivahvistimena. Kyseinen laite korjaa levyn RIAA-käyrää ja vahvistaa rasian heikkoa signaalia. Jos et osaa sanoa, kuuluisiko vahvistimen olla Moving Magnet -rasialle (MM) vai Moving Coil -rasialle (MC) tarkoitettu, on vastaus todennäköisesti MM.

Verkkosoittimet ja DA-muuntajat

Sitä mukaa, kun CD-soittimet ovat kadonneet kodeista, on tilalle tullut verkkosoittimia ja digitaalisia muuntimia (DAC).

Verkkosoitin ottaa yhteyden kotiverkkoon ja soittaa musiikkia suoratoistopalvelun kautta tai paikallisesti tallennetuista musiikkitiedostoista. Soitinta ohjataan usein kännykkäsovelluksesta, mutta monen mukana tulee myös kaukosäädin, jolloin laitetta käytetään samaan tapaan kuin CD-soitinta.

DAC eli DA-muunnin muuntaa digitaalisen äänen analogiseksi ja siirtää sen vahvistimeen. Jos omistaa tietokoneen, ei verkkosoitinta tarvita – kunnon DAC muuttaa tietokoneen pesunkestäväksi hifi-laitteeksi!

Vahvistimet

Täysin analogiset stereovahvistimet ovat yhä keskuudessamme, kuten budjettiluokan Vuoden vahvistimeksi valitsemamme laite todistaa! Nykyään useimmat kuitenkin odottavat vahvistimeltaan myös integroitua DA-muunninta ja ehkä striimausmahdollisuuttakin.

Yleensä erilliset komponentit tarjoavat aina parempaa ääntä, mutta ei aina. Signaalin matka on lyhyempi, kun laitteita ei tarvitse yhdistää analogisilla johdoilla, mikä auttaa äänenlaatua.

Viimeisen vuoden aikana monikaan edullinen vahvistin ei tehnyt suurta vaikutusta. Palkitsemamme mallin lisäksi voimme suositella vain premium- tai highend-malleja. Vastineeksi pankkitilin tyhjenemisen aiheuttamasta kauhusta saa niskavillat pystyyn myös äänielämysten ansiosta.

Vinkki hifi-laitteen valintaan: käytä korviasi

Me voimme ja haluamme suositella laitteita testiemme perusteella. Tämän oppaan ja suositustemme perusteella on paljon helpompi saada upeaa ääntä, mutta loppujen lopuksi paras valinta riippuu aina omista korvistasi. Lue testejä kokonaiskuvan muodostamiseksi ja mene kivijalkamyymälään kertomaan toiveesi budjetin ja ajattelemiesi mallien suhteen. Luota viime kädessä kuuloosi, kun teet lopullisen ostopäätöksen. Ja bonusvinkki: jos myymälässä puhutaan pahaa kilpailijoista ja heidän tuotteistaan, tiedät olevasi väärässä paikassa. Vie silloin rahasi johonkin toiseen liikkeeseen.

Johdot ja muut härpäkkeet

Johtokeskustelu on loputon suo, johon harva haluaa astua jalallaankaan. Johdot ovat kuitenkin välttämätön osa kokonaisuutta. Saatat törmätä keskusteluihin ja väitteisiin kaapeleista, jotka kuulostavat enemmän enkeliparannuksen välineiltä kuin fysiikan lakien mukaiselta toiminnalta. Suosittelemme pysymään erossa sellaisista. Hyvät kaapelit kyllä maksavat, ja todennäköisesti enemmän kuin kuvittelit – mutta missään nimessä ne eivät maksa kaiuttimen vertaa.

Vuoden parhaat hifilaitteet

Voittaja Vuoden parhaat hifi-laitteet 2020-2021

Vuoden paras vahvistinsarja - Highend

Rotel Michi P5 ja S5

Highend-säihkettä

Rotelin uusi Michi-sarja on ehkäpä highend-hifin isoin juttu juuri nyt. Uusi esivahvistin ja päätevahvistin – jotka ovat saatavilla sekä stereo- että monoversiona – ovat yksinkertaisesti aivan mahtavan kuuloisia.

Paketti tarjoaa lähes kaiken, mitä voi haluta: äänenlaatu, joka häikäisee massiivisilla dynamiikoillaan, lähes äärettömällä voimallaan ja läpinäkyvyydellä, joka tuo yksityiskohdista ja avoimuuden esiin tavalla, jota yleensä kuulee vain paljon kalliimmista laitteista.

Uusi Michi-sarja ei perustu 90-luvun teknologiaan tai olemassa oleviin Rotelin premium-tuotteisiin. Koko homma on kehitetty alusta asti puhtaalta pöydältä. Kehitys on vienyt kolme vuotta ja lukemattomia kuuntelutunteja. Michi S5 tarjoaa 2 x 500 wattia 8 ohmilla per kanava, ja monoversio Michi M8 syöttää 1080 wattia 8 ohmilla. Tai 1800 wattia 4 ohmilla! Se hyödyntää S5:n kaksoismono-piirilevyjä, jotka on yhdistetty yhteen monokanavaan ja jossa niin ollen on puolet vähemmän liitäntöjä takana ja joka on harvoja vahvistimia, jossa on yli 1 kW:n tehot.

Äänessä on syvyyttä ja avoimuutta, jota harvoin kuulee. Michi-sarjan vahvistimet ovatkin selvästi highend-luokan parhaita ostoksia. Esivahvistimessa on Bluetooth Wi-Fin sijaan, eikä phono-esivahvistinta voi sovittaa erilaisten äänirasioiden kanssa, mutta siinä on ilmiömäisen hyvä DA-muunnin, eittämättä paras täysin integroitu, jonka olemme esivahvistimessa nähneet.

Kahden monovahvistimen kokonaisuutena Michi tarjoaa  highend-ääntä, joka on luonnollista ja niin virheetöntä kuin toivoa saattaa. Emme ole testanneet Michi S5 -stereovahvistinta, mutta on vaikea uskoa, miksi se kuulostaisi huonommalta kuin kaksi M8-mallia. Useimmille ehkäpä 2 x 500 wattia on sitä paitsi oikein riittävä. Siinä tapauksessa säästää pitkän pennin, sillä Michi S5 maksaa yhtä paljon kuin yksi M8.

Vuoden paras levysoitin - Basic

Pro-Ject X1

Parasta vastinetta rahoille

Pro-Jectin levysoittimien ei tarvitse hävetä kilpailijoiden vierellä. Uusi X1 kisaa selvästi samalla kentällä kuin Regan, Reloopin, Thorensin ja TEACin saman hintaluokan mallit, ja äänenlaatu on niin hyvä, että useimmat nimeäisivät sen varmasti suosikikseen. Sähköisten nopeuskytkimien ansiosta on helppo vaihtaa 45- ja 78-levyjen välillä, ja jos rohkenee olemaan kokeellisempi, voi korkeussäätö nousta arvoon arvaamattomaan. Useimpien korviin X1 kuulostanee kuitenkin niin hyvältä, että tarvetta paranteluun tuskin on.

X1 on itse asiassa paremmin varusteltu kuin Planar 3: siinä on irrotettava ja maadoitettu signaalikaapeli, sähköinen nopeuskytkin, joka mahdollistaa nopeuden vaihdon ilman, että tarvitsee nostaa levyä, sekä säädettävät jalat. Molemmat mallit ovat saatavilla kiiltävissä lakkasävyissä, mutta Pro-Ject-soittimesta on tarjolla myös tyylikäs pähkinäviiluinen versio.

Äänirasia on Moving Magnet -tyyppiä – Pro-Ject Pick It S2 – ja se sopii useimpiin vahvistimiin ja vastaanottimiin. Rasia on Ortofonin valmistama ja Pro-Jectin mukaan tarjoaa juuri heidän haluamaansa ääntä soittimesta. Äänirasia on kiinnitetty 8,6-tuumaiseen suoraan varteen, joka on hiilikuidulla päällystettyä alumiiniputkea. Varressa on korkeus- ja kulmasäätö (azimuth), mikä on tässä hintaluokassa poikkeuksellista. Kaikki eivät tällaista tarvitsekaan, mutta jos haluaa jossain vaiheessa päivittää äänirasian parempaan, voivat säätömahdollisuudet olla todella arvokas asia.

Pro-Ject X1 on paras vaihtoehto Regalle, ja koska soundi poikkeaa Planarista, löytynee X1:lle runsaasti faneja.

Vuoden paras levysoitin - Premium

MoFi UltraDeck

Analoginen vinyylivoittaja

Olemme niin iloisia, että Mobile Fidelity pelasti UltraDeckin. UltraDeck tuntuu laadukkaalta, on miellyttävä käyttää ja soi erinomaisesti. Tässä hintaluokassa on paljon valinnanvaraa, joten on enemmän kuin hyvää työtä Mobile Fidelityltä valmistaa levysoitin, joka ei ei häpäise brändin kunnioitettavaa osaamista levyjen saralla.

LP-soitin tuntuu vankalta. Se on Allen Perkinsin käsialaa, eli saman miehen, joka on kehittänyt Spiral Groovesin highend-soittimet. Työtä on ohjannut Wadian John Schaffer. Kyseessä on siis ehkäpä kaksi melko tuntematonta mutta erittäin merkittävää amerikkalaisinsinööriä highend-puolelta.

UltraDeckin saa MM-äänirasialla (Moving Magnet), jonka nimi on MasterTracker. Äänirasia on rakennettu kevyen alumiinikuoren ympärille, ja kela on puhtaampaa kuparia kuin MoFin kahdessa toisessa äänirasiassa.  Ulostuleva jännite on 3 mV, ja se sopii kaikkiin MM-äänirasiasisääntuloihin.

MoFi-soitin kukoistaa hieman vauhdikkaamman musiikin kanssa, jolloin hienot dynamiikat pääsevät esiin. Klassisella puolella siis mieluummin Beethovenia kuin Bachia, rockissa mieluummin Beastie Boysia kuin Beach Boysia ja jazzissa mieluummin Michael Breckeriä kuin Melody Gardot’ta.

Vuoden paras levysoitin - Highend

Rega Planar 10

Paras highend-ostos

Rega Planar 10 on kallis levysoitin, joka tuskin hurmaa ensinäkemältä: kevyt soitin on maidonvalkoinen eikä erityisen arvokkaan näköinen. Mutta kun neula tippuu kiekkoon, tippuu leukakin lattiaan. Se yksinkertaisesti soi paremmin kuin luokkansa muut soittimet, eikä tähän hintaan varmaankaan voi löytää parempaa analogista ääntä. Ainakaan jos arvostaa ilmavaa, ultra-neutraalia, tarkkaa, avointa ja dynaamista ääntä. Planar 10 kuulostaa vahvemmalta ja dynaamisemmalta kuin edeltäjänsä RP10, ja uuden Apheta 3 -äänirasian kanssa paketti on lyömätön vinyyliharrastajan soitin.

Soittimen kevyt rakenne on ytimeltään avaruusteollisuudessa käytettyä Tancast 8 -polyuretaania. Rakenne on sandwich-tyyppinen: ydintä kehystää kaksi HPL-kerrosta (High Pressure Laminate) ja se on vahvistettu perforoidulla fenoli- ja keramiikkarakenteilla, jotka vaimentavat ei-toivottuja ääniä kuten koneen hurinaa.

Uusi RB3000 on tehty entistä tiukemmin toleranssein. Kiinnitystä säädetään käsin japanilaisen ABECin kannakkeilla. Regan toleranssi on alle millimetrin tuhannesosa.

Soittimen mukana toimitetaan valkoinen huopamatto, jota ei tarvitse käyttää, jos levystä tuleva ääni on sellaisenaan mieleen. Ja muitakin mattoja voi toki kokeilla.

Matolla tai ilman, on soittimen äänikuva upean neutraali ja mukaansatempaava. Dynamiikat toistuvat tavalla, jota harvoin vinyyliltä kokee, ja Planar 10 onnistuu toistamaan enemmän vivahteita ja dynamiikkaa kuin RP10.

Vuoden paras vahvistin - Basic

Rega io

Minivahvistin maksiäänellä

Rega io on ulkoa täydellisen minimalistinen ja äärimmäisen maksimalistinen sisältä. Vahvistin on täysin analoginen, mikä on joillekin kauhistus ja toisille ihastus, mutta joka tapauksessa se on parhaimman kuuloinen pikkuvahvistin tähän mennessä. Se on täydellinen ratkaisu, jos tarvitsee paremman vahvistimen olemassa olevan järjestelmänsä tueksi ja hyvä aloituslaite sellaiselle, joka vasta kokoaa omaa kokonaisuuttaan. Kun hankkii sen kylkeen Pro-jectin tai Regan levysoittimen ja pienet Klipschin RP-kaiuttimet, onkin täydellinen vinyylikokoonpano kasassa.

Siinä on vain kaksi äänilähdettä sekä yksi MM-äänirasialla varustetulle levysoittimelle. Siis riittävästi sellaiselle, joka omistaa LP-soittimen ja CD-soittimen, ja tilaa jää vielä jollekin muullekin.

Rakenteeltaan laite muistuttaa kalliimpaa Brio-mallia. Vahvistimen pienet mitat ovat plussaa, sillä Rega on helppo sijoittaa hyllylle. Se ei kuumene niin paljoa, että vaatisi kovasti tilaa ympärilleen, ja vahvistimen ohjaus tapahtuu kaukosäädintä käyttämällä. Edessä on kuulokeliitäntäkin, joka tarjoaa 300 ohmin kuulokkeille 5,7 V:n jännitteen.

Regan pikkuvahvistin kuulostaakin aika lailla Briolta, joka tosin on vielä tehokkaampi mutta myös kalliimpi. Suoratoiston ystävälle Sonos Amp on luonnollinen vaihtoehto, mutta siinä ei ole levysoitinliitäntää eikä Regan tarjoamaa leikkisyyttä ja dynaamista kontrastia.

Vuoden paras vahvistin - Premium

Hegel H95

Kaikki tarvittava

Soundbarista soittaessa musiikki ei koskaan aiheuta kylmiä väreitä. Sen sijaan leffaääni toistuu mukavasti stereokaiuttimista, kunhan mukana on hyvä vahvistin.

Uusi Hegel H95 sijoittuu järkevään hintaluokkaan. Se kyllä maksaa paljon, mutta ei mitenkään liikaa verrattuna siihen, kuinka paljon hyvästä soundbarista saa maksaa. Soundbarin ja erillisten keskinkertaisten langattomien sijaan kannattaa panostaa H95-vahvistimiin ja hyviin kaiuttimiin, jotka soittavat mitä tahansa upeasti. Ratkaisu on hieman kalliimpi, mutta niin paljon parempi!

Hegel H952 scaled 1

Jos tilaa ei ole liikaa eikä volyymin erityisesti halua häiritsevän naapureita, on Hegel H95 juuri oikea valinta. Musiikkia voi soittaa PC:ltä, kännykästä tai CD-soittimesta huoletta. Levysoitin sen sijaan vaatii RIAA-esivahvistimen väliin, eikä vahvistimessa ole sisäänrakennettua nettiradiota tai Bluetoothia.

Ääni on kyllä kohdillaan! Kohtuullisella volyymilla ja siitä vähän kovemmalla vahvistin maalaa esiin kauniin äänikuvan, joka on nopeampi ja erottelevampi kuin monilla jopa kalliimmilla kilpailijoilla. Tehoa toki on vähemmän, mutta H95:n tehot riittävät useimpiin tilanteisiin, ja se hoitaa hommansa niin hyvin, että miinuksia on vaikea keksiä.

No, olisihan basso voinut olla tiukempi ja tehoja enemmän. Mutta sellainen vaihtoehto onkin jo: H120-malli, joka maksaa 2 500 euroa.

Vuoden paras vahvistin - Highend

NAD M33

Fiksu ja filmaattinen vahvistin

NAD M33 ei ole vain valmiiksi menestyneen highend-vahvistimen paranneltu versio, vaan käytännössä ihan uusi tuote. Niin teknologian, ominaisuuksien kuin äänen puolesta.

Ulkoa päin NAD M33 on kuin edeltäjänsä, mutta ulkonäkö hämää. Laite on täynnä fiksua tekniikkaa, joka ulottuu isoa kosketusnäyttöä syvemmälle, ja se tekee vahvistimesta poikkeuksellisen varsinkin highend-kategoriassa.

Teknisten herkkupalojen joukosta löytyy muun muassa Dirac-tilakorjaus, joka korjaa kaikkien huoneiden aiheuttamaa basson epätasaisuutta. Sisäänrakennetun BluOS-striimausyksikön ansiosta tarvitaan enää vain kaiuttimet, ja koko stereojärjestelmä on kasassa.

Vahvistintekniikka on täysin uutta. M33 on analoginen D-luokan vahvistin, joka nojaa muutamaan täysin uuden kehitystyön tulokseen. Tanskalaisvalmisteiset Eigentakt-moduulit ovat Purifin tuotantoa. Purifin perustajiin kuuluu muun muassa Peter Lyngdorf. Niille lupaillaan äärimmäisen matalaa säröä taajuudesta, tehosta ja kuormituksesta riippumatta.

NAD M33 tarjoilee 200 wattia per kanava 8 ohmilla sekä 380 wattia 4 ohmilla, eli melkein tuplat. Jos se ei riitä, voi vahvistimen sillata takana olevasta kytkimestä.

HDMI:n lisäksi laitteessa on BluOS-suoratoisto ja (melkein) CD-laatuinen Bluetooth aptX HD:n ansiosta, joten useimpia varten kaikki tarvittavat äänilähteet löytyvät. Äänenlaatukin on parantunut jo aiemmin loistavasta laadusta. Mutta mikä tärkeintä, M33 on viihdyttävä vahvistin, joka soittaa sellaisella energialla ja innolla, että erinomainen edeltäjänsä jää varjoon. Kirsikkana kakussa on vielä tilakorjaus.

 

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top